knihomolka27 knihomolka27 komentáře u knih

Něžná píseň Něžná píseň Leïla Slimani

(SPOILER) ...
Nevím moc co říct a zároven vlastně toho mám na srdci opravdu hodně. Kniha mi byla doporučená, sama bych si jí asi nikdy nepřečetla a ted už vím proč:) Tahle knížka je tak špatně stravitelná, né ani tak tím stylem psaní, ikdyž i ten je hodně specifický. Ale hlavně tím obsahem. Ta kniha je děsivá, zvrácená....připadala jsem si skoro až provinile, když mě to k ní pořád táhlo a chtěla jsem jí číst. Zároven jsem věděla, že mi bude ležet v žaludku ještě hodně dlouho. Pokud tedy máte rádi knížky, které vás nutí přemýšlet a nehledáte ve čtení jen únik z reality, tak je tahle kniha pro vás. Ona vás totiž s realitou v podstatě konfrontuje s tím typem té nejsyrovější, nejtemnější reality, která je děsivá hlavně tím, jak dokáže být pravdivou a zvrácenou a tím, že v některých věcech se můžeme i poznat. Autorka se nebojí mluvit o jednom z ožehavých a cukrových témat jako je mateřství, které je mnohdy popisováno jako pomyslný vrchol a zároven hlavní nápln života ženy, přičemž po dočtení této knížky se jeví mateřství a péče o děti jako věc až skoro destruktivní a animální ze které vám naskakuje husí kůže. Ocenuju ale, že má nějaká žena odvahu psát o této odvrácené straně mateřství a rodičovského života. Ostatně my ženy, které se jakožto budoucí matky a manželky zrovna nevidíme v tom můžeme cítit určitý druh podpory, který je někdy potřeba. Jinými slovy - kombinace dobrá práce, děti, manžel a dům nemusí každého udělat štastným.

Nebylo příjemné to číst. Akorát jsem si potvrdila proč podobné knihy nečtu, jelikož mě to hodně vysává. Vždycky to nasaju jako houba a hodně to v sobě vstřebávám. Na druhou stranu jsem ted díky knížce zase o něco sečtělejší a uvědomělejší v tématu, který prakticky nevyhledávám, takže mě kniha zase o něco obohatila, a možná mi v lecčem vzala i nějaké ty iluze.

Každopádně jsem si při čtení připadala trochu jako divák sledující něčí popravu. Makabrozní téma, které vás nutí číst, ale taky vás děsí víc než kdejaký horor. Navíc jsem k tomu měla i vlastní přidanou hodnotu v tom, že já sama pracuju v domech podobných lidí jako uklízečka. A řekněme si to narovinu ikdyž je to brigáda ke škole stejně si člověk při čištění hajzlíku připadá jako ta největší lůza, a tahle kniha mě v tom ještě utvrdila. My uklízečky jsme tak neviditelné, mnohdy nejsme víc než součást nábytku, nikdo se o nás nezajímavá, nikdo nás nezná. Člověk to musí zažít na vlastní kůži, aby nasál ten pocit totální lidské lhostejnosti a neviditelnosti, která se tomuhle povolání lepí na paty. A ty chůvy jsou na tom v podstatě stejně, čímž samozřejmě neomlouvám čin chůvy, jenom poukazuju na fakt, který společnost cíleně přehlíží.

23.05.2024

Štvanice Štvanice Lucy Foley

60 procent

Solidní čtecí záležitost obzvlášt když člověk přihlédne k tomu, že se jedná o debut. Nicméně větší hodnocení za sebe dát asi nemůžu, je to takový nevybočující průměr v tomto žánru, který si člověk užije na poprvé, ale znovu už ho číst určitě nepotřebuje. Taky na rozdíl od takové Shari Lapeny nebo B. A. Parish je kniha zbytečně dlouhá a rozvleklá, pořád se ale do ní člověk naštěstí nemusí příliš nutit.

