Kudík komentáře u knih
Škoda chybějícího humoru (oproti přechozímu dílu), a také kvantita hlavních postav, která nepokryje kvalitu. Zvláštní styl vyjadřování autorky a přeskakovaní v čase, ději a postavách je kapitola sama pro sebe. Musela jsem se soustředit na to co se kdy stalo, proč, a kdy to konečně postavy odhalí či vyřeší.
Máme zde tři kolegyně v účetním oddělení, bráno od nejstarší Maggie Simpsonové přes Jess Willerseyovou až po Saru Maynardovou, dále jejich (nepřekvapivé) nové protějšky i Jessina aktuálního ex Martina Cowleyho. Neil Jackson má "anonymního" klienta, který chce koupit a reorganizovat společnost, ve které je trojlístek zaměstnán. Každá z žen čelí jistým problémům v soukromém životě, Jess se obává, aby se Martin nevrátil a ráda by místo kontroly čísel fotografovala, Maggie potřebuje zařídit pohřeb své právě zesnulé matky a Sara je hodně naivní a touží po ideálním partnerovi. Do toho se jich dotýkají změny na pracovišti. Děj hodně zachraňuje novofundlanďan Dudley a kocour Generál Gordon, kteří zde byli nejdokonalejší. :)
Věnování v prvním díle mi napovědělo, že se Stonevill již někde objevil, ale až zde jsem pochopila, že tato série se má číst po "Škole dědiček". Nevadí, někdy jí snad také zdolám.
Lady Minerva Sharpeová je autorkou krvelačných gotických románů, kde čerpá inspiraci za svého života. Líbí se mi, jak okolí a rodina přesně ví, kdo představuje její hrdiny, hlavně oblíbeného padoucha markýze z Rocktonu. :) Nebyla by to ona, aby závěrem nepřekvapila. Díky Gilesi Mastersovi, advokátovi a zdárnému sekundantovi bratrů Sharpeových v mladších letech, se podaří poodhalit zápletku ohledně smrti rodičů Lewise a Prudence. Zatím asi nejlepší díl.
Porovnám-li tento titul s ostatními od této autorky, tak mi přijde jako (prozatím) její nejlepší. Mila byla prostě hrozně milá. :) Dále také neuvěřitelně naivní a ono již její členství v romantickém klubu vyprávělo samo o sobě, ale mít takové přátele jako byl Leon, Fiona a Josefína, tak jsem v něm také. Potkala však Thea a tam dostaly její romantické představy trošku na frak, anebo stručně se seznámila s realitou. Po ztrátě zaměstnání a zjištění, že Theo je zasnoubený se díky přátelům dostává na dva měsíce do Skotska, a to do fiktivní vesnice Applemore, kde po zabydlení se v domě, který hlídá, a to vč. dvou koček, narazí na tajemství a jako dcera pekaře, také na zásadní problém, což je nedostatek pečiva. Toastový chléb odmítá a pečení bere jako příjemnou terapii a náplň volného času. Díky svému umu se seznámí se svými sousedy a začne provozovat výměnný obchod. Chleba za šálu, různé lekce, stravu..... V domě se celkem originálně objeví i syn majitelů Finley, který z počátku jejímu kvásku nehoví. Oceňuji popis přípravy, hnětení a pečení, což vč. slova chléb zabralo dobrou třetinu. Ještě více si cením receptů v samém závěru.... možná někdy seženu ingredience a odvahu něco z toho prubnout. Celkově nenáročné a příjemné čtení s nepřekvapivými zvraty.
Série o měňavcích.... dobrých i zlých, každopádně skrytých mezi lidmi. Kdysi dávno jsem něco podobného četla, a tohle je taky taková fantasy pohádka pro větší holky. Ideální do tohoto počasí, protože to mozek nijak nezavaří. :) Šéfkuchařka Tessa Byrneová byla napadena zlým drakem při vaření cibulové polévky, a tak když jí její sousedka Ella zachrání a pošle ke skupině ostřílených měňavců, jedním z nichž je i Kai Llewellyn se slovy, že jim lze věřit, Tess v dané chvíli nic jiného nezbývá. Příběh se čte rychle, a co postavám závidím je ostrovní ráj Maui, kde se většina děje odehrává. Další díly přinesou příběhy ostatních postav a další horniny. :) Zajímavý bonus je kapitola ke každému dílu navíc.
