knihomolkajanca knihomolkajanca komentáře u knih

Útočiště Útočiště Robert Anthony Salvatore

Stejně jako předchozí dva díly musím i tento hodnotit velmi kladně. Velice se mi líbil popis Drizztových "prvních krůčků" na povrchu, to jak se snažil s lidmi spřátelit a musím říct, že jsem s ním velice soucítila, když jej okolí neustále odmítalo, i přes veškerou snahu Drizzta si najít přátele. Část, kde dočasně našel domov u Mušiho mě rovněž bavila a nemohla jsem nebýt smutná, když nakonec musel háj opustit. Nicméně ani závěr příběhu nebyl o nic méně poutavý a tak se mohu s nadšením vrhnout na další díl. Knihu určitě doporučuji všem milovníkům fantasy.

15.11.2018 4 z 5

Vyhnanství Vyhnanství Robert Anthony Salvatore

Po bleskově přečteném prvním díle jsem doslova zhltla i tento. Příběh se mi líbil snad ještě více než v knize první. A to jak kvůli zápletce s otcem Zaknafeinem a Matronou Zlovůlí, tak kvůli toho, že si již Drizzt našel i přátele a příběh tak nebyl nového rozměru. Už se těším, co přinesou další díly a pobyt temného elfa na povrchu.

15.11.2018 4 z 5

Úsvit Onyxu Úsvit Onyxu Kate Golden

Do šutru! Tohle bylo skvělé od začátku do konce. Po Úsvitu Onyxu jsem sahala s chutí na nějakou chytlavou oddechovku, a autorka v tomto případě splnila mé přání do posledního puntíku. Nečekejte složitou a hluboce propracovanou fantasy, romantika v tomto případě hraje hlavní roli. Nicméně všechno do sebe zapadá přesně jak má a funguje to perfektně.

Kate Golden si mě dokázala namotat kolem prstu doslova od první strany, a to hlavně díky svérázné povaze hlavní hrdinky Arwen. Arwen je tak trochu divoška, nešetří sarkasmem a občas mluví a jedná dříve než myslí. Má ale hlavu také plnou obav a nejednou musí překonávat své vlastní démony. A přesně tohle je typ hlavních hrdinek, které mě baví a i v případě mužského protagonisty Kanea to taky byla trefa do černého. Kane má své kouzlo, spoustu tajemství a vždy nějakou pohotovou odpověď pro Arwen. Jejich dialogy jsou zábavné, plné ironie, jiskření a nejednou mě donutily se u čtení zasmát nahlas. Chemie mezi hlavními hrdiny je doslova hmatatelná a příznivci enemies/lovers a slowburn romancí budou jásat. K tomu všemu to není toxický vztah a Kane se zvládá nechovat jako blbeček. Třikrát sláva!

Utáhnout mě autorka dokázala taky na vedlejší postavy, které v tomto případě nebyly jen vycpávkami okolo hlavních hrdinů, ale na scény s nimi jsem se těšila, a dokonce bych ocenila, kdyby minimálně některé z nich dostaly v dalších dílech více prostoru.

Celkově děj Úsvitu Onyxu pěkně odsýpá, sem tam se tu mihnou nějaké mýtické potvůrky a samozřejmě se můžete dočkat i několika zvratů a poměrně epického finále. Jak moc vás překvapí, bude asi záležet na tom, do jaké míry máte ve fantasy načteno. Já jsem v tomto žánru jako doma, takže jsem si chvílemi připadala jako vědma a ani největší plot twisty mě příliš nedostaly. Nicméně i tak jsem hltala jednu stránku za druhou a měla velký problém knihu odložit, když jsem měla večer jít spát. Za mě supr a doporučuju!

Hodnocení: 80%

Za recenzní výtisk moc děkuji Albatros Media.

28.08.2024 4 z 5

Němé duše Němé duše Jitka Ládrová

Vítejte ve světě, kde se přílišná důvěra často nevyplácí. Ve světě, kde by si člověk měl hlídat i svůj vlastní stín. Němé duše vás zavedou hluboko do neprostupné džungle, mezi děvy ve vykřičeném domě i mezi nejvyšší společenskou smetánku. Čekají vás čtyři hlavní aktéři, jedno velké tajemství a velká spousta intrik.

Příběh trochu netradičně začíná v bordelu, který má Omden jednoho dne zdědit po svém otci. Takový osud se mu ale hnusí, a ještě více při představě, že by muže měla obšťastňovat i jeho milovaná sestra Namia. Je proto odhodlaný odejít a pro oba zajistit lepší budoucnost. Jeho plány mu ale zhatí záhadné vraždy v nedaleké džungli. Zaplete se do jejich vyšetřování a velice záhy zjišťuje, že z některá rozhodnutí mohou ovlivnit celý jeho život

Němé duše jsou dobře řemeslně zpracovaným fantasy románem s pomalejším začátkem, promyšleným dějem a málo výraznými fantasy prvky. I přesto se ale nejedná o historický román, se kterým jej někteří čtenáři mylně zaměňují. Autorka píše květnatě, ale přesto čtivě, vyvažuje popisy a dialogy tak, aby si dokázala udržet pozornost čtenáře, a v krátkých kapitolách střídá pohledy všech čtyř hlavních postav. Omden, Nam, Maargelus ani Runel nejsou typickými hrdiny - s výjimkou Runela se jedná spíše o morálně šedé charaktery, na které během čtení nejspíš několikrát změníte názor. Postrádala jsem však někoho, kdo by se stal opravdovým tahounem příběhu a dokázal mě strhnout.

