katulkav komentáře u knih
Nádherná kniha,přečetla jsem jedním dechem od první do poslední stránky. Krásný a zároveň srdcervoucí příběh,nad kterým budu ještě dlouho přemýšlet. Psaný jazykem,který mi pohladil duši. Je to jedna z těch knih,kvůli kterým stojí za to kolem sebe zastavit čas a ponořit se naplno do čtení.
Perfektně napsaný příběh,ze kterého mrazí a z kterého mi bude ještě hodně dlouho úzko. I přes to jsem se od čtení nemohla odtrhnout a musím dát 5 hvězd jako u Hany.
Krásný strhující příběh,který se díky krátkým a všeříkajícím větám čte sám. Knihy z válečného období čtu ráda a tahle patří k těm lepším z nich. Často mě mrazilo u toho,co vše musela Zuzana prožít a vytrpět...mé romantické já očekávalo na konci velký happyend,ovšem zakončení v autorčině verzi bylo určitou satisfakcí všech předchozích událostí.
Válečných příběhů jsem už přečetla spousty. Hanu nebo Vypravěčku v mé čtenářské duši Šikmý kostel sice nepredčil,ale příběh byl čtivý. Vždy ocením,když je založen na pravdivých událostech,o to víc člověka chytí za srdce. Ráda si přečtu druhý díl,abych se dozvěděla,jaký další osud tam všechny postavy čeká.
Velmi silný příběh a moc krásně napsáno. Už jsem na toto téma přečetla vícero knih a proto můžu porovnávat a i z toho důvodu mě možná neoslnila tolik jako Vypravěčka od J. Picoult,která zabíha do větších detailů. Vzhledem k tomu,že bylo od začátku jasné,že si Hana prožila šílené hrůzy,čekala jsem,že se příběh z koncentračních táborů,kterými prošla,bude více rozvíjet...samozřejmě i tak bylo podstatné řečeno a na jejích bedrech bylo více než by kdokoliv dokázal unést. Bezpochyby ráda brzy vyberu další knihu od A. Mornštajnové.
Historie se opakuje...bohužel,ještě dnes se lidi neponaučili...velmi smutné a strhující pokračování historické rodinné ságy,které jsem četla se zaujetím.
Skvělá kniha,která si mě získala hned od prvních stránek. Zajímavé, neotřelé téma opřené o skutečné události.
Srdcervoucí příběh o zoufalství,bezmoci a utrpení. Zase trošku jiný kousek historie,který nám dohromady s jinými válečnými příběhy dává nahlédnout do světa,jakým bohužel byl před jen pár desítkami let.
Vyhovovaly mi krátké kapitoly a líbilo se mi propojení do minulosti...to,co Lina zažívala ji často asociovalo nějaký moment z jejího předchozího života v Litvě.
Další z knih,po jejímž dočtení si znovu připomenu,že to je přesně to ono,proč čtu. Dokonalý jazyk,slovní obraty,přirovnání. Žádná složitá zápletka,jen život,vztahy,obyčejné situace,které ve finále dávají neobyčejný smysl.
Fantasy není můj oblíbený žánr,ale příběh Ilan jsem si zamilovala už v prvním díle Naslouchače. Neskutečně napínavá jízda se odehrávala od začátku do konce. Někdy jsem si říkala,že už je to snad i moc...ale nakonec vlastně proč ne...vždyť ve světě fantazie se může cokoliv. P. Stehlíková mě opravdu vtáhla do děje a já o příběhu přemýšlela i když jsem musela knížku zrovna odložit...Jen s těžkým srdcem teď budu čekat až vydá 3. díl ????♥️
Na čtení mě nejvíc baví ta neskutečná fantazie,kterou v mojí hlavě dokáže vytvořit pár dobře napsaných řádků. A P. Stehlíkové se to podařilo skvěle. Často jsem se nachytala,jak dychtivě čtu a mám chuť přeskakovat slova,abych co nejdříve zjistila,jak příběh pokračuje. Knihu jsem četla na doporučení a sama bych se k fantazy literatuře nedokopala,ale rozhodně nelituji. Chystám se pořídit si druhý díl a budu netrpělivě čekat na ty následující♥️
Krásný příběh z velmi smutného období. Nestává se mi často,aby mě kniha rozplakala,ale tady jsem se neubránila...Líbilo se mi,jak je kniha napsána z několika pohledů,kde i to zlé má své odůvodnění a člověk si najednou umí představit,že i zaporna postava může mít srdce a nemá navybranou. Nečekaný a překvapující konec mi vynahradil začátek knihy,kdy jsem měla problém se zorientovat,kdo zrovna vypráví a navíc kdo je jen postavou z dalsiho příběhu,který se knihou prolíná...ale jakmile jsem v tom měla jasno dočetla jsem jedním dechem.
