Kozel | Komentáře u knih | Databáze knih

Kozel Online Kozel komentáře u knih

Ďáblův hlas - Heavy metal Ďáblův hlas - Heavy metal Ian Christe

Dlouho jsem po ní toužil. A četbu jsem si užíval....tedy do chvíle, než se ve mě začal projevovat kritik metalovýho blázna. Co mě na knize nejvíc mrzelo, byla skutečnost, že se jedná především o dějiny metalu v USA, Evropa je tu spíš jen okrajově. Přitom z Evropy metal vzešel a vychází dodnes v největší kvalitě. Co mě na knize nejvíce štvalo, bylo neskrývané nadržování Metallice? Proboha proč? Vždyť tahle kapela odešla s třetím řadovým albem do dějin a od té doby pro scénu neudělala nic, co by stálo za řeč - pokud nejste fanoušek hracích automatů, postaviček, hry monopoly atd. Ale to sem nepatří. Když opomenu tyhle dvě věci, tak Christeho kniha patří pro fanoušky metalový muziky rozhodně k povinné četbě a (bohužel) k jedné z mála knih s tematikou, jíž se dostalo českého překladu. Takže horns up \m/ knihu do ruky, muziku do hlavy a metalu zdar

Satanská bible Satanská bible Howard Stanton Levey

Není potřeba tu mluvit blíže o obsahu, jen bych opakoval už níže řečené. Laveyova kniha byla snad první, kterou jsem si koupil a to v době, kdy se mi tvořila životní filozofie. U metalu jsem zůstal - a nikdy mu nehodlám zahnout - a tak to byla prakticky povinná četba. Překvapení, že laveyova filozofie první části knihy, vedlo nejen k tomu, že znám její obsah prakticky nazpaměť, ale taky, že se podle toho tak nějak podvědomě řídím. Nikoli tak kvůli knize samotné, ale spíš díky vlastní povaze, kniha mi pouze potvrdila, co jsem si myslel. A hlavně i tady platí, stejně jako všude, kde se objeví ďábel, že ten vládce Pekla dává narozdíl od toho vždycky na výběr, je to tvoje vlastní volba=o)

Marie Stuartovna Marie Stuartovna Stefan Zweig

Stefan Zweig pojal příběh skotské a francouzské královny poněkud jinak než nabízí jiné biografie, a namísto jednoduchých faktů tvoří bezmála výpravný román. S pomocí psychologie a sociologie se snaží prodrat do hloubi duše osobnosti, která se tolik lišila od své blízké příbuzné Alžběty Tudorovny jak povahou, tak životní drahou jako den a noc. Navíc Mariin tragický život staví do konfrontace s díly Shakespeara, díky čemuž podobnosti s Macbeth a Richardem III. vypadají, že nejsou zcela náhodné. Pokud vás jako mě fascinuje toto období dějin Velké Británie, pak věřte, že vás souboj mezi umírajícím romantismem středověku v podobě Marie Stuartovny a nastupujícím střízlivým novověkem v podobě Alžběty I. postavený na pozadí machiavellisticky intrikářského a téměř cynického 16. století opravdu nadchne.

02.07.2015 5 z 5

Mandragora / Belfagor Mandragora / Belfagor Niccolò Machiavelli

Renesanční politický teoretik Machiavelli je spojován spíše s machiavellismem (který s jeho osobou moc společného nemá) a nebo knihou Vladař. Mandragora je však příjemnou renesanční komedií, která satirou útočí na podlý klérus, hloupost národních elit, poblouzněnce lásky a cynické praktiky oportunistů. Nicméně zábavná kniha má mnohé spojení s dnešní dobou. Belfagor je pak prózověji podaná příhoda o ďáblu, který šel na svět zjišťovat jaké (ne)štěstí je mít doma ženu aneb "Kam ďábel nemůže..."=o)

