kotatkoz | Komentáře u knih | Databáze knih

kotatkoz kotatkoz komentáře u knih

Přitažlivost planety Krypton Přitažlivost planety Krypton Jiří Mádl

Bohužel mi tahle kniha nesedla tak, jak jsem od ní čekala (ach ta přehnaná očekávání). Četla se mi těžce, životy obou hrdinů mi přišly na míle daleko od mého (asi naštěstí), a tak jsem se s nimi nedokázala ztotožnit a sžít. Ale objektivně to žádná tragédie není a držím palce, ať případná další kniha už je jen a jen lepší :)

15.10.2022 3 z 5

Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

Za mě doposud nejlepší Zibura - ovšem je třeba podotknout, že nikoli, co se týče literárního Olympu, ale čistě čtivosti a komerční atraktivity. Destinace Česko je prostě každému z nás blízká, líbí se mi, že ukazuje na méně známé rarity a Zibura si s ničím si moc hlavu neláme a prostě je - žije tím, kde zrovna je, kouká kolem sebe a užívá si to, což se chtě něchtě dostane alespoň trochu i na čtenáře.
Jako by se Zibura už definitivně rozhodl nést kabát cestovatelského baviče, kde lehkost a povrchnost vítězí nad větší hloubkou genia loci. Nicméně právě za to mu děkuji, neboť po klasickém cestopise bych nejspíše nikdy nesáhla. Tato forma je pro mě (a věřím, že i další masu čtenářů) přesně ta hrana, po které se s cestovatelem rádi vydáme...

07.02.2022 4 z 5

Kavárnička na pobřeží Kavárnička na pobřeží Jenny Colgan

Typická Jenny Colgan - hlavní hrdinka, která od základu změní svůj život, objeví se i nějaký ten kostlivec z minulosti, nezbytný výběr ze dvou mužů (kdy oba jsou vykresleni jako Pan Božský, a přitom by nemohli být rozdílnější), perfektní popis ostrovního života a prostředí "někde na konci světa"... jen tahle její kniha je snad vůbec nejsladší, žádná zbytečná zamotanost, prostě krásná jednoduchá romanťárna :)

23.05.2021 4 z 5

Léto s vůní čerstvého chleba Léto s vůní čerstvého chleba Jenny Colgan

Nedalo mi to a ač jsem věděla, že to bude celkem brak, stejně jsem se zas ráda pustila i do druhého dílu o ostrově provoněném chlebem :) V mých představách prostě pořád vidím milovaný Mont Saint Michel ve Francii, jen o chloupek drsnější a ještě více odtrženější od civilizace a turistů, za to více žijící původním životem, rybáři,.. a do toho tajfun Polly. Vlastně o ní ani nemůžu říct, že by mi byla kdo ví jak sympatická, a i ostatní postavy a děj jsou poměrně prázdné. Tato knížka, stejně jako všechny od Jenny Colgan, je mi záhadou - že se vůbec do čtení dám, že se jí prokoušu a nakonec mi vlastně ani není líto, že jsem ji četla a přečetla, ač bych se za to nejradši styděla - holt typické guilty pleasure :))

17.05.2021 3 z 5

Z mého severoitalského deníku Z mého severoitalského deníku Marta Kučíková

Já prostě nebudu nadšenec pro blogy a tím ani knih stojících na nich. Být tohle dvoustránkový příběh někde v časopisech, nebo týdenní sloupek v novinách, asi si to ráda přečtu, ale jako knížka na jeden zátah, je to prostě takřka o ničem. Není tam děj, není tam humor, jen sem tam hezky oglosovaná momentka a špetka nakouknutí do italského světa (za to dávám jednu z hvězdiček). Do čtení jsem se musela až nutit, nic mi to nepřinášelo a ani si nemyslím, že si tohle někdo rád za pár let přečte. Autorka se zdá jako fajn osoba a klobouk dolů, že i po šichtě v krámku nacházela energii to ještě sepisovat, na druhou stranu, kdyby si raději hodila nohy na stůl a hodinu jen koukala do zdi, asi by svět nebyl o nic chudší...

