Kenan Kenan komentáře u knih

Moje (tak trochu) utajené dítě Moje (tak trochu) utajené dítě Penelope Bloom

Tohle bylo vtipné. Bavily mně dialogy mezi hlavními hrdiny. Ten erotický text méně, spíš jsem ho přeskakovala.

22.10.2022 3 z 5

Revolvers Revolvers Oldřich Janeba

Čtyři kamarádi, kteří spolu založili v mládí kapelu, chtějí uspořádat po 20 letech koncert.Jejich život se tehdy skládal hlavně z alkoholu, drog, nezodpovědnosti, bujarých pařeb.Dnes to jsou ztroskotanci, kteří mají spoustu problémů. Situace v této knize byly tak absurdní, vtipné, i když vůbec k smíchu nebyly. Pobavila jsem se. :)

26.09.2022 4 z 5

Problémové partie Problémové partie Mark Haddon

Příběh začíná tím že Katie oznámí své rodině, že se bude vdávat. Už podruhé. Nikdo z rodiny - otce George, matky Jean a bratra Jamieho, z toho není nadšený. Od tohoto okamžiku plyne nitka děje směřující již k avizované svatbě. Ale než by k tomu mělo dojít, děje se hodně věcí. Kniha zahrnuje spoustu vážných témat spjatých se členy rodiny. Nevěru, homosexualitu, psychické potíže. Ač jsou to témata vážná, jsou podávána s lehkým humorem a opravdu jsem se i zasmála některým absurdním situacím. Jde o rodinné drama a mně se to líbilo. Doporučuji.

17.09.2022 5 z 5

Italské léto Italské léto Jennifer Probst

Kniha pojednává o vztazích babičky, dcery a vnučky. Sophie, Francesca i Allegra se nacházejí v ne zrovna pro ně nejšťastnějším období. Každá z nich má svůj soukromý problém, o kterém spolu nemluví. Jejich vztah je dlouhodobě neuspokojivý a nedokáží s tím nic udělat. Nejvíc to trápí babičku Sophii, která proto navrhne společný zájezd do Itálie, odkud sama pochází. A i když s tím zpočátku Francesca, ani Allegra nesouhlasí, nakonec na společný výlet vyrazí. V kulisách nádherného města Řím se pokoušejí prolomit blok, který jim brání k vzájemnému sblížení. Takovéto knihy se prostě nikdy neomrzí.

03.09.2022 4 z 5

Soumrak mužů Soumrak mužů Christina Sweeney-Baird

"Mužský mor", jak je nazýván vir, který se rozšíří po celém světě, útočí jen na muže (staré, mladé, novorozence) a nakonec zabije 90 % veškeré mužské populace. I když to připomíná pandemii, kterou jsme zažili i my, autorka v doslovu uvádí, že knihu napsala před covidem a nikdy by ji nenapadlo, že k něčemu takovému by mohlo dojít. Začátek knihy, kdy sledujeme počátek katastrofy a celosvětové paniky, je velice napínavý a čtivý. Každá kapitola je vyprávěna z pohledu jiné osoby a ze začátku se mi jména pletla a trochu mi trvalo než jsem se zorientovala, kdo zrovna vypráví. Normálně bych knihu hodnotila třemi hvězdičkami, ale moc se mi líbilo, jak se ženy snaží se vzniklou situací vyrovnat. Byla jsem překvapená, jak moc problémů musely řešit a zdaleka to nebylo jen početí dětí, problémy, které mně ani nenapadly. Kdyby jsme nedávno neprošli covidem, tak si řeknu, že to není ani možné, ale teď, už si nejsem jistá :)

03.07.2022 4 z 5

Jezevec Jezevec Fredrik P. Winter

Na místě činu policisté nacházejí jen spoustu krve, spoustu hlíny a díru do nitra země, mrtvolu nikoliv. Tohle se děje jednou za rok už několik let a vypátrání vraha je v nedohlednu. Až jednou redaktorka Annika najde na prahu redakce rukopis knihy, jehož děj se až příliš podobá činům vraždícího "Jezevce" a rozhodne se jej vydat.
I když už jsem trochu tušila, kam příběh směřuje, přesto jsem se nenudila a dočetla až do konce, kde mně přesto trochu překvapení čekalo. Příběh je napínavý, s náznakem mystična, hodně čtivý.

