knizni_blizenec knizni_blizenec komentáře u knih

☰ menu

Cesta do nebe Cesta do nebe Nicol Keithe

Milujete číst YA z prostředí střední školy? Tak mám pro vás tuhle novinku

Hlavní hrdinkou je Linda, puberťačka na střední škole, která má nos nahoru, je egoistická, namyšlená a nedokáže pochopit, proč kluk, do kterého se zamiluje, ji nechce. Můžeme sledovat její vývoj, i když na konci mě mrzelo, co udělala, i když dle ní to bylo nezbytné.

TOM - nepřístupný kluk, který rozhodně není lamač srdcí a jeho středobodem jsou holky, jako hodně kluků v jeho věku. Můžeme sledovat také jeho vývoj a to, jak dává zabrat Lindě (chichi ).

Jejich postupný vývoj je hezky napsaný, není to klasické: miluju ho, kroužíme kolem sebe a bum, je to. Tady je jejich láska postupná, trvá to, než se něco změní a to se mi líbilo. Konec příběhu je určitě nečekaný! Koukala jsem na to, jak péro!

Prostředí školy, učení, kamarádek je tu dost. Vrátilo mě to zase do středoškolských let a říkala jsem si, ještě že tohle mám za sebou.

Je tu hezky vidět, jaké jsou ty pubertální roky - první lásky, zklamání, nešťastná láska, pařby, depky a to všechno, jak může ovlivnit naši náladu, ale i známky. Kdybych byla v tomto věku, kniha by mi extrémně sedla a našla bych se v tom víc, než když mám dvě děti a škola je tytam...

Autorka píše velmi čtivě, lidem v tom věku velmi blízko, že se v tom najdou a budou Lindu o dost víc chápat, než třeba já. Určitě knihu doporučuji, pokud je pro vás prostředí, věk i žánr

Písničky a hudba - to je velkým tématem knihy, které ten příběh tak oživovalo a prolínalo se to. Ať české, nebo zahraniční! To se mi opravdu dost líbilo a Nicol napsala sem i její píseň, o které uslyšíme

16.09.2024 5 z 5


Nespoutaná Aljaška Nespoutaná Aljaška K. A. Tucker

Trošku jsem se knihy bála, jelikož hodně lidí nebylo spokojeno s Callou, ale vyklubala se z toho má nová srdcovka!

Calla - vtipná, rozmazlená, svérázná a já ji... Prostě měla ráda! Hned jsem pochopila záměr autorky, že chce docílit proměny Cally, jak ji Aljaška promění, do jaké míry, se dozvíte v knize, ale ta holka byla má krevní skupina!

Yetti... Tedy JONAH - Je to paličák, upřímný muž, který mi lezl na nervy, až jsem ho začala mít ráda. Stejně jako Calla. Toho Vikinga s mývalem Banditou nejde nemít rád!

Zjistíte, že jste v půlce knihy, tak moc vás to baví, vtáhlo do děje a je vám jedno, že se ještě nic mezi nimi nestalo, jelikož jejich dialogy, pomsty, energie, budující náklonnost... prostě to začnete zbožňovat! Ty dva miluju a jsem šťastná, že za chvíli vyjde druhý díl a já se dozvím, jak jim to spolu bude fungovat

Všechny postavy mi tak sedly, moc jsem ocenila budování vztahů Cally a otce, protože to jsem od knihy očekávala, jeho postava byla mou oblíbenou, ale i její nevlastní táta. Rodinné vztahy jsou velmi komplikované a v této knize můžete najít pochopení, nebo i myšlenku nad tím, zda chcete něco v životě změnit, nebo ne s úvahou, že nevíte, kolik každému zbývá času.

Prostředí Aljašky bylo tak realisticky, zajímavě vykresleno, že jsem se dozvěděla toho tolik. Jak moc je země závislá na letecké dopravě a že to, co máme zde, je luxus, který bereme za samozřejmost! Nechtěla bych tam žít, ale bylo to příjemné se tam s knížkou přesunout.