Pro mě určitě nic objevného, i když to jsem ani neočekávala. Líbilo se mi prostředí skotského venkova. Postavy byly celkem zapamatovatelné, některé byly docela prokreslené, o některých jste mohly říct jen to, že se jedná o partnery toho a toho. Bylo to fajn, ale už jsem ráda, že mám knížku za sebou.

07.04.2024 3 z 5

Poslední oběť Poslední oběť Riley Sager (p)

47 Procent

Autorův styl mám v oblibě a líbí se mi námětově snad všechny jeho knihy. Jako první jsem četla knížku Poslední kdo zůstal, a ta se mi opravdu hodně líbila...Poslední obět v pořadí druhá, ve mě zanechala ale naopka velmi hořkosladký pocit. Námět klasický, fajnový, mohl být i atmosferický...ovšem zpracování neskutečně nezáživné a vleklé. Kniha má doslova děj tak do 100 stran, jenomže je roztáhnutá až na 368 stran. A přitom já mám ráda opakující se, líně plynoucí knížky, ale tahle byla teda hodně vleklá, autor se tu pokoušel vařit z vody guláš a výsledkem je 99 procent nezáživného hrdinčina všedního potýkání se s alkoholem, přípravou jídla a kafe a do toho pár zajímavých scének.

Kniha se dle mě utopila v nicnedělání hlavní hrdinky a jejích neustále se opakujících činnostech...ovšem chyba je i nedostatečná prokreslenost, nudné a ploché postavy a ještě nezajímavější vztahy mezi nimi. Tady u mě autorovi mšenka nepokvete, ale hold každá kniha nemůže být stejně dobrá a autorově tvorbě určitě ještě šanci dám. Každopádně mě to mrzí, jelikož to nemusel být vůbec špatný příběh.....

18.03.2024

Poslední, kdo zůstal Poslední, kdo zůstal Riley Sager (p)

Od začátku do konce mě to opravdu moc bavilo a užívala jsem si každou stránku. Líbí se mi námět i zpracování. Vlastně mi jen vadí, že označení thriller vám skutečně hodně vyspoileruje, jelikož kniha na první pohled vypadá jako jasný horor...ale nakonec to tak úplně není no. Konec je velmi překvapivý. Kdyby takových knih bylo víc tak budu štastná jak blecha. Jinak jsem si od autora půjčila hned asi 4 jeho další knihy.

11.02.2024 4 z 5

Legenda o Ostojovi Legenda o Ostojovi Zdeněk Smetánka

Tady není co řešit - plný počet. Budu moc ráda když si na mém blogu přečtete mou recenzi knihy viděnou z pohledu studentky Archeologie a historie...která s touto knihou začínala své studium.

04.01.2024 5 z 5

Špatná dcera Špatná dcera Joy Fielding

(SPOILER) První a určitě né poslední kniha od této autorky. Její styl psaní mi vyhovuje, je hodně čtivý a ne příliš popisný, i přesto jsem se u konce knihy už začínala celkem nudit, ale to mohlo být způsobené i tím, že jsem už dost dopředu uhádla samotného vraha.

Hlavní hrdinka byla fajn, občas trochu lezla na nervy, ale dalo se pochopit. Její sestra byla hodně zvláštní a zahořklá postava, která mě bavila, ale nevím jestli bych se s ní někdy chtěla potkat. Knize by prospělo zkrácení a asi i větší tah na bránu, nemít tendenci některé jasné věci pořád omílat do kola. Občas to nepříjemně za mě zavánělo červenou knihovnou a ty vztahy byly trochu přestřelené, ale jinak byla kniha takový fajn průměr. Nic víc, nic mín.

13.12.2023 3 z 5

Věž Věž Skye Warren

(SPOILER) Nevím jestli mi poslední díl přijde lepší než druhý protože jsem od něj nic nečekala a nebo protože je vážně lepší, každopádně poslední díl mi tolik nebrnkal na nervy jako ten díl druhý. A v rámci tohoto žánru série mu dávám solidní 3 hvězdy.