30.03.2021 2 z 5

Babička pozdravuje a omlouvá se Babička pozdravuje a omlouvá se Fredrik Backman

Přidávám se k těm, kterým pohádky příliš nesedly (navíc nejsem zrovna vyznavačem Harryho Pottera, což spolu asi souvisí) - nejspíš i proto se mi první polovina knihy četla ztěžka. Rovněž mi občas nešly do hlavy zvláštnosti o nájemnících - ale beru to tak, že je to z pohledu Elsy, která opravdu nevěděla (a do té doby se ani nezajímala), kdo je kdo a z jejího pohledu se mohlo zdát, že je každý "podivín". Však kolikrát si každý z nás jako malý myslel o někom v okolí něco, co bylo úplně jinak, protože dětské fantazii stačí semínko a vykouzlí si vlastní svět. Přemoudřelost Elsy mi nijak nevadila, však sama o sobě říká, že je jiná a umím si představit, že obdobná holčička by i mohla existovat, nepodceňovala bych skoro osmileté holky :)
Spád pro mě kniha nabrala, když se objevil Sam a pak už jsem se nedokázala odtrhnout, přislo i krásné rozuzlení a propojení příběhů, a pak takřka happy end, ale zas ne přespříliš přeslazený... Hodnotit jen tu část od Sama, bylo by to 5*, ale bohužel ty pohádky a první více jak polovina knížky to pro mě sráží na 4.
Nicméně k Backmanovi se ráda budu vracet, líbí se mi jeho styl psaní, vystavění příběhů a lidskost. Přesně severský styl, kdy navenek je chlad a neútulno, ale pak uvnitř krásně teplo a nechce se vám odejít...

03.01.2021 4 z 5

Příběh ukrytý v notách: Louskáček Příběh ukrytý v notách: Louskáček kolektiv autorů

Další ze série hudebních knížek, opět nádherné ilustrace, jednoduše podaný příběh Louskáčka, skvělá hudba - dost lidí je překvapených, kolik notoricky známých melodií je právě z Louskáčka. Ukázky jsou kraťoučké - nicméně pro představu stačí a alespoň to náláká k tomu si danou pasáž najít v kompletním baletním podání.
Jen jako u všech knížek z této série - tlačítka pro ukázky hudby jsou velmi těžko umáčknutelná, malé dítě nemá šanci si je samo poustit :(

01.01.2021 4 z 5

Fáma Fáma Lesley Kara

Kniha není úplně zlá, ale nechápu, co z ní udělalo bestseller (že by dobrý marketing?), protože nijak oslnivá rozhodně není. Během čtení jsem se nemohla vyhnout myšlenkám na Sedmilhářky - něčím velmi podobné a přesto dle mého o mnoho lepší. Tato změť postav, kdy většina neměla větší charakter a v ději naprosto žádný význam (jen se někde mihly), hlavní hrdinka podivínka a ničím zajímavá a děj sice jako by měl dobrou kostru, ale to je tak vše - provedení vázlo a nedokázalo ve mě vyvolávat napětí, strach, hltat stránky pro rozuzlení... dokonce možná poprvé se mi u thrilleru stalo, že jsem při čtení ani nepřemýšlela nad tím, "kdo je vrah", jako by na to nikdo neseděl, k nikomu knížka nesváděla - měla jsem pocit, že autorka sama rovnou přiznává, že zrovna jen vede na špatnou stopu... Vše se rozmotalo tak nějak vláčně samo a myslím, že zítra už na tuto knížku ani nevzpomenu. Ale autorce dám ještě šanci a až od ní něco dalšího v knihovně objevím, zkusím to :)

05.12.2020 3 z 5

Šťastní lidé čtou a pijou kávu Šťastní lidé čtou a pijou kávu Agnès Martin-Lugand