Autorka píše velmi čtivě, poutavě, totálně vás vtáhne do děje, který utíká, užíváte si každou stránku, vlastně chcete tak moc vědět, jak to skončí, ale nechcete ji dočíst.

Na závěr bych řekla, že jsem opravdu nečekala, že mě tato kniha bude tolik bavit - to prostředí, postavy, situace a to všechno! Romantická linka ENEMIES-TO-LOVERS neměla chybu. Opravdu knihu doporučuji a já se těším na druhý díl!

16.09.2024 5 z 5


Zakázané uvolnění Zakázané uvolnění Bal Khabra

Knižní hokejová novinka, která má naprosto nádhernou obálku, která upoutá pozornost. Cena je vyšší, ale stojí za to?

Summer - Studentka psychologie s odporem k hokeji, která je pracovitá, urputná, těžce tvrdohlavá, že i diamant je měkčí, ale hlavně... NESNESITELNÁ To, jak se kvůli všemu uráží, dělá ze všeho drama, neustále popichuje a "škádlí", je jí jedno, jak to vezme Aiden (za mě to bylo vtipný a zábavný první čtvrtku knihy, pak už jsem měla pocit, že buď je jen sarkastická, nebo žhavá). Tahle hrdinka mi vůbec nesedla a jsem vděčná, že byl druhý pohled Aidena.

AIDEN - ze začátku velký hráč v hokeji i s holkami, pak se zblázní do Summer (bůhví proč) a je z něj poslušný pejsek. Aiden byl zlatíčko, rozkošný, starostlivý, sexy, prostě holčičí sen, který to tam asi táhl.

Jejich láska byla přesvědčivá, reálná. Jestli hledáte žhavé čtení, kde se často, hodně dovádí, tohle je kniha pro vás. Rozhodně to bylo nabitý!

Autorka píše naštěstí dost čtivě, že stránky utíkají, ale i tak jsem se často nudila. Kdyby měla kniha o 100 stránek míň, bylo by to více k užitku. Bylo to narvaný zbytečnostmi, vlastně se v knize toho extra neudálo a to mě celkem zklamalo. Nějaké drama tam ale bylo.

Tahle kniha měla nesnesitelnou hlavní hrdinku, vtipné části, žhavé, ale konec byl přeslazenější než cukr. Na mě to bylo celé až příliš.

Věřím, že kdybych byla o nejméně 5 let mladší, užila bych si to ještě víc. Postrádala jsem něco hlubšího, Summer nelibost v hokej byla taková na sílu vytvořená a celé to bylo takové nedotažené. Věřím, že se někomu kniha, kde Summer srší od začátku do konce sarkasmem, je pro všechny dokonalá a všichni ji chtějí jít ve svém životě, bude líbit, mě to nějak minulo. Což je škoda.

Podtrženo sečteno - kniha jako taková není špatná, ale za mě to mohlo dost much, že jsem si přála už konec. Pokud hledáte žhavou knihu, kde nebude tolik akce, tohle je pro vás.

16.09.2024 3 z 5


Celou tu dobu Celou tu dobu Rachael Lippincott

Málo kdy nevím, co mám říct, nebo myslet, tahle kniha to dokázala...

KYLE - beznadějný romantik, má velké srdce, naděje, nevzdává se. Jeho postava byla taková obyčejná.

MARLEY - Plachá dívka, která rozumí Kylovi jako nikdo v jeho okolí. Je citlivá, tichá, má v sobě takovou tíhu výčitek a bolesti, jen díky Kylovi se léčí navzájem.

Tahle kniha je úplně jiná, než jsem kdy četla a asi na dlouho. První část jsem si říkala, co to čtu... Bylo to náročné, kdy se Kyle vyrovnává se ztrátou své lásky. V reálném světě je to naprosto normální, ale nechcete o tom vyčíst celou knihu. Pak v druhé části přichází na scénu Marley, díky které ten příběh nabírá směr, začíná bavit, to jejich sbližování a vývoj mě tak bavilo. Ty "drobnosti", co mají ke konci větší význam.