Příběh stojí a padá právě na postavách, jejich vzájemných vztazích, intrikách i zradách. Těch je opravdu mnoho a jisti si nemůžete být opravdu ničím. Bohužel autorka docela často sahala po řešení “přes postel a vrtochům Namie ostatní podléhali až příliš snadno. Naopak slibně rozjetá linka s tygřím klanem se postupně vytrácela, aby se vzápětí občas objevila a obrátila směr příběhu. Chybělo mi rovněž větší ukotvení světa. I přes tyto nedostatky ale druhá polovina knihy ubíhala svižně a na čtení jsem se těšila. Svět má velký potenciál, ale zatím i spoustu mezer. Uvidíme, kam ho Jitka posune příště.

Hodnocení: 65%

Za knihu k recenzi moc děkuji autorce.

12.02.2024 3 z 5

Temná harmonie Temná harmonie Laura Thalassa

Pokud je něco, co Laura Thalassa skvěle ovládá skvěle, pak jsou to dramatické závěry knih. Stejně jako v podmanivé Rapsodii, byl strhující i konec Neznámého žalmu, a jistě tak nejsem jediná, kdo netrpělivě čekal na poslední díl. Temná harmonie má rychlejší tempo a události nabírají na obrátkách - spící válečnice, děsivé děti a silný nepřítel, který se dokáže ukrýt do stínů i mysli.

Temný rytíř Desmond a poloviční siréna Callypso s pořádně prořízlou pusou jsou skvělá hlavní dvojka. Dobře se doplňují, jejich dialogy oplývají solidní dávkou sarkasmu a vtipu, a stále to mezi nimi hezky jiskří. Call je stále stejně svéhlavá, Des stále tak podmanivě tajemný. Jejich vztah se stále vyvíjí a nabývá na síle i přes veškeré překážky. Nechybí ani erotika a spicy scén je tu docela dost.

Z vedlejších postav za zmínku stojí Malachiáš s Temper, kteří jsou nejen přátelé jak mají být, ale dokázali si mě získat natolik, že bych si o nich klidně přečetla i celou další knihu. Hlavní záporák Zloděj duší je zajímavě zpracovaný, jeho temnota se rozpíná a schopnosti zneklidňující. Přestože do sebe vše postupně začíná zapadat, otázek je ale až do poslední chvíle dost. Tahle kombinace člověka nutí číst a stejně jako předchozí dva díly budete i tento těžko odkládat. Užijete si napětí, pořádnou řež a prozkoumáte nové kouty Jinosvěta.

Závěr negraduje tak dramaticky jako v prvních dvou dílech. Rozuzlení mě ale bavilo, všechno zapadlo kam mělo, a nakonec mi bylo skoro líto, že už je tu konec. Protože i když tato série nepřináší nic objevně nového a autorka staví hlavně na oblíbených prvcích, nic to nemění na tom, že si čtení užijete od začátku do konce. Pokud hledáte odlehčení, či jednoduše patříte mezi fanoušky romantasy, tohle je rozhodně jedna z těch sérií, které byste dát šanci. Ačkoliv na vztahu Dese a Callypso tady vše stojí i padá, zápletka je promyšlená, zajímavá i chytlavá.

02.02.2024 4 z 5

Princezna klamu Princezna klamu Danielle L. Jensen

Rozbouřené vody, intriky a sexy romantická linka - to jsou hlavní lákadla Princezny klamu, která vás zavede do zcela nového světa plného nástrah a nebezpečí. Dva úhlavní nepřátelé sňatkem donucení ke spolupráci. Každý z nich si přeje to nejlepší pro své království a taky zničit toho druhého Jak tohle může dopadnout?

Sotva se Mostní království objevilo, sociální sítě doslova zavalily nadšené recenze. Najdete tu totiž všechny oblíbené prvky - nucenou blízkost, hate/love romantickou linku i badass hrdiny špionku a krále, mezi nimiž to řádně jiskří. Je to chytlavé, oddechové a příjemnou změnou je rozhodně to, že ač se jedná o fantasy, nenajdete tady ani špetku magie. Autorka vás zatáhne na vlny oceánu, budete se prodírat džunglí a možná narazíte i na nějaké to nebezpečné zvířátko. A k tomu tady samozřejmě máme dva hlavní hrdiny a moře intrik.

Lara i Aren mají svá přesvědčení, cíle a za svůj lid jsou ochotni se obětovat. Jenže nic není tak jednoduché, když se do toho začnou motat city. A ty se do toho přimíchávají tak brzy, až se té lásce těžko věří. Šlo to až moc jako po másle a odstartovala tím hodně předvídatelná linka. Zvraty přichází přesně tam, kde je čekáte - včetně toho největšího, který vám autorka naservíruje doslova na stříbrném podnose. Zábavný koncept postavený na řadě klasických fantasy klišé, tak upadá vlnách předvídatelnosti a poněkud plochých charakterech postav. Místy se vás navíc nastupují nezáživné a zdlouhavé stategické debaty a jako zbytečné hodnotím i bonusové kapitoly, které čtenáři nedají nic navíc.

Přestože je tak Mostní království čtivou záležitostí na dva večery, celkový dojem je nemastný a neslaný. Jako oddechovka na vypnutí dávám knize zelenou. Pokud ale toužíte po propracovaném světě, postavách i příběhu, raději se porozhlédněte jinde.

