knizni_blizenec komentáře u knih
Málo kdy nevím, co mám říct, nebo myslet, tahle kniha to dokázala...
KYLE - beznadějný romantik, má velké srdce, naděje, nevzdává se. Jeho postava byla taková obyčejná.
MARLEY - Plachá dívka, která rozumí Kylovi jako nikdo v jeho okolí. Je citlivá, tichá, má v sobě takovou tíhu výčitek a bolesti, jen díky Kylovi se léčí navzájem.
Tahle kniha je úplně jiná, než jsem kdy četla a asi na dlouho. První část jsem si říkala, co to čtu... Bylo to náročné, kdy se Kyle vyrovnává se ztrátou své lásky. V reálném světě je to naprosto normální, ale nechcete o tom vyčíst celou knihu. Pak v druhé části přichází na scénu Marley, díky které ten příběh nabírá směr, začíná bavit, to jejich sbližování a vývoj mě tak bavilo. Ty "drobnosti", co mají ke konci větší význam.
Plot-twist - pak najednou přijde zvrat, kterým si říkáte: Cože? Co to bylo? Nechápete a nemůžete přestat číst, chcete vědět, co bude dál. Nechápete. Byl to velký wau efekt.
Čtení knihy mi velmi narušovali představy, "halucinace", sny, představy, dej mimo realitu - ve finále zjistíte, proč to všechno bylo, že to dělalo ten děj, ale stejně mě to dost rušilo, byla jsem zmatená. Je to prostě jiná kniha, než jsme zvyklí.
Kniha je psána docela čtivě, je útlá, je to taková jednohubka. První třičtvrtě knihy se extra nic neděje, ale poslední čtvrtina vás nenechá v klidu a vy do poslední stránky nevíte, jak to skončíte. Oči mi slzely, což znamená, že mě to vtáhlo.
Kniha má silné témata - smíření se se ztrátou blízké osoby, výčitky a v neposlední řadě traumata - to vše, co dokáže náš život poznamenat. Jak je těžké najít osobu, která vám bude rozumět, jak je těžké se v tom dnů svěřit, požádat o pomoct a nebo dovolit ostatním se o to alespoň pokusit.
Podtrženo sečteno - knihu doporučuji i mladším čtenářům, těm, co si prošli, prochází ztrátou, co jim nevadí náročnější příběhy, které vás dokážou dojmout, zamyslet se, ale třeba pohladit po duši. Tahle kniha byla rozhodně zážitek, i když bych na začátku řekla, že bude mít sotva 2 hvězdy.
Myslela jsem si o sobě, že jsem vcelku romantická duše, no... Tahle kniha mi ukázala, že jsem leda dost u země
Liz - I když beru v potaz, že je to dospívající člověk, to byl očistec, kvůli této postavě jsme to málem nedočetla (zbytek knihy byl super). Beznadějná romantická, co nad těmi filmy, písničkami trávila asi celý život (což bylo odůvodněno, ale i tak), byla podivná, ale vtipná. Dost mě popudila její věta ve smyslu, že když ona se má zle, tak on musí taky. K ostatním se chovala dost zle a opravdu mi nesedla, i když byla vykreslena jako takový svéhlavé trdlo.
Wes - vtipný, svůj, mluví hezky upřímně, to byla postava. Hned jsem poznala, že je do Liz celý blázinek, myslím, že to věděli všichni okolo kromě Liz. Jak jinak
Od nenávisti k lásce/předstíraný vztah, něco mezi tím. Láska mezi nimi byla budována postupem času, nebylo to špatné. Líbilo se mi, jak moc ji zná a jak je k ní ochranitelský.
Autorka píše velmi čtivě, což mě přesvědčilo dočíst do konce. Je to vtipné, na mě až moc romantické a dětské, naivní (asi budu muset fakt končit s knihami, kde se chodí do školy, protože na ty puberťáky v nich nemám nervy ).