Plot-twist - pak najednou přijde zvrat, kterým si říkáte: Cože? Co to bylo? Nechápete a nemůžete přestat číst, chcete vědět, co bude dál. Nechápete. Byl to velký wau efekt.

Čtení knihy mi velmi narušovali představy, "halucinace", sny, představy, dej mimo realitu - ve finále zjistíte, proč to všechno bylo, že to dělalo ten děj, ale stejně mě to dost rušilo, byla jsem zmatená. Je to prostě jiná kniha, než jsme zvyklí.

Kniha je psána docela čtivě, je útlá, je to taková jednohubka. První třičtvrtě knihy se extra nic neděje, ale poslední čtvrtina vás nenechá v klidu a vy do poslední stránky nevíte, jak to skončíte. Oči mi slzely, což znamená, že mě to vtáhlo.

Kniha má silné témata - smíření se se ztrátou blízké osoby, výčitky a v neposlední řadě traumata - to vše, co dokáže náš život poznamenat. Jak je těžké najít osobu, která vám bude rozumět, jak je těžké se v tom dnů svěřit, požádat o pomoct a nebo dovolit ostatním se o to alespoň pokusit.

Podtrženo sečteno - knihu doporučuji i mladším čtenářům, těm, co si prošli, prochází ztrátou, co jim nevadí náročnější příběhy, které vás dokážou dojmout, zamyslet se, ale třeba pohladit po duši. Tahle kniha byla rozhodně zážitek, i když bych na začátku řekla, že bude mít sotva 2 hvězdy.

16.09.2024 4 z 5


Lepší než ve filmu Lepší než ve filmu Lynn Painter

Myslela jsem si o sobě, že jsem vcelku romantická duše, no... Tahle kniha mi ukázala, že jsem leda dost u země

Liz - I když beru v potaz, že je to dospívající člověk, to byl očistec, kvůli této postavě jsme to málem nedočetla (zbytek knihy byl super). Beznadějná romantická, co nad těmi filmy, písničkami trávila asi celý život (což bylo odůvodněno, ale i tak), byla podivná, ale vtipná. Dost mě popudila její věta ve smyslu, že když ona se má zle, tak on musí taky. K ostatním se chovala dost zle a opravdu mi nesedla, i když byla vykreslena jako takový svéhlavé trdlo.

Wes - vtipný, svůj, mluví hezky upřímně, to byla postava. Hned jsem poznala, že je do Liz celý blázinek, myslím, že to věděli všichni okolo kromě Liz. Jak jinak

Od nenávisti k lásce/předstíraný vztah, něco mezi tím. Láska mezi nimi byla budována postupem času, nebylo to špatné. Líbilo se mi, jak moc ji zná a jak je k ní ochranitelský.

Autorka píše velmi čtivě, což mě přesvědčilo dočíst do konce. Je to vtipné, na mě až moc romantické a dětské, naivní (asi budu muset fakt končit s knihami, kde se chodí do školy, protože na ty puberťáky v nich nemám nervy ).

Bylo tam hezky popsáno, jaká je ztráta rodiče, jaké je to bez něj žít, když život plyne dál, ale vám chybí při důležitých okamžicích. Proč odmítala nevlastní mámu, nebo se vyhýbala různým činnostem. Kdyby Liz byla příjemnější, bylo by to pro mě lépe zdůrazněné.

Pokud nemilujete romantické filmy (až kýčovité), nemilujete takovou tu sladkou romantiku, tuhle knihu bych spíše nedoporučila. Myslela jsem si o sobě, že jsem, ale i tak to na mě bylo někdy příliš. Hlavně jsem dost filmů, písniček neznala (kulturní barbar ).

Podtrženo sečteno - byla to velmi milá YA kniha, kterou bych si o dost víc užila jako teenager. To by mě asi vystřelilo z gatí, ale takhle mě to minulo, i když to nebylo vůbec špatné (jen jsem poznamenána Liz). Postavy i děj byl uvěřitelný, hezky to odsejpalo, bylo to příjemné čtení.

16.09.2024 4 z 5


Průvodce kubánské dívky čajem a budoucností Průvodce kubánské dívky čajem a budoucností Laura Taylor Namey

Od téhle knihy jsem nečekala, že by se mi mohla až tak líbit, ale jak se říká - nesuď knihu dle anotace.

