katerina3633 | Komentáře u knih | Databáze knih

katerina3633 katerina3633 komentáře u knih

Novinářem v Číně 2: Nezešílet! Novinářem v Číně 2: Nezešílet! Tomáš Etzler

Celou dobu jsem z knihy měla rozčarované pocity a pan Etzler mě svým chováním vlastně velmi štval, ani reportáže mě tolik nezaujali jako v prvním díle, možná to jen už nebyl ten stejný wow efekt jako u první knihy. Ale reportář o Spratlyho ostrovech a sirotčinci mě opravdu dostaly. Na konci knihy jsem začala s chováním Etzlera souznít. Vše ohledně toho, co se stalo v české televizi ve mě zanechalo úzkost. Musela jsem si hned po přečtení knihy pustit dokument Nebe. A tím ve mě ta úzkost jen vzrostla. V Praze jsem viděla dost bezohlednosti a přehlížení ostatních (i zraněných), ale záběr na sraženou ženu na přechodu a sražené dítě, ve mě zanechala hlubokou stopu. Nedokážu si představit, že bych tolik let v Číně zvládla, podtitulek nezešílet je naprosto výstižný a jsem moc ráda, že knihy i dokument vznikly.

03.02.2025 4 z 5

Havran Havran Daniel Cole

Já nevím, že si nedám pokoj a ke Colovi jsem se zase vrátila, ačkoliv jsem z jeho přechozích knih moc nadšená nebyla. Asi mě nalákala anotace s tím, že se detektivka spojí s někým po kom zůstávají mrtvoly. Do scény v restaurace s rusákem mi to to bavilo. Pak už vůbec. Hlavní hrdinka je celou knihu na přesdržku a ani šarmantní Henry to nezachraňuje. Celou knihu na mě jen řvala myšlenka, že dosazení naprosto nezpůsobilé detektivky nejen k policejnímu sboru, ale hlavně její nasazení na takto závažný případ, je do nebe volající a rozhodně by za to měli padat hlavy.

23.01.2025 2 z 5

Světlo a stíny Světlo a stíny Leigh Bardugo

Kdo četl Šest vran, tak už to taková hitparáda nebude. Děj se mi spíše vlekl a hlavní postavy jsem si opravdu neoblíbila. Každopádně oceňuji zajímavý námět na fantasy svět, který je rozhodně neotřelý. Budu pokračovat asi po nějaké pauze dál, ráda si zavzpomínám na svět Šesti vran.

16.12.2024 3 z 5

Lidstvo: Dějiny naděje Lidstvo: Dějiny naděje Rutger Bregman

Já jsem za knihu moc ráda, v návalu negativních informací kolem nás je fajn si od toho chvilku odpočinout u pozitivně naladěné filozofické úvahy. Mám ráda, když se někde objeví protipól věčného lamentování nad tím jak je lidstvo zkažené a řítí se do pekel.

20.11.2024 5 z 5

Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal? Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal? Tomáš Etzler

Ano autorovu naprostou averzi k této zemi jsme pochopili už na začátku a sálá z každé další stránky, netřeba stále připomínat. Popisované zážitky nám tu averzi vytvoří také. Ale jinak se četlo dobře. Nejedná se o jedno téma jako například knihy zaměřené jen na tibet, urguje, znečištění atd., ale o kapitoly které kopírují jeho reportáže ..jasně, co mi ale přišlo naprosto super, že autor zahrnul i příběh za pozadím reportáží, shánění kontaktů, popis vzniku reportáží i jeho každodenní život v této zemi. Druhý díl si dám určitě taky.

16.08.2024 4 z 5

Místo, odkud není návratu: Zpověď Ujgurky, která přežila čínský lágr Místo, odkud není návratu: Zpověď Ujgurky, která přežila čínský lágr Andrea Claudia Hoffmann

Tak tuhle knihu jsem si musela dávkovat postupně, emočně hodně náročná kniha, hlavně příběh dětí mi neustále vháněl slzy do očí. Poměry se v této zemi rozhodně jen tak nezlepší, moderní technologie a provázanost světové ekonomie rozhodně situaci nepomůžou. Z příběhu běhá mráz po zádech a člověk cítí jen beznaděj, stejně jako když čte příběhy zásahů jednotek ONS, kdekoliv po světě.