Smrt si říká Tutter Smrt si říká Tutter Luděk Navara

Historie vyhlazení Ploštiny a Prlova na konci války je kdo ví proč opomíjenou kapitolou historie. A to navzdory tomu, že jsou známa jména hlavních aktérů. Luděk Navara se snaží do opomíjené kapitoly vznést trochu světla, ale bohužel mám dojem, že výsledkem této knížky jsou kromě dobře čitelného (a zcela na místě) vzteku autora pouze zásoba otázek a příliš povrchně podaných (ač přesto zarážejících) odpovědí. Abych vás nalákal: Proč velitel vyhlazovací jednotky byl kryt poválečnou komunistickou vládou? Jaktože pravá ruka (bývalého komunisty) Mečiara, Slobodník, se po rozdělení republik stala ministrem, přestože v inkriminované době byl v jednotkách SS a byl na výcvikovém táboře pod velením Tuttera?....to jsou ale jen dvě patrně nejpalčivější otázky, které jsem si vzal z odpolední četby Smrt si říká Tutter.

Vladař Vladař Niccolò Machiavelli

Je zajímavý, že nic z toho, co si ze školy pamatujete o Machiavellim a jeho knize Vladař, v samotný knize není zmíněný jediným slovem. Útlou knížku daroval nastupujícímu vládci s naději na lepší budoucnost Itálie. Ze zkoumání historie Niccoló složil návod jak být dobrým vládcem. Žádný kodex tyranie, nýbrž upřímná, logická a střízlivá filozofie. Navíc člověku, který je zhnusen povahou současníků dodává mírnou útěchu faktem, že před mnoha stoletími to bylo stejné. Ale ještě jednou na závěr....Vladař není ten, kterého znáte z výkladu učitelů na základce, střední a v mnoha případech i vysokoškolských

02.07.2015 4 z 5

Hedvábník Hedvábník Robert Galbraith (p)

jak jsem se Kukačkou horko těžko prokousával, tak Hedvábník, to byla jiná četba. Strike se svou - už - kolegyní se vypacovali osobně i pracovně na vyšší úroveň a jejich společnost byla víc než příjemná a sledovat je na jejich cestě za rozluštěním případu moc fajn chvíle. A pokud někdo bude plánovat filmové zpracování, nemůžu si pomoct, ale hrozně by se mi líbil Russell Crowe a Lizy Caplan=o))

02.07.2015 3 z 5

Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Hodně dlouho mi nedala žádná kniha zabrat jako tahle....Rowlingová mě po uzavření kapitoly Harry Potter začala zajímat a prvotina pro starší čtenáře s názvem Prázdné místo byla pohodovým čtením. Ovšem tahle detektivka, to je těžký sousto. Strike s Robin je sice parádní charakterová dvojice, ale ten děj se příliš nepovedl. Půlka svazku ve šnečím tempu, kdy se dá do pohybu až na posledních stech stranách není opravdu nic moc. Jsem ale zvědav na novou knihu.

Mafie Mafie Václav Pavel Borovička

Bugsy Siegel, Lucky Luciano, Meyer Lansky a mnoho dalších. V podstatě můžu říct jedinou věc: neznám víc fascinující příběhy, než ty z prostředí mafie.

02.07.2015 5 z 5

Ferdinand Maxmilián Habsburský Ferdinand Maxmilián Habsburský Gabriele Praschl-Bichler

Opravdu zajmavě a čtivě sepsané soukromé dopisy z velmi významné rodiny, díky nimž se vysvětlí několik historických polopravd a omylů a především nabídne pohled do císařské rodiny mimo oficiální události. Jedna z věcí, co mě zaujala byla, že se v knize objevují dopisy jen adresované jen dvěma osobám, což je poměrně zvláštní. Ale abych jen nechválil, velkou skvrnou na knize jsou poměrně často vynechávána (možná pro autorku špatně čitelná) jména a názvy, čímž dané úseky dopisů často ztrácejí pointu

Zlé časy Zlé časy Charles Dickens

Překvapivě krátký román na Charlieho poměry. Přesto je v něm jeho čtivost, barvitost, hravost s charaktery a především kritický a ironický pohled na tehdejší Anglii, která se nyní seznamuje s kapitalismem pod vlivem průmyslové revoluce.

