Kenan Kenan komentáře u knih

Holky z Detroitu Holky z Detroitu Tori Whitaker

Kniha plná jazzu, čelenek a podvazkových pásů, krásných aut, Detroitu a rozvíjejícího se automobilového průmyslu, bourbonu, ale také silných osudů a touze po svobodě. Předvídatelné, ale naprosto osvěžující.

04.10.2024 4 z 5

Ztracené vzpomínky Ztracené vzpomínky Lin Rina

Autorka nás přenáší do blízké budoucnosti, což je úplně jiné prostředí než v Kronikách prachu a chápu, že pobyt v knihovně je pro čtenáře přívětivější, ale i tahle kniha se mi líbila. Je to totiž stále stejný styl psaní, pomalý postup v ději, většinou sympatické postavy. A ano, i já si myslím, že to mohlo být kratší, ale kniha je napsána napínavě, prakticky bez hluchých míst a i když je určena spíš mladším čtenářům, tak jsem si její čtení užila.

05.08.2024 4 z 5

Mechanika lásky Mechanika lásky Alexene Farol Follmuth

Bel je normální holka na střední, která se srovnává s problémy v rodině, ale i sama se sebou,. Nemá ponětí, co se životem po střední a termín podání přihlášek na vysokou se blíží. Nečekaně se najde v týmu robotiky, jenže tam je Teo Luna, kluk, který je rozený vůdce, všichni ho následují a Bel zrovna není týmový hráč. Ukáže se ale, že všechno není tak, jak vypadá.
Tahle YA jednohubka mně příjemně překvapila. Jasně, že v ní hraje prim romantika, ale není hloupá a řeší i jiná témata, jako zda je člověk v 18ti zralý zvolit si svou budoucí cestu nebo přijetí technicky nadané holky do vysloveně klučičí party. Konec je samozřejmě očekávaný, ale líbilo se mi, že nebyl nijak přeslazený.

05.07.2024 4 z 5

Červená, bílá a královsky modrá Červená, bílá a královsky modrá Casey McQuiston

Alex, syn prezidentky USA, a Henry, člen královské rodiny, k sobě nechovají zrovna přátelské vztahy a jejich nepřátelství je probíráno, s ohledem k jejich postavení, samozřejmě tiskem. Za účelem zlepšení pohledu na americko-britské vztahy musí oba zahrát divadlo o jejich skvělém přátelství. Při jejich vzájemném poznávání, vztah dospěje k něčemu, co je pro oba ale také nebezpečné. Celý příběh probíhá na pozadí prezidentských voleb, takže se v knize setkáváme i s dostatkem politiky. Oba chlapci mi byli sympatičtí, jen Henry je stále záhadný a o jeho životě se toho moc nedozvíme. Nebylo to špatné, četlo se to rychle, atraktivní prostředí Bílého domu a anglických paláců příběhu pomohlo, ale jinak za mně ne příliš originální. Četla jsem už bohužel lepší knihu, kdy na mně vnikající romantické vztahy, jejich zpracování, zapůsobily víc mileji.

07.10.2023 3 z 5

Jejich moře Jejich moře James L. Cambias

Střet tří civilizací. Za mně originální a zábavné.

01.05.2023 4 z 5

Přes práh Přes práh Aneta Kollerová Mašková

Knihy, kde se skoro nic neděje a jen si užívám samotné čtení klidného, uklidňujícího příběhu mám ráda. A tenhle přesně takový byl. Filip je protivný, nepřátelský důchodce, který se po smrti své manželky uzavřel do sebe. Amálie je devítiletá dívka, která je naopak neustále veselá, živá a pořád klade nějaké otázky. Tyto dvě protichůdné postavy, žijí ve společném domě, a tak se stane, že Filip hlídá Amálii, když nemůže chodit do školy.
Příběh je založen hlavně na rozhovorech obou hlavních postav, kdy Amálie se svým kocourem Ollym postupně Filipa osvobozuje od jeho osamělosti.
A i když se mi to zdálo někdy nereálné , protože jsem nevěřila, že by takto 9ti letá holčička mluvila a jednala, přesto jsem si tento milý a úsměvný příběh užila.