Příběh to opět moc nemá, a i těch málo zápletek co tam začalo, zůstane vlastně celkem rozdělaných a bez odpovědi. Jaký bude tedy vztah hlavní hrdinky a jejího otce? Co se skutečně stalo s její matkou? Jak ,, malá panna" zareaguje na to, že její přítel zabil svého otce? NIC. A přitom zrovna tohle mohlo být zajímavé, ale evidentně mají v knize přednost jiné věci, které už jsou u konce celkem přitažené za vlasy, ale asi né tak moc jako v jiných sériích. Nevím no.

Ocenuju, že konečně v posledním dílu, je tu nějaké to šachové téma, která má trochu rajcovní charakter, protože jinak mi vůbec hlava nebrala, proč se to jmenuje jak se to jmenuje. Postavy už nemyslí z 99 procent jen na sex, takže fajn. Chemie mezi nimi podle mě sice není...to už jsem jí víc cítila z toho Demona a Penny.

Podtrženo sečteno....přečetla jsem to zase neuvěřitelně rychle. Bylo tam hodně hloupých pasáží a ještě hloupějších vět cukrovkového typu, ale jinak se to dalo. Občas se tam na milisekundu mihlo i docela solidní téma. Takže k sérii se znovu určitě nevrátím, ale jako ztrátu času to neberu.

25.11.2023 3 z 5

Jezdec Jezdec Skye Warren

(SPOILER) O prvním dílu jsem řekla, že vlastně nevím jestli se mi ta kniha líbila nebo ne. A druhý díl mi v tom měl pokud možno udělat jasno, A taky že ano...tahle série je sice lepší než kdejaká kniha v tomto žánru, ale nějaká obří výhra to není. Druhý díl je nudnější a daleko povrchnější než ten předchozí. Vztah mezi protagonisty se tu posune jen tím směrem, že nepochybujete, že G myslí jen svým přirozením a jen na přirození hlavní hrdinky. Nic víc v tom za mě není a to knihu sráží. Skoro mě ten ,, romantický" vztah dohání k zuřivosti. Jak může někdo tohle považovat za lásku, vždyt je to jenom sex a nic víc. A v tomhle dílu je navíc sex hrozně nudný a o ničem. O G stále nevím co si myslet, ale určitě jsem mu nepropadla. Prakticky nic o něm nevíme, a podle toho jak se chová si mě teda moc nezískal, naopak mi leze na nervy cokoli o něm jiné postavy řeknou a to jak mu hezky nafukují ego.

Četlo se to zase víc než dobře...dějově se opět jednalo o celkem jednoduchou záležitost. Která ale občas stála na dost vratkých nohách, jako odhalení milence matky hrdinky, který tu byl v tomhle díle poprvé a neměl ani jednu repliku a přitom to má být celkem zásadní postava. Ten konec byl zase úlet, který jsem vůbec neprožívala a bylo mi jedno jak to dopadne. Do dalšího dílu se pustím ze zvědavosti, ale nemám důvod si sérii přečíst znovu.