02.02.2024 3 z 5

Dračí republika Dračí republika Rebecca F. Kuang

Učednictví, magie i pořádná dávka brutality inspirovaná skutečnými historickými událostmi. To byl koktejl, který čínsko-americká autorka R. F. Kuang namíchala čtenářům v prvním díle trilogie Makové války. Finále bylo epické, krvavé, šokující a je jasné, že hlavní hrdinka Rin z něj nemohla vyjít stejná jako předtím. Má v sobě pořádný zmatek, ještě větší množství vzteku, který ji propůjčuje nezměrnou moc, kterou však nedokáže spolehlivě ovládat. Ztráta přátel, lásky, jestli se to tak dalo nazývat, toho všeho je na jednu mladou holku zkrátka moc. A jde to poznat. Rin se potýká se svou závislostí i výbuchy vzteku a svým chováním velice silně pokouší přízeň čtenáře.

V tu chvíli, kdy je to už hodně na hraně však na scénu přicházejí Kitáj a Ne-ča. Ti se v Dračí republice dostávají na výsluní a stávají se hlavními tahouny příběhu. Spolu s Rin se výrazně posouvají vpřed a na konci se na ně rozhodně nebudete dívat stejně, jako na začátku příběhu.

Zatímco v prvním díle byla válka závěrečným vyvrcholením, v tomto případě se ve válečném stavu ocitá čtenář už od začátku. Politická situace je více než složitá, nechybí ani notná dávka intrik, ke kterým okolnosti doslova vybízí. I tentokrát je první polovina knihy znatelně klidnější a brutalita možná nepřekvapí tolik jako poprvé, přesto se ale ani tentokrát v popisech krvavých scén Kuang rozhodně nedrží zpátky. Celkově se příběh dotkne mnoha citlivých témat a atmosféra jež se line celou knihou je velice ponurá, takže nic pro slabší povahy.

Přestože vyvrcholení děje Dračí republiky není zdaleka tak epické, celý díl má pomalejší tempo i menší spád, přesto si autorka dokáže udržet pozornost po celou dobu. Vše si trochu sedá, ale nechybí napětí, drama, ani momenty, kdy jde člověk pomalu do mdlob. Dračí republika si udržela nastavenou kvalitu, kterou audiokniha jedině podtrhla. Tereze Dočkalová totiž dokázala skvěle interpretovat vztek i syrovost, kterých je příběh plný.

Hodnocení: 80%

Za audioknihu k recenzi moc děkuji Audiotece.

29.11.2023 4 z 5

Harry Potter: Kouzelnický almanach Harry Potter: Kouzelnický almanach J. K. Rowling (p)

Co všechno si zabalit do Bradavic, jaké přestupky spáchala Hermiona, seznamy kouzel i Pobertův plánek. To je jen zlomek toho, co všechno najdete v novém kouzelném průvodci světem Harryho Pottera. Nečekejte klasické čtení, tohle je encyklopedie, almanach, určený především pro ty, kteří už patří mezi fanoušky této knižní série a rádi se k tomuto příběhu plné magie vrací. Kniha je krásná, pestrá, plná nádherných obrázků od sedmi ilustrátorů a opravdu stojí za to jí jen listovat.

Nevím jak vy, ale já jsem na Harrym Potterovi vyrůstala, knihy jsem četla nesčetněkrát a stejně mě tento svět vždy dokáže něčím okouzlit. Listovat almanachem a pročítat si jej bylo pro mě nesmírně milé a probudilo to ve mně vlnu nostalgie. Ať už dítě nebo dospělý, věřím, že každý potterhead si v této publikaci najde to své. Kromě různých seznamů tu najdete citáty, ale i různé střípky z knih, u kterých je téměř jisté, že už se vám z hlavy vykouřily. O to milejší je si je zase připomenout, stejně tak i některé pasáže příběhu či oblíbené detaily.
Pokud tedy stejně jako já patříte mezi fanoušky tohoto světa plného čar a kouzel, tohle je zkrátka must have

Za knihu k recenzi v rámci spolupráce děkuji Albatros Media.

26.10.2023

Královská spravedlnost Královská spravedlnost Richard Swan

Královská spravedlnost je jedním z největších letošních překvapení. I když se zprvu tváří nenápadně, projde obrovskou proměnou až k velkolepému konci a nabídne čtenáři opravdu to nejlepší z fantasy a detektivky. Propracovaný svět, zajímavé charaktery postav a detektivní linku, u níž jen velmi těžce odhadnete, kudy se bude ubírat.

Konrad Vonvalt je obávaným justiciárem, císařovou prodlouženou rukou spravednosti. Společně se svou pomocnicí a písařkou Helenou, jíž si vzal pod svá ochranná křídla, putuje říší křížem krážem. Jejich povinnosti je zavedou i do daleké provincie, přímo k vraždě jedné z místních šlechtičen. Ač se zprvu zdá, že případ nebude ničím výjimečný, postupně se vynořují propletená vlákna spiknutí, která sahají až do nejvyšších vrstev společnosti. V sázce jsou najednou nejen jejich vlastní životy, ale i víra v říši a zákony, které přísahali chránit.

Vypravěčem je Helena, v níž se perou myšlenky dospívající ženy a smysl pro zodpovědnost. Přestože jí odvaha nechybí, má své vlastní strachy, touhy, plány i chyby. O to realističtěji však působí a dokáže si získat srdce čtenáře. Celkově to však autor s postavami umí - vytvořil nemalé množství morálně šedých charakterů, jenž dělají dobrá i špatná rozhodnutí a postupně se vyvíjí.

