kikies kikies komentáře u knih

Krysí ostrov a jiné povídky Krysí ostrov a jiné povídky Jo Nesbø

Zřejmě jsem větším příznivcem série HH než povídek (obecně jako žánru), ale na tyto jsem byla opravdu zvědavá. Jak už to o povídkových knih bývá, některé vás chytnou víc, některé míň. Ale Nesbo nijak zvlášť nezklamal. Zajímavá témata, myšlenky k zamyšlení, dostatečná dávka napětí. Byla to příjemná změna (ale HH u mě stejně pořád vítězí).

28.03.2024 4 z 5

Dětské duše Dětské duše Angela Marsons

V sérii jsou i lepší kusy. Téma zajímavé, postavy a děj super, to byla stará dobrá Kim, kterou si snad nelze nezamilovat. Ale dějová linka s Pennem mi tentokrát přišla vážně hodně rušivá. Bylo to zajímavé, ale moc to odvádělo pozornost. Možná by Penn zasloužil nějaký vlastní "hlavní" příběh.

09.11.2023 3 z 5

Spřádači snů Spřádači snů Barbara Erskine

Velice zdlouhavé a zbytečně komplikované a to příběhu strašně uškodilo. Být to poloviční, mělo by to spád a dynamiku, ale takhle fakt ne... miluji historii prolínanou se současností, nevadí mi trocha nadpřirozena, dokonce nemám nic proti tlustým knihám, ale tady by fakt moc pomohlo hodně výrazné zkrácení.

09.11.2023 3 z 5

Nejsem jako vy Nejsem jako vy Jodi Picoult

Další bravurní výkon Jodi Picoultové - opět se dozvídáme něco nového, tentokrát prozkoumáváme do hloubky Aspergerův syndrom. Dlouho jsem se knize vyhýbala, téma mě nelákalo, ale nakonec jsem ráda, že jsem se odhodlala. Příběh je opět velmi silný, nabitý emocemi, čtivý jako obvykle, pohltí vás a vyplivne až na konci. Budete s hrdiny plakat, rozčilovat se i smát se. Budete je obdivovat, někdy je nebudete chápat, docela často jim nebudete ani rozumět... ale díky tomu jsou tyhle knížky tak skvělé. Doporučuji.

14.08.2023 5 z 5

Maryša Maryša Vilém Mrštík

Z klasiky a povinné četby patří Maryša určitě k tomu lepšímu (rozuměj: čtivějšímu). Sympatická délka, svižný děj, stále aktuální téma a emoce chytající za srdce. Ano, čte se to dobře, a čím je člověk vyzrálejší, k tím většímu porozumění nejspíše dojde.

27.07.2023

Já to měl první! 2 Já to měl první! 2 Barbora Brůnová

Ještě pořád se směju! :D :D :D :D :D

17.03.2023 5 z 5

Já to měl první! Komiksový manuál jak přežít rodičovskou dovolenou Já to měl první! Komiksový manuál jak přežít rodičovskou dovolenou Barbora Brůnová

Bože, tohle jsem potřebovala. Nic mi tak nepomohlo k pocitu, že v tom fakt člověk není sám, než tahle kniha. Smála jsem se, hrozně moc, asi dva večery, déle to číst už fakt nešlo.... a pak jsem to předala manželovi a smál se on.

17.03.2023 5 z 5

Václav Havel – mocný bezmocný ve 20. století Václav Havel – mocný bezmocný ve 20. století Martin Vopěnka

Příjemné, čtivé a poučné. Tak akorát odlehčené, přiblíží člověku jak osobnost pana Havla, tak ve školách často opomíjené novější dějiny. Jsem z této knihy nadšená a klidně bych si ji dokázala představit jako učební pomůcku v hodinách dějepisu na základních školách. Mně to upřímné nalákalo k dalšímu a hlubšímu studiu.

30.01.2023 5 z 5

Prostá pravda Prostá pravda Jodi Picoult

Z děl Picoultové se mi tato líbila méně. Téma bylo zajímavé - o Amiších jsem nevěděla v podstatě nic - prostředí atraktivní, zápletka zajímavá. Ale charakter Ellie mi vůbec nesedl. Její neustálé obelhávání sebe sama i ostatních, po většinu knihy mi bylo víceméně jen líto její obhájkyně, jejího partnera... jen jí samotné prostě ne. Dokonce i pro jejího otce jsem měla pochopení, a to je vykreslen dost negativně! Tyhle detaily mi čtení trochu znepříjemnily, ale jinak se opět skláním před autorkou, že i po tolika vydaných knihách pro nás pořád objevuje další a další zajímavá témata. :-)

16.01.2023 3 z 5

Podivná knihovna Podivná knihovna Haruki Murakami

Hm, zajímavé.... četla jsem kvůli výzvě a jsem ráda, že to nebylo příliš dlouhé. Není to moje první setkání s Murakamim, ale musím konstatovat, že jsem mu pořád ještě na chuť nepřišla. Je to taková zvláštní hororová povídka, trochu z ní mrazí, je trochu šílená.... není to špatné, ale no... prostě zajímavé, jak už jsem řekla.