Bylo tam hezky popsáno, jaká je ztráta rodiče, jaké je to bez něj žít, když život plyne dál, ale vám chybí při důležitých okamžicích. Proč odmítala nevlastní mámu, nebo se vyhýbala různým činnostem. Kdyby Liz byla příjemnější, bylo by to pro mě lépe zdůrazněné.
Pokud nemilujete romantické filmy (až kýčovité), nemilujete takovou tu sladkou romantiku, tuhle knihu bych spíše nedoporučila. Myslela jsem si o sobě, že jsem, ale i tak to na mě bylo někdy příliš. Hlavně jsem dost filmů, písniček neznala (kulturní barbar ).
Podtrženo sečteno - byla to velmi milá YA kniha, kterou bych si o dost víc užila jako teenager. To by mě asi vystřelilo z gatí, ale takhle mě to minulo, i když to nebylo vůbec špatné (jen jsem poznamenána Liz). Postavy i děj byl uvěřitelný, hezky to odsejpalo, bylo to příjemné čtení.
Další romantasy (i když hodně slow-burn romantická linka), tak jak se tahle kráska líbila?
Tampest - hlavní hrdinka, co měla (a uměla udělat) říz. Byla bystrá, inteligentní, odvážná, drzá, svéhlavá a velmi oddaná. Jako takhle, drtivou většinu se mi líbila víc, pak už mě ta její beraní hlava začala trošku štvát a já si říkala: "Už otevři ty tvoje oči!" Ale byla jinak skvělá!
PYRE - To byla mužská postava, která mě bavila, už od první chvíle na něm něco bylo, jeho popichování, snažení se o sebeovládání, jeho trpělivost (já bych teda až taková nebyla ). Je to takovej muž, co by se mi fakt líbil!
Jejich slow-burn romantická linka, od které nedostanete hup-šup, není špatná. Možná bych radši alespoň nějaký zlom, nebo větší akci, ale zvládnu to.
Postav bylo akorát a hned jsem se v nich zorientovala, dokonce i ten král nebyl zas až takovej idiot (i když samozřejmě je, ale kouskem duše by se mi jejich linka líbila, kdyby ovšem neexistoval Pyre). Hned mi bylo jasné, kde je dobro a zlo. Za mě s postavami spokojenost.
Autorka píše dost čtivě, líbil se mi pohádkový nádech (i když to pohádka není), tajemství, otázky, které jsem si pokládala. Dost oceňuji feminismus, kde se Tempest stává první ženskou Ohařkou, jaký je to život s muži a být ženou.
ALE... Něco mi tam chybělo, vlastně nevím, ani pořádně co, jen cítím, že to něco postrádalo, že jsem tak čekala možná víc akce, která byla spíš ze začátku, nebo víc milostné interakce, větší rozplétání tajemství... Nevím. Rozhodně to ale nekazilo mé nadšení, že mi další romantasy sedlo a já jsem zvědavá na druhý díl, i když jo nepotřebuju hned.
Nos můj dres na každej zápas
První povídka se četla rychle, měla hokejovou tématika, plná "náhod", až moc urychlené romantické linky. Povídka byla obohacená tweety Lukase, které mu nakonec zachránily vztah. No, tady jsem nebyla vůbec cílovka, ale pro mladší čtenářky si myslím ideální.
BOJÍM SE VÝŠEK, ALE S TEBOU BYCH SKOČIL DO NEZNÁMA
Tahle povídka mi sedla víc. Bylo to prostředí NY, pozadí života slavných. Hlavní hrdinka Tess mi vůbec nesedla, ale Asher velmi. Byl to snový kluk. Taky mi sedl Matteo. Povídka se četla velmi rychle, převážně mě to bavilo, až na zápletku, která byla trošku na sílu. Romantická linka byla prvně opět urychlená, ale pak byl prostor ji prohloubit. On je slavnej zpěvák, ona bývalá hvězda. Tohle nebylo špatný.
