kikies kikies komentáře u knih

Zen žen: Obrazový průvodce životem moderní ženy Zen žen: Obrazový průvodce životem moderní ženy Lenka Geislerová

Je to sranda a je to ze života. V ledasčem se čtenář najde a ztotožní s autorkou, něco jej mine, u některých stripů se neudržíte a vyprsknete smíchy, jiné ve vás vzbudí pocit, že jste asi něco nepochopili... Netradiční formát (ne úplně vhodný na čtení), skvělé po výtvarné stránce, příjemný humor a především dechberoucí ukázka umění, jak dostat myšlenku s vtipem a pointou do tří obrázků. Klobouk dolů.
PS: Reflex sice nečtu, ale minimálně pro pravidelné čtenáře by bylo vhodné zařadit i nějaké nepublikované kousky.

28.03.2018 4 z 5

Poslední výročí Poslední výročí Liane Moriarty

Kniha se čte velice dobře. To co, chválím u Moriarty většinou, nechybělo ani tady - postupné odkrývání záhady, složité lidské osudy, přesto naprosto obyčejní lidé, pestré a bohatě vykreslené postavy, mezilidské vztahy... Ale celkově to je jeden ze slabších kousků této autorky. Nejsem si jistá, čím to přesně je - možná je ten příběh moc přitažený za vlasy, možná mu tam chybí něco z autorčiných běžně používaných ingrediencí zaručujících čtenářský úspěch.... nevím... ale cítím, že to prostě nemá tu sílu, co obvykle.

22.02.2018 3 z 5

Dívky z trajektu Dívky z trajektu Lone Theils

Skvělá myšlenka a perfektní a překvapivé vyvrcholení. Ale v průběhu čtení a po většinu času spíše nuda a rozvláčnost. Spolupráce policie s novinářkou a její otevřenost ohledně poskytování informací je poměrně zarážející a amatérská. A ta "romantická" část je také spíše podivná. Nořino ufňukané toužení po momentálně nedostupném zamilovaném kamarádovi z mládí, jehož už kdysi odvrhla, je dost nedospělé a její chování k němu nepochopitelné. Z tohoto nápadu šlo určitě vykřesat více, tohle se bohužel zas tak moc nevydařilo...

23.12.2017 3 z 5

Má ji rád, nemá ji rád Má ji rád, nemá ji rád Sharon J. Bolton

Autorčiny knihy mám velice ráda, ale tohle se podle mě moc nepovedlo. Působí to na mě moc překombinovaně a nereálně. Myšlenka fanklubů odsouzených vrahů a žen podléhajících těmto typům je sice zajímavá a originální, ale toto konkrétní provedení a postava Maggie byly trochu přitažené za vlasy. A ta nespisovná řeč byla podle mě taky zbytečná... Série s Lacey mi sedla mnohem víc.

22.12.2017 2 z 5

Hadohlavec Hadohlavec Peter May

Slabší kousek série. Vývoj vztahu hlavních hrdinů je až příliš rozvláčný, spíše stagnující a začíná lehce nudit. A přístup k děsivé a nakažlivé nemoci je podezřele laxní a nezodpovědný. To jsou dvě věci, které mi pily krev. Jinak to není špatné, ale rozhodně to nepatří k tomu nejlepšímu. Bohužel. Čínské prostředí bylo atraktivnější...

22.12.2017 3 z 5

Skvrna Skvrna Gillian Flynn

Bohužel, tohle se mi nezamlouvalo. Flynnovou jsem poznala jen v těch možných variantách konce, kterého se stejně nedočkáme. Je to krátké, strašidelné jen trochu, ale hlavně hrozně divné a blbě nedokončené.... Ne, tohle fakt ne. Na tohle bylo jejího talentu škoda! Jak kdyby se jen rozcvičovala....

10.11.2017 2 z 5

Králíci a hroznýši Králíci a hroznýši Fazil Iskander (p)

Krásná alegorie, úsměvná podobenství... čtenář se zasměje, pobaví a snad i zamyslí... taková trochu slabší Farma zvířat.

