knih-o-mol knih-o-mol komentáře u knih

Kroky po krách Kroky po krách Jiří Weinberger

Dle komentáře na MLP " Jiří Weinberger dnes nepochybně patří k nejpozoruhodnějším a nejlepším tvůrcům nonsensové poezie u nás. Tuto skutečnost přesvědčivě dokazuje i v této sbírce, v níž nechybí smysl pro humor, hravost a fantazie. Autor zcela vědomě navazuje ve své tvorbě na velikány tohoto žánru, mezi něž patří například Edward Lear či Ogden Nash, jehož verše dokonale přetlumočil do češtiny."

Pokud dva dělají totéž, není to totéž, minimalně v případě autora a Leara. Neustálé opakování prozrazuje básnickou rozpačitost. Také není jasné komu je sbírka určena, pouze dětem asi ne. eKniha je doprovázena hroznými ilustracemi, které pro jistotu nikdo nepodepsal, což bych také udělal. Autor je více divadelník z LŠU, jak praví životopis, nikoliv básník. Městská knihovna patrně převzala vydání e knihy z roku 2006.

31.03.2021 1 z 5

Kniha třesků a plesků Kniha třesků a plesků Edward Lear

V detském oddělení městské knihovny v si lze vypůjčit Book od nonsense v angličtině. Vhodné pro děti jako doplněk výuky angličtiny, která se objevuje ve školkách i na prvním stupni ZŠ, má často tragickou úroveň a děti nechápou co říkají ani proč. Proč u této knihy odpadá, tak by to mohlo být jednodušší.

31.03.2021

Hladovění pro zdraví Hladovění pro zdraví Vilma Partyková

Knihu jsem si koupil a precetl po “leceni” kortikoidy u kozniho lekare,snazil se najit neco co mne uzdravi nikoliv bude nekonecne potlacovat priznaky. Pust jsem drzel 3 tydny a pil jsem pouze cistou vodu z kohoutku. Exemy, ktere jsem mel a trapily mne nekolik let zmizely a ani po letech se neobjevily. Praxe mi dovolila overit tvrzeni v knize, nicmene nadseni autorky pro urinoterapii nesdilim. Pust mel pozitivni vliv na meditaci, pri ktere jsem dosahl predtim netuseneho odpoutani.Mohl jsem take mnohem presneji sledovat vnitrni funkci organu. Uvedomil jsem si jaka je psychologicka a spolecenska hodnota jidla. Pri navratu do normalu jsem pocitil jak je opravdova chut bezne prodavanych potravin a jak je vse dochucovane, prislazovane a presolene. Prinosna kniha,doporucuji kazdemu zajemci o poznani vlastniho tela. Pokud pust praktikuje clovek sam a nema zkusenosti, provazi ho pochybnosti jestli si spise neublizuje, k cemuz se druzi jista vyloucenost ze spolecnych jidel, kniha cast z nich pomuze rozptylit.

30.03.2021 4 z 5

Indická kuchyně Indická kuchyně neznámý - neuveden

Knihu jsem si pořídil jako první indickou kuchařku a dodnes z ni vařím jednotlivá jídla, tedy 20let. Recepty jsou názorné a lehce se připraví. Přilohy jako Paráta zvládnou z knihy připravit i malé kucharky na základní škole.

28.03.2021 4 z 5

Hovory se spodinou Hovory se spodinou Liao I-wu

Výborná kniha, ale není pro jemné duše. Osobně jsem měl jsem pocit že se v Číně za 3000let mnoho nezměnilo.

28.03.2021 5 z 5

Nejnovější objevy a aplikace psychiatrie a kriminalistické antropologie Nejnovější objevy a aplikace psychiatrie a kriminalistické antropologie Cesare Lombroso

Nejnovější (dnes staré) objevy psychiatrie a kriminalistické antropologie, psychologické profily zločince - epileptika a dalších. Také jsem si doplnil znalosti o osobě zmiňované ve Švejkovi. Upřímě řečeno jsem rád, že se k určitým druhům poruch mozku dnes přistupuje méně drasticky. Kniha je zajmavým svědectvím o vývoji kriminalistiky, včetně praktických případů a statistik.

28.03.2021 3 z 5

Budování státu IV. Budování státu IV. Ferdinand Peroutka

Budování státu III. Budování státu III. Ferdinand Peroutka

Budování státu II. Budování státu II. Ferdinand Peroutka

Budování státu I. Budování státu I. Ferdinand Peroutka

Napsáno velmi čtivou formou. Viděl bych to jako alternativu k Masarykovým politickým spisům, které není vždy jednoduché číst a kde se politická práce rozebírá pro běžného čtenáře nečitelných pasáží (například popisy vývoje jednotlivých schůzí). Zavedl bych jako doporučenou četbu v hodinách dějepisu o vzniku Československa. Pro dnešní studenty nečtenáře vydal Radiožurnál alespoň četbu na pokračování v délce 8hodin a dejepisáři by tak mohli doufat alespoň v pasivní poslech dnešní komixové generace. Lepší přečíst něco přímo od Peroutky, než kompilace, případně citace M. Zemana.