VŽDYCKY BUDU WATSONEM K TVÉMU SHERLOCKOVI
Tak tady jsme se s holkami ze štafety shodly, že nám to vůbec nesedlo. Hlavní postavy Octavie a Lia byly strašné, jejich romantické lince jsme nerozuměly, bylo to tak strašně zrychlené, neuvěřitelné. Stacey byla fajn postava, jako jedna z mála. No a detektivní linka? To jsem já i holky moc nepobraly. Tohle mi vůbec nesedlo.
Podtrženo sečteno - byla jsem tak ráda, že jsem to četla ve štafetě, protože díky holkám a jejich vtipným, trefným komentářům jsem si čtení víc užívala. Graficky je kniha zpracovaná úžasně, za to velký plec nahoru. Rozhodně nejsem cílovka, myslím, že si knihu užijí mladší holčina kolem střední školy, ja už potřebuju asi hlubší romantické linky a zápletky. Každopádně pokud holdujete povídkami, čtete vyloženě YA, tohle vám bude sedět.
První díl mi vyrazil dech, stal se mou nejoblíbenější knihou, jaký byl druhý a závěrečný díl téhle duologie?
ROSIE - Jak jsem ji v prvním díle měla raději než Adama, zde se to protočilo. V tomto dílu byla vykreslena víc emotivně, měla v sobě moc křivd, který jí hodně ovlivňovaly a mě to chvíli vytáčelo. Naštěstí to ze sebe po kratší nebo delší době dostala.
ADAM - Dostává se z léčebny, musí si poradit se světem, který se nezastavil, ale i sám se sebou. Konečně dostáváme jádro Adama a já se do něj zamilovala. Ale fakt! Ta postava je úžasná a prošla největším vývojem, který jsem kdy četla. Byla jsem na něj tak hrdá a zbožňovala ho každou stránkou víc a víc a to jsem ho v prvním díle nemohla moc uchopit. Tady se konečně vybarvil, byl silný, otevřený!
I v tomto díle to byl slow-burn, ale nebylo to pro mě (jako milovníka divočiny) utrpení. Měla jsem radost z pusy, takže si dokážete možná představit moje nadšení a úsměvy, když... No, jen si to přečtěte, jak povolují mosty a Adam sám sebe překonává (nikdo na něj nemohl sahat).
Máme tu konečně vysvětlení a otevírání postav, takže to, co nás napínalo v prvním díle, zde dostaneme naservírováno. Máme tu vzestupy i pády, práce na vztazích, důvěře, odrazy ze dna - a to je hlavně to, co na tom miluju. Ten vývoj ve stínu psychických potíží, které jsou reálné.
Opět tu dostáváme nálož, ale tentokrát spíše ze strany Rosie, asi aby autorka ukázala, že i ten silnější, se může stát zranitelným a na dně. Že ten, co byl na dně, může být v opačné pozici. Mně to na jednu stranu vyhovovalo, na druhou stranu - přiznám se, mi sedělo víc, když role byli obrácené. Ocenila bych, kdyby se to více zaměřilo na Adama.
Máme tu zase plno zajímavých témat - boj se závislostí, situace člověka, co si prošel léčbou, boj se sebou samým a psychických potíží, boj s traumaty a dokázat se svěřit i s tím nejtemnějším v naší duši, ale i útoky na internetu, které dokážou člověka semlít a s tím spojený problém s paparazzi. Bylo toho víc než dost, ale přitom romantická linka tím neutrpěla. Všechno bylo vyvážené, to, co jsem milovala v prvním díle, tu bylo taky.
První díl se mi líbil víc, ale tenhle nezklamal.
Taky se vám stává, že kniha ve vás vzbudí nějaká očekávání, které absolutně nesplní? To se mi stalo zde
PERSI - Postava, která mi byla dost blízká a moc jsem s ní soucítila. Zaškatulkovala se do role poslušné dcery pedantské matky, co jí určuje život. Má nízké sebevědomí, není šťastná. Snaží se o Novou Persi (což časté připomínání mi kazili z toho radost). Byl to zajímavý vývoj postavy, ne ze ne, ale ke konci už jsem ji občas měla dost
NATE - tady bych se ráda rozepsala nějak více, ale získala jsem jen dojem, že je to hodnej chlap, co si špatným prošel a stará se o Lilah (tu holčičku zbožňuju! ). Jinak... Nevím, co víc říct.