První část mě bavila, ač jsem nerada opouštěla prostředí Francie/Paříže, drsné Irsko nakonec nijak nevadilo. Co ale vadilo bylo kouření cigaret na každé stránce (kniha by se měla jmenovat spíš Šťastní lidé čtou a nešťastní bafaj jednu cigaretu za druhou :D) a pak část od doby, kdy se objevila Megan - to už mi přislo hodně utažené za vlasy hraničící s naprostou patlaninou, že to ani návrat do Paříže (to snad není spoiler) nezachránil... Nicméně většina knihy byla hezká a naprosto odpovídala tomu, co se od ní dalo čekat :)

11.10.2020 3 z 5

Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Přidávám se k tomu, že v tomto případě je výjimečně seriál (myšleno první série) lepší než kniha. Nicméně i pro ten seriál dala kniha skvělý základ. Autorka propracovala Gileád moc hezky a obzvlášť v dnešní době plné restrikcí a omezení (když po světě řádí covid), se dá najít mnoho paralel - ono je vlastně jedno čím to začne, jako u všech podobných reálných i nereálných převratů jde o to hlavně vzbudit v lidech strach (zde z vyhubení lidstva díky klesající porodnosti a sterilitě) a pak postupně přitvrzovat a přitvrzovat, až se to zvrtne úplně a už není cesta zpátky...
Knize bych vytkla asi hlavně rozřazení do kapitol - tak jak jsou by vůbec být nemusely a mohl to být jednolitý příběh. Když už kapitoly, bylo by dle mého lepší je dávat podle prostřihů do minulosti, takhle se v tom občas mohl člověk tochu ztrácet. Stejně tak jako občasné nepoužívání přímé řeči. Ale to jsou přeci jen drobné detaily a beru, že je vlastně dobře, že si každý autor udělá věci podle sebe a jak to cítí a vidí právě on - my čtenáři jsme jen konzumenti = berte nebo nechte být... a já tuhle knížku beru :)

26.09.2020 4 z 5

Kapka štěstí v ranní kávě Kapka štěstí v ranní kávě Agnès Martin-Lugand

Knížka to nebyla špatná, ač poměrně jednoduchá, chvilku mi trvalo se do ní začíst, ale pak si mě podmanila a druhá polovina už se četla sama, chtěla jsem vědět, pro co a koho se Hortense rozhodne a s jakou grácií se se vším vypořádá. Trochu rozporuplně na mě působily části Éliasova deníku - přirozeně mě bavil jistý voyerismus vloupat se tak někomu do myšlenek a vědět, co si myslí a co se skrývá za jeho chováním, ale zároveň mi moc nesedělo, že by nějaký chlap takhle psal a rozepisoval se o své minulosti a ještě to jen tak nechával na stole. A Aymeric byl taky především nezbytný prvek do románu pro ženy - ten typ úspěšného navenek nedobytného sympaťáka, co si ho nechtěně podmaní éterická žena a on pak sám neví co by...
Ač jsem v podstatě od začátku tušila, jak to dopadne, stejně se to hezky četlo a chvílemi jsem se až zasnila jaké by to bylo být letním hostem v Bastide - vyvolalo to ve mě i vzpomínky na duchem podobnou knížku Hotýlek v údolí Loiry. K plnému hodnocení mi chybělo to nepopsatelné "něco" navíc, ale jinak 4* z 5, je to milá knížka a člověk dostane přesně co očekává :)

05.05.2020 4 z 5

Deník šílené manželky Deník šílené manželky Irena Obermannová

Tak tohle bylo peklo. Po dlouhé době jsem zvažovala knížku odložit a nedočíst, ať se snažím sebevíc, nedaří se mi najít důvod proč ji vůbec číst. V době svého vzniku to možná mělo punc výjimečnosti a bylo trhákem, nicméně dnes to rozhodně nemá šanci obstát. Vlastně netuším kdo by měl být cílovou skupinou, která by tuhle s prominutím slátaninu kvitovala s nadšením. Snad i ty dnešní šílené manželky už jsou jiného ražení a raději vemou do ruky styl 50 odstínů šedi než tohle...