Největší pochvalu si ale zaslouží detektivní linka, která všemu dodala punc neotřelosti. Swan si vše promyslel do detailů, pořádně to zamotal a pak to pro jistotu zopakoval ještě třikrát, abyste náhodou nic neodhalili. Události gradují, přibývá akce a když k tomu připočtete i neobvyklou magii, funguje to až překvapivě dobře.

Mohla bych sice mluvit o pár momentech, kdy Královská spravedlnost ztratila dech, já si ale vyberu raději velkolepý závěr, kde jsem ztratila dech zase já. Milujete-li akci, boj, řež, i to, když se autor s ničím nepáře - najdete tu vše. Dodat tak mohu jen to, že jsem dočítala nevěřící, nadšená a také neuvěřitelně zvědavá na pokračování.

Hodnocení: 85%

Za knihu k recenzi v rámci spolupráce moc děkuji Knihy Dobrovský.

10.09.2023 4 z 5

Šepot kouzel Šepot kouzel Elise Kova

Když se ponoříte do stránek Šepotu kouzel, možná budete mít pocit, že už jste něco podobného četli. Čarodějná škola, elementární magie, kouzelnický turnaj - právě na těchto oblíbených prvcích autorka staví. Píše ale lehkým a zábavným způsobem a i když start působí obyčejně, dokáže si čtenáře zaháčkovat.

Osmnáctiletá Eira žije léta ve stínu svého bratranebo to tak je alespoň od té doby, co se stala nehoda, při níž někoho zabila. K tomu slýchá hlasy, které nikdo jiný nevnímá, což taky není zrovna nejlepší způsob, jak ve druhých vzbudit důvěru. Drží si proto odstup, ale v momentě, kdy slyší o turnaji pěti království, už nedokáže stát stranou. Mohl by se jí splnit velký sen - když zvítězí podívá se do země elfů. Jenže to vypadá, že minulosti jen tak neunikne

Eira je typickou odhodlanou a nevídaně nadanou hrdinkou. Musí ale bojovat se silnými předsudky společnosti i rodiny - neustálé podceňování, zákazy, příkazy, omezování. Tomu všemu čelí takovým způsobem, že jí chtě nechtě budete fandit a přát si, aby se těm všem pravidlům vzepřela. Když se na scéně vynoří turnaj, je sice jasné, kudy se děj bude ubírat. A právě tady to začne být zajímavé. Dostává prostor magie a vše je o poznání akčnější - příprava na úkoly, zkoušky samotné, do toho se vynořuje také několik nových postav. Komu z nich se asi dá věřit? I hate/love romantická linka a lehký milostný trojúhelník potěší nejednoho čtenáře. Na jedné straně tajemný elfy, na straně druhé Eiřin arogantní spolužák, jehož nemůže vystát.

Ve druhé polovině knihy si autorka přichystala pořádné zvraty, kdy Eiře několikrát hrábne výrazným způsobem do života. Intriky nabírají na síle, Šepot kouzel dostává šťávu i temný nádech. Dokáže pohltit, probudit touhu chtít víc, až dokud neobrátíte poslední list. Pokud tedy toužíte zaplout do důvěrně známých vod oddechovější fantasy, které zároveň dokáže nadchnout, tady váhat nemusíte.

Hodnocení: 75%

Za knihu k recenzi v rámci spolupráce moc děkuji Albatros Media.

10.09.2023 4 z 5

Neznámý žalm Neznámý žalm Laura Thalassa

Calypso unikla ze spárů šíleného krále, prošla proměnou a uvízla v Jinosvětě. Má sice po boku Handlíře, ale záhada mizejících vojáků a děsivých dětí stále čeká na rozluštění. A aby toho nebylo málo, musí čelit také nikdy nekončícím intrikám vílí říše. Dokáže si mezi nimi jako člověk, rasa, kterou opovrhují, získat respekt nebo bude odsouzena skrývat se před nimi za zdmi Handlířova paláce?

Krátce po nadupaném prvním díle přichází Neznámý žalm, o poznání pomalejší a poklidnější pokračování. Dějově se zdaleka tolik neposouvá Calypso čerpá nové síly, sžívá se se svým novým já a čelí svým pochybnostem. Zároveň se rozvíjí její vztah s Handlířem, který je i tentokrát alfou a omegou celého příběhu. Jenže zatímco v Rapsodii byla linka poměrně zašmodrchaná, tady má spíše přímočařejší podobu. Nepřinese mnoho nového a užijete velkou spoustu zamilovaného tokání. Pokud však patříte mezi fanoušky slow burn romantiky, nejspíš vás to bude bavit.

Stejně jako vztahu Handlíře a Calypso se autorka velice svědomitě věnuje také vykreslení světa víl. Pokud čekáte milá a kouzelná stvoření, jste na omylu. Naopak se jedná o bytosti ovládající ničivou magii toužící po moci. Připravte se tak na spoustu intrik a pletichaření, kdy nikomu nemůžete věřit ani nos mezi očima.

Bohužel tentokrát romance nebyla natolik silná, aby se na ní dal postavit celý děj, stejně tak i to věčné poměřování sil mezi vílami začne časem nudit. Objeví se sice několik velice zajímavých vedlejších postav, jejich potenciál však zůstal nevyužit. Velká škoda, protože právě ony mohly příběhu dát úplně jinou dynamiku. Co se autorce ale rozhodně nedá upřít, je umění psát silné a dramatické závěry. Jak v jedničce, tak ve dvojce se během několika desítek stran stihne udát tolik věcí, že se nebudete stačit divit a rozhodně dokážou navnadit na další díl. Škoda ale, že v tomto případě Thalassa nešlápla na plyn už dříve.