Romantická linka - zde je pro mě kámen úrazu. Získala jsem dojem, že půjde hlavně o lásku se sousedem, že bude předstíraný vztah a bude to vybízet k trapasům, jiskření a i pikantních scén. Vlastně jsem nedostala nic z toho. Jejich láska bylo to poslední na seznamu autorky, co chtěla dle mého předat, a tak nečekejte nádhernou love-story.
Spíš než Reparát z lásky bych to nazvala: Reparát ze sebelásky. Kniha se zabývá více méně tím, jak se Persi snaží prolomit ten zajetý systém jejího nespokojeného života, jak se učí sejít ráda, nosit, co chce a dělat si, co si zamane. Oceňuji, že to nebyla rovná cesta k vrcholu, ale plná nástrah a nevzdání se.
MIMI - Tak tahle postava? Ta byla pro mě tahoun a boží postava, kterou jsem si zamilovala. Taková babička má grády, je úžasná a její moudra ve mně zanechaly opravdu stopy, že bych si to nejradši někam sepsala. Její citáty a moudra stojí za to.
Rodina - nejblíže mi byla Phee, v které jsem se občas taky viděla a měla ji moc ráda. Jejich máma byla ale tedy pěkný dáreček, z jejich řečí a touhou po dokonalosti mi bylo zle, nakonec se dozvídáme proč.
Autorka píše opravdu čtivě, zábavně, její styl jsem si užila. Co ubralo hodnocení byla jakási struktura děje (chvíli se děje to, pak to, najednou tohle, řeší se tohle, pak dlouhý časový úsek, na mě příliš krátké kapitoly, co působily někdy odflákle), působilo to na mě, že psala dle nálady, co zrovna chtěla rozepisovat a to mi nesedlo.
Už na knihu je krása pohledem, přidejte zajímavou anotaci, která vás naláká. Jaká je kniha uvnitř?
AGÁTA - Hrdinku můžeme poznávat už od školky, dozvídáme se postupně v krátkých kapitolách, jaké zažila milostné peripetie (hlavně ta v deváté třídě překvapila). Zjistíte, že je to hodně citlivá, nesebevědomá postava, která řeší problémy alkoholem, nebo se trápí. Vlastně ji ale chápete, slepost lásky dokáže být zrádná.
RICARDO - Už z jeho zpráv, které sloužily jako úvodníky každé kapitoly, mi byl nesympatický, kýčovitý a... Neměla jsem ho vůbec v lásce, natož když na rozdíl od Agáty víte, že to není žádnej dobrák. Tahle postava přesně zobrazuje, jak dokáže člověk s někým cvičit, ponižovat a ubližovat.
Jak jsem psala, máme tu lásky od školky, a tak mi dělalo celkem problém si získávat vztahy s ostatními krom Agáty, protože postavy, jako v životě, mizely rychlostí blesku. Láska k Ricardovi byla určitě pochopitelná, ale mně přišel tak nesnesitelný, že jsem jen kroutila očima, kdy jen otevře ona. Opravdu je hezky vyobrazeno, jak je láska slepá a co si člověk nechá všechno líbit, navíc když neslyší a nevidí kolem.
Autorky styl byl opravdu osobitý, dost čtivý, krátké kapitoly utíkaly a než se nadějete, je tu konec příběhu, který vás šokuje, za mě bych ocenila alespoň nějaký epilog, nebo jak to bylo dál, co se dělo - odpustila mu? Nechala ho? Bojoval? Bombardoval ji zprávami dál? Ach jo, z konce jsem byla taková neúplná.
Podtrženo sečteno - knihu bych určitě doporučila, klidně bych brala část, než se dostaneme k Ricardovi kratší a více rozebrala tuhle pro mě zásadnější a zajímavější část, ale to je můj osobní názor. Za mě to bylo opravdu zajímavě podané, mám ráda knihy s hlubší tématikou a TOXICKÉ VZTAHY tam patří určitě. Čtete, jak Agáta ignoruje okolní varování, jak se obviňuje za jeho chování, jak je nešťastná a nechce si to přiznat.
