knihomolka_68 komentáře u knih
Zrovna nadšená jsem z toho nebyla, ale další díly jsou prý lepší, tak tomu ještě dávám šanci.
Přišlo mi to takové trochu neohrabaně napsané, často zdlouhavé, jednání postav nelogické, zkratkovité, a poněkud neschopné (i u těch, kteří by měli být schopní velice).
Druhý díl mi přišel trochu slabší, než ten první – občas některé věci působily trochu nedomyšlené nebo nedopracované, ale i tak mě to bavilo.
Solidní akční fantasy v (pro nás) exotickém prostředí inspirovaném Afrikou. Chvilku mi trvalo, než jsem se v některých jménech a pojmech zorientovala, ale jinak se kniha četla jedním dechem. Cílevědomost a odhodlanost hlavního hrdiny je opravdu neskutečná... A jelikož mám ráda bojové scény a tahle kniha je jich opravdu plná, dost jsem si to užívala.
Zajímavé a velmi edukovaně podané cestování časem do středověké Anglie v době morové rány. Kupodivu mě však snad víc bavila druhá dějová linka, odehrávající se v blízké budoucnosti (dnes už asi spíš alternativní současnosti), kde se vědci kromě zpackané cesty časem musí vypořádávat navíc s epidemií, návštěvou Američanek, přespříliš starostlivou a neodbytnou matkou studenta a spoustou dalších peripetií.
Lukjaněnko prostě umí psát. Zajímavé nápady, dobré postavy, vtipné dialogy, napětí, nečekané zvraty a detektivní zápletky - prostě jako obvykle.
Lukjaněnko mě prostě baví umí psát, rychle vtáhnout do děje, pobavit různými postavičkami, které hrdinové knihy cestou potkávají. Nápad téhle knihy není úplně světoborný, ale kniha mě od začátku do konce bavila.
Mám z toho trochu rozporuplný pocit. Akční "scény" byly docela dobré (ale už jsem četla i lepší), ale jinak mi to přišlo takové trochu podivné vykreslení postav a jejich motivací, rozhovory, vztahy mezi postavami... K tomu, abych knihu dočetla, jsem se samozřejmě nutit nemusela, ale rozhodně mě to nijak nenadchlo a neuchvátilo.
Pro fanoušky RŠ docela hezké potěšení. Příběhy se dost nesou v duchu těch původních, některé jsou opravdu hodně povedené, jiné o něco méně, ale celkově mi tahle knížečka udělala radost.
Tak trochu Ohněm i mečem z druhé strany... Čtivé, s hezky vykreslenou bezprostředností kozáků.
Mělo to dost vtipných momentů, ale jako celek mi to přišlo takové neuspořádané, poslepované a nedotažené. U čtení jsem se nenudila, ale ani mě to nijak nenadchlo.
Na Glukhovského mi to přišlo spíš slabší, tak trochu recyklované a méně vydařené Metro. Ale i tak se to za přečtení stálo.
Kniha je často přirovnávána k Hunger Games a myslím, že zaslouženě a v tom nejlepším slova smyslu. Namístě je i přirovnání k Enderově hře nebo Pánu much. Příběh je chytrý, komplexní, velice napínavý a sympaticky nečernobílý, obzvlášť na knihy pro cílovou věkovou kategorii (young agult). Samotný nápad není úplně světoborný, ale opravdu velmi dobře zpracovaný. Po dočtení prvního dílu série se rovnou s nadšením jdu pustit do pokračování.
EDIT: Další díly série bohužel česky nevyšly, ale pokud máte možnost si je přečíst nebo poslechnout v angličtině, neváhejte! Je to pořád lepší a lepší.
Do knihy jsem se pouštěla s velkým očekáváním (mnohokrát mnohde doporučovaná), ale bohužel mě dost zklamala. Místo propracovaného a vyspělého (tím nic proti žánru YA!) příběhu o hrůzách války a jejich dopadu na lidi to byla nepříliš povedená snůška mnoha klasických témat naházených bez ladu a skladu na jednu hromadu - chudá sirota je skrytý génius, prestižní škola, namyšlení spolužáci z lepších rodin, podivínský učitel, tajemný válečník, meditace, superschopnosti... Opravdu spousta klišé. Navíc velice plytké a většinou nesympatické postavy, mnoho nelogičností v ději, hrůzy masakru v Nankingu téměř přes kopírák, a na závěr brutální pomsta na civilistech nepřátelské země.
Jediná chvíle, kdy mě kniha trochu bavila, byly události kolem začátku války a evakuace z hlavního města. Ale to byla bohužel poměrně krátká pasáž.
Pěkné. Líbil se mi věcný styl vyprávění i prostředí a doba děje.
Nebylo to špatné, ale úplně mě to nenadchlo. Líbilo se mi místo a doba, do které je děj románu zasazený. Ale ani jedna z hlavních postav mě nijak nezaujala a nepřirostla k srdci, a nebýt toho, že jejich vztah byl "ozvláštněn" tou tehdy nebezpečnou téměř zakázaností, nebylo by na jejich příběhu vlastně nic moc zajímavého. Ale tohle poselství - všichni jsme stejní - vlastně má něco do sebe...
(SPOILER) To téma jinakosti a odvahy být sám sebou je moc hezké, kniha má krásné poetické momenty. Taky oceňuju, že to neskončilo happy endem.
Nebylo to špatné, ale vzhledem k pověsti, kterou tahle kniha má, mě to poněkud zklamalo - místy mi to přišlo trochu prázdné, rozvleklé, málovrstevnaté.