Americké poznámky Americké poznámky Charles Dickens

Už v 19. století byla Amerika zemí snů. Už v 19. století měla svoje chyby, které poněkud bortily představy. A po cca 150 letech ze stránek Dickensových vzpomínek vyvstává obraz Ameriky současnosti - s jejími přednostmi, i s jejími chybami. České vydání bohužel vynechalo pro mě nejzajímavější a nejsilnější kapitolu o jeho návštěvě Bostonu a ústavu pro handicapované. Na což jsem přišel po pracném přeložení z originálního textu. A pokud se vám kniha dostane do ruky, na kapitolu tři rozhodně nezapomeňte=o)

01.07.2015 5 z 5

Nadějné vyhlídky Nadějné vyhlídky Charles Dickens

Po Davidovi Copperfieldovi to byla druhá kniha od Charlieho, kterou jsem kdy četl. Přestože byla důvodem, proč jsem jeho tvorbě i osobnosti zcela propadnul, román nakonec řadím mezi ty slabší. Ne tolik pro jeho obsah, jako spíš čtivost. Mnohokrát jsem se stránkami spíš prokousával, ale konečný výsledek ve mně zanechal to nejlepší z knihy a Charlieho tvorby. A tak to má být=o)

Solipsista Solipsista Henry Rollins

Henry Rollins je vcelku velkou postavou na hardcorové scéně...vyhraněnou, egoistickou, egocentrickou a vlastně i osamělou. A Solipsista je tím nejcyničtějším pohledem na svět a jeho posláním do prd.le, jaké jsem dosud neviděl. Realita v realitě. Nejvíce zarážející je pak skutečnost, že jsem kolikrát jenom souhlasil=o)

01.07.2015 4 z 5

Alenka v kraji divů… a za zrcadlem Alenka v kraji divů… a za zrcadlem Lewis Carroll (p)

Nevím, jak bych se na knihu díval jako dítě, nicméně teď se nemohu zbavit otázky, zda Alenčiny příběhy nepsal Carroll pod vlivem koktejlu z LSD a opia. Moje střízlivá fantazie vůbec nestačila pobírat a nalézt sebemenší smysl v tom, co se děje s Alenkou, co se děje kolem ní či nedej bože, co se odehrává v dialozích. Nemyslím to zase tak zle, protože se přece jenom jedná o sny, ve kterých málokdy platí logika reality a Lewis v knize svou hravou fantazii pustil skutečně na volno. Víc se mi líbila část Za zrcadlem, která mi byla milejší, i když Alenka zde vystupuje spíš jako drzý "spratek" ostřílený předchozím dobrodružstvím a postrádá ostych z první části. Měl jsem vydání z roku 2010, ale jsem osobně velmi zvědav, jak se bude číst verze ze 40. let jakmile se mi dostane do rukou.

01.07.2015 3 z 5

Vzpoura v Treblince Vzpoura v Treblince Samuel Willenberg

Jeden z mála přeživších z vyhlazovacího tábora v Treblince podal své svědectví způsobem, z kterého od první do poslední stránky děsí a způsobuje nejen husí kůži, ale na mnoha místech i nevolnost. A to nejen při čtení o událostech, které se autorovi do paměti zapsaly nejsilněji za jeho pobytu v táboře, ale i na následné v Polsku, kterým se probojovával po celý zbytek války i po ní. Druhá zmíněná část lze pak označit za černou a dosud tabuizovanou součást Polských dějin, která se dá přirovnat k českým událostem během poválečném odsunu Němců. Dvě strhující odpoledne četby (a několik následujících v myšlenkách) je to nejmenší, co může současný člověk věnovat památce všech, kteří zahynuly zcela nepochopitelným a odsouzeníhodným způsobem za nacistické nadvlády nad většinou Evropy a především jedním národem. Můžeme se divit, že mnozí z nich, kteří přežili, dospěli k názoru, že "Bůh nikdy neexistoval a lidé si vždy dělali, co chtěli?"

08.01.2014 5 z 5