(SPOILER) Dokonalá pohádka neexistuje (nemyslím tím pouze tento příběh, ale obecně). První cca polovina, a to seznamování se Margot "Smutnoočky" s Davidem byla skvělá. Krásně to doplňovalo špičkování všech tří sester (trhlá Patricie, super Candela a hledající se nejmladší Margot) vč. komentování jejich matky s "kočičím" ksichtem. :)
A já si říkala, jak je to skvělé, že sice Margot utekla od oltáře, ale nebylo v tom standardní klišé (např. nevěra ženicha). Jenže v polovině se to nalomilo a kamarádství Davida s Margot i s jejich vzájemnou výpomocí získat své ex zpět se trošku zvrhlo a já byla zmatená jejich myšlenkovým pochodem, protože signalizovali rozporuplnou budoucnost. Ale závěr a slovo autorky to vysvětlí. NZ koketo. :) Za mě 3,5*. Jen si ještě neodpustím poznámku, že mi ve výsledku bylo Filippa a Alberta líto.
(SPOILER) Při své živé fantazii jsem knihu nedala na jeden zátah, jak jsem zvyklá, ale doslova si jí užívala po tři večery. Jedná se zde o (fiktivní) reportáže autora s "přeživšími" po celosvětové válce se zombiemi. Některé příběhy a vzpomínky mě oslovily více než jiné, každopádně vynechám-li zetka, tak až zamrazí, jak mi některé přišly reálné. Už jen to, že pacient nula pochází z Číny....(titul je z roku 2006), dále výstižně uvedená mentalita jedinců, skupin, vlád a národů. Přiznám se, že častěji jsem měla husinu, než-li slzy v očích. Těžko říci, jak by se sám člověk zachoval, asi by také bojoval, ale přijít o všechny blízké, kdo ví? Zaujala mě ukázka různých druhů rodičů, např. rodiče Jesiky Hendricksové, podání matek Mary Jo Millerové, která dokázala holýma rukama utrhnout zetku hlavu, aby ochránila své dítě, anebo maminka Sharon, která by jí raději uškrtila, než aby si jí vzali. Dále mě hodně oslovilo vyprávění Todda Wainia, od bitvy v Yonkers, přes Hope v Novém Mexiku po odchod do civilu, ale i příběhy postav, jako jsou generál Rádž-Singh, Christina Eliopolisová s Mets na vysílačce, otaka Kondo Tatsumi, kapitán Čchen a jeho manévry s ponorkou, plán a osud Paula Redekera a další. U vyprávění o psích veteránech, o jejich úlohách v boji, o zverimexu, a dále o vymizelé populaci velryb jsem byla ráda, že se jedná pouze o fikci. Zjistila jsem kdo jsou quislingové, sandleři nebo co je lobo, a také jak moc málo má kniha společného s filmem.
(SPOILER) Po autorčině sérii Romantické útěky je zde tato kniha, která do ní sice nepatří, ale název titulu "Útěk na venkov" jakoby to vyvracel, přičemž namístě je vhodnější v orig. "A Girl's Best Friend".
Ilustrátorka Ella se uchýlí na půl roku do domu své kmotry Magdy a díky tomu (a svým rodičům) se musí postarat o černou labradorku Tess. Milovníci čtyřnohých mazlíčků toto ocení, protože více než na prostředí, se autorka tentokrát soustředí na soužití se psy. Ella i veterinář Devon měli dost společného, a to ze začátku nic moc náladu (kdo by se jim divil) a dále podvádějící partnery. Při jejich pozvolném poznávání si je člověk oblíbí, a také zvídavé a velmi akční starousedlíky, ale nejvíc se mi zamlouvala Bets (zde mě mrzí, že nevím, jak to dopadlo s Jackem, ale možná je to příprava pro další příběh). Dále je škoda, že kniha neobsahuje alespoň jednu ilustraci myšáka Cuthberta s kloboukem a s jeho sourozenci. :) Velmi povedený příběh, kde jsem si pár situací živě představila a smála se spolu s hrdiny.
(SPOILER) Abigail Wingateová je autorkou románů, které píše pod pseudonymem Georgianna Harcourtová. Současně je i prostřední dcerou sira Harlana, který má ještě starší, již ovdovělou a silně snobskou, dceru Violet a nejmladší, hodně koketující, Sofii. U důvodu a způsobu náhrady personálu, který zapříčinila zrovna Sofie, jsem se bavila. :) I pletichy Harlana byly úsměvné, hlavně to, že se rovnou v počátku prořekl a bylo jasné, co má zamčené v šuplíku. Nathan Cantrell byl vržen mezi tyto sestry a díky zážitku s Rusalkou měl předem jasno. Další postavy, které usnadňují, anebo ztrpčují cestu této dvojici jsou teta Abigail Augusta, ml. bratr Nathana Freddy a pár pávů sira Harlana v podání Garricka a Siddony. Nenáročné čtení s lehce tvrdohlavou hlavní hrdinkou. 3,5*
(SPOILER) Autorka je stylem humoru přirovnávána k Jo Watson, což mohu potvrdil, ale současně je to i její umírněnější verze.
