kopretina21 kopretina21 komentáře u knih

V sibiřských lesích V sibiřských lesích Sylvain Tesson

Paráda. Spousta podnětných filozofických myšlenek. Kniha nutí vytvářet v mysli obrazy dálky, opuštěnosti, ale zároveň i svobody. Škoda, že nebyla delší. Pro všechny, které přitahuje samotářský životní styl.

18.10.2020 4 z 5

Deník japonské manželky Deník japonské manželky Veronika Ageiwa

Mně se to líbilo, protože jsem v Japonsku byla a oživila jsem si některé reálie. Pochopit Japonsko není jednoduché, Psáno čtivě, je to oddychovka se spoustou i vtipných zajímavostí.

18.10.2020 3 z 5

Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Prima čtení. Román je zabydlený mnoha postavami a sleduje jejich životní příběhy po desítky let. Na rozdíl od románu Tiché roky se mi tohle dílo líbilo. K další knize autorky si ale musím dat odstup, obavam se, ze se jedná o stále podobný styl psaní.

07.05.2020 4 z 5

Prázdniny v Evropě Prázdniny v Evropě Ladislav Zibura

Lituji, že jsem to jiz dočetla. Moc prima čtení. Budu se těšit na další knihu, zatím mám ale přečteno vše...

01.05.2020 5 z 5

Outsider Outsider Stephen King

Tohle je to, proč mám S.Kinga tak ráda. Ale popravdě - začátek SUPER, konec (jak už to u něho někdy bývá) trochu slabší (možná trochu přehnaný ?). Rozhodně doporučuji, čte se jedním dechem a je to opět velmi nápadité.

14.08.2019 4 z 5

Umřel jsem v sobotu Umřel jsem v sobotu Josef Formánek

Bohužel tenhle Formánek je poněkud slabší. Že by hodně ovlivněno, narůstajícím pitím autora? Ale kniha má i silná místa, např. monolog Boha na konci knihy. Kniha Mluviti pravdu je nepřekonatelná. Pan Formánek je excelentní spisovatel.

14.01.2015 3 z 5

Úsměvy smutných mužů Úsměvy smutných mužů Josef Formánek

Přeji tomuto excelentnímu Panu Spisovateli, aby svůj boj s Démonem alkoholu vyhrál. Josef Formánek patří k nejlepším současným českým spisovatelům. Vlastně je nejlepší.
Všechny jeho knihy jsou obohacením a mohou se číst opakovaně.
Děkuji a doporučuji.

27.12.2014 5 z 5

Syn správce sirotčince Syn správce sirotčince Adam Johnson

Ac opevovano, toto dilo, vysperkovano Pulitzerovou cenou me nenadchlo. Je to roman - kompilat z jinych, autentickych knih.Cetla jsem de facto vse, co bylo v CR o KLDR napsano, tak myslim, ze mohu posoudit. Pokud se nekdo domniva, ze se jedna o vypraveni o nejakem sirotcinci, tak je na omylu. Prvni cast se dost nezazivne odehrava na mori, druha cast je propletenec dvou tak trochu akcnich pribehu a Orwella 1984. v pribezich, ve kterych se clovek lehce ztrati a bojuje s tim, aby pochopil, co je jakoby pravda a co je jakoby fikce. Svym zpusobem tu knihu povazuji za kyc, zejmena v zaverecne fazi. To uz je jak z nejakeho ceckoveho akcniho filmu.
Hruza,jaka vladne v KLDR je neoddiskutovatelna, to je jasne. Ale tohle dilko dobre neni. Ma mnoho stran a docetla jsem to s vypetim vsech sil.Spise doporucuji treba Pchjongjangska akvaria, to je o nekolik levelu vyse.
Tuhle slataninu nedoporucuji. Skoda casu.

15.11.2014 1 z 5

Není co závidět: Obyčejné životy v Severní Koreji Není co závidět: Obyčejné životy v Severní Koreji Barbara Demick

Vynikající, zároveň strašné. Jednoznačné doporučuji. Asi nejlepší knížka o KLDR.

19.06.2014 5 z 5

Dallas 63 Dallas 63 Stephen King

Vážně výborná kingovka. Chytila mě od první stránky. Geniálně vymyšlené, není to prázdné, člověka to nutí přemýšlet, jak sebemenší detail může tolik věcí změnit a hodit Vás na jinou cestu - "efekt motýlích křídel". Konec vážně úžasný, slabší povahám možná ukápne i slza...jako mě. Ach Sadie...
Vřele doporučuji, nebudete se nudit !!!

