konicekbily konicekbily komentáře u knih

Ako chutí moc Ako chutí moc Ladislav Mňačko

V roce 1968 jsem žil na Slovensku a ke knížce jsem se dostal hned po jejím vydání. Měl jsem možnost její obsah probrat s kolegy studenty z celé tehdejší ČSSR. Současně s probíhajícím děním roku 1968 jsme byli všichni otevření a vyměňovali jsme si zkušenosti jak to vypadá u nich doma. Podobně, obsah knihy vystihoval skutečnost. Autor popsal tehdejší situaci dokonale, myšlenky na ni se mi vracely - a tak jsem se ke knize vrátil po více než padesáti letech. A vysoce hodnotím , že myšlenky mají nadčasovost a dají se aplikovat i na dnešní dobu. Celosvětově!

05.03.2021 5 z 5

Nůž Nůž Jo Nesbø

Kniha je velice rozsáhlá a zdá se být uměle natahovaná. Vidím v tom dva autorovy cíle: vkládá do textu více obecných úvah (třeba o štěstí, o vztazích mezi blízkými lidmi - například mezi příbuznými) a připravuje si půdu pro vícenásobnou zápletku/prolínající se zápletky - aby nám to mohl objasnit složitějším vysvětlováním pohledem různých zúčastněných. Myslím si, že se mu to podařilo a délku příběhu toleruji.

18.07.2020 5 z 5

Do posledního dechu Do posledního dechu Robert Bryndza

Velice dobře napsaná kniha, poměrně dobře sladěné soukromí halvních postav s hlavní dějovou linií. Oceňuji, že se zde prakticky nevyskytují hluchá místa, žádné odbočky s "vatou". Autor napsal skvělou oddechovku na aktuální téma a další jeho kniha mne nemine!

19.08.2019 5 z 5

Poslední sbohem Poslední sbohem Tim Weaver

Hodně spletitá, promyšlená a na předchozí díly navazující zápletka do podrobností sepsaná. Je úžasné, jakou tvůrčí kreativitu autor má! Spousta postav, skákání v čase, místu děje a děj podle postav-zdá se to nepřehledné, ale při pozorném čtení se chytám. Ale mám pro sebe dotaz: není toho až moc?

27.07.2024 4 z 5

Zítřek ti nikdo neslíbil Zítřek ti nikdo neslíbil Kateřina Karolová

Spoustu myšlenek autorky jsem nepochopil, možná jsem četl nepozorně, ale také se mi zdá, že někde jsou nedotažené myšlenky. Jo, ale podle mne to není klasické napětí - nejedná se o thriller. Průměr!

12.03.2024 3 z 5

Ruce houslisty Ruce houslisty Alena Ježková

Soubor na sebe navazujících povídek zobrazuje příběhy ze života a smrti jedné hodně rozvětvené židovské rodiny v průběhu dvacátého století. Povídky netvoří ucelenou časovou řadu, ale jsou to autorkou vybrané "obrazy" na pozadí událostí, které ovlivňovaly život na našem území ve dvacátém století. K podrobnému pochopení "kdo je kdo" na úvod je předložen rodokmen rodiny.

04.03.2024 4 z 5

Kořist Kořist Yrsa Sigurðardóttir

Autorka uložila příběh do islandské zimy, domnívala se, že chlad a mráz bude dostatečný, aby mne uchvátila. Tentokrát se jí to nepovedlo: připadá mi to složitě napsané, hodně nepřehledné a proto jenom průměr.

30.10.2023 3 z 5

Černá smrt Černá smrt Franck Thilliez

Nereálná zápletka, ale tak dobře zpracovaná a postupně objasňovaná a za vynikajícího vypravěčského umění autora, mi dala pohodu při čtení. Ve střední části si tempo uvadalo, celkový dojem je velmi dobrý!

29.10.2023 5 z 5

Paní Curieová Paní Curieová Ève Curie

Byla pilná, cílevědomá, k sobě tvrdá, skromná, pracovitá, hrdá na svůj původ a také byla geniální. Svou houževnatostí, pílí a rozhodnutím pokračovat v započaté práci dokázala přes všechna překážky objevit a izolovat nový prvek, objevila a popsala radioaktivitu. To vše s minimálními prostředky, ale s maximálním nasazením.

12.07.2023 5 z 5

Katova dcera a ďábel z Bamberku Katova dcera a ďábel z Bamberku Oliver Pötzsch

Promyšlená zápletka je důkladně propracovaná a postupně odhalovaná - někdy na můj vkus až moc pomalu, ale chápu potřebu autora nás provádět všemi kouty jeho mysli, když už to tak zamotaně vymyslel. Doporučuji přečíst předchozí díly - jinak můžete tápat v hlavních postavách.