LILA - 17letá holka, co dospívá a potkal ji trojlístek neštěstí, z kterého se zhroutila a rodiče ji z Miami pošlou do Anglie. Tato postava má vývoj (naštěstí ), je velmi šikovná cukrářka i kuchařka, zastane v kuchyni jak profík. Má moc bolavé srdce a já se modlila, ať už se v knize pohne příběh, což se stalo a Lila přestala být sebelitostivý beran. Byla dost panovačná, sebevědomá v pečení (na mě až moc), ale zase pohostinná, což bylo milé, jak na ostatní myslela.

ORION - dospívající kluk, kterému život taky dost naložit (už se stará o obchod, má rodinné trable, snaží se neplánovat). Tahle postava byla tak kouzelná, ať tím, jaký byl průvodce, vypravěč, znal plno pověr a jeho charakter byl prostě...

Od knihy jsem očekávala, že se bude odehrávat na Kubě, nebo v nějaké takové části, opak byl pravdou - Lila odjíždí nedobrovolně z Miami do Winchesteru v Anglii. Což bylo trošku zklamání, tedy jen na začátku. Prostředí bylo nádherně vykresleno, a i když se odehrává příběh v létě, tamější prostředí a počasí na vás dýchá podzimní naladu, chcete se zamíchat do svetru, dát si čaj/kávu a číst

Autorka píše čtivě, dost mi ale vadily španělské názvy/věty, které nebyly přeloženy a bylo jich tolik na to, aby mě to bavilo hledat. Jinak to bylo hezky psané, svižné, člověka to vtáhne. Vedlejší postavy jsou poutavé, děj to zpestřuje (zejména Orienova sestra Flora a hudebnice Jules).

Velkým tématem byly ZTRÁTY - jaké to je ztratit blízké (ať odcizením, smrtí, nebo propuknutá nemoc), jak se s tím srovnat, jak nám to může ubližovat. Pro dospívající čtenáře naprosto ideální, hezky pojaté. Občas jsem měla slzy v očích, jak to bylo křehce popsáno. Stejně jako velké téma RODINA - jak je důležitá, ale neznamená to, že ji musíme slepě následovat, jelikož má každý právo žít tak, jak chce.

Máte rádi pečení, vaření, kuchyni? Tak tady si přijdete na své, nejsem úplný milovník, ale tady to na mě dýchalo tak krásnou atmosféru, že to opravdu oceňuji.

16.09.2024 5 z 5


Ohař a liška Ohař a liška Frost Kay

Další romantasy (i když hodně slow-burn romantická linka), tak jak se tahle kráska líbila?

Tampest - hlavní hrdinka, co měla (a uměla udělat) říz. Byla bystrá, inteligentní, odvážná, drzá, svéhlavá a velmi oddaná. Jako takhle, drtivou většinu se mi líbila víc, pak už mě ta její beraní hlava začala trošku štvát a já si říkala: "Už otevři ty tvoje oči!" Ale byla jinak skvělá!

PYRE - To byla mužská postava, která mě bavila, už od první chvíle na něm něco bylo, jeho popichování, snažení se o sebeovládání, jeho trpělivost (já bych teda až taková nebyla ). Je to takovej muž, co by se mi fakt líbil!

Jejich slow-burn romantická linka, od které nedostanete hup-šup, není špatná. Možná bych radši alespoň nějaký zlom, nebo větší akci, ale zvládnu to.

Postav bylo akorát a hned jsem se v nich zorientovala, dokonce i ten král nebyl zas až takovej idiot (i když samozřejmě je, ale kouskem duše by se mi jejich linka líbila, kdyby ovšem neexistoval Pyre). Hned mi bylo jasné, kde je dobro a zlo. Za mě s postavami spokojenost.

Autorka píše dost čtivě, líbil se mi pohádkový nádech (i když to pohádka není), tajemství, otázky, které jsem si pokládala. Dost oceňuji feminismus, kde se Tempest stává první ženskou Ohařkou, jaký je to život s muži a být ženou.