Určitě dejte této knize šanci, má něco přes 180 stránek, pro mě to byla originální kniha s boží obálkou!
První díl si mě získal a já mu dala plný počet. Jak si vedl druhý a zároveň poslední této série?
LANA tu byla opět neústupná a žíznící po vyřešení záhady Alfy. Taky ale pěkně poznamenaná, protože co si budeme, Alfa k ní nebyla milá. Za to DYLAN... Ten je v tomto díle přesně typ mužské postavy, které miluju. Jeho vývoj byl obdivuhodný, hluboký a já byla spokojená. Pomalu ho zdolaly city a tady byl prostě boží, i když občas nedokázal zapřít zmetka. Jejich LÁSKA byla pěkně vostrá! Jako občas jsem se červenala až na prd... Zadku, jak to bylo divoký.
Detektivní linka je zde rozpletena a tady mě to překvapilo, tipovala jsem někoho jiného, ale opravdu to bylo napínavé a semtam drsné, že rozhodně tato linka byla za mě zvládnutá na jedničku. Bez ní by mě to asi tak nedostalo. Tady spokojenost.
Ostatní postavy se mi tu zdály taky víc "průbojnější" než v prvním dílu a více si mě získaly. Jak zvrhlý Jeff, tak můj vzor Sammy, nebo trhlý Kirk. Jako nechci nikomu radit, ale další díly bych brala o Sammy a Jeffovi. No a pak o Kirkovi!
Autorka píše opravdu čtivě, poutavě a opravdu se ničeho nebojí, jak spicy scén, tak napětí, akce, nebo násilí. Druhý díl se mi líbil víc, což jsem si myslela, že se nestane. Ale fakt. Postavy, děj, linky mi tu byly bližší a co si budem, vývoj Dylana tomu taky pomohl.
Podtrženo sečteno - Pokud chcete zkusit ostrou romantiku, kde to rozhodně není růžové, máte rádi sportovní romance, detektivní zápletku, napětí a akci, tohle DOPORUČUJI. Slupnete to jako malinu a věřím, že budete spokojeni. Já jsem si čtení téhle série užila a těším se, co nás čeká od autorky dál.
V rámci #spoluprace pro @humbook @humbook_blogeri jako #humbookblogeri jsem dostala příležitost si přečíst tuhle vánoční romantiku, za což moc děkuju A jaká byla?
SHIRA - Hlavni hrdinka je 19 léta holčina, upřímně mi přišla spíš o několik let mladší. Byla to moc fajn postava, je dospívající, cítí se v romantické sféře, ale i ve společnosti outsiderem. Chce být ve všem dokonalá a to vše jí trápí. Její vývoj byl zajímavý a tak moc jsem ji fandila!
Tyler je takový ten playboy, co ale skrývá víc, což jsme prokoukla hned na začátku a bylo mi jasné, jak to je. Líbilo se mi, jak pomáhal Shiře, jaký byl posluchač a věděl, co říct.
Jejich láska byla trošku zamotaná, hlavně když Shira usiluje o dokonalého Isaaca. Jejich popichování, upřímnost, lekce flirtování... To byla fakt sranda a určitě se pobavíte.
Ocenila jsem tu lehkou detektivní linku, která byla dost velkém zpříjemněním děje. Ten taky doplňovala opravdu velká rodina (každý člen je nějaký a dohromady byly boží!). Užijete si tu tak i rodinnou atmosféru. Upřímně jsem byla ráda, protože romantická linka byla jednoduchá a kniha byla potřebovalo něčím "vycpat".
Co jsem ocenila, bylo dozvědět se o židovské Chanuce, jaké mají Židé tradice, písně, hry, jak odlišně slaví pro mě typické Vánoce. Vše bylo hezky vysvětleno a bavilo mě to.