10.11.2023 3 z 5

Pěšec Pěšec Skye Warren

(SPOILER) Přiznám se, že úplně nevím jak knihu ohodnotit. Trochu se to ve mně pořád pere a nedokážu si to úplně přebrat. Byly tam chvíle, kdy jsem si říkala, že dám knize klidně i plný počet, ale pak jsem si zase leckdy říkala, že je to na méně než tři. A doted jsem se nerozhodla, protože úplně nevím jak knihu vnímat. Co vím, ale určitě, je to, že je kniha až dábelsky dobře čtivá. Doslova mi přišlo, jako by mi to trvalo přelouskat tak do půl hodiny, takže pokud tenhle žánr úplně nemusíte, nebo ho nečtete moc často, tak je tahle knha vděčná aspon v tom, že vám uteče vážně rychle.
Krom Bridgertonů už tenhle žánr prakticky nečtu, a vždycky když se o to znovu pokusím, tak hned po tak druhé stránce, někdy už po druhé větě vím proč. Ale v téhle knize se ale ten pocit, že se dusím obří cukrovou vatou pořád tak nějak nedostavoval a to mě příjemně překvapilo. Protože já jsem romantička, dokonce nevyléčitelná, ale i na mě jsou tyhle knihy někdy MOC. Každopádně mi přišlo, že je tahle kniha dospělejší, zajímavější a i lépe napsaná než většina knih v tomhle žánru. A víceméně jsem to s tímhle pocitem i dočetla, ale přeci jen mi tam některé věci brnkaly na nervy, a je pravda, že tu u mě paradoxně ani tolik nefunguje ta romantická linka. Moc nebaštím to, že on jako lev salonu a nechutně bohatý dospělý muž je doslova odpálený z nějaké hezké náctileté slečny, která je sice možná o něco chytřejší a dospělejší než její vrstevníci, ale...prostě nechce se tomu moc věřit. Celá aukce s prodejem panenství je hodně nepříjemná, a celkově mi vadí jak se tu všemožně ospravedlnuje Gabrielovo chování, i přesto že očividně znásilnil mladou holku kvůli pomstě. Neměla jsem z toho moc dobrý pocit když hrdinka na konci pronášela něco o tom, že vlastně nechce odejít. Proč? Vždyt se znají doslova asi 4 a to ještě hodně zvláštní dny. A ano ta sexuální chemie mezi nimi nějaká je, ale ta citová tam je skoro nulová. Což považuju za problém. Další díl si přečtu protože mě zajímá jak to bude pokračovat a jestli to uhladí některé nepřesnosti z prvního dílu. Gabriele je pro mě celkem prvoplánový a nezajímavý sexy chlap bez větší hloubky, Avery je fajn, ale začíná mi vadit její zaslepenost. Čtení mě ve výsledku opravdu bavilo, ale některé věci mě tam vytáčely, nedávaly úplně smysl, a některé byly skoro až nepříjemné. Uvidíme co ukáže další tah Jezdcem...

25.10.2023 5 z 5

V pasti V pasti Josh Malerman

Chvíli mi trvalo se začíst a občas jsem měla pocit, že mi tam něco chybí, ale jinak knize nemůžu nic vytknout. Je to skvělé a nápadité post apo se srdceryvnými a napínavými scénami. Bonusem je určitě i poselství, silná hlavní hrdinka a neokoukaný velmi syrový a fyzický námět, který vás přiměje přehodnotit a více si vážit samozřejmých věcí ve vašem živote, jako je například zrak.
Můžu jenom doporučit všem milovníkům žánru...velkým plusem je i velká čtivost a počet stran, což knihu dělá přístupnější i nenáročným čtenářům. Kniha se mi líbila a na mnoha místech se mě skutečně dotkla, přeci jen, mám ale v tomto žánru i knihy, které mě dostaly ještě víc a proto dávám jednu subjektivní hvězdičku dolů.

22.10.2023 4 z 5

Ti druzí Ti druzí C. J. Tudor

Pro C. J. Tudor mám slabost...přečetla jsem od ní všechno, něco dokonce dvakrát a pokaždé mi to sedlo a něco to ve mně zanechalo. Bohužel s touhle knihou jsem nenašla společnou řeč a to i přes zajímavý námět. Za mě ne....bylo to svižné a zajímavé, a věřím, že si to své čtenáře najde. Ale na mě to bylo hodně zmatečné, nijaké a zkrátka jsem se do knihy nedokázala úplně začíst. Což neznamená, že je kniha špatná, nebo autorka neumí psát. Jen prostě nedokážu dát knize lepší hodnocení, když jsem si čtení neužívala a nemám moc co bych na ní ze svého ohledu pochválila.

