kristeen | Komentáře u knih | Databáze knih

kristeen kristeen komentáře u knih

Gerda: Příběh velryby Gerda: Příběh velryby Adrián Macho

Knížka byla zklamáním. Až na ilustrace... Ten příběh se nám zdál příliš zjednodušený a jakoby nedotažený, naopak se tam věnuje prostor tklivým popisům a ekologické agitaci...což děti nudí a vlastně tomu moc nerozumí. Co přesně se Gerdě stalo není zcela zřejmé (i přes výmluvnou ilustraci), konec je najednou tak nějak stručný a ukvapený. Upřímně nechápu, proč knížka měla takovou reklamu, je spousta lepších...např. téměř nepovšimnutá Rajsa a tygr.

04.04.2020 2 z 5

Katedrála moře Katedrála moře Ildefonso Falcones

Já vím, že se to dobře čte, že tam je jistě řada historických reálií, ale nějak ...mi to nic nedává. Zkrátka - nedočetla jsem, protože mi to všechno přislo nějak podivně nalajnované, všechno tak nějak záměrně zvrácené, aby to rvalo emoce i s vnitřnostma a přitom z toho člověk cítí takový jako kalkul? Zkrátka na čtení těhle knížek je život moc krátkej.

07.10.2011 2 z 5

Duna Duna Frank Herbert

Upřímně doznávám, že tohle není vůbec můj šálek čaje a stejně tak upřímně přiznávám, že jakmile jsem si večer tu knížku otevřela, nemohla jsem se odtrhnout. Je to zkrátka dobře vystavěné a imaginární svět na planetě bez vody je vykreslen tak dokonale, že se do ponoříte do písku dřív, než dočtete první stránku...

04.08.2011 3 z 5

Labutí dům Labutí dům Daniela Krolupperová

Milá a poetická knížka poněkud idealizující období třicátých let. Problematické je věkové zařazení, protože zpočátku může být knížka zajímavá i pro malé slečny, ale ty s knihou rozhodně dospět nestačí a zápletky posledních kapitol (nadto působící poněkud nadbytečně po úvodní, celkem napínavé části s dobře vystavenými zápletkami) jsou už zčásti mimo jejich chápání. Rozhodně dívčí čtení, i když mužský element je zde v podobě Pavla zastoupen také. Přesto ale nevyznívá zcela ve prospěch mladého konstruktéra, který je zcela pohlcen prací. To sice hlavní hrdinka v závěru také, přesto jí zůstává čas pro své přátele a rodinu. Myšlenka, že lecčeho lze dosáhnout poctivou a pilnou prací, je určitě chvályhodná, ale v případě tohoto příběhu, i období, v němž se odehrává, působí trochu idealisticky. Přesto lze kladně hodnotit krásnou češtinu, minimum překlepů a hlavně - nádherné ilustrace paní Chupíkové. Celkově spíše lepší kniha autorky, která je jinak co se týká literatury pro děti až neskutečně produktivní.

01.03.2023 3 z 5

Pobřežní cesta Pobřežní cesta Raynor Winn

Dostala jsem darem jako humornou knihu...hned první stránka mě ale přesvědčila o tom, že humor je jen třešničkou na dortu, vlastně spíš plněnou taštičkou, kterou ochutnáte těsně předtím, než vám ji (stejně jako celý předchozí život) vyfoukne drzý racek. Příběh sám o sobě je silný, podání je (zřejmě vzhledem k zaangažovanosti autorky, anebo snad odstupem času) dobré, ale knížka je v jistém směru nevyhraněná. Je to zároveň cestopis, životní zpověď, drama i komedie a la Betty McDonald. Možná ale právě tím, že je na pomezí několika žánrů, zůstává čtení příjemným zážitkem, který sice trochu hořkne při vědomí toho, že tohle se Vám vlastně může stát taky, ale je prosolený nadějí na to, že ať se ve Vašem životě stane cokoliv, dá se to (nějak) zvládnout.

22.06.2022 4 z 5

Alžběta a Nina: Tajemství mojí babičky Alžběta a Nina: Tajemství mojí babičky Jana Poncarová

Tentokrát velká spokojenost. Kniha si udržuje po celou dobu příjemné napětí, stále není jasné, zda Alžbětě máme fandit, nebo ji zatracovat. Naopak příběh Niny typicky ilustruje některé současné třicátníky, kteří se jen pomalu a obtížné rozhodují, jak vlastně naloží se životem, a teprve v poslední chvíli se, většinou díky vnějšímu impulsu, rozhodnou zkusit jít vlastní trnitou cestou a nezůstávat jen ve vleku uplývajících dní. Hřejivá i dusivě prašná je atmosféra léta na vsi zasažené válkou a totalitou, zajímavý pohled na osudy žen té doby. Křehkost i síla stáří dodávají příběhu na opravdovosti, a čtenáře pozvolna nutí k zamyšlení, jak budou jednou sami vyprávět svůj osud vnoučatům nebo trávit konec svého života.

