knih-o-mol

Klasicke dilo Hathajogu. Nevydaný překlad Zdeňka Jaroše pro soukromou potřebu lze studovat na stránkách Arahat.cz

Klasicke jogove dilo, které by měl číst každý jogin. Mimo popisu technik obsahuje informace, které v běžných příručkách nenaleznete. Naučíte se levitaci a transmutci výkalů ve zlato. Osobně si myslím, že transmutaci výkalů ve zlato v našem kulturním prostoru mnohem lépe zvládli zemědělci, o čemž se každý může přesvědčit, pokud se neživí pouze pránou. Co se týká levitace, jde o Pranajamu, tedy vědomé zastavení dechu, a s ním spojené změny vědomí.

Pro hudební interprety neocenitelná příručka, mohou přizpůsobit styl provedení jednotlivým tanečním formám a získají lepší představu o tom co vlastně hrají.

Pozoruhodne eseje o mych oblibenych autorech. Sedí mi mnohem více jako pedagog a znalec literatury, nez prekladatel basni, je otazka zda cit pro matersky jayzk muze clovek ztratit emigraci, zvlaste kdyz basne kladou extremni naroky na uziti jazyka a proto si velka cast prekladatelu bere k prekladu i basnika.

Oceni kazdy milovnik poezie jako ja, zvlaste te Vogonske.

Porovnání bilologické a technologické r/evoluce prozrazující zkušenost práce autora sci-fi s tématem vývoje a budoucích technologií. Pokud bych si měl vybrat jednu Lemovu knihu, tak je to tato.

Populárně napsaná kniha, která může pomoci se vyrovnat se slabším základem, kterého se dostává studentům v některých vzdělávacích ústavech a bezezbytku naplňuje název.

Jedna z nejkrásnějších sbírek čínské poezie, která u nás vyšla. Obsahuje informaci o básnících, obrazová příloha dobře ilustruje básně, navíc je inteligentně uspořádána, obrazovou přílohu lze vyjmout a v klidu prohlédnout. Dle mého názoru zastiňuje u nás profláknuté hvězdy např. Li Po a u nás mnohem známější básníky japonské poezie.

Smutná věc, která svoji nudou a servilitou vybočuje z řady knih které autor napsal. Nemohu si pomoci, ale spatřuji v tom jistou politickou angažovanost, která ani v roli poradce nevyšla. Tohoto by se ředitel mého oblíbeného nakladatelství a knihkupectví neměl dopouštět, zvláště pokud by vědecké instituce měly zůstat apolitické.

Mýlit se je lidské. A zajímavé z hlediska vývoje, není náš jediný spisovatel. Je důležité tyto skvosty uchovat, ne jako nástroj ostrakizace, ale jako "poučení z krizového vývoje literatury". Pro mládež poučné čtení: moderní = poplatný době, nemající dlouhou platnost.

Kniha se mi velmi líbila. Mou nejoblíbenější je kapitola o manželství, jak se vybírá partner, jak to v manželství chodí a co se stane když je smrt rozdělí. Naučil jsem se tam pro manželství mnoho důležitých obratů, například, že se manželé pěsťují a knytlují tj. mlátí se pěstmi a kyji.

Geniální dílo na kterém si můžete procvičit čtení básní psaných štětcem přímo v originálním tvaru. Jednotlivé stránky jsou zobrazeny, básně očíslovány, jsou přepsány do čitelné podoby, společně s přepisem do latinky a překladem. Za pozornost stojí i poznámky a studie připojené ke knize vějířů. Ojedinelé dílo, podobně jako o 4 roky později vydaná sbírka 100 básní.

po letech konečně něco na vysoké úrovni narušující Límanův monopol. Kniha mimo japonského originálu básní, jejich fonetického přepisu a překladu obsahuje informace o reáliích v básni, o použitých motivech a jazykovém pozadí překladu. Dále kniha obsahuje řadu studií o prostředí a jednotlivých rámcích ve kterém básně vznikají. Pro mne nikoliv navázání na (pro mne ne příliš oblíbeného) Mathesia, ale na Miroslava Nováka, který je v knize zmiňován jako: jejich Zenový mistr a člověk co je trpělivě zasvěcoval japonské poezie. Pro milovníky Japonštiny a básní dar z nebes.

Antologie japonských haiku, včetně nových a co je podstatné se životopisy autorů mnohdy objasňující pozadí vzniku jednotlivých básní. I kdyby čtenář nesouhlasil s překladem básní, jedná se o ojedinělý zdroj informací o jednotlivých básnících. Z mého pohledu nejzáslužnější Límanův počin na poli poezie.

Standardní, jedna z nekonečné řady fotografických příruček selekcí několika asan hathajogy. pokud Jogu takto "cvičíte", můžete běhat na pásu, nebo jezdit na rotopedu a výsledek bude obdobný. Budete lépe odolávat stresu, lépe se soustředit a nudit se nebudete, pokud si nastavíte odpovídající obtížnost. Nebo můžete cvičit venku a na to si nemusíte lehat, nebo sedat jako u některých asan, navíc pocítíte blahodárný vliv přírody.

Nejsilnější a asi jediná podstatná část řady.

Přestože mne Joga zajima na toto jsem nemel nervy. Pokud praktikujete Jogu kvuli získání magických schopností siddhi a rádi si čtete o kejklířích, je tato kniha pro vás. Chcete-li se o Joganandovi neco dozvedet tak bych volil serii Moudrost Joganady, kterou ale považuji za problematickou.

nejslabší z řady, nepřinášející nic mimo reklamy.