Hodnocení: 65%

Za knihu k recenzi v rámci spolupráce moc děkuji Knihy Dobrovský.

02.08.2023 3 z 5

Tábor zavržených Tábor zavržených Lily Sparks

Staň se lovcem, nebo skončíš kořistí. Tímto jednoduchým pravidlem se snaží řídit i hlavní hrdinka knihy, sedmnáctiletá Signal, která se ocitá v táboře pro mladistvé odsouzené za ty nejtěžší zločiny, v táboře plném zabijáků. Mezi touto smetánkou není radno ukazovat své slabiny, a proto se Signal snaží své tajemství střežit jako oko v hlavě. Skončila totiž neprávem ve vězení za vraždu své nejlepší kamarádky, z krve se jí dělá zle a je všechno, jen ne elitní zabiják. Všechno se ale začne zamotávat ve chvíli, kdy se jí jeden z odsouzených zalíbí a v táboře začne řádit vrah

Drama, napětí, zvraty, ale i notná dávka romantiky - to je docela zajímavý mix, který nabízí tato útlá knížečka s rebelkou na obálce. Děj začíná ve chvíli, kdy Signal dorazí do tábora, takže nabírá hodně rychle na obrátkách. Na první pohled vám možná bude připadat, jako kdybyste se znovu ocitli na střední, na ten druhý ale zjistíte, že se začínají objevovat věci, které by se vám tam jistojistě nestaly. V tomhle táboře není nikdo v bezpečí, a to nejen proto, že je plný vrahů.

Ač jsou ostatní vězni možná trochu moc přátelští a do opravdových psychopatů mají hodně daleko, najdete mezi nimi širokou škálu zajímavých osobností. Jejich dialogy baví, stejně tak i rivalita mezi nimi, a to ani nemluvím o milostném trojúhelníku, co se nám tu objeví. Kterému z nich asi budete fandit? Jestli jste ujetí na bad boye, máte smůlu, protože tady jsou bad boyové všichni. :D

Se skupinkou vyvrhelů (nebo hrdinů?) postupně projdete několika zkouškami, školením v úniku i výcvikem, jak se zbavit mrtvoly. Dá se ale vůbec tyto zkažené osobnosti vycvičit v poslušné elitní zabijáky? I když to není příběh složitý a promyšlený do nejmenších detailů, je svižný, napínavý a neskutečně zábavný, a tak je člověk ochotný autorce odpustit i nějaké ty nedostatky. Nechybí ani drama na závěr, takže se připravte - touha po dalším dílu bude velká!

Hodnocení: 75%

Za knihu k recenzi v rámci spolupráce moc děkuji Albatros Media.

01.08.2023 4 z 5

Falešné růže Falešné růže Jessica S. Olson

Originální magie, lehká romantika, krimi zápletka i nečekané rozuzlení. Takto pestrá je paleta, kterou vytvořila britská autorka Jessica S. Olson v novém fantasy příběhu. Ve Falešných růžích vás zavede do světa, kde umění může být nejen potěchou oka, ale i mocnou zbraní.

Právě v něm žije i Myra, která tohle neobvyklé nadání zdědila po své matce. Umí tak na plátno nejen vytvářet hotová umělecká díla, ale pomocí tahů štětců a své magie měnit lidskou podobu. Není divu, že takové schopnosti většinu lidí děsí, a proto je Myra před všemi skrývá. I přes její snahu to však neunikne guvernérově ženě, která pod pohrůžkou prozrazení žádá Myru o nemožné - oživení jejího mrtvého syna Willa. Záhy se ale ukazuje, Willova smrt nebyla tak úplně náhoda. Aby Myřina magie dokázala správně pracovat, musí zjistit, co se stalo. Ve svém vyšetřování nachází nečekaného spojence - staršího guvernérova syna, tichého a zádumčivého Augusta.

Myra patří mezi sympatické hrdinky, třebaže je občas trochu moc důvěřivá a trochu moc zbrklá. Bezmezně miluje svou mladší sestru, a právě sourozenecká láska ji dokáže posouvat vpřed. I když romantická linka mohla mít větší náboj, August je lehce tajemný a netradiční hrdina. Není totiž typický chlap, který se ničeho nezalekne. Čelí svým démonům a ne vždy se mu je daří zkrotit. I jeho však dokážou hluboké city změnit - zda k lepšímu či horšímu, to už si přečtěte sami.

S fantasy prodchnuté detektivní zápletkou se poslední dobou roztrhl pytel. Není divu, magie totiž nabízí zcela nové možnosti, jak čtenářům zamotat hlavu. Ve Falešných růžích se to autorce povedlo docela obstojně a využila k tomu opravdu neobvyklý magický systém. V tomto případě však nečekejte žádnou složitou worldbuildingovou záležitost - magie má své mezírky i trhlinky. Přesto je to ale příjemné, jednodušší čtení pro nenáročné čtenáře. A navíc jsou Falešné růže standalone, takže ideál pro ty, co do fantasy nezabrouzdají tak často.

Hodnocení: 65%

Za knihu k recenzi moc děkuji Albatros Media.