05.06.2022 4 z 5

Milovala jsem život Milovala jsem život Abby Fabiaschi

Maddy spáchala sebevraždu a zanechala za sebou manžela a 17ti letou dceru, kteří naprosto nechápali, proč to udělala. Obviňovali sami sebe, že něco zanedbali, že něco přehlédli, ale zároveň si budovali vzájemný vztah, který dosud stál jen na Maddy. Příběh je vyprávěn z pohledu všech tří hlavních postav, protože i Maddy zatím zůstává jako duch (nebo duše, vědomí?) a sleduje, jak se s její ztrátou vyrovnávají.
Moc se mi líbil pomalu se vytvářející vztah mezi otcem a dcerou, spousta hezkých myšlenek. A ten nečekaný konec? Super. Doporučuji citlivým povahám.

30.04.2022 5 z 5

Vetešník Vetešník Jess Kidd

Pan Cathal Flood, je stařec, umělec na penzi, žijící ve své rozlehlé vile, plné jím nastřádaného odpadu a plné koček, který se odmítá odstěhovat do domu s pečovatelskou službou. Jeho pečovatelka Maud zjišťuje, že v domě je něco v nepořádku a podporována kamarádkou Renatou se pouští do pátrání. Řešíme smrt Cathalovy manželky, jeho záhadnou dceru a zmizení Maudiny sestry. Do příběhu vstupují další postavy.
Není to zvlášť výrazný, originální příběh, nedokážu ani určit o jaký jde žánr. Je to detektivka, duchařina, je to i vtipné, vystupují zde svatí, ochočená liška a přesto, že jde o takový mix, styl jakým byla kniha napsána je skvělý. Je to čtenářský zážitek, doporučuji.

22.03.2022 5 z 5

Poslední paní Parrishová Poslední paní Parrishová Liv Constantine

Při výběru této knihy jsem si myslela, že vzhledem k hodnocení, nemohu sáhnout vedle.
Ale bohužel nemohu sdílet nadšení. Kniha je tvořena dvěma částmi. V první části Amber, pocházející z chudšího prostředí, spřádá plány, jak získat velice bohatého Jacksona Parrishe. Využije k tomu slabost jeho ženy Daphne pro zemřelou sestru a brzy se stává její nepostradatelnou kamarádkou. V druhé části vše procházíme z pohledu Daphne. Závěr je již ve stylu "a co bylo dál". Jde o psychologický thriller, které mně normálně baví, ale tuto knihu jsem četla rychle, ne proto, že bych chtěla vědět, jak vše dopadne, protože jsem to již tušila, ale proto, že už jsem ji chtěla mít za sebou. Zklamala mně, nejspíš i pro má velká očekávání.

09.02.2022 3 z 5

V zemi korálového stromu V zemi korálového stromu Sofia Caspari

V r. 1863 nasedají Anna, Viktorie a Julius na loď, která je odveze do Argentiny, kde všichni očekávají lepší zítřky. Anna jede za svou rodinou, která odplula již dřív, Viktorie míří za svým manželem a Julius chce dokázat svému otci, že je stejně schopný jako on. Ačkoliv jsou z jiné společenské třídy, na lodi se skamarádí a i když je zpočátku jejich osud zavede každého jinam, jejich životy se protínají. Nejen historická romance, která se moc dobře četla a líbila se mi po celou dobu čtení. Jen ten akční závěr nebyl v mém stylu, ale každopádně se pouštím do dalšího dílu.