13.10.2023 5 z 5

Neznámá společnost: Pohledy na současné Česko Neznámá společnost: Pohledy na současné Česko Pavel Pospěch

Rozhodně doporučuji, kniha je psána i možná více "lidově" než Slepé skvrny a je srozumitelná pro širokou veřejnost. Kniha byla opravdu čtivá. Líbí se mi, že ačkoliv by témata mohla vyvolat pesimismus, jsou podána místy vtipně a vlastně i optimisticky. Jsem ráda i za poslední kapitolu, která se věnuje významu a vysvětlení oboru sociologie (jehož úloha ve společnosti je často podceňována). Jinak velmi oceňuji první kapitolu, která krásně shrnula postoj Čechů k soukromému vlastnictví a také kapitulu věnující se problematice útěku (dotlačení k útěku) z měst.

11.07.2023 4 z 5

Mizející dívky Mizející dívky Lisa Regan

Na knihu rychle zapomenu, žádnou hlubší emoci ve mně nezanechala.

19.06.2023 3 z 5

Čtyři tisíce týdnů Čtyři tisíce týdnů Oliver Burkeman

Pár zajímavých myšlenek na mnoha stránkách. Kniha určitě dá podněty nad kterými se zamyslet a možná umožní na čas nazírat z trochu jiné perspektivy, ale je děsně utahaná. O polovinu kratší by dala stejný užitek, možná i větší.

17.05.2023 3 z 5

Milované a obávané Milované a obávané Kate Hodges

Dobře zpracovaná kniha. Líbilo se mi, že autorka vzala ženské bytosti opravdu ze širokého spektra kultur (včetně naší Šárky). Je fajn, že dala každé postavě v knize stejnou míru prostoru. O některých bych se ráda dozvěděla více, ale jako nástin dobrý. Takto zestručněné to občas bylo na úkor srozumitelnosti, protože mýty jsou často již tak propletené, že na pár stránkách (třech) nelze poskytnout celý popis postavy, která se měnila tisíc let. Každopádně kniha dává skvělý rychlý přehled o vnímání žen a ženské síly napříč kontinenty a staletími. Dobře zpracovaný byl i závěr každé kapitoly, kde se autorka pokusila vždy v posledním odstavci přiblížit postavu dnešní době.

01.02.2023 3 z 5

Branky Body Kokoti Branky Body Kokoti * antologie

Jé já se nasmála, opět. Bez přednesu to není takové, ale i tak je to super oživení.

04.01.2023 4 z 5

Křehká struna Křehká struna Filip Staněk

Musím říct, že mně kniha sedla, nemohla jsem ji odložit. První povídka měla opravdu trošku nádech knih Houellebecqa a po přečtení první povídky jsem tedy musela pokračovat. Ze jedno odpoledne dočteno a musím říct, že v knize nebyla ani jedna povídka, která by mě vyložena nebavila, každá měla něco do sebe.

15.08.2022 4 z 5

Paganiniho smlouva Paganiniho smlouva Lars Kepler

Tuhle knihu jsem čela nejprve v tištěné podobě a teď jsem si ji pustila i jako audioknihu, obecně jsou knihy Larse Keplera namluvené od pana Rímského velmi napínavě a příjemně. Co se týče, ale Paganiniho smlouvy, musím ji doporučit ještě více. Skvělé přechody mezi kapitolami. Housle dotvoří ideální atmosféru. V knize je hodně zajímavých postav, hlavně jsem si oblíbila postavu Axela. Myšlenka Paganinyho smlouvy je zajímavá, ale opět zde bylo dost přemrštěných a na mě až moc násilných prvků.

22.05.2018 5 z 5

Lovec králíků Lovec králíků Lars Kepler

Ze stalkera jsem byla docela zklamaná,začátek mě velmi bavil, ale konec mi přišel přtažený za vlasy a tak nějak moc přeplácaný. U lovce králíků mi takto připadal pouze zásah proti "teroristům", tak nějak se tam toho semlelo moc a pro nic. Zbytek knihy mě, ale naprosto neuvěřitelně bavil. Rex se synem mi hodně přirostli k srdci. Nápad s králíky mi přišel zajímavý a miluji loveckou tématiku, takže závěr se mi moc líbil. A mohla jsem číst i sama doma narozdíl od stalkera, ten mi způsobil mnohem větší paranoiu.