18.10.2017 4 z 5

Všichni jsme nějak vadní Všichni jsme nějak vadní Matthew Norman

Je to takový zajímavý mišmaš. Jsou tam velice vtipné momenty, ale i okamžiky, kdy byste hlavního hrdinu propleskli. Daisy a všechny její proměny je přitažlivou postavičkou. Příběh je moc milý, obsahuje hromadu myšlenek hodných hlubšího zamyšlení a happyend pohladí na duši.

18.10.2017 4 z 5

Podvedená Podvedená Charlotte Link

Myslím, že každá rovina by si zasloužila své vlastní zpracování. Zajímavé jsou všechny a dohromady tvoří nabitou a velice hutnou směs. Je sice čtivá, ale možná by zvládla lehké odlehčení. Všechny příběhy jsou silné a těžko říct, kdo je vlastně hlavním hrdinou... ale nic to nemění na faktu, že je to moc dobré čtení.

20.09.2017 4 z 5

Anna zachraňuje svět Anna zachraňuje svět Michaela Štěchová

Pro mě veliké překvapení! Nesmělá útlá knížečka s pestrobarevnou obálkou, neznámá česká autorka... A uvnitř se skrýval chytlavý příběh velice svižně příjemně psaný, sem tam humorný, sem tam vedoucí k zamyšlení, přibližující život na Bali. Exotika, humor a jedna "ztracená" Češka - super kombinace! :-)

27.07.2017 5 z 5

Jsem máma Jsem máma Kristína Farkašová Tormová

Knížku jsem si přibalila do porodnice - kde jsem se k ní samozřejmě nedostala - ale četla jsem ji v mezičasech doma po návratu se řvoucím uzlíkem v náručí a musím uznat, že mi v těch prvních dnech hodně pomohla. Ukázala mi, jak brát věci s nadhledem místo toho, abych si ze zoufalství rvala vlasy... Netvrdím, že je to bůhvíjaký skvost, ale je to ze života, napsáno od srdce a pobaví to. Plus jsou tam roztomilé ilustrace ;-)

18.05.2017 3 z 5

Dospelosť je mýtus Dospelosť je mýtus Sarah Andersen

:D :D :D Opravdu vtipné čtení. Nepatřím sice k fanouškům knižního vydávání komiksů a přije mi tak trochu škoda plýtvat papírem na něco, co je přečtené celé za cca hodinku, ale to nemění nic na faktu, že je to opravdu vtipné a podařené dílko. Autorka ví, co dělá, a umí to dobře, jen bych zůstala u nějaké jiné formy vydávání - na internetu nebo v nějakém časopise mi to přijde víc namístě, takto před sebou pořád vidím ten nepoměr mezi množstvím vynaložené práce s vydáním knihy a času, který každý potřebuje k přelouskání jednotlivých stripů... Ale to jen tak na okraj :-)

01.02.2017 4 z 5

Pusinka Pusinka Sophie Hannah

Téma mě zaujalo, obálka byla působivá a začátek sliboval, že by to mohlo být něco zajímavého.... Během čtení úroveň očekávání ovšem klesá a klesá, až skončí na nule. Celá ta promyšlenost absolutně nesedí na jednoduchost hlavní postavy, obzvláště vezmeme-li v potaz, že šlo o vyčerpanou ženu po těžkém porodu. To jak se chovala a co si nechala líbit fakt odpovídalo spíše hodně velkému psychickému narušení než nějakému promyšlenému plánu.... ne, tohle fakt nebylo dobré a ani trochu uvěřitelné. Divné a konec (ač překvapivý) tak "na facku" pro všechny zúčastněné... Připadám si, že se poslední dobou už hodně opakuji, ale nedá mi to: potenciál tu byl, leč bohužel zůstal nevyužit. A ani mě nelákají další knihy této autorky...

30.01.2017 2 z 5

Její život v očích panenky Její život v očích panenky Ingrid Desjours

Je to dostatečně nechutné, dostatečně sprosté a ten náhled na postupnou psychickou proměnu hlavní hrdinky stojí za to. Není to lehké čtení a není to zřejmě nic pro slabší žaludky, ale má to něco sebe. Víc takových podobných kusů by se mi určitě zajídalo, ale takhle osamoceně to hodnotím vysoko.