ALE... Něco mi tam chybělo, vlastně nevím, ani pořádně co, jen cítím, že to něco postrádalo, že jsem tak čekala možná víc akce, která byla spíš ze začátku, nebo víc milostné interakce, větší rozplétání tajemství... Nevím. Rozhodně to ale nekazilo mé nadšení, že mi další romantasy sedlo a já jsem zvědavá na druhý díl, i když jo nepotřebuju hned.

16.09.2024 4 z 5


Reparát z lásky Reparát z lásky Sharon M. Peterson

Taky se vám stává, že kniha ve vás vzbudí nějaká očekávání, které absolutně nesplní? To se mi stalo zde

PERSI - Postava, která mi byla dost blízká a moc jsem s ní soucítila. Zaškatulkovala se do role poslušné dcery pedantské matky, co jí určuje život. Má nízké sebevědomí, není šťastná. Snaží se o Novou Persi (což časté připomínání mi kazili z toho radost). Byl to zajímavý vývoj postavy, ne ze ne, ale ke konci už jsem ji občas měla dost

NATE - tady bych se ráda rozepsala nějak více, ale získala jsem jen dojem, že je to hodnej chlap, co si špatným prošel a stará se o Lilah (tu holčičku zbožňuju! ). Jinak... Nevím, co víc říct.

Romantická linka - zde je pro mě kámen úrazu. Získala jsem dojem, že půjde hlavně o lásku se sousedem, že bude předstíraný vztah a bude to vybízet k trapasům, jiskření a i pikantních scén. Vlastně jsem nedostala nic z toho. Jejich láska bylo to poslední na seznamu autorky, co chtěla dle mého předat, a tak nečekejte nádhernou love-story.

Spíš než Reparát z lásky bych to nazvala: Reparát ze sebelásky. Kniha se zabývá více méně tím, jak se Persi snaží prolomit ten zajetý systém jejího nespokojeného života, jak se učí sejít ráda, nosit, co chce a dělat si, co si zamane. Oceňuji, že to nebyla rovná cesta k vrcholu, ale plná nástrah a nevzdání se.

MIMI - Tak tahle postava? Ta byla pro mě tahoun a boží postava, kterou jsem si zamilovala. Taková babička má grády, je úžasná a její moudra ve mně zanechaly opravdu stopy, že bych si to nejradši někam sepsala. Její citáty a moudra stojí za to.

Rodina - nejblíže mi byla Phee, v které jsem se občas taky viděla a měla ji moc ráda. Jejich máma byla ale tedy pěkný dáreček, z jejich řečí a touhou po dokonalosti mi bylo zle, nakonec se dozvídáme proč.

Autorka píše opravdu čtivě, zábavně, její styl jsem si užila. Co ubralo hodnocení byla jakási struktura děje (chvíli se děje to, pak to, najednou tohle, řeší se tohle, pak dlouhý časový úsek, na mě příliš krátké kapitoly, co působily někdy odflákle), působilo to na mě, že psala dle nálady, co zrovna chtěla rozepisovat a to mi nesedlo.

16.09.2024 4 z 5


Dvě tváře lásky Dvě tváře lásky Marie Hamáková

MATYLDA - Je postavou, kterou má člověk rád. Chvíli se snaží vidět v Janě to dobré, dokáže být i bojovnicí, kterou jsem obdivovala. Nechtěla bych se dostat do její pozice. Matylda byla skvělá postava, jen na konci byla víc zabejčená, tak mi bylo Jakuba líto.

JAKUB - Chlap, co byl vzorný syn, co udělá vše pro matku, ale i Matyldu. Chvíli jsem ho měla za mamánka, což je pochopitelné, jak ho Jana manipulovala a vychovávala. Tuhle postavu jsem měla ráda, i když nebyla tak výrazná (kromě jeho výbuchům vzteku).

JANA - žena bez sebereflexe, velmi egocentrická, myslí si, že je dokonalá. Nebojí se manipulovat, nebo zničit svého syna štěstí. Při čtení vám začne víc a víc lézt na nervy a nestačíte se divit tomu, jak je to odporná bytost. Což vzhledem k jejímu dětství také dost pomohla i její matka.

Láska mezi Jakubem a Matyldou byla opravdu krásná, přesvědčivá. A ty scény? Ty bych chtěla určitě vypíchnout, jelikož je autorka píše výborně a patřily k tomu nejoblíbenějšímu (což se mi nikdy nestalo ), fakt klobouk dolů!

Autorka píše čtivě, i když nějaké pasáže byly pro mě zbytečné, ale to je můj osobní pocit. Máme tu taky dva (tedy jednou byl i Jakubův) pohledy - Jany a Matyldy, což dost oceňuji! Děje se tam toho na tak útlou knihu dost. Taky mi vadilo, že Jakub nikdy Matyldu nevyslechl, že bych ocenila budování vztahu (který působil potom dost nestabilně, že jsem ani nevěděla, jestli jim fandit), což jsem možná někde četla, že se toho můžeme (co, Maruško? ) dočkat v druhém dílu.

Podtrženo sečteno - knihu jsem si užívala, byla tam velmi výrazná postava, co vám pije krev a rozplétání Janiných tajemství mě dost bavily a šokovaly. Tuhle knihu si určitě užijete. A pokud máte tchýni za trest, tohle nemůžete nečíst (já mám naštěstí skvělou, tak jsem byla ještě vděčnější). Jsem moc ráda, že tuhle, za mě, originální knihu napsala česká autorka!

16.09.2024 4 z 5


Narcis a pivoňka Narcis a pivoňka Katarína Brányiková

Už na knihu je krása pohledem, přidejte zajímavou anotaci, kterou jsem chtěla číst. Jaká je uvnitř?

AGÁTA - Hrdinku můžeme poznávat už od školky, dozvídáme se postupně v krátkých kapitolách, jaké zažila milostné peripetie (hlavně ta v deváté třídě překvapila). Zjistíte, že je to hodně citlivá, nesebevědomá postava, která řeší problémy alkoholem, nebo se trápí. Vlastně ji ale chápete, slepost lásky dokáže být zrádné.

RICARDO - Už z jeho zpráv, které složili jako úvodníky každé kapitoly, mi byl nesympatický, kýčovitý a... Neměla jsem ho vůbec v lásce, natož když na rozdíl od Agáty víte, že to není žádnej dobrák. Tahle postava přesně zobrazuje, jak dokáže člověk s někým cvičit, ponižovat a ubližovat.

Jak jsem psala, máme tu lásky od školky, atak mi dělalo celkem problém si získávat vztahy s ostatními krom Agáty, protože postavy, jako v životě, mizeli rychlostí blesku. Láska k Ricardovi byla určitě pochopitelná, ale mně přišel tak nesnesitelný, že jsem jen kroutila očima, kdy je otevře ona. Opravdu je hezky vyobrazeno, jak je láska slepá a co si člověk nechá všechno líbit, navíc když neslyší a nevidí kolem.

Autorky styl byl opravdu osobitý, dost čtivý, krátké kapitoly utíkaly a než se nadějete, je tu konec příběhu, který vás šokuje, za mě bych ocenila alespoň nějaký epilog, nebo jak to bylo dál, co se dělo - odpustila mu? Nechala ho? Bojoval? Bombardoval ji zprávami dál? Ach jo, z konce jsem byla taková neúplná

Podtrženo sečteno - knihu bych určitě doporučila, klidně bych brala část, než se dostaneme k Ricardovi kratší a více rozebrala tuhle pro mě zásadnější a zajímavější část, ale to je můj osobní názor. Za mě to bylo opravdu zajímavě podané, mám ráda knihy s hlubší tématikou a TOXICKÉ VZTAHY tam patří určitě. Čtěte, jak Agáta ignoruje okolní varování, jak se obviňuje za jeho chování, jak je nešťastná a nechce si to přiznat. Určitě dejte této knize šanci, má něco přes 180 stránek, pro mě to byla originální kniha s boží obálkou!

16.09.2024 4 z 5