14.01.2014 5 z 5

Václav Havel. Politická tragédie v šesti dějstvích Václav Havel. Politická tragédie v šesti dějstvích John Keane

Doporučuji všem naivům -hlavně pravdoláskařům. Aby si nemysleli, že VH byl taj jednoznačně kladná postava. Kniha obsahuje mnoho zajímavých informací o VH, které jsou důležité pro pochopení některých dobových situací. Moc zajímavá je kapitola popisující jeho vztahy k ženám, to je výživné čtení.

09.07.2013 3 z 5

451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

Pěkné, pečteno se zájmem a rychle. Dle mého je lepší zejména první část, konec se již tak nějak vleče...
Ale málo platné Orwell 1984 je prostě lepší.
Ale fakt je, že takhle to někdy může dopadnout, knihy přestanou lidi číst sami od sebe, ani nebudou potřebovat nějaké požárníky. Budou čučet do kompů, budou připitomělý z různých fejsbuků, mobilů...a možná je to záměr, nechť je lid nevzdělaný, ono se s ním pak lépe manipuluje.

Tady na stránkách se naštěstí scházejí lidi, co stále čtou. Tak snad nás nezačnou likvidovat :-)

09.05.2013 3 z 5

Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

Prostě excelentní Kundera. S každým přečtením lze najít něco dalšího a obohacujícího. Nyní jsem se k ní vrátila po asi 6 letech a bylo to pochutnáníčko lepší, než při prvním čtení. Holt člověk stárne a dozrává (ach).
Filozofický román, nesnesitelně těžké i lehké čtení zároveň. Pro člověka v mezní situaci jako dělaná. O tom, jak mnohé je relativní...
Knihu mám vypodtrhanou, obsahuje mnoho myšlenek, ke kterým je dobré se vracet.

25.02.2013 5 z 5

Holly Holly Stephen King

Určitě doporučuji, velice čtivé, ale ta jeho klasika to není. Dva body dolů dávám za politikum proti Donaldu Trumpovi. To by si King mohl odpustit, nemá to zapotřebí. Pere to tam hned o začátku, to mě zklamalo.

24.07.2024 3 z 5

Dům pro pana Biswase Dům pro pana Biswase Vidiadhar Surajprasad Naipaul

Tak tohle je vážně dost dobré, tragikomické a ironicky sžíravé. Rodina Tulsiových, Hanumanův dům..."čtenáři a učící se"...
Po přečtení jsem se s nešťastníkem Biswasem jen nerada loučila.
Kniha se mi dostala do ruky náhodou v knihobudce. Vřele doporučuji.

10.08.2023 5 z 5

Dcery dvouhlavého draka: Příběh „ženy pro útěchu“ Dcery dvouhlavého draka: Příběh „ženy pro útěchu“ William Andrews

Opravdu velice dobré. Je třeba číst.

16.03.2023 5 z 5

Skleněný zámek – Vzpomínky na dětství Skleněný zámek – Vzpomínky na dětství Jeannette Walls

Tak tohle je vážně pecka! Na plnou palbu bodů. Chytí a nepustí. Opravdu velký nonkonformismus a je otázka, jak dalece jsme schopni připustit, že někdo žije jinak, ale vnitřně spokojeně.
M.j. spousta fotografií a reálií je k dohledání na netu, zejména období pobytu v Západní Virginii.
A nesmím zapomenout dodat, že místy je to tak tragikomické, že jsem se chlámala smíchy.
Jsem ráda, že jsem knihu objevila.

30.09.2021

Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Tohle se jako oddychovka dalo, zdá se mi to dokonce lepší, než autorova pozdější próza. Knihu jsem četla kvůli tolik propagovanému filmu, ale asi na něj nepůjdu.
Žádná z postav mi nebyla nijak extra sympatická.
Žádné velké myšlenky. Ostatně, ani jsem je nečekala.
První polovina lepší než druhá. Občas šlo děj předvídat, což je trochu nuda.

17.09.2021 3 z 5

Kejklíř: Životní příběh Johanna Georga Fausta Kejklíř: Životní příběh Johanna Georga Fausta Oliver Pötzsch

Kniha je opravdu čtivá, ale to tak nějak nestačí. Žádná hlubší myšlenka, v podstatě jednoduchý nenáročný text, některé situace se stále v obměnách opakují, což se posléze stává nudným a unavujícím. Méně je někdy více. Navazující díl Mistr si již pravděpodobně nekoupím.
Byla to moje první kniha od autora. Časem zkusím tzv. katovskou sérii.

23.08.2021 2 z 5

Vladimír Beneš: Mé cesty do hlubin mozku Vladimír Beneš: Mé cesty do hlubin mozku Martin Moravec

Skvělé, obohacující, výživné. Inteligentní otázky a inteligentní odpovědi. Ani na chvíli jsem se nenudila.

07.01.2021 5 z 5