12.05.2023 4 z 5

Vodní meloun Vodní meloun Marek Otta

Osud svedl dohromady trojici přátel - Petra, který je i přes veškerou snahu neuvěřitelný smolař, Tomáše, který chodí na vysokou a vymetá jednu párty za druhou, a Libora, který je tak trochu podivín a flákač. I když se na první pohled zdá, že tohle nemůže fungovat, ti tři na sebe nedají dopustit a společně se rozhodnou uskutečnit jeden bláznivý nápad - vyloupit byt věčně opilého souseda. Protože když se všechno dobře naplánuje, nemůže se přeci nic stát, nebo ne?

Vodní meloun je tak trochu jiná detektivka. Začátek je hodně pozvolný, a narozdíl od klasických kriminálek vás autor velmi dobře seznamuje s postavami. Nechá vás nahlédnout do jejich minulosti, přítomnosti, i toho, co se jim honí hlavou. Osud každého z nich je jiný, zajímavý, a přesto by každá z postav mohla být i jedním z vašich známých, sousedů či přátel. Trochu nečekaně tak kniha nabídne i prostor k zamyšlení nad životem, náhodami i osudem.

Pak ale přichází několik událostí, které se sejdou se špatným nápadem. Příběh se zamotává, nabírá spád a detektivní nádech. Na scéně se objevuje také detektiv, ale ani on není jen obyčejnou figurkou na šachovnici - nahlédnete do jeho soukromí a budete sledovat, jak postupně rozmotává klubko událostí.

Celý příběh má lehce melancholický nádech a nabízí tak trochu jiný pohled na zdánlivě obyčejný případ. Nutí čtenáře přemýšlet, ale zároveň pokračovat dál a dál, protože budete chtít, jak nakonec každý z kamarádů dopadne. Přestože nenabízí dramatický děj ve zběsilém tempu, ani akční scény nebo nepředvídatelné zvraty, můžu vám tak garantovat, že Vodní meloun s přehledem slupnete za jedno odpoledne. I když jsem v určitých pasážích trochu pochybovala nad kroky některých postav, užívala jsem si ten neobvyklý přístup autora a ve finále mě čtení opravdu bavilo. Kniha byla příjemným překvapením a dávám bod i za povedenou obálku.

Hodnocení: 80%

Za knihu k recenzi moc děkuji autorovi.

02.05.2023 4 z 5

Gallant Gallant V. E. Schwab (p)

Šestnáctiletá Olivia Priorová je od narození němá. Kromě hlasu postrádá i své rodiče a aby toho nebylo málo, vídá přízraky. Od útlého dětství se protlouká a žije v Marilance, útulku pro mladé, opuštěné a nechtěné. Život jí však ze dne na den obrátí naruby dopis od strýce, o němž nikdy neslyšela. "Přijeď domů, drahá neteři," stojí v něm. A tak se Olivia vydává se na panství Gallant, do prapodivného domu plného tajemství, před nímž ji deník její vlastní matky varoval

Pomalé tempo, tajemná atmosféra, poetický jazyk a hrdinka vybočující z davu. Že vám to něco připomíná? Ach, ano, to stejné by se totiž dalo říct i o Addie LaRue. Podobné prvky, avšak zcela nový příběh v lehce hororovém kabátku.

Stejně jako Addie, má i Olivia jeden velký handicap. Nemá svůj hlas a mnozí ji často odmítali vyslyšet, i když se jim snažila něco říct. Přesto ji to nezlomilo, ba naopak, vybrousilo to její tvrdost tak, že se před něčím jen tak nezlomí. Je zarputilá, odhodlaná, odvážná, ale i pošetilá. Není to hrdinka, kterou budete bezmezně milovat, spíše působí jako závan čerstvého vzduchu, stejně jako celá kniha.

Plyne pomalu, jedno tajemství střídá druhé a postupně odhaluje jednotlivé střípky tak, aby vše nakonec utvořilo jeden ucelený obrázek. Krásné ilustrace, které jsou nedílnou a důležitou součástí příběhu a zpočátku vám budou připadat jako hezké, ale podivné, na konci dostanou jiný rozměr.

Schwab pomalu buduje pochmurnou atmosféru s děsivým nádechem. Nečekejte zvraty, závratná dramata. Všechno pěkně pomalu, popsané s neuvěřitelnou lehkostí krásného a květnatého jazyka, který je pro Schwab typický. Svým způsobem jednoduchý, pro někoho možná i předvídatelný příběh si však dokáže udržet pozornost, a to i díky deníkovým zápiskům a krásného a netypického vizuálního zpracování. Závěr bych si dokázala představit delší, propracovanější, ale zklamaná jsem nebyla a hlavně si i tentokrát Schwab dokázala pochmurný vibe udržet až do samotného konce.

28.03.2023 4 z 5

Rogenovo oko Rogenovo oko Jarmila Mlčoušková

Magická univerzita plná ještě magičtějších potvor říznutá steam punkem - tohle je prostředí, v němž budete sledovat osudy dvou hlavních hrdinek. Introvertní, inteligentní, avšak snadno ovlivnitelné objevitelky Elenis a extravagantní, extrovertní lovkyně Rianet, přezdívané Karmína, s pořádně prořízlou pusou. Obě se snaží úspěšně získat bakalářský titul, ale aniž by to zamýšlely, zamotají se do událostí, které dalece přesahují rámec bakalářských projektů.

Autorka vás zavede do rozjetého děje a originálního prostředí, jež si promyslela do nejmenších detailů. Obojí na vás sype z rukávu pomocí barvitých popisů a fantazie vám tak pojede na plné obrátky. Každá z postav měla svůj cíl, své skryté úmysly a za tím si šla, ale trvalo mi notnou chvíli, než jsem si ve všem udělala pořádek a do knihy se ponořila.