Ruby Brooksová žije v přízemním bytě s totál zdevastovanou kuchyní, kterou jí jistý Kevin, alias montér kuchyní demontoval a již nově neosadil, kde tráví svoji nucenou dovolenou na pozici evenťačky. Po prvních stránkách jsem si osobně myslela, že je to líná alkoholička. :) Hodně z chování Ruby, anebo jejího souseda, kuchaře Adama Findera, se vysvětlí až v průběhu děje, např. proč on divně reaguje na balíky a proč se ona rozešla s Danielem. Její předsevzetí mi přišlo (bod č. 1) trošku jako obsese, ale celkově jsem se dobře (hlavně s postupujícím dějem) bavila a velké plus za Bruta, který dostával pohledy a za témata jako je stalking. Mimo Ruby zde báječnou dávkou sarkasmu oplývala i Inspektorka Lenhamová.
"Předsevzetí:
1 deset soutěží za den
2 zabít montéra kuchyní
3 práce snů
4 navštívit Japonsko
5 nespat s Danielem už nikdy"
Maggie May Rileyová byla do svých 10let kouzelné dítě s velmi živou povahou, ale silně traumatický zážitek jí připravil o hlas. Začátek byl perfektní, ale bohužel i přes poznámku od autorky, jak moc a z čeho přesně čerpala ze svého života, to prostě nebylo ono, protože proč nikdo nezjišťoval, co přesně se jí v lese stalo? Taková změna a stačí jen jí nechat oněmělou a zavřenou v domě? Zmínka o tom, že doktoři a terapeuti chodili za ní je sice fajn, ale stále zůstává otázka proč nikdo nic nedělal? Kdybych byla na místě kteréhokoliv člena z její úžasné rodiny, tak to prostě zjistím, protože v tom bylo jádro pudla. No a Brooks Tyler Griffin... páni. Kdyby mu autorka v závěru nenaložila nezasloužený pád do vody a životní pokles bezmála na samé dno (minimálně lahví), tak by byl kotvou pro většinu z nás. Jsem ráda, že v epilogu došlo na Jam se Skippym.
(SPOILER) Od autorky opět parádní příběh o loupeži půl milionu dolarů, která se udála před 20ti lety, a i přes nepřímé důkazy byla přisouzena otci Arden Maxwellové, Joeovi. V daný den a noc se toho stalo však mnohem víc a autorka mě od začátku bravurně vodila za nos. Již z anotace je patrné, že na to Joe nebyl sám, ale měl parťáky.... budoucího válečného hrdinu, v době loupeže 17letého synovce majitele baru Ledge Burneta a budoucího okresního prokurátora, v dané době pouze mladistvého zrzka Rustyho Dylea. Arden bylo 10let, takže si je nepamatuje, ale zná je její o 10let starší sestra Lisa, která se po zmizení otce o svou mladší sestru stará. Příběh se střídá, současnost x minulost, vždy za jednotlivého účastníka. Jsem ráda, že ještě před odhalením autorkou jsem odhadla pravou podstatu vztahu mezi Ledgem a Crystal, a také početí dcery Arden, jen jsem Jacobovi přisuzovala jinou roli. Samotné rozuzlení v závěru mě přesto překvapilo a konec mi přišel trošku moc rychlý. 4,5*
"Do rána se totiž celý ten skvělý plán zbortil jako domeček z karet.
Jeden z nich skončil v nemocnici.
Druhý seděl ve vězení.
Třetí ležel v márnici.
A čtvrtému se podařilo i s celou kořistí pláchnout."
Po prvním díle jsem šla do druhého se stejným očekáváním, a to se naplnilo. Daisy a Prescot, alias Silver a princ Scotty, oba cca okolo 20let s vyjadřováním puberťáků, ale vzhledem potetované valkýry a modela. Některé situace, a to snaha autorky o akční zápletku a závěr, chování postav, ať již bodyguardů nebo v rodině.. milostné zápletky napříč a přes příbuzenské vztahy, to vše byla dobrá snaha, ale vyšel z toho trošku guláš. Psát knihu v těhotenství je samo o sobě akční až dost. :)
Hodnotím stejně jako předchozí díly, ale tento je s odřenýma ušima. Coll zde byl skvělý a Persephone mu zdatně sekundovala, ale příběh jako takový, resp. samotný závěr mi přišel nedotažený. Ať již vysvětlení ohledně spolupachatele, který byl díky "nehodám" v divadle zřejmý, anebo ohledně rodičů MacTaggertových. Chyběl mi zde epilog, min. o měsíc později, zda došlo ke svatbě Eloise a Matthewa.