28.02.2020

Pět jazyků lásky Pět jazyků lásky Gary Chapman

Jednoznačně Must have nebo spíše Must read pro každého - toto by měla být povinná četba, protože uvědomit si něco tak jednoduchého může hodně vztahům (a to nejen ve smyslu zamilovaných) velmi pomoci. Pokud si člověk dokáže teorii 5 jazyků lásky osvojit, je bariéra v komunikaci, kdy jeden vysílá nějakou zprávu, ale druhý ji nedokáže správně dekódovat, zas o kousek menší

01.01.2024 5 z 5

Polární pohádka Polární pohádka Daniela Krolupperová

Jedna z prvních knížek, kteoru mi dcera sama přečetla - příjemně velká písmenka, jednodušší a přitom hezký příběh, krásné obrázky :)

30.07.2023 5 z 5

Den, kdy jsem se naučil žít Den, kdy jsem se naučil žít Laurent Gounelle

Moc hezká knížka, takovou by si měl čas od času přečíst každý, protože je lehce stravitelná a přitom připomene lecos, na co už v běžné každodennosti zapomínáme...

14.03.2023 4 z 5

Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět Aleš Palán

Malá letní oddychovka, vcelku příjemné čtení (pohlazení po duši a občas se i úsměv objevil), ovšem raději bych to viděla jako sloupky někde v novinách/časopisech, kde na ně pravidelně narazíte, než jako jednolitá kniha (ale uznávám, že to už je můj problém, že tyto krátké formy v knižní podobě nějak nejsou pro mě) - po chvilce mi to přišlo z velké části předvídatelné, místy až zdlouhavé, než se dostalo k pointě.
Nicméně osobitost, neotřelost a ten milý styl zamyšlení a vyprávění za přečtení stojí.

27.06.2022 3 z 5

Převážně zdvořilý Leopold Převážně zdvořilý Leopold Michal Viewegh

Bohužel už skoro tradiční slátanina, kde jakoby z každé stránky čišela snaha natahovat rukopis co nejvíc, ať to vůbec lze vydat jako knihu. Příběh poměrně o ničem, postavy nikterak zajimavé, Leopoldovo glosování až přehnané, prostě naprostá absurdita... Moc Vieweghovi držím palce, ať se se ještě dokáže chytit své dřívější sliny, kdy všeho bylo tak akorát a byť nikdy asi nešlo o závratná literární díla, člověk alespoň nemusel litovat času, který nad knihou strávil...

13.05.2022 1 z 5

Příběh ukrytý v notách: Labutí jezero Příběh ukrytý v notách: Labutí jezero kolektiv autorů

Už téměř tradiční vánoční dárek pro dceru, tyhle příběhy má moc ráda a je fajn, když mezi kdejakými hity z rádia si pak prospěvuje i Čajkovského. Úryvky tak akorát namlsají, aby si člověk dohledal delší verze a nebo ideálně zašel do divadla na celý balet. Tuto sérii považuji za krásný způsob jak dětem rozšířit obzory a nenuceně jim vnést i klasickou hudbu do života.

26.12.2021 5 z 5

Vánoce s vůní čerstvého chleba Vánoce s vůní čerstvého chleba Jenny Colgan

Nebýt to součástí trilogie, je to absolutně brak, ale tím, že je člověk naladěný na notu Mount Polbearne a chce dál číst o Polly a ostatních, nějak se překousne i to, že děj je vcelku nijaký, postavy pořád stejně ploché... a po 3/4 knize nudy přijde totálně přeslazený závěr (a ještěže tak). Kdyby to někdo chtěl číst jako samostatnou knížku, tak snad raději né, to je kvanta vhodnějších v daném žánru, ale jako díl trilogie, budiž.

08.07.2021 2 z 5

Pařížská švadlena Pařížská švadlena Natasha Lester

Móda, romantika až za hrob a Paříž - přidávám jednu hvězdičku navíc! Vcelku průměrný román pro ženy, místy dost předvídatelný a místy zbytečně překombinovaný, ale bylo by to jako vyčítat cukrové vatě, že je moc sladká :) Kdo od toho má správná očekávání, jistě nebude zklamaný. Čte se to příjemně, postavy jsou hezky rozmanité a sympatické. Rozhodně to není "must have" knížka, ale jako milý nenáročný relax je naprosto ideální.

22.06.2021 4 z 5