Obě hlavní postavy z počátku nejsou až tolik výrazné a chyběl mi někdo, kdo by vše opravdu táhl. Zhruba v polovině knihy konečně jednotlivé dílky skládačky začaly zapadat do sebe a události nabraly spád. Možná v tom bylo i to, že mi chybělo nějaké ukotvení světa - měla jsem zmatek v tom, jak magie funguje a co od ní můžu očekávat.

V určitou chvíli převzala do svých rukou otěže Karmína, a můžu říct, že ta holka funguje. Je výrazná, impulzivní, vtipná a i když místy jednala trochu nesmyslně, bavila mě. Upozadila Elenis, která v jejím zářném světle zapadala do stínů. Máme tady ale i pár zajímavých mužských charakterů, které děj oživily. Myslím, že právě jednotlivé vztahy a i samotné dialogy Karmíny a Elenis se daly více rozvinout. Za prvé by mi nejspíš více přirostly k srdci a za druhé se některé scény posouvaly vpřed až příliš rychle.

Závěr je překvapující, ale i ten uběhl jako mávnutím proutku a neměl čas ve mně rezonovat. Celkově tak Rogenovo oko přináší dobře fungující svět se spoustou úžasných magických příšerek, v němž by si postavy zasloužily více prostoru. Protože právě ony rozhodně mají co říct.

Hodnocení: 60%

Za knihu k recenzi moc děkuji autorce.

22.03.2023 3 z 5

Obřad Obřad Carmen Mola

Člověk by si po záplavě severských krimi a thrillerů skoro myslel, že na jihu už se vraždy ani nedějí. Když tedy Obřad trochu netradičně nabídl jako místo činu prosluněné Španělsko ve spojení s okultními praktikami, získal si moji pozornost. Bohužel ale ani atraktivní kulisy nemusí být zárukou kvality.

Vyšetřovatelka Elena není ani tolik temperamentní jako spíše alkoholička. Samozřejmě má pořádně pohnutou minulost, a tak se ze všeho nejraději oddává samotářskému životu a alkoholu. Vraždám se nedá upřít jistá originalita minimálně ve způsobu zabití oběti. Tu však tři autoři ukrytí za pseudonymem pohřbili v šedi nezajímavého vyšetřování týmu složeného z vesměs nesnesitelných rádoby elitních policistů, kteří nejen že nevěří jeden druhému, ale ani nejsou schopni dát si dvě a dvě dohromady.

Začátek knihy se díky tomu neskutečně táhl, příběh se mi zdál nesourodý a jen jsem čekala, kdy se to konečně zlomí. To se k mé úlevě stalo zhruba v polovině knihy, kdy děj konečně začal mít spád, a zdálo se mi, že se autoři chystají zabrouzdat trochu hlouběji do problematiky romského etnika. Tady nakonec zůstal potenciál nenaplněn a příběh plný přešlapů vyšetřujícího týmu se tak nakonec pomalu překlenul do zběsilého závěru.

Zběsilý, ano, to je opravdu to správné slovo. Jak jinak totiž definovat minimálně tři zvraty během dvaceti stran? Ani o překvapení se tady naneštěstí mluvit nedá, protože záměry autorů byly většinou velmi průhledné. K tomu si připočtěte další fatální chyby vyšetřovatelů a máte z toho hořkosladký konec Sladký z toho důvodu, že už to konečně máte za sebou. Pro mě zatím největší zklamání roku.

Hodnocení: 40%

22.03.2023 2 z 5

Skutečné zločiny po Česku Skutečné zločiny po Česku Miloš Vaněček

Sériové vraždy, útěk z vězení, důlní neštěstí ale i nikdy nevyřešená vražda. To vše je součástí Skutečných zločinů po Česku, jež vytvořil elitní vyšetřovatel ve výslužbě Miloš Vaněček a ředitel Muzea Policie ČR Radek Galas. Čtenáře společně provádí dvanácti významnými případy českého zločinu od počátku 20. století až po 90. léta, které doplnili řadou dobových dokumentů a fotografií.

Kniha rozhodně dokáže zaujmout svou rozmanitostí i tím, že se zabývá i méně veřejně známými případy české kriminalistiky. O řadě z nich jsem slyšela poprvé vzhledem k tomu, že se jednalo o případy staré i více než 100 let, byla to skvělá sonda do minulosti a toho, jak se v té době vyšetřovalo. Člověk nahlédne do zápisků tehdejší doby a mnohdy se až pousměje nad tím, jak omezené možnosti tehdy kriminalisté měli.

Autoři rozhodně nešetřili detaily a neváhali se u jednotlivých případů více rozepsat, nastínit postupy, či seznámit čtenáře s policejní hantýrkou. Kniha tak měla velmi dobrý náběh stát se výborným průvodcem českým zločinem, kdyby ovšem nebylo nešťastně zvolené formy. Řada materiálů, z nichž Galas a Vaněček čerpali, pochází z archivů a bohužel to při čtení lze hodně znát. Servírují vám suchá fakta, a nemohla jsem si pomoct, ale lehce jsem v tom cítila i to, že oba autoři jsou policisté, kteří používají hodně specifické vyjadřování. Chvílemi jsem si tak připadala jako když v práci čtu policejní tiskovku - hromada slov a jen málo opravdu záživných informací. Tohle mi celkový dojem z knihy dost pokazilo, protože jsem se nemohla začíst a případy jsem si musela dávkovat. I tak jsem se mnohdy přistihla, jak myšlenkami unikám jinam nebo text pořádně nevnímám.

