kure91
![Svět v bouři Svět v bouři](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496830/svet-v-bouri-Tgk-496830.jpg?v=1654452871)
No budu asi souhlasit s některými dalšími hodnotícími, tahle knížka mi nakonec moc nesedla. Čtenáři byla odhalena asi většina tajemství světa, kde se děj trilogie odehrává, dostali jsme menší background na to, jak se xenorganti/zrůdy/céčka dostali na Zemi a co vedlo k celému Nanebevzetí. Samotný děj knížky se dá rozdělit na dvě části, antré na Islandu, které vede k výletu do Archy, kde se propojí postavy z předchozích knížek a začíná výlet do Říma. A vlastně tady mě ta kniha přestala svým způsobem bavit, protože mi přišlo, že děj strašně kopíroval strukturu autorčiných knih Legie. Někam se jde, něco se posere, pak se to posere ještě víc a nakonec to nějak dopadne. Takže oproti předchozím dílům budu v hodnocení zlejší, ale rozhodně tím nechci říct, že by knížka nestála za to. Jen je proti zbytku z mého pohledu trošku slabší. A možná za to může to, že už jsme přišli o tu původní atmosféru, kdy vše obestírala hromada tajemství.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Jeremyho farma nejen zvířat – Než se vrátí krávy Jeremyho farma nejen zvířat – Než se vrátí krávy](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517168/jeremyho-farma-nejen-zvirat-KCY-517168.jpg?v=1685347214)
Farmář Jeremy mě baví asi víc, než jako automobilový sloupkař, ukazuje se, že to není jen orangutan z Top Gearu :)
Mám rád styl Jeremyho humoru, líbí se mi většina jeho názorů a samotná knížka z mého pohledu není jen opakováním prvního dílu, ale díky koloběhu farmy a jejímu postupnému budování se dozvídáme zase spoustu nového, jak to na Diddly Squat funguje.
![Hlubokej průser Hlubokej průser](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124527/hlubokej-pruser-124527.jpg?v=1338108408)
Ke knížce jsem se vrátil po letech, co mi ležela v poličce a s odstupem minimálně půlky dekády musím říct, že se na ni dívám dost jinak. Asi to bude vlivem toho, co jsem mezitím na poli knížek podobného žánru načetl, takže mě část nadšení opustila. Ale pořád, možní z nostalgie dám poměrně vysoké hodnocení.
Nyní k samotné knížce, jejíž děj je poměrně přímočarý a sledujeme, jak se jeden vysloužilý irský voják v New Jersey pomalu, ale jistě noří do průseru, aby se z jeho hloubky následně vyhrabal. Ač by se místy kniha mohla či chtěla tvářit jako realističtěji pojatá, tak poměrně rychle zjistíme, že je tam trošku té béčkové nadnesenosti nebo trošku brakovosti, kdy prostě hrdinovi vychází vše a krásně do sebe celý děj zapadá. No ale není to úplně škodu, děj pěkně odsýpá, autorův jazyk ve čtivý a humor použití v knize mi sednul. Takže after all, pořád knížka, kterou stojí za to doporučit.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Parte Parte](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445655/parte-mgL-445655.jpg?v=1596878934)
Hned na úvod napíšu, že knížka mě bavila a docela jsem si hledání Eumenides a hon na něj vychutnával, příběh byl zajímavě napsán a zasazení do Číny bylo zajímavé. Děj odsýpal, mnohdy jsem se však přistihnul, že jsem spíše fandil záporákovi než policii, protože hlavní záporná postava byla napsána fakt dobře. S čím jsem měl trošku problém byl závěr knihy, kdy mi přišlo, že už to začalo být trochu překombinované, což platí zejména pro závěrečnou scénu na letišti. Takže autor si chtěl nechat cliff hanger a otevřený konec pro další díl, ale za to ode mě dostane jednu hvězdičku v hodnocení dolů.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hvězda Severu Hvězda Severu](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383834/hvezda-severu-orq-383834.jpg?v=1537518602)
Ale jo, budu tentokrát zlý, protože ten závěr mě zkazil zážitek z celé knížky. Ta byla tak cca do 400 stránky dobře čtivá, bavila mě, zasazení příběhu do Severní Korei bylo hodně originální a moc jsem neměl problém s tím, že by mi něco přišlo přitažené za vlasy nebo tak, vše se dalo v rámci autorské licence přijmout. Ono člověk něco o KLDR a kultu Kimů slyšet či četl, takže ho nějak tamní režim nepřekvapil, ale i tak, prostředí bylo na onu pověstnou jedničky s hvězdičkou.
Vše se ale zlomilo od scény ve vlaku v záběru knihy, kde mám pocit, že si autor před psaním vytáhl z kapsy kuličku pinktu a rozhodl se to rozjet... Ne a ještě jednou ne. Posledním cca 80 stránkám jsem nevěřil ani čárku mezi souvětími, tohle se hodně nepovedlo a dost mi to zkazilo zážitek z celé knihy.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Organická oprátka Organická oprátka](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413158/organicka-opratka-IWQ-413158.jpeg?v=1560234181)
U autora budu mít asi problém s tím, že jsem první četl Posmrtnou predaci, která byla se svým celým Odpočinkem a Vincentem Krhavým vlastně ještě docela