02.09.2023 2 z 5

Pozvaní Pozvaní Jennifer McMahon

(SPOILER) Na Jennifer je to za mě docela slabota. Pořád je to dostatečně čtivé, napínavé, zajímavé a podmanivé, ale né v takové míře jako jsem u autorky zvyklá. Navíc těch stran je tu přeci jen moc, a ikdyž vyloženě nenudí, trochu se to podobá slézání hory...a já nejsem moc dobrý a ani trpělivý sportovec. Což neznamená, že nemám ráda táhlejší se příběhy, ale ty většinou vědí, kdy ta hora už má končit, což mi u tohohle nepřišlo. A když už jsem dosáhla na ten trochu strastiplný vrchol, tak jsem měla pocit, že to vyčerpání bylo trochu zbytečné...jinými slovy...detektivní linka byla fajn, ale autorce jdou lépe jiné věci ohledně psaní. Nejvíc chválím na knize nápad... - dům není strašidelný, ale teprve se jím stává. každopádně provedení mi přišlo sem tam trochu pokulhávající, konec jsem už docela dlouho očekávala, tudíž mě ten konec úplně neodpálil.

Jak to zakončit? Kniha byla fajn, za mě zbytečně zdlouhavělá, postavy ok, příběh zajímavý, ale trochu nedotažený, sem tam docela emoční. Ale od autorky jsem čekala daleko více muziky...

26.07.2023 4 z 5

Tajemství sídla Craven Manor Tajemství sídla Craven Manor Darcy Coates

(SPOILER) Ve srovnání s Rookwardem, kde je také hlavní postavou mužský protagonista, mi přišel Daniel o dost sympatičtější. Do jeho příběhu jsem se dokázala víc vžít a celkově mi jeho postava přišla lepší než u Gaje. Ale kniha jako taková o moc lepší není. Sice mě čtení víc bavilo, tedy spíše do jisté části....pak už to byla celkem velká nuda. Námět opět nebyl vůbec špatný, pořád mě tedy baví spíše duchové než měniči, ale proč ne. Co tady ale opět nefungovalo byly za mě ty emoce...nevěřila jsem Danovi jeho touhu hned pomáhat duchům nebo spojení s majitelem sídla. Ten sám o sobě byl sice zajímavý, ale také celkem plochý. Přátelství mezi nimi mi přišlo hodně urychlené, Dan začal Brana považovat za velkýho kámoše po dvou zvláštních setkáních, ale hlavně, že pak ho po jedný historce začal hned podezírat... Tajemství je sice řemeslně na lepší úrovni než jiné knihy od Darcy, ale příběhem nebo emocemi patří k těm slabším. Opět je to takové nedodělané, prázdnější.... a mě to takhle nestačí.

Vzhledem k tomu, že jsem přečetla celou sérii o strašidelných domech, dovolila jsem si na závěr zhodnotit všech těchto 9 knih - upozornuju, že to je můj subjektivní názor a jsem přesvědčená, že mnoho lidí to bude cítit jinak. Knihy nehodnotím od nejlepší po nejhorší, ale rozdělím je do kategorií, kam knihy přiřadím.

Kategorie 1 - Prosím, už nikdy víc
obě tyto knihy považuji od Darcy za prokazatelně nejhorší. Nemají sice špatný námět, ale jeho zpracování je líné, nudné a naprosto bez emocí. Duchové jsou zde spíše k smíchu, na hlavních postavách vám nijak zvlášt nezáleží. Vše je to překombinované, bez atmosféry a špatně to drží pohromadě.
Fantom z Blackwoodu - nuda, nuda a zase nuda. Bizár ve špatném slova smyslu. Nesympatická hlavní hrdinka a povrchní pokus o romantiku. Duchové nezajímavý a příběh překombinovaný.
Strašení v Rookwardu - Nezapamatovatelný příběh, velmi unylá a nenápaditá atmosféra a prostředí. Nedostatečně prokreslený příběh.

Kategorie 2 - Jako oddechovka, proč ne.
Nedoporučuju si je přečíst, ale pokud po nich sáhnete pravděpodobně vás nezklamou a moc neurazí. Fajn na jedno přečtení.
Tajemství sídla Craven Manor - celkem zdlouhavé a nudné. Vztahy mezi postavami povrchnější a méně uvěřitelné. Zajímavé, ale méně osobní.