Čtení ale nelituji, protože jsem se dozvěděla řadu nových informací a plusem je i zajímavá obrazová příloha, která případy hezky doplňuje. Upozorňuji, že místy ale rozhodně není pro slabší povahy.

Hodnocení: 60%

Za recenzní výtisk moc děkuji Albatros Media.

28.02.2023 3 z 5

Dům tajemných stínů Dům tajemných stínů Darcy Coates

Dům tajemných stínů je již osmým dílem série, a tentokrát obsahuje dokonce dvoudílný příběh. Poprvé také Darcy zabrouzdala dále do historie. Zapomeňte na telefony a jakékoliv moderní technologie. Připravte se na pěkně ponurou atmošku s gotickým nádechem.

Northwood je opravdu ukázkové duchařské stavení. Už při prvních popisech budete mít pocit, že tady je něco opravdu hodně špatně. A to nejen s domem, ale i jeho obyvateli. Řeknu vám, že pokud někdy v životě narazím na červené dveře, budu si na ně dávat velký pozor. Doporučení číslo jedna - rozhodně neotvírat.

Kromě toho Northwood nabízí opravdu pestrou přehlídku všech možných nemrtvých bytostí. Je libo duchy? Démony? Oživlé mrtvoly? Všechno tady najdete a pro jistotu bych nevěřila ani těm obrazům na stěnách. Protože tady si nemůžete být jisti ničím. Dokonce ani tím, jestli v těch spetitých chodbách vůbec trefíte na večeři. Doporučení číslo dvě - vezměte si na cestu svačinku.

Možná to zní jako jedno velké drama. Nenechte se ale zmást. 430 stran je 430 stran, a tak si chvílemi i oddechnete. Na můj vkus místy až moc a řekla bych, že autorce svědčí spíše kratší a svižnější příběhy. Doporučení číslo tři - připravte si ke čtení kafíčko, ať neusnete.

Dost ale bylo doporučení, teď už máte po ruce kafe i rohlík s Májkou, takže výbava je kompletní a jízda může začít. Určitě potěším všechny, kteří milují odvážné a silné ženské hrdinky. Protože přesně taková Sophie je. K tomu i mladá a impulzivní, stejně jako její láska. Pro mě, jakožto ostřílenou třicátnici, byla romantická linka těžko uvěřitelná, ale ve finále jsem si stejně přála, ať to všechno dobře dopadne. Co jsem však rozhodně ocenila, bylo to, že v podání Darcy nejsou všechny nadpřirozené bytosti nutně zlé a špatné.

Pokud hledáte nenáročné čtení, tohle je dobrá volba. Pro hororové fajnšmekry to není, ale pokud do tohoto žánru jen občas zabrouzdáte, či patříte mezi extrémní strašpytle, máte zelenou.

31.01.2023 3 z 5

Když padaly hvězdy Když padaly hvězdy Jan Kucin

Pokaždé, když se mi do ruky dostane high fantasy, tak jásám. A v momentě, kdy jsem přečetla první stránky Hvězd, dýchl na mě blažený pocit, že tohle nejspíš bude fungovat.

Ve Hvězdách sledujeme hned několik dějových linek a postav. Erika – mladého syna bohatého šlechtice a učence, který celý život vyrůstal v bezpečí u svých knih a aniž by sám chtěl, je zatažen do víru událostí. Doriana – bratra Erika, který potýká s městským podsvětím. Solomona – legendárního piráta, který ač toho zažil mnoho, to největší dobrodružství má nejspíš ještě před sebou. Devy a Kerina – sourozenců, lovců, kteří v sobě mají mnohem více, než se na první pohled může zdát. A k tomu si přičtěte mnoho dalších postav, z nichž bych rozhodně vyzdvihla Lili, pirátku, vychytralou schovanku Solomona s pořádně prořízlou pusou.

Hvězdy jsou příběhem pro trpělivé čtenáře, a to minimálně na začátku. Děj se totiž rozjíždí pozvolna. Autor nás uvádí do poměrně složitého světa a seznamuje s velkým množstvím postav. Tato část je velmi popisná, a ačkoliv já už jsem díky Tolkienově škole vycvičená, mám dojem, že některé čtenáře by to mohlo odradit. Já ale říkám – vydržte a budete odměněni. Od té chvíle se mi totiž od knihy jen velmi těžce odcházelo. Dějové linky se vzájemně proplétají, rozplétají a já se dočkala napětí i klidnějších, emocemi nabitých momentů.

Hvězdy na vás dýchnou atmosféru starších fantasy, kdy autor staví na léty prověřených prvcích. A za mě to dobře funguje i tady. Ocenila bych ale, kdybych se informace dozvídala od samotných postav, než-li z úst vypravěče. Některé scény k tomu vyloženě vybízely a postavy by tím získaly větší hloubku. Na prvotinu se přesto jedná o velmi solidní záležitost. Osobně bych první díl zasekla trochu dříve, aby ke konci neztratil ten pečlivě vybudovaný drive, ale i tak jsem po dočtení byla spokojená a natěšená na pokračování. High fantasy totiž není nikdy dost, obzvláště těch českých!

Hodnocení: 75%
Za knihu k recenzi moc děkuji autorovi.

31.01.2023 4 z 5