07.08.2021 4 z 5

Kvak a Žbluňk jsou kamarádi Kvak a Žbluňk jsou kamarádi Arnold Lobel

Po kolikáté už přečteno a pořád se těším...ideální četba pro první čtení, často se opakující sousloví a slova usnadní dětem čtení a přinesou radost z prvních přečtených kapitol...

07.06.2020 5 z 5

Podivný případ se psem Podivný případ se psem Mark Haddon

Ze začátku mi přišel takový pomalejší rozjezd a nemohla jsem se úplně naladit. Pak ale věci ( i knížka) nabraly spád a ke konci už jsem doslova hltala stránky :) Příběh je dobře vystavěný, a vždy, když máte pocit, že už víte, jak to bude dál, nabere zase jiný směr. Určitě mám pocit, že jejím přečtením lze jen získat...minimálně lekci trpělivosti, pochopení a tolerance.

30.08.2019 4 z 5

Jezero Jezero Bianca Bellová

Tahle kniha byla po získaném ocenění tak opěvovaná, že jsem se rozhodla si ji koupit, anižbych si přesně přečetla, o čem je. Takže na začátek poměrně velké překvapení, když jsem si pod názvem představila nějaký poetický příběh s jezerem na pozadí, a chtěla si v její společnosti zpříjemnit letní čas. Ani tak ale nelze říct, že bych byla zklamaná, i když syrovost a surovost občas značně předčila mé (zcela mylné) očekávání. A k tomu už jen asi jediné - je to žíznivá kniha. Díky vodě v jezeře, které pořád ubývá, díky očekávání, které se nikdy nenaplní a nakonec i díky slzám, kterým se člověk neubrání v momentě, kdy je po jejím přečtení donucen si uvědomit, že podobný příběh se někde někomu děje zase a znovu -

05.08.2018 5 z 5

Dešťová hůl Dešťová hůl Jiří Hájíček

Vzhledem k tomu, že je to už několikátá Hájíčkova kniha, kterou jsem měla možnost číst, prostředí, které představuje a vytváří, mi už bylo tak nějak důvěrně známé. Cítila jsem se v něm příjemně a bezpečně, a to navzdory tomu, že se hlavní hrdina stále nebezpečněji ubíral ze svého zavedeného života zcela na opačnou stranu. Příběh reflektuje témata, která jsou v současnosti aktuální a diskutovaná, čímž je čtenáři ještě bližší. Dešťová hůl drží standart knih předchozích (možná mi přijde vyzrálejší a méně průhledná než Rybí krev), napětí je vystupňované pozvolna, ale promyšleně, a po pár stránkách se už dá těžko odložit...

08.11.2016 5 z 5

Z deníku kocoura Modroočka Z deníku kocoura Modroočka Josef Kolář

Skvělé...jako vždycky:)

05.11.2016 4 z 5

Fotbalové deníky Fotbalové deníky Jiří Hájíček

Krátká sonda do života současného čtyřicátníka, která je sice v něčem nepravděpodobná, většinou ale dost přesná. Nejlépe vyznívá popis atmosféry levných hotelů a ubytoven, stejně jako podivné osudy lidí žijících na vesnici nebo v menších městech. Vzhledem k tomu, že autor všechny peripetie svých hrdinů popisuje s určitou laskavostí, nabude čtenář dojmu, že to přece jen všechno dobře dopadne. Ve výsledku tak v něm zůstane určitá hořká pachuť nelibosti, podobně, jako když zjistíte, že v hotelu, kde jste ubytovaní, jsou záchody a sprchy společné pro celé patro -

06.01.2016 4 z 5

Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých Olga Tokarczuk

Spíš než jako detektivku jsem knížku vnímala jako mírně nadsazený obrázek současné společnosti, s níž se (po svém) dokáže vypořádat jen osoba mírně vyšinutá. Na pozadí nerovného boje přitom celou dobu působí klidná a hojivá moc přírody, která je vlastně hrdinčiným největším spojencem.