Záhada domu Marwicků - Fajn hrdinka, rychle odsýpající příběh. Žádná přidaná hodnota. Nezáživný duch a jeho příběh. Málo atmosferické prostředí a atmosféra.

Duchové rodiny Folcroftů - promarněná šance. Fajn, ale nijak zvlášt působivý. Dobrá atmosféra, příběh děravější, mnoho nejasností a nereálností.
Dům tajemných stínů - Snaha o utvoření komplexnějšího příběhu...tak napůl cesty. Skvělé časové zařazení do viktoriánské doby. Fajn hlavní hrdinka. Velmi nápaditý, ale celkem nevyužitý příběh. Nepřesvědčivá romantická linka, která zde plní důležitou roli. Nezapamatovatelné vedlejší postavy. Zbytečně moc stránek.

Nejkvalitnější Darcy
Což ovšem neznamená, že nemá své chyby, ale z mého pohledu se jedná o emočně silné, komplexnější, údernější a zapamatovatelné příběhy

Přízraky sídla Carowů - Klasický příběh s motivem uzavřené místnosti. Fajn postavy. Atmosféra gradující a působivá. Příběh zajímavý, ale chtěl víc dodělat. Konec přestřelený. Pocitově se kniha nachází spíš někde napomezí 2 a 3 kategorie.
Duch dom a u Aschburnů - Atmosferické, intenzivní, s přesahem a adekvátním ukončením.
Děsy Leigh Harkerové - děsivé, překvapivé, působivé, odvážné a hlavně osobní. Silní hrdinové a vztahy mezi nimi. Na Darcy překvapivě originální a strhující.

25.06.2023

Lekce filmu Lekce filmu Laurent Tirard

Tim Burton:)

20.04.2023 5 z 5

Římský a český král Václav IV. Římský a český král Václav IV. kolektiv autorů

Doporučuji.

20.04.2023 5 z 5

Sirotek, bestie, špiónka Sirotek, bestie, špiónka Matt Killeen

(SPOILER) Tady není co řešit. Z téhle knihy jsem úplně odvařená. Zároven dodávám, že to tak nemusí mít každý, ale at se propadnu jestli tahle kniha není dobrá...a ona jakože JE. Opět, na to, že se jedná o knihu s nálepkou pro mládež a spousta lidí od toho tím pádem dává automaticky ruce pryč, jako by je snad takové knihy mohly popálit nebo nedejbože snížily jejich mozkovou kapacitu. Což upřímně nevím, jestli je u lidí s tímto snobským a jednoúčelovým uvažováním možné.

Do příběhu jsem se naprosto zamilovala. Jako film by to byla teda událost, to vám povím. Stejně jako u jiných knih co mě vystřelily až někam do vesmíru, vlastně nemám tak úplně co říct...snad jen, že tahle kniha je jedna z těch nejlepších válečných co jsem kdy četla.

11.04.2023 5 z 5

Navždycky Navždycky Nofreeusernames (p)

(SPOILER) DRUHÝ návrat ke čokoládožroutce Mei - a musím říct, že se mi kniha zamlouvala stejně jako poprvé néli o něco víc. Tenhle žánr normálně nečtu a přečtu si tak jednu knihu do roka, takže když už tak je tohle asi dobrá volba. Konečně mám doma všechny tři díly, takže si to všechno můžu přečíst naráz a zhodnotit.