09.01.2023 2 z 5

Historky z Tinderu Historky z Tinderu Lucie Macháčková

Smála jsem se. Fakt moc! A několikrát!!! :D

08.01.2023 5 z 5

Velké maličkosti Velké maličkosti Jodi Picoult

Silné téma (jako obvykle), skvěle zpracované (také jako obvykle). Perfektně vykreslené postavy, poutavě podaný základní problém. S hlavní postavou a jejím počínáním jsme v mnoha okamžicích měla problém, ale samotné téma mnou rezonuje. Člověk se nad tím (a nad sebou) chtě nechtě musí zamyslet - jak to vlastně máte? Je vůbec možné nebýt rasistou? Teď už si nejsem jistá....

02.10.2022 3 z 5

Medvídek Pú (20 příběhů) Medvídek Pú (20 příběhů) A. A. Milne

Mně tedy Pú rozhodně nenadchl. Jako dítě jsem se s ním setkala především prostřednictvím disneyovského animovaného seriálu, který dodnes vnímám jako poměrně vtipný. Ovšem kniha, ke které jsem se dostala až v dospělosti ve snaze zprostředkovat svým dětem klasická díla dětské literatury, mě zklamala. Oproti neustálému zdůrazňování Púovy hlouposti a Prasátkovy bojácnosti bych uvítala nějakého "hrdinu", něco inspirativního a hodného následování a ne jen popis "dobrodružství", u kterých dospělák jen doufá, že se je děti nerozhodnou napodobit! Ale především ten jazyk, a celkově text byl dost nestravitelný (možná jsou jiná vydání v tomto směru čtenářsky příjemnější). Text se hrozně špatně čte (zastaralé výrazy, dlouhatánská a složitá souvětí), přímá řeč mnohdy splývá se zbytkem textu, obecně členění textu je jakési podivné. Filozofický podtón a Púovy básně rozhodně nezaujmou menší děti - možná je kniha určena pro starší děti, ale ty zase rozhodně neosloví příhody malých přihlouplých zvířátek. Ano, má to svůj půvab, ale těžko říct, kdo je vlastně cílovou skupinou.

27.05.2022 2 z 5

Písek Písek Hugh Howey

Nečekala jsem to, ale hrozně mě to bavilo! Fakt jsem spolu s potápěči prožívala každý boj o další nádech. Zřejmě příhodné načasování odpovídající momentálnímu rozpoložení, ale já si četbu vážně užila! :-)

27.04.2022 5 z 5

Doppler Doppler Erlend Loe

Za mě teda fakt strašná blbost. Ten chlap mě vyloženě s*al, jeho přístup k životu, to jak se vykašlal na rodinu; celá jeho filozofie by možná měla pár použitelných myšlenek, ale....! Jako takhle, můžu mít pochopení pro člověka, který opovrhuje společností, moderním světem, zašije se někde na své zahrádce, na statku a žije si svým životem, stará se sám o sebe a je soběstačný, toho můžu možná i obdivovat. Ale tenhle lempl, co se sobecky na všechny a všechno vykašle, squatuje ve stanu na cizím pozemku, je agresivní vůči ostatním, vykrádá cizí spíže, nadává na konzumní společnost, ale zároveň si nedokáže odpustit to své mléko.... jako pardon, ale to má být co? A tohle mu jako má vydělávat?

14.03.2022

100 perliček pro (ne)milovníky češtiny 100 perliček pro (ne)milovníky češtiny Červená propiska

Poučné, milé a vtipné. Nejdříve jsem si myslela, že mě (téměř dostudovanou bohemistku) v knize určitě nic nepřekvapí, ale ejhle! :D I já byla poučena o jevech mně neznámých! Jdu do sebe a holkám držím pěsti, jelikož boj s češtinářskými negramoty je běh na dlouhou trať. :-)

31.10.2021 5 z 5

Zážitky z karantény Zážitky z karantény Halina Pawlowská

Poměrně věrný obraz toho, co jsme všichni doma v dost podobném duchu zažívali. Je to krátké, stručné, má to vtip a nadhled, čte se to dobře. A v budoucnu to dost pomůže připomenout si, jak nám "tehdy" bylo. Ano, působí to trochu jako "z hovna upletený bič", ale ruku na srdce, ona ta situace přesně taková byla... Zkazky o denním vaření pro rodinu a recepty jsou jen malým bonusem, který může sloužit jako inspirace, ale stejně tak ho lze v klidu ignorovat.

31.10.2021 4 z 5

Smrtící hry Smrtící hry Steve Robinson

Já tedy nevím, ale tohle podle mě nebylo ono. Jsem od Robinsona zvyklá na jiný výkon. Ano, bylo to napínavé, drsné, byly tam genealogické hádanky, ale celé to bylo jakési divné... Příliš mnoho vražd, příliš mnoho beznaděje, příliš velká touha po pomstě - přišlo mi to už moc přitažené za vlasy a líbilo se mi to podstatně méně, než obvykle.

01.04.2021 3 z 5

Proč máma nadává Proč máma nadává Gill Sims

Lehké, svěží, vtipné, místy až moc realistické a místy trochu agresivnější. Ale čte se to moc dobře a vyčerpaným matkám to určitě vykouzlí úsměv na tváři. Za mě byl první díl trochu lepší, ale jinak drží autorka velice podobnou úroveň a styl.

26.10.2020 4 z 5

Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí Patrik Hartl

Příjemné čtení, ale takové plytké a místy přitažené za vlasy. Fakt ideální k vodě na dovolenou, ale nepředpokládám, že by ve mně vzpomínka na knihu nějak hlouběji zakořenila...

16.02.2020 2 z 5