17.08.2017 5 z 5

Nic než pravda Nic než pravda Stefan Ahnhem

(SPOILER) Uf tak tohle mi bavilo jen na začátku, a vlastně jen kvůli Carlovi, který mi svou potřebou mít vše pod kontrolou hrozně bavil. I to postupné zvyšování napětí, kdy mu postupně docházely nervy (škoda, že to po mrtvé kryse v bazénu fakt nezabalil, úvahy o tom, jak se tam dostala byly naprosto opodstatněné). Ale pak to šlo vše do ... Do knihy jsem se musela neuvěřitelně nutit. Na knihu hodně rychle zapomenu, nic mi zní hlavě neutkvělo a žádné mrazení jak by to u psychothrilleru mělo být se nekonalo.

23.01.2025 3 z 5

Šl* jsme to nahlásit Šl* jsme to nahlásit kolektiv autorů

Velmi krátké a stručné uvedení do problematiky viktimizace obětí sexuálního násilí. Kniha asi má smysl, v tom, že může trošku seznámit a trknout i nečtenáře. Avšak, myslím, že ten, kdo už se rozhodne si přečíst o této tématice by vyhledával spíše rozsáhlejší knihu, která by šla více do hloubky. Úplně nevím pro koho je kniha určená, ale každopádně doufám, že své opodstatnění najde a třeba někomu pomůže s tím, se o této tématice něco dozvědět a snad se i zajímat více. Pokud by byla povinou četbou na školách asi by tento účel splnila, protože opravdu ji člověk má přečtenou za chvilku, ale bylo by potřeba, aby se dostala k co největšímu počtu lidí, kteří sami tuto problematiku nevyhledávají.

23.01.2025 3.5 z 5

Antropocén: Recenze naší doby Antropocén: Recenze naší doby John Green

Úžasně poskládané eseje o běžných věcech ze života. Kniha se dá číst i po částech, ale to se asi málokomu stane, protože je to tak zábavné, že to člověk stejně přečte na jeden zátah. Kniha pobaví i rozesmutní, v každém případě donutí se zamyslet nad věcmi o kterých možná zas až tolik nepřemýšlíme.

20.11.2024 4 z 5

Lovci hlav Lovci hlav Jo Nesbø

Super jednohubka od Nesba. S touto knihou se autor opětovně vrátil mezi mé nejoblíbenější autory. Musím říct, že jsem moc ráda, že jsem první přečetla knihu a až teprve potom jsem si pustila film, protože ve filmu nedokázali zpracovat ten mindfuck na konci.

20.11.2024 5 z 5

Legendy & latéčka Legendy & latéčka Travis Baldree

Byla jsem ke knížce hodně skeptická a vůbec mě nelákala ani obálka ani anotace. Nicméně byla jsem ukecána, abych si ji přečetla. A světe div se byla jsem nadšená. Tak milou oddechovou knížku jsem už dlouho nečetla. Za mě hodně neotřelá cozy fantasy, kterou si člověk v deštivých dnech fakt užije.

20.11.2024 4 z 5

Vinice ve Francii Vinice ve Francii Julie Caplin

Jako jo, tohle v těch horkých dnech fakt můžu. Díky těmto knihám člověk může cestovat na nádherná místa, do toho naprosto oddechový a milý příběh, takový který Vám v tom horku ještě více nezavaří hlavu. Knihy jsou vždy i spojeny s útokem na smysly a člověk hned dostane chuť zajít na nějakou terásku s dobrým jídlem a provoněným vínem. Postavy jsou vždy sympatické a Hattie a Luc nejsou výjimkou. Luc je navíc asi zatím největší zlatíčko ze všech romantických úniků. Ovšem v knihách si zamilujete nejen hlavní aktéry, ale naprosto všechny kolem nic.

16.08.2024 4 z 5