A ted k příběhu - pořád mě tam hodně věcí vytáčelo stejně jako jsem roztála u každé popkulturní hlášky nebo narážky na filmy. Nejsem sice zarytý fanoušek Pottera, ale většinu těch filmů na co odkazovali jsem znala, takže jsem sama sebe plácala po zádech. Každopádně Mei je fajn hlavní hrdinka, skrz druhé čtení musím ocenit to jak nedokonalá vlastně je, její lehce skrytá snaha o perfekcionismus, neustále mít věci pod kontrolou tam vyplouvala na povrch a já si říkala, že je pro jednou fajn tu mít hlavní hrdinku, která není jen dokonalá a všechno jí jde od ruky. Travis mě pořád tak nějak vytáčel a Liam byl fajn, začátek jejich vztahu mi sice přišel lehce uspěchaný, ale nebyl to vyloženě ten nasírací pocit, že se to vzalo vyloženě odnikud. Ava se mi jako postava líbila, i když se mi zdá daleko víc nereálná než je Mei, ale taky se mi líbilo, že má vlastní slabinu a na její příběh jsem zvědavá. Samozřejmě ta druhá usmiřovací část mě už lehce vytáčela a lepší byly ty začátky, ale nakonec se to dalo a vyloženě mě to neunudilo.

Chování postav sice né vždy dávalo smysl, a některé až sentimentální nebo přeintenzivní prožívání naprosto hloupých nebo všedních věcí mi lezlo krkem, ale prostě jsem asi úplně nikdy nebyla extra zaláskovaná pubertačka, takže nemůžu posuzovat na kolik je tenhle lehce otravný a přecukřený stav pravdivý nebo naopak nadnesený.

Závěrem chci jenom potvrdit, že se opravdu nejedná o žádný prúser, spíš naopak mi přijde, že to je vcelku dost čtivá kniha, ve které je možná i víc než se na první pohled zdá, chvílemi je sice lehce hloupá nebo naivní, ale vynahrazuje si to trefným a neokoukaným humorem, který vás asi nenechá úplně chladnými. Né že bych někomu řekla, že tohle je to co si musí nutně hned ted přečíst, ale pokud po knize sáhnete tak si myslím, že by vás asi neměla nebo ani nemohla nějak víc urazit nebo otrávit.

08.03.2023 3 z 5

Sestřička Sestřička Katie Alender

(SPOILER) Jako já věděla, že po té sérii hodně podařených duchařin, se to musí zase zlomit, ale až takhle bolestivé probuzení jsem teda nečekala...

Sestřička je bohužel vcelku dost nevýrazný, laciný a nezáživný horor, nebo spíš rádoby horor, který působí spíš parodicky, a jediné co vám způsobí lehce zneklidnující pocit, je jen ten fakt, že někdo z vašich blízkých může mít skutečně nějakou závažnou psychickou nemoc a vy se s tím musíte nějak vypořádat, přičemž to není vůbec jednoduché a né každý to zvládne. Ale to stejně není nic co by se v knize nijak zvlášt řešilo, je to tam spíš jenom naznačený, asi jako něco co stejně nikdy nepřijde.

Co jinak dodat - můj subjektivní názor je, že ta kniha nemá moc čím zaujmout nebo co nabídnout. Hlavní hrdinka je sice fajn, ale knih s hlavní hrdinkou co je fajn je prostě, většina, zápletka ta zápletka by mohla být slibná, ale musela by být jinak zpracovaná, romantická linka je zase jeden velkej trn v oku, prostě jedno velké AU. Postavy se chovají na ránu častěji než v jiných knihách, hodně věcí tam nedává smysl, ty vztahy mezi postavami jsou taky celkem děs běs. Jako sice ocenuju tu zápletku s Megan, která nebyla tolik předvídatelná, ale knihu to stejně nezachrání. Tečka