27.04.2023 4 z 5

Služebná Služebná Alicja Sinicka

Celkem dobrý thriller. Rychlý, bez hluchých míst.

15.01.2023 3 z 5

Místnost 19 Místnost 19 Marc Raabe

Přečetla jsem oba díly a ono to ani bez toho, aby jste přečetli oba nejde, protože na sebe v mnohém navazují, i když v každém z nich řešíme jinou vraždu. Je to napínavé, takže jsem pořád otáčela stránky, protože jsem chtěla vědět, kdo za vším stojí. Detektiv Tom Babylon i psycholožka Sita, postavy hlavních vyšetřovatelů, mě bavili. Každý z nich má svou černou můru, se kterou se vyrovnává a já jsem jim fandila. Detektivní případ, spojený s bývalou NDR a Stasi, který stojí za přečtení.

23.11.2022 4 z 5

Sto roků Lenni a Margot Sto roků Lenni a Margot Marianne Cronin

Lenni a Margot je dohromady 100 let a obě jsou nevyléčitelně nemocné. Rozhodnou se za každý rok svého života nakreslit obrázek, ke kterému se pojí i nějaký příběh. Hezký, smutný příběh, ve kterém jsem si našla spoustu námětů k zamyšlení.

19.11.2022 4 z 5

Panna, nebo orel Panna, nebo orel James Bailey

Josh ponechal svůj osud minci. Rozhoduje se podle toho, co mu padne - panna nebo orel. Oddechový romantický příběh. Za mně bohužel spíš průměrný.

26.09.2022 2 z 5

Druhá šance pro Zoe Druhá šance pro Zoe Michaela Schmiedlová

Příjemná YA jednohubka.

08.08.2022 3 z 5

Třeťák Třeťák Ella Fever

Pocity Michaela, který nastupuje do nové školy už jako Míša, problémy spojené s transexualitou, důležitost podpory rodinou. To jsou témata, se kterýma jsem se v knize setkala. Kniha určená mladším čtenářům a také styl psaní je tomu uzpůsoben. Děj plyne rychle a opravdu jsem se začetla a získala náhled o věcech, o kterých jsem nic moc nevěděla. Není to příběh určený pro mně, ale myslím si, že by se takové knihy měly číst.

17.07.2022 3 z 5

Kluk odnikud Kluk odnikud Katherine Marsh

Souhlasím již s napsanými komentáři. Krásný příběh, který jsem hltala až do samého konce. Otvírá vážná témata obav z uprchlíků, hrozbu terorismu, i to, že nelze všechny házet do jednoho pytle. Dětští hrdinové, ale čtení je určené jak pro mládež, tak i pro dospělé. Užila jsem si to.

25.06.2022 5 z 5

Tajný pánský knižní klub Tajný pánský knižní klub Lyssa Kay Adams

Tajný pánský knižní klub. Muži, kteří čtou ženské romantické romány? Zní to srandovně a také to takové bylo. Ne, že bych se smíchy popadala za břicho, ale skoro celé čtení jsem se usmívala. Gavin a Thea potřebují k sobě znovu najít cestu, zachránit manželství. A k tomu Gavinovi mají pomoct právě romantické příběhy. Odpočinkové čtení, které vás pobaví. Jedině, co mi trochu vadilo, byly otevřené erotické scény, které se do této knihy podle mně nehodily, Ale to jen můj názor, vás to třeba přesvědčí o jejím přečtení.

28.05.2022 4 z 5

Můj první tanec Můj první tanec Nicola Yoon

Po rozchodu rodičů přestala Evie věřit na lásku, tedy spíš na její šťastný konec. Navíc je obdařena schopností vidět u dvojic, jak jejich vztah nakonec dopadne, což ji jen utvrdí v tom, že věčná láska neexistuje. V příběhu pak sledujeme, jak Evie poznává, že nic není tak jednoduché a jednoznačné, ani láska ne. Na atraktivitě přidalo příběhu také jeho spojení s klasickým tancem.
Bylo to milé, s kouskem fantasy. Přečetla jsem to jak během chvilky a líbilo se mi to.