23.01.2017 5 z 5

Pygmalión Pygmalión George Bernard Shaw

Příjemné, nenáročné, lehce vtipné, ideální po shlédnutí divadleního či filmového zpracování. Je to klasika, asi není ani příliš nutné ji nějak zvlášť hodnotit, už jen z toho důvodu, že je určena k divadelnímu zpracování, tudíž papírová podoba nutně postrádá podstatnou část celkového provedení. Ale přečíst se to dá rychle, pochopit podstatu jakbysmet a zapsat na seznam přečtené klasiky také :-)

02.01.2017 4 z 5

Farma Farma Tom Rob Smith

Ten příběh je vlastně docela dost zvláštní. Není to bůhvíjaký zázrak, ale ta zvláštnost ho rozhodně vyvyšuje nad ostatní. Celou dobu jsem si při čtení říkala: "O co tady jde?" Autor si pohrává se čtenářovou myslí a permanentně tvaruje jeho představu o tom, co je zřejmé, jasné, logické.... Čtení je rozhodně zážitek a ještě jsem na nic podobného nenarazila, takže navzdory zvláštnímu pocitu a zvláštnímu závěru jej vlastně doporučuji. :-)

16.12.2016 5 z 5

Sál smrti Sál smrti Peter May

Další podařený kousek z Číny. Nikdy jsem si nemyslela, že mě příběhy z tak odlišné a vzdálené kultury budou bavit, ale baví, a to tak, že hodně. Přijde mi strašně zajímavé pozorovat, jak čínští vyšetřovatelé řeší stejně brutální zločiny, jako kdekoli jinde na světě, ovšem zde vyšetřování doprovází mnoho "komplikací", které jsou pro člověka evropského typu prostě nepředstavitelné. Baví mě i neustálé střety mezi Lim a Margaret. Možná by se Margaret nemusela pořád častěji a častěji dívat na dno skleničky, ale respektuji, že to k náročnému životu v jiné kultuře zřejmě patří. Spíš se divím, že si na ni v Číně pořád ještě nezvykli :D

07.12.2016 5 z 5

Slepí ptáci Slepí ptáci Ursula Poznanski

Líbí se mi moderní témata autorky, její hrdinové, napínavost a čtivost příběhů. Co se mi na Slepých ptácích už tolik nelíbilo, byla v podstatě naprostá absence informací o pachateli - nebývá zvykem, že se o vrahovi a jeho pohnutkách dovídáme vlastně až na posledních stranách, byl to pro mě v detektivce cizí prvek, protože člověk pak nemá o čem přemýšlet, koho obviňovat.... Celou dobu to nedávalo smysl, všichni byli vedle jak ta jedle a vše se rozsekne na posledních stranách...? Ne, tenhle styl - pokud to byl styl a ne chyba zapříčiněná nepříliš promyšleným postupem nebo snad nějakým tlakem na autorku či časovou tísní - mi moc nevyhovuje. Je fajn, že vrah byl nakonec takový, jaký byl, ale podle mě si zasloužil více prostoru a jeho motiv větší propracování a větší hloubku.

03.12.2016 4 z 5

Dánská dívka Dánská dívka David Ebershoff

Knížka je velice dobře napsaná a plná emocí. Téma je originální a lákavé, postavy neuvěřitelně zajímavé, děj napínavě vystupňovaný až k dojemnému konci. Alespoň tedy objektivně řečeno. V těchto směrech jí nelze nic vytknout. Jediným mým problémem je to, že mě osobně téma moc nebavilo a v podstatě se mi nelíbilo. Nemůžu říct, že by mě kniha zklamala, jen mi nesedla, prostě nebyla pro mě.

29.10.2016 3 z 5

Dívka, která si říkala Tuesday Dívka, která si říkala Tuesday Stephen Williams

Chytlavé, čtivé, lákavé, ale absolutně mimo realitu. Atraktivní prostředí londýnského podzemí, naivní myšlenka, že lze poměrně jednoduše porazit všechno zlo (protože všichni jsou tak neuvěřitelně hloupí) - prostě takový další Superman, Batman, Zorro či Spiderman, akorát v podobě malé podvyživené holky, která se z opravdového ničeho (bez zázemí, bez rodiny, bez prostředků) dokázala naučit všechno, co je potřeba k poražení bandy gansterů.... ha ha .... no tak dost, jako je to pěkná myšlenka, ale jak už jsem řekla, prostě takový další fantaskní superhrdina bojující za slabé a utlačované ;-)

05.09.2016 3 z 5