27.02.2023 2 z 5

Deníček psychiatričky Deníček psychiatričky Anna Moricová

(SPOILER) Přečteno na jeden zásah, kniha mi neskutečně sedla do nálady a vlastně mi i o dost zlepšila náladu. V mém životě se ted muselo samozřejmě všechno podělat najednou a na povrch začaly vyplouvat i věci co už jsem myslela, že mám úspěšně za sebou. Ale díky téhle knize už to nebudu tolik kriticky a nepřipadám si jako totální smolařka. Ona autorka má totiž v mnoha věcech zatraceně pravdu a všechny ty věci do sebe prostě zapadnou a vy si řeknete - no, jo ono to tak fakt je. I tím, že je autorka introvertka je mi velmi blízká, občas, nebo ted bohužel dost často si připadám jako osamělý, neohrabaný introvert víc než kdy dřív, což se mi vůbec nelíbí - ale opět, díky této knize jsem si uvědomila, že tyhle pocity necítím jenom já a tudíž nejsem nějaký divný mimozemštan, který je předurčen k smolnému osudu. Takže autorce paní doktorce, chci opravdu upřímně poděkovat. Vaše kniha mě zase nakopla a díky ní se cítím konečně klidnější a uvolněnější. Vezmu si z těch rad ponaučení a myslím, že to bude určitě k lepšímu.

Jinak pro mě bylo zajímavé už jenom to, podívat se do prostředí psychiatrie. Skvěle, upřímně napsané, nechybí tomu vtip, ironie ani duše. Doporučila bych přečíst všem kdo se cítí pod psa, nebo je zajímá co dělají psychiatři.

17.02.2023 5 z 5

Brumbálova tajemství: Filmová magie Brumbálova tajemství: Filmová magie Jody Revenson

(SPOILER) Nelíbil se mi ani film a ani tato kniha. Pár fajn nápadů, to že jsou tam fotky z filmu nepovažuju za bonus to je prostě normálka. K těm nápadům - líbilo se mi, že se tam mluvilo o navrhování kostýmů, u některých šlo o velmi zajímavé propojení s postavou nebo jejím příběhem a vývojem. Zajímavá byla také scénografie... když herci mluvili o svých postavách tak jsem si jen u většiny z nich říkala, že musí mít opravdu velkou fantazii. aby to tam viděli, protože pro mě jako pro diváka skoro žádná z těch postav nemá charakter delší než na dvě věty... tak jsem si říkala, jo je to hezký, že tu postavu ta vnímáte, ale spíš si myslím, že si jí tak samy v mnoha případech okořenili, aby vůbec měli o čem mluvit, jelikož scénář tu byl prostě moc líný, aby nám ty postavy jakkoli prodal.

To, že má kniha tak málo textu považuju za jasný úkaz toho, jak prázdný celkový příběh vlastně je. Nejvíc jsem doufala, v to, že po přečtení pochopím nějaký tvůrčí záměr, proč se rozhodli pro tento pro mě naprosto nepochopitelný a divný příběh, ale nikde jsem ho nenašla, spíš mi přišlo, že ani sami tvůrci knihy vlastně tak jako tápou o čem vlastně psát, a jen opakují stokrát omílané.

Jako fanoušky tohoto světa to asi potěší, koupí si knihu za skoro 500 až 600 kč, budou tam mít pár samolepek, které si budou moct přilepit na penál nebo já nevím kam, a budou tím moc stvrdit jak zatvrzelý a věrní fanoušci jsou, ale ta kniha - pokud se vám nelíbil film, se vám prostě asi úplně taky líbit nemůže. Jako nějaké věci vám třeba lehce osvětlí, nebo vás překvapí jak moc tvůrci přemýšleli nad volbou kostýmů...ale ve výsledku to ten dojem z filmu prostě nevylepší a nezaplní tu jeho neskutečnou prázdnotu.

PS: Ono ve výsledku ani jako divák nemůžete nijak zvlášt ocenit ty drobnosti, které se do filmu nebo knihy snažily autoři protlačit, jelikož ve filmu nefungují ani základní věci, kdyby fungovaly, tak se budu ráda hrabat v tom, proč má Mlok takový a makový kabát v jednom a druhém dílu, ale ve výsledku prostě vím, že to k ničemu není. Snaha se sice počítá, ale není to tak viditelné, aby to z filmu udělalo lepší film. Akorát to opět dokazuje jen to, že bez dobrého scénáře a nápadu se to prostě neobejde.

10.02.2023 2 z 5