20.05.2022 4 z 5

Rodina především Rodina především Karen M. McManus

Milly, Aubrey a Jonah překvapí pozvání jejich babičky do luxusního sídla na ostrově. Nikdy ji totiž neviděli, protože už před lety zavrhla a vydědila všechny své 4 děti. V příběhu se vyskytne dost zvratů, překvapení i problémy mezi trojicí vnoučat mezi sebou. Jde o jednoduché YA čtení, které mně, ale nezklamalo. S napětím jsem očekávala rozuzlení záhady, proč vlastně byly jejich rodiče zapuzeny, a i když jsem se závěru trochu přiblížila, úplně jsem jej neuhodla.

19.03.2022 4 z 5

Kluci ze hřbitova Kluci ze hřbitova Aiden Thomas

Líbil se mi film Coco a také jsem věděla hodně o svátku Día de Muertos z vyprávění mé dcery, která se ho účastnila osobně v Mexiku a byla z něj nadšená, proto mi tato kniha nemohla uniknout. A nebyla jsem zklamaná, spíš naopak. Jde o výborný námět a skvělou atmosféru, podtrženou španělskými výrazy, zaměřený na trans problematiku. Příběh Yadriela, Juliana a Maritzy mě bavil od začátku do konce. Kniha trochu klouže po povrchu, nezabývá se do hloubky podstatou daného svátku, je zaměřena spíš na příběh, ale i tak jsem si tento originální příběh moc užila.

26.02.2022 5 z 5

Z popela Z popela Alex Schulman

Tři bratři se setkávají při smutné příležitosti zajištění posledního přání své matky, rozsypání jejího popela v místě, kde prožili celé své dětství. Procházíme si jejich životem, když byli ještě kluci, žili na opuštěném místě, v ne příliš ideálních rodinných vztazích. I když se dostaneme k šokujícímu odhalení až na úplném konci příběhu, přesto mně bavila spíš první polovina knihy. Sedl mi styl autorova psaní, kdy jsem měla před očima místa, kterými si bratři procházejí. V druhé části knihy jsem se už na některých místech nudila a přišlo mi, že autor už moc tlačí na čtenáře. Příběh je ale originální, opravdu dobře napsaný a za přečtení jistě stojí.

01.02.2022 5 z 5

Mazel Mazel Akwaeke Emezi

Dívka Džema vytáhne z obrazu, který namalovala její máma, tvora, který jí řekne ať mu říká Mazel a vylíčí jí své poslání, proč se objevuje v jejich světě. Chce se vydat na lov nestvůr a zbavit jich město. Džema je ale přesvědčená, že město bylo zbaveno nestvůr již v minulosti anděly, a tak začne pátrat, kde je pravda.
" První krok k prozření je nazřít, že existují skutečnosti, k nimž musíš teprve obrátit zřetel."
Musím dát za pravdu všem, kteří říkají, že je ta kniha zvláštní, divná. Do půlky příběhu jsem si říkala "co to jako je?", ale nenudilo mně to, tak jsem četla dál. Po dočtení jsem musela uznat, že myšlenka té knihy je úžasná.

27.01.2022 5 z 5

Knihomolka Knihomolka M. K. Hardy

Ano, je to typický romantický příběh. Spíš YA než kniha pro ženy. Nikol a Luke jsou sympatičtí a snaží se dělat vše správně. Nikol se dostane do problému a Luke, se kterým se seznámila v knihovně, ji nabídne pomoc. A pak to je už lehce předvídatelné, což by mi tak nevadilo, protože u takových příběhů se to očekává, ale kniha mně nijak neoslovila, příběh mi nepřišel originální a jistě jsem četla lepší. Co se ale musí nechat je, že mně v některých chvílích rozesmála, což se mi u knih často nestává.

13.01.2022 2 z 5