28.02.2013 4 z 5

Američtí bohové Američtí bohové Neil Gaiman

Taková ta situace, kdy se s Gaimanovými knihami v životě pořád nějak míjíte, a pak najednou přijde chvíle, že jste z ničeho nic zakotvení v klubu a pohodlně začtení a pomalu vám dochází, že máte před očima (božsky) nesmrtelnou klasiku. Krásně a smysluplně strávený čas, podněty k přemýšlení a příběh, který v sobě nenese jistotu konce, ale nekonečného začátku.

11.01.2025 4 z 5

Takové maličkosti Takové maličkosti Claire Keegan

I mně bylo téma dosud neznámé a při pročítání historických událostí v závěru získala pro mě kniha ještě zcela jiný rozměr. Na druhou stranu svědčí o mistrovství autorky, že dokázala tak těžké a trýznivé téma zpracovat tak, že ačkoliv stále přítomné zůstává skryté mezi každodenními i předsvátečními starostmi. Drží Vás v naději, že pravda, kterou tušíte, je jen zdánlivá a řešení přichází tak nečekaně, že ten skutečný strach zažijete až po tom, co knihu dočtete celou.

18.01.2024 5 z 5

Eugenie: Příběh české hoteliérky Eugenie: Příběh české hoteliérky Jana Poncarová

Nějak se mi za celou knihu nepovedlo získat k hlavní hrdince větší náklonnost... nevím, zda je to vina autorky, nebo se nedokážu do dané doby vžít... pro mě to zkrátka nebyla žena, kterou bych si vzala za vzor. Dovedu pochopit, že k sňatku byla donucena, že chování k vlastním dětem bylo ovlivněno zkušeností s vlastní matkou i to, že stále prahla poznat opravdovou lásku...ale moje sympatie si nezískala. Příběh není nezajímavý, ale často se ztrácí ve zbytečně titěrném vykreslování detailů, které místo aby navodily atmosféru, naopak začínají po čase čtenáře nudit. I tak ale myslím, že to je kniha, kterou si stojí za to přečíst...a určitě bude mít zvláštní kouzlo pro ty, kteří znají plzeňské reálie...

24.05.2020 3 z 5

Ema a kouzelná kniha Ema a kouzelná kniha Petra Braunová

Krásné ilustrace, ale jinak teda pro děti pěkná depka. Celkově není jasné, kam se pak dívky dostanou, když Sirotčinci odrostou, proč všechny viděly Město jako krásné - a jen Ema ho vidí takové, jaké skutečně je apod. Knížka je to nepochybně zajímavá a mezi dětskými knihami patří mezi ty kvalitní, ale příběh je to značně neutěšený a ani závěrečná jásavá scéna s happyendem (sen nebo skutečnost? ) to nezachrání.

12.03.2020 3 z 5

Kubula a Kuba Kubikula Kubula a Kuba Kubikula Vladislav Vančura

Příběh je to pěkný, ale bohužel dnešním dětem je text už jen těžko srozumitelný, je tu řada slov, která už se dnes nepoužívají a i když je průběžně vysvětlujete, kouzlo se vytrácí. Přesto tu jsou některé pasáže, které si jistě oblíbí...

05.11.2019 4 z 5

Outsider Outsider Stephen King

První King, který se mi dostal do ruky...Měla jsem vždycky nějakou představu o tom, jaké jeho knihy jsou, a do čtení se moc nehrnula. Outsider mě ale velmi překvapil - skvělý stal psaní, zajímavá charakteristika postav a - navzdory prvkům sci-fi - uvěřitelný příběh. Postupně se zvyšující napětí, které nepoleví ani v momentě, kdy už víte, s kým “máte tu čest”. Výborné popisy míst, měst i krajiny, zkrátka to nemá chybu.

04.11.2019 5 z 5

Petrolejové lampy Petrolejové lampy Jaroslav Havlíček

Nečekala jsem, že mě tahle kniha tak nadchne, četla jsem ji s ostýchavým nadšením-přece jen málokdo ten děj nezná. Co mě místy trochu zaráželo byla přímost a někdy až krutost s jakou autor popisuje charaktery hlavních hrdinů a peripetie jejich životů. Např. Štěpky mi bylo většinu knihy prostě líto, protože tak, jak je vylíčená, nemohla prakticky svůj osud příliš změnit...a ani další aktéři si moc slitování nezasloužili. Ale asi proto je ta kniha opravdu jedinečná, protože dobu, a problémy, které přinášela, popisuje bez zbytečných okras a velmi napřímo.

15.06.2019 4 z 5