Kde jsem trošku viděla nedostatek, že mě to ke konci už přišlo stejné, předvídatelné, detektivní linka se komplikovala, láska mezi Shirou a Tylerem byla do očí bijící, trošku právě natahovaná.
Kniha se četla hezky, byla vtipná, opravdu vánoční, romantická oddychovka, co vám vytvoří instantně vánoční náladu. Nejvíce bych to doporučila čtenářům v dospívajícím věku, určitě se v lecčem najdou a líbily se mi myšlenky ohledně dokonalosti, cítit se jiný, nebo jak se překonat.
Podtrženo sečteno - Tahle kniha byla moc fajn vánoční oddychovkou, co ve mně probudila vánoční náladu. Pokud přesně tohle hledáte, chcete se u knihy i zasmát, číst o první lásce, rodinné pohodě - značka ideál!
ALICE - Jedna ze dvou hlavních hrdinek, co mi ze začátku neseděla, i když měla hodně náročný život. Poporodní deprese, nemožný a manipulativní manžel... Žádná hitparáda. Nad hodně věcmi přemýšlela, měla dost předsudků. Pak u ní ale nastal zlom, začala být podnikavá, starostlivá nejen o Báru, bojovala, a tak se mi začala víc líbit.
BÁRA - Modelka, co žila trošku povrchní život, když ale přijde rána v podobě nemoci, zamýšlí se nad svým životem a také bojuje. Její upnutí na chlapa, s kterým se jen 2x vysp,í jsem nepochopila. Celkově mi ji bylo, tak jako Alice, dost líto, doufala jsem, že bude dál bojovat. Byla mi dost sympatická. Měla oporu v mamce, ale i Alici.
KONTRAST mezi duševní a fyzické nemoci byl velmi zajímavý. Poporodní deprese, jak se matky cítí, jak se potýkají s tabu tématy (jako slabé pouto s dítětem, nechuť se o něj starat), které není společnosti, ba i blízkými chápáno. Pokus o ukončení života. Kdežto Bára o svůj život chce bojovat a uvědomuje si jeho křehkost a že není zdraví samozřejmost. Tohle bylo hezky popsáno, kniha nebyla depresivní, naopak citlivý příběh s nádechem naděje.
Autorka napsala čtivou knihu, kde se střídají pohledy, stránky utíkají pod prsty a než se nadějete, jste na poslední stránce. Častokrát jsem kroutila hlavou nad Petrem (vysávání dle počasí, jeho zraňující řeči). Líbily se mi chvíle sbližování Báry a Alice, která začíná mít život ráda. Kniha je plná hezkých myšlenek, informací, dodá chuť bojovat.
I když jsme byla z příběhů milé překvapená a měla drobné výhrady, to celé naboural konec, a tak jsem ubrala hodnocení. Co to bylo? Nemám ráda otevřené konce, pokud není pokračování, epilog, nebo se neuzavřou důležité věci. Tady jsem dostala konec, u kterého jsem jen zírala a říkala si: PROČ? Celé to působilo nedomyšleně, neuzavřeně a nedotaženě, že se nevědělo, co s postavami dál. Nic zásadního se nevyřešilo - a že toho bylo a tak důležitého. Konec velké zklamání, ale jinak fajn počtení.
Tak tahle kniha byla něco, nejprve jsem myslela, že ji nedočtu, ale pak?
EVANGELÍNA - Hlavní hrdinka, co je odvážná, bystrá, ale tak trošku naivní a impulzivní. Ale spíš mě bavilo její odhodlání a svéhlavost. Věřila v lásku, které byla ochotná obětovat... Vše.
JACKS - Tahle postava byl tvrdý oříšek, jednu chvíli jsem po něm bažila, pak ho zase neměla v oblibě. Lítal v těchto táborech neustále!
APOLLO - Toho bych chtěla zmínit, že tahle postava mě učarovala, i když tuším, že on nebude Evangelíniným happy-endem. Potom, co se mu stalo, jsem měla šok!