Krásný příběh inspirovaný nenávistí mezi černými a bílými v dobách minulého století. Rasismus a předsudky se prolínají celou knížkou...ale stejně tak objevíme v příběhu spoustu lásky a tolerance,která se dá bohužel jednoduše zahubit slepým následováním svých předků a nátlakem okolí.
(SPOILER) Další knize z pentalogie Naslouchače musím udělit opět plný počet hvězdiček. Je pravda,že jsem se v tajemstvích ztrácela mnohem více než v předchozích dílech,ale věřím,že s příchodem dalších dvou se vše rozuzlí a já "zaslechnu".
SPOILER ALERT...Začátek byl o něco chladnější a část v podzemí mi včetně Armina a Podforttové byla lehce nesympatická,ale po návratu Ilan k Pětadvacítce se kolo fantazie roztáčelo na plné obrátky a moje nadšení z tohoto příběhu bylo zpět. A teď budu opět netrpělivě čekat až paní Stehlíková dopíše čtvrtý díl. A doporučuji číst všechny najednou,což jsem udělala a tím mi neunikly souvislosti,které bych si za dobu od dočtení předchozích dílů již nepamatovala.
Skvělý a odvážný příběh vypravěný podle skutečné události roky rozpolcenou Tarou. Příběh jako takový mě velmi zaujal a je až neuvěřitelné,jak jedna psychicky narušená osobnost může ovlivnit tolik lidských životů kolem sebe. Mnohokrát mě fascinovalo proč se Tara stále vrací a chce znovu vstupovat na tenký led,ale nakonec jsem pochopila,že jen potřebovala lásku a sounáležitost,kterou automaticky všichni hledáme ve svojí rodině. A nakonec jenom díky vzdělání dokázala otevřít oči a mysl novému životu.
Skvělý a napínavý psychologický román. Přečetla jsem ho jedním dechem a i když byla psán z pohledu dvou hlavních hrdinek, dalo se v příběhu dobře orientovat. Nektere useky byly predvidatelne,ale na napeti to neubralo. Téma mě nutilo zamyslet se nad tím,jak bych se zachovala já a jak je silene,že opravdu nikdy nikoho doopravdy neznáme...nebo spíš netušíme jak se může v nestandardní situaci zachovat...a co všechno může taková lavina spustit.
Literární skvost...hluboké téma,každá kapitola jak kdyby poeticky dokončena...tato kniha mě bavila,dotkla se mě,donutila mě přemýšlet...za me o dost lepší než Děti nade vše.
Poslouchala jsem jako audioknihu. Na začátku mi trvalo si zvyknout na hlas vypravecky,ale po pár kapitolách jsem se zaposlouchala a knihu si moc užila. Příběh nám dovoluje nahlédnout do složitých životních situací ze strany všech přítomných a nutí nás k zamyšlení a empatii,která v dnešním světě chybí.
Velmi působivý román. Bude patřit mezi ty,které jsem měla tu čest číst a které v paměti ani po letech nevyšumí. A to i přes to,že to pro mě nebylo vůbec lehké čtení (kdo je vypravěč,komu vypráví,kdy se děj vlastne odehrává,všechny ty připojené "mimochodem" příběhy v závorkách)...ze začátku jsem se nemohla začíst a vlastně jsem čekala něco úplně jiného,což podle všeho byl autorčin záměr. Když už jsem pochopila,o co jde,bylo čtení jako droga,kterou potřebujete a zároveň se bojíte,co s vámi provede.
Skvěle psaná kniha,kterou jsem přečetla v podstatě během jednoho dne. Moc mi seděly krátké a stručné věty,díky kterým mi oči po řádcích příběhu rychle utíkaly. V několika momentech jsem měla slzy na krajíčku. Příběh Štěpána a jeho předčasného dospívání se mě opravdu dotkl.
"Bůh mi dal ramena,dává mi i břemena."