Opět hezký, pozvolný příběh z prostředí okolo skupiny Beyond Sanity, umělecké školy a prken muzikálové Broadwaye s dávkou sympatických postav, kde se již nyní těším na další díly, konkrétně na ten třetí s Ally a Ethanem. Sice se mi občas něco nepozdávalo, ať již u lehce naivní, ale jinak skvělé Riley, anebo u Juliana a jeho přístupu k situaci se Summer a přátelstvím v rámci kapely, kam se začlenil cca před čtyřmi lety, ale jsou to jen drobnosti. Komu se líbí série a jednohubky z podobného prostředí nebo ražení v podání autorek jako je Callihan, Zapata, Scott...., ten si i zde přijde na své.
Předchozí díly se mi zdály obsahově lepší, a i více vtipnější. Tento mi přijde v něčem trošku moc násilně zasazený do současných trendů, a to včetně nejky a Noaha. Možná to tak aktuálně vnímám, protože jsem si do svého rozpoložení nezvolila nejvhodnější titul, ale třeba černé oblečení a pár kérek z Noaha bad boye zrovna nedělá, ale oceňuji vysvětlení pro jeho oblečení. U Charlee jsem za celou knihu nevyhodnotila, zda a jak moc mi je sympatická. Totožnost Williama Thatchera jsem si díky alternativnímu konci potvrdila, protože byly pouze dvě možnosti a v knize je ta první vyvrácená, přesto jsem raději za ten řádný konec. 3,5*
Od autorky jsem měla v plánu začít sérií "Objekty touhy", ale nakonec jsem sáhla po této knize a nelituji. Humor je sice jednoduchý, ale i tak jsou zde vtipné situace, které pobaví, jen to uteklo moc rychle. V samotné knize mě překvapily dva momenty, a to první je "útěk" po schodišti, kdy se opravdu Chelsea zastaví, i když na chvilku zatouží být jako hloupá hrdinka z filmu a dále Damonova reakce na Lunu, rep. zjištění, že je otcem.
Něco mi říká, že další díl s Chrisem může být ještě lepší, protože zde byl opravdu číslo.
U této knihy si nejsem jistá jak ji hodnotit a není to přímo v tom, že Farrah chce Jace a on chce jí, ale s ohledem na Nathana se (chvíli) drží zpátky, což je celkem neoriginální zápletka, ale zase co se týče rodičů, to je jiná káva. Část děje je jako přes šablonu, takže kdo má od autorky něco načteno, nebude překvapen ani zklamán. Je zde i pár lehčích zvratů a celkem mi bylo líto Kai, ale něco tomu přesto chybělo. 3,5*
Typická Nora a příběh jako podle šablony, protože prostě hned víte, kdo z rodiny má prsty v únosu Cate, a že Noah není ten pravý, a kdo to asi tak bude, ale nic z toho nevadí.
Začátek, a to hlavně útěk Cate byl parádní. Nevím, zda bych toto zvládla jako dospělá, ale jako 10letá (ani v adrenalinovém módu) určitě ne. Otec a prarodiče Cate i matka a babička Dillona, byly úžasní a zvlášť mě bavil (ex)šerif Red a Consuela.
Kdyby tak často Lottie nezdůrazňovala jakou barvu očí má Logan...., a to je jen jeden z rozdílů mezi knižní postavou a obálkou. Každopádně Charlottin vztah s rodiči mi dal celkem zabrat, i když jisté pochopení mám pro chování obou dvou stran. Vztah s Loganem jí dal v tomto ohledu mnohé. Přesto mi některé pasáže přišli trošku moc v různých ohledech, ale i tak je to příjemné a oddechové čtení.
(SPOILER) Přečteno doslova za chvilku s tím, že jsem občas žasla nad naivitou příběhu, ale také se celkem dobře bavila. Škoda obálky, kde popis Garricka absolutně neodpovídá, a také 3. dílu s Kelsey, který nevyšel v překladu. Každopádně postavy byly sympatické a já se osobně nejvíc bavila u kočky Hamleta:
"Obrátila jsem se k odchodu, ale jeho hlas mě zastavil.
„Jak se má vaše kočka?“
„Jaká kočka? Á! Moje kočka. Ta kočka... ta je moje. No, ona je...“
Říkala jsem, že je to ona, ne? Nevymýšlela jsem si, že mám kocoura...?
„Ona... je jí dobře. Mňouká a přede a dělá všechny ty kočičí věci.“
Bože, proč ty dveře musí být tak daleko?"