06.02.2022 3 z 5

Obyčejné lhářky Obyčejné lhářky Louise Guy

Tohle bylo překvapení. I když růžová obálka napovídá, že půjde o romanci, tak tomu tak není. Emma se odstěhovala ze svého rodného městečka a žije život bohaté paničky, odkázaný na finance svého úspěšného manžela. Lucie je mladá vdova s 5letým synem, problémem s nadmírou vína, zpupností svého syna a nedostatkem financí. Ani jedné z nich tohle nestačí a když se jejich životy, za zvláštních okolností, zkříží a navíc se setkají se svéráznou starší ženou, věci se začnou posouvat jiným směrem. Naprosto čtivý a dojemný příběh, který stojí za přečtení.

03.01.2022 5 z 5

Truhla času Truhla času Andri Snær Magnason

Úžasný příběh. Pohádka, která jistě není pro malé děti. Lidé si lehnou do bedny, a v té chvíli jim přestane plynout čas. Kniha je zábavná, napínavá i poučná. Až do posledních stránek jsem čekala, jak to dopadne. Doporučuji i dospělým čtenářům.

05.12.2021 5 z 5

Poslední manželka Poslední manželka Karen Hamilton

Jako thriller bych to nenazvala, spíš psychologické drama. Marie, která byla absolutně závislá na své kamarádce Nině, která také záviděla, jí slíbila, že po její smrti ochrání její rodinu. Jenže, když nemocná Nina zemřela, začaly se objevovat různá její tajemství a ani Marie si nebyla sebou vůbec jistá. Není to dílo století, ale četlo se to docela dobře.

28.09.2021 4 z 5

Pravda leží zde Pravda leží zde Lindsey Klingele

Bylo to čtivé a napínavé. Jen ten závěr už dle mého byl mírně ujetý :). Ale nenudilo mně to. Knihu jistě víc ocení mladší čtenáři.

15.08.2021 4 z 5

Slečny Slečny Anne-Gaëlle Huon

Španělská dívka Rosa se vydává do Francie za prací. Najde ji jako šička espadrilek a když ztratí všechny své blízké, domů se již nevrátí. Dostane se do domu "slečen", svobodomyslných žen, které jí pomohou. Postupně se dozvídá o jejich životě a její osud se začíná vyvíjet jinak, než si jako mladičká při příchodu do francouzského Mauléonu, myslela. Je to sága, která vám z hlavy nevymizí.

11.07.2021 4 z 5

Dívky z Roanoke Dívky z Roanoke Amy Engel

Opravdu nechutné téma, ale napsáno dobře. Čte se jakoby nic.

30.03.2021 4 z 5

Cos to udělal? Cos to udělal? Matthew Farrell

Bylo to předvídatelné, to ano. Ale i tak mně to bavilo. Napínavé a zábavné čtení.
Dva bratři, oba u policie, oba měli problematické dětství, a na každého z nich to mělo jiný vliv. Nelituji času stráveného nad touto knihou.

22.02.2021 4 z 5

Na útěku Na útěku Jesús Carrasco

Putování starce a chlapce po vyprahlé, drsné krajině. Neznáme jejich jména, ani kudy vede jejich cesta, ale při čtení jsem naprosto vnímala každičký jejich počin, každičký závan větru. Jako bych tam byla s nimi. Boj dobra se zlem. Není to kniha pro každého, ale za sebe vřele doporučuji.

28.01.2021 5 z 5

Séance Infernale Séance Infernale Jonathan Skariton

Byla jsem spíš knihou překvapená, že je vlastně dobrá. Není to skvost, ale četla se dobře. Spojení vražd malých děvčátek se záhadou filmu první kinematografie.

31.05.2020 3 z 5

Jak se zbavit lásky Jak se zbavit lásky Kate Robb

Milé čtení, které jsem si užila, ale na které po čase zapomenu :). Dax byl fajn, ale Gemma mi, pro její sebestřednost, sympatická moc nebyla. Zato vedlejší postava její tetičky mně bavila. Romantická linka od přátelství k lásce zahrnovala smutné i krásné momenty a líbila se mi.

01.11.2024 3 z 5