28.03.2021 5 z 5

Pokus o návod jak hrát na příčnou flétnu Pokus o návod jak hrát na příčnou flétnu Johann Joachim Quantz

Skvělé dílo, přestože jde o pouhé "listy, které obshaují zčásti pouze počáteční základy nástroje", které nás mimo jiné svým servilním věnováním "Nejjasnější, Nejmocnější Králi, Nejmilostivější Králi a Pane, odvažuji se v nejhlubší poníženosti ...." , Fridrichovi II. přenese do dob monarchie. Obsahuje, mimo části návodu jak hrát na flétnu, cenné praktické rady flétnistům, tak ostatním instrumentalistům, zpěvákům a věnuje se i požadavkům na jejich i prostorvé uspořádání.

27.03.2021 5 z 5

Bible Bible neznámý - neuveden

čtení bible je náročné a je třeba číst s otevřenou myslí. Moudrý člověk ji vidí jako šanci k získání moudrosti, laskavý člověk manifest laskavosti, omezenec v ní najde omezenost židů a křesťanů, sadista navod k mučení, rasista návod nebo dokonce požadavek k vyhlazení celých národů, včetně žen a dětí. A ja, člověk co se rád zasměje, jsem objevil tuto diskusi a zasmál se.

27.03.2021 5 z 5

Hathajóga Hathajóga Karel Werner

souhlasim s nightybird - podle teto knihy jsem sam na zakladni skole za komaru zacal cvicit a naucil se prvni asany a nauli. Pani na obalce mi pripominala sfingu. Prvni jogova kniha meho zivota.

Upanišady Upanišady neznámý - neuveden

Knihu jsem si koupil kvuli zmínkám o Joze k hlubšímu studiu rámce do kterého zapadá a technik. Ty jsou vysvětleny poměrně srozumitelně a vhodně je doplňují komentáře, koupě nelituji. Oceňuji i knihu samotnou, krásný papír, vazbu, fonty a dvě záložky. Jediné co mi vadí je barva desek, která je zářivě bílá a po ztrátě přebalu budou vydány na milost a nemilost okolí.

Mikulášovy patálie Mikulášovy patálie René Goscinny

Chtel bych upozornit na na originalni vydani ve francouzštine. To sem nemohu doplnit, jelikož neni vydáno u nás, ale prodávalo se v Academii, případně si lze pro něj a ostatní skočit do knihovny IFP ve Štěpánské. Je to psáno jednoduchou formou, kterou zvládne i naprostý začátečník a má pocit že čte opravdovou francouzskou knihu. Zároveň může ocenit překlad, například Polívka alias Boullion neboli náš bujon.

Malý Mikuláš Malý Mikuláš René Goscinny

Úsvit robotů, soumrak lidstva Úsvit robotů, soumrak lidstva Kevin Warwick

Poměrně děsivá vize vývoje intseligentních strojů - autor je profesotem kybernetiky. Knihu jsem četl v době absolvování kurzu programování průmyslových robotů.

25.03.2021 5 z 5

Klasická kniha o čaji Klasická kniha o čaji Jü Lu

Kniha o čaji číslo 1. a pak dlouho, předlouho nic. Obsahuje praktické informace jak čaj zpracovávat. Když nebudete čaj sbírat a zpracovávat a připravovat to z čeho se nápoj čaj připravuje, a nebudete potřebovat: "krosnu jing, pícku cao, pánev fu, válec ceng, hmoždíř čchu-ťiou, nožík čchi, meč pchu, .... ani kukaňj ju", dozvíte se zásadní věci k užívání čaje a jaké má blahodárné účinky. Źe čaj je vhodný k pití a že " Když člověk ušlechtilého jednání, skromný a mravně dokonalý, dostane žízeň z horka, cítí svírání na hrudi, bolí ho hlava, má suché oči, trhavé pohyby nebo problémy s klouby, stačí aby vypil čtyři nebo pět doušků čaje, a je mu blaze jako by okusil sladkou smetanu či nebeskou rosu".

Tedy ne honba za výběry "top" čajů a chlubení se co už jsem vypil, chlemtání litrů čaje jako vody. Tato kniha ukazuje pravou podstatu čaje. Kapitola Pití čaje obsahuje důležité informace pro přípravu finálního nápoje včetně historického a filosofického kontextu.

25.03.2021 5 z 5

Střevíce z lýčí Střevíce z lýčí František Nepil

Pokaždé, když tuto knihu otevřu, čtu si ji v halvě hlasem Františka Nepila, jakoby mi ji četl sám. Mám potěšení z četby a pocit, že jsem v dobré společnosti.

24.03.2021 5 z 5

Příběh čaje Příběh čaje Zdeněk Thoma

Přestože nejsem ctitel monstroznich foliantů, které nakonec nikdo nečte, protože každé nalistování představuje nezanedbatelý fyzický výkon je tato kniha plna zajmavých informací o původu, prostředí pěstování a prodeje čaje. Je tam i kapitola o čajích u nás a čajovně kam chodím již desítky let. Je samozřejmé že kniha obsahuje povrchní informace, které ale vhodně doplňují praxi - pití čaje.

24.03.2021 3 z 5