O romantické lince zde není moc co říct, maximálně koho vidíme jako toho "vhodnějšího" pro Evangelínu. Láska je tu zatím jako něco, pro co jsme schopni obětovat vše, co dokážeme zmanipulovat (kouzly, dohodou...) a jak moc každý prahne po tom svém "šťastně až na věky".
Se světem, bytostmi, pravidly, kouzly jsem byla spokojená, i když ze začátku dost zmatená. Něco začínalo dávat smysl, postupně jsem se zorientovala. Nejvíc mě bavila pasáž s upíry!
V první třetině knihy jsem byla dost zklamaná a už už jsem chtěla knihu odložit, že to dočíst nechci. Skákání v čase, těžká orientace, pro mě ne příjemný styl psaní, nebo až moc časté opakování jméno (na jedné straně 10x jedno jméno bylo příliš). To se naštěstí dostalo do pozadí, jakmile se začala dít akce, dobrodružství a rozplétání tajemství, které dost šokovaly a nenechaly chladnou.
Na konci jsem to začala úplně hltat a rozhodla se, že do dalšího dílu půjdu určitě, protože to skončilo zase tak napnutě, že musím vědět, co bude dál.
Podtrženo sečteno - tahle kniha byla jako na houpačce, od nechci to číst po chci další díl, od střídání názoru na Jackse, nebo rozplétání tajemství, co mi nedá asi spát. A zpracování knihy? Rozhodně ořízka, obálka a různé lahůdky jako noviny, dopisy - boží! Na knihu vidím dost spokojená hodnocení, tak ji určitě ZKUSTE.
Od téhle knihy jsem nečekala, že by se mi mohla až tak líbit, ale jak se říká - nesuď knihu dle anotace.
LILA - 17letá holka, co dospívá a potkal ji trojlístek neštěstí, z kterého se zhroutila a rodiče ji z Miami pošlou do Anglie. Tato postava má vývoj (naštěstí ), je velmi šikovná cukrářka i kuchařka, zastane v kuchyni jak profík. Má moc bolavé srdce a já se modlila, ať už se v knize pohne příběh, což se stalo a Lila přestala být sebelitostivý beran. Byla dost panovačná, sebevědomá v pečení (na mě až moc), ale zase pohostinná, což bylo milé, jak na ostatní myslela.
ORION - dospívající kluk, kterému život taky dost naložit (už se stará o obchod, má rodinné trable, snaží se neplánovat). Tahle postava byla tak kouzelná, ať tím, jaký byl průvodce, vypravěč, znal plno pověr a jeho charakter byl prostě...
Od knihy jsem očekávala, že se bude odehrávat na Kubě, nebo v nějaké takové části, opak byl pravdou - Lila odjíždí nedobrovolně z Miami do Winchesteru v Anglii. Což bylo trošku zklamání, tedy jen na začátku. Prostředí bylo nádherně vykresleno, a i když se odehrává příběh v létě, tamější prostředí a počasí na vás dýchá podzimní naladu, chcete se zamíchat do svetru, dát si čaj/kávu a číst
Autorka píše čtivě, dost mi ale vadily španělské názvy/věty, které nebyly přeloženy a bylo jich tolik na to, aby mě to bavilo hledat. Jinak to bylo hezky psané, svižné, člověka to vtáhne. Vedlejší postavy jsou poutavé, děj to zpestřuje (zejména Orienova sestra Flora a hudebnice Jules).
Velkým tématem byly ZTRÁTY - jaké to je ztratit blízké (ať odcizením, smrtí, nebo propuknutá nemoc), jak se s tím srovnat, jak nám to může ubližovat. Pro dospívající čtenáře naprosto ideální, hezky pojaté. Občas jsem měla slzy v očích, jak to bylo křehce popsáno. Stejně jako velké téma RODINA - jak je důležitá, ale neznamená to, že ji musíme slepě následovat, jelikož má každý právo žít tak, jak chce.
Máte rádi pečení, vaření, kuchyni? Tak tady si přijdete na své, nejsem úplný milovník, ale tady to na mě dýchalo tak krásnou atmosféru, že to opravdu oceňuji.