21.06.2023 4 z 5

Motýlek 1. díl Motýlek 1. díl Henri Charrière

V sedmdesátých letech minulého století se spousta mých kamarádů a kamarádek vrhla na toto dílo, že je to báječné čtení - prý to musím přečíst. Dostal jsem se k četbě až nyní. Podle mne to není ryzí biografie. Je tam mnoho neuvěřitelných skutků, událostí, příhod a náhod, jež se nemohly stát. Ale pobyt autora v těchto destinacích bude pravdivý a mnohé z toho, určitě prožil. A popis mnohých reálií bude odpovídat pravdě. Být francouzským trestancem před sto lety asi nebyla procházka růžovým sadem.

02.04.2023 4 z 5

Katova dcera a král žebráků Katova dcera a král žebráků Oliver Pötzsch

Historická detektivka zasazená do Bavorska 17. století. Na první pohled se zdá, že je tam všeho příliš mnoho: mrtvol, mučení, popisů prostředí, "proplétaček" v zápletce a natahovaný životy ohrožující závěr. Ale chápu autorovu motivaci se ve svém oblíbeném prostředí vyskotačit, když věnoval tolik času studiu prostředí a reáliím tehdejší doby.

29.01.2023 5 z 5

Žena v bílém Žena v bílém Wilkie Collins

Po mnoha letech jsem si opět přečetl romantický příběh s detektivní zápletkou. To, co mi na dnešních příbězích vadí - to je nadměrné natahování děje s odbočkami s podrobnými popisy - je tady, díky autorově umu, kladem. Popis prostředí starodávné Anglie a vykreslení jednotlivých postav je úchvatné.

26.01.2023 5 z 5

Skrýš v lese Skrýš v lese Maureen Johnson

Při prohlížení katalogu v mé oblíbené knihovně se občas podívám do novinek, které nejsou k mání okamžitě, ale "stojí se na ně fronta". To bylo i u této knížky a vypůjčil jsem si ji. Udělal jsem dobře. Při čtení jsem si uvědomil, že je to literatura pro mládež a že se čte velice dobře a může udělat radost i postaršímu čtenáři. Udělala - a pokud mi čas dovolí, přečtu si i tři předchozí knihy této řady.

05.12.2022 4 z 5

Není římského lidu Není římského lidu Jarmila Loukotková

Autorčiny myšlenky z počátků křesťanství v Římě nám sděluje Petronius a můžeme si vytvořit představu, jak se asi žilo a vládlo v antickém Římě a že to nebyla pouze idylka o antickém umění a rozkvětu věčného města. Moc hezky napsáno - nejsem znalec podrobných dějin, ale také nejsem schopen rozeznat, které postavy byly skutečné a které vymyslela autorka!

30.07.2022 5 z 5

Výstup na Eiger Výstup na Eiger Ota Pavel

Sbírka povídek či příběhů o sportovcích, ať jednotlivcích nebo kolektivech, je autorem pojata tak profesionálně, že se tomu opakovaně musím poklonit i po té strašně dlouhé době, která uplynula od chvíle, kdy byly příběhy sepsány. Mnohé z historických úspěchů si pamatuji, a dokáži posoudit, jak pestrá, poutavá a pravdivá vyprávění pan Pavel stvořil.

04.06.2022 5 z 5

První krev První krev Angela Marsons

Návrat ke kořenům. Autorka se rozhodla, že nás seznámí (spíše se rozhodne) jak se Kim a její nejbližší spolupracovníci uvedli u policie. Přichystala si pro nás přes stovku krátkých, někdy super-krátkých kapitol a úprkem nás prohnala dějem. Je to její styl a mám ho rád!

08.05.2022 5 z 5

Nezvratné alibi Nezvratné alibi Peter May

Pěkně napsáno, pěkně vysvětleno. K úplnému pochopení a prožitku doporučuji si oživit některé události z předcházejících knih této řady. Zdá se, že řada skončila, ale asi to tak nebude, neboť je tu informace o další z řady "ENZO". Noční brána má být v prodeji v květnu.

16.02.2022 5 z 5

Zkrocení zlé ženy Zkrocení zlé ženy William Shakespeare

Klasická komedie od nejslavnějšího dramatika. Hru v divadle jsem viděl dávno, potřeboval jsem ji v paměti oživit. Skláním se před autorem, napsat takovou hru před tolika lety a hrát se doposud - to je pocta. Ale nedivím se současným mladým, že se jim hra nelíbí. Mně se líbí.

23.10.2021 5 z 5

Němci Němci Jakuba Katalpa (p)

Kniha poskytuje věrný obraz ze života lidí - jak současného, tak i minulého v souvislosti s událostmi spjatými s druhou světovou válkou. Podobných příběhů. podle mne, se mohlo udát spoustu: nejenom při odsunu Němců po válce, ale i při likvidaci Židů, při útěku Čechů před válkou do zahraničí. Je škoda, že podobných děl nebylo napsáno více.

09.10.2021 4 z 5