knih-o-mol
![Gheranda Samhita Gheranda Samhita](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/311822/gheranda-samhita-9Vh-311822.jpg?v=1474013285)
Klasicke dilo Hathajogu. Nevydaný překlad Zdeňka Jaroše pro soukromou potřebu lze studovat na stránkách Arahat.cz
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Šiva Samhita Šiva Samhita](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/311816/siva-samhita-g8d-311816.jpg?v=1475336524)
Klasicke jogove dilo, které by měl číst každý jogin. Mimo popisu technik obsahuje informace, které v běžných příručkách nenaleznete. Naučíte se levitaci a transmutci výkalů ve zlato. Osobně si myslím, že transmutaci výkalů ve zlato v našem kulturním prostoru mnohem lépe zvládli zemědělci, o čemž se každý může přesvědčit, pokud se neživí pouze pránou. Co se týká levitace, jde o Pranajamu, tedy vědomé zastavení dechu, a s ním spojené změny vědomí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Barokní taneční formy Barokní taneční formy](https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60138/barokni-tanecni-formy-60138.jpg?v=1295471765)
Pro hudební interprety neocenitelná příručka, mohou přizpůsobit styl provedení jednotlivým tanečním formám a získají lepší představu o tom co vlastně hrají.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Krajiny japonské duše Krajiny japonské duše](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39169/krajiny-japonske-duse.jpg?v=1733596277)
Pozoruhodne eseje o mych oblibenych autorech. Sedí mi mnohem více jako pedagog a znalec literatury, nez prekladatel basni, je otazka zda cit pro matersky jayzk muze clovek ztratit emigraci, zvlaste kdyz basne kladou extremni naroky na uziti jazyka a proto si velka cast prekladatelu bere k prekladu i basnika.
![Stopařův průvodce po Galaxii / Restaurant na konci vesmíru Stopařův průvodce po Galaxii / Restaurant na konci vesmíru](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49330/stoparuv-pruvodce-galaxii-stoparuv--0jS-49330.jpg?v=1443729098)
Oceni kazdy milovnik poezie jako ja, zvlaste te Vogonske.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Summa technologiae Summa technologiae](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13851/summa-technologiae-3YP-13851.jpg?v=1532241588)
Porovnání bilologické a technologické r/evoluce prozrazující zkušenost práce autora sci-fi s tématem vývoje a budoucích technologií. Pokud bych si měl vybrat jednu Lemovu knihu, tak je to tato.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Co je a k čemu je vyšší matematika Co je a k čemu je vyšší matematika](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/171035/co-je-a-k-cemu-je-vyssi-matematika-Kxp-171035.png?v=1442755322)
Populárně napsaná kniha, která může pomoci se vyrovnat se slabším základem, kterého se dostává studentům v některých vzdělávacích ústavech a bezezbytku naplňuje název.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Trojzvuk Trojzvuk](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106433/trojzvuk-106433.jpg?v=1326877421)
Jedna z nejkrásnějších sbírek čínské poezie, která u nás vyšla. Obsahuje informaci o básnících, obrazová příloha dobře ilustruje básně, navíc je inteligentně uspořádána, obrazovou přílohu lze vyjmout a v klidu prohlédnout. Dle mého názoru zastiňuje u nás profláknuté hvězdy např. Li Po a u nás mnohem známější básníky japonské poezie.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Věda života Věda života](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330849/veda-zivota-rozhovory-s-profesorem--Nfg-330849.jpg?v=1485511449)
Smutná věc, která svoji nudou a servilitou vybočuje z řady knih které autor napsal. Nemohu si pomoci, ale spatřuji v tom jistou politickou angažovanost, která ani v roli poradce nevyšla. Tohoto by se ředitel mého oblíbeného nakladatelství a knihkupectví neměl dopouštět, zvláště pokud by vědecké instituce měly zůstat apolitické.
![O černém a bílém O černém a bílém](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/224306/o-cernem-a-bilem-224306.jpg?v=1413326063)
Mýlit se je lidské. A zajímavé z hlediska vývoje, není náš jediný spisovatel. Je důležité tyto skvosty uchovat, ne jako nástroj ostrakizace, ale jako "poučení z krizového vývoje literatury". Pro mládež poučné čtení: moderní = poplatný době, nemající dlouhou platnost.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Labyrint světa a ráj srdce Labyrint světa a ráj srdce](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40541/labyrint-sveta-a-raj-srdce-prU-40541.png?v=1575479681)
Kniha se mi velmi líbila. Mou nejoblíbenější je kapitola o manželství, jak se vybírá partner, jak to v manželství chodí a co se stane když je smrt rozdělí. Naučil jsem se tam pro manželství mnoho důležitých obratů, například, že se manželé pěsťují a knytlují tj. mlátí se pěstmi a kyji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kniha vějířů Kniha vějířů](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/323541/kniha-vejiru-I4m-323541.jpg?v=1480969416)
Geniální dílo na kterém si můžete procvičit čtení básní psaných štětcem přímo v originálním tvaru. Jednotlivé stránky jsou zobrazeny, básně očíslovány, jsou přepsány do čitelné podoby, společně s přepisem do latinky a překladem. Za pozornost stojí i poznámky a studie připojené ke knize vějířů. Ojedinelé dílo, podobně jako o 4 roky později vydaná sbírka 100 básní.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sto básní: Svět staré japonské poezie Sto básní: Svět staré japonské poezie](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432533/sto-basni-stara-japonska-poezie-LSu-432533.jpg?v=1580564665)
po letech konečně něco na vysoké úrovni narušující Límanův monopol. Kniha mimo japonského originálu básní, jejich fonetického přepisu a překladu obsahuje informace o reáliích v básni, o použitých motivech a jazykovém pozadí překladu. Dále kniha obsahuje řadu studií o prostředí a jednotlivých rámcích ve kterém básně vznikají. Pro mne nikoliv navázání na (pro mne ne příliš oblíbeného) Mathesia, ale na Miroslava Nováka, který je v knize zmiňován jako: jejich Zenový mistr a člověk co je trpělivě zasvěcoval japonské poezie. Pro milovníky Japonštiny a básní dar z nebes.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Chrám plný květů Chrám plný květů](https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98063/chram-plny-kvetu-9NT-98063.jpg?v=1562184223)
Antologie japonských haiku, včetně nových a co je podstatné se životopisy autorů mnohdy objasňující pozadí vzniku jednotlivých básní. I kdyby čtenář nesouhlasil s překladem básní, jedná se o ojedinělý zdroj informací o jednotlivých básnících. Z mého pohledu nejzáslužnější Límanův počin na poli poezie.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Moje jóga na každý den Moje jóga na každý den](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467909/moje-joga-na-kazdy-den-Rpw-467909.jpg?v=1615285085)
Standardní, jedna z nekonečné řady fotografických příruček selekcí několika asan hathajogy. pokud Jogu takto "cvičíte", můžete běhat na pásu, nebo jezdit na rotopedu a výsledek bude obdobný. Budete lépe odolávat stresu, lépe se soustředit a nudit se nebudete, pokud si nastavíte odpovídající obtížnost. Nebo můžete cvičit venku a na to si nemusíte lehat, nebo sedat jako u některých asan, navíc pocítíte blahodárný vliv přírody.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Tajemství trvalého štěstí (Moudrost Jóganandy část 1.) Tajemství trvalého štěstí (Moudrost Jóganandy část 1.)](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335769/tajemstvi-trvaleho-stesti-moudrost--mrJ-335769.jpg?v=1488479777)
Nejsilnější a asi jediná podstatná část řady.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Životopis jógina Životopis jógina](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/301070/zivotopis-jogina-ENb-301070.jpeg?v=1465991709)
Přestože mne Joga zajima na toto jsem nemel nervy. Pokud praktikujete Jogu kvuli získání magických schopností siddhi a rádi si čtete o kejklířích, je tato kniha pro vás. Chcete-li se o Joganandovi neco dozvedet tak bych volil serii Moudrost Joganady, kterou ale považuji za problematickou.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Duchovní vztahy (Moudrost Jóganandy část 3) Duchovní vztahy (Moudrost Jóganandy část 3)](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335768/duchovni-vztahy-moudrost-joganandy--eR3-335768.jpg?v=1488479399)
nejslabší z řady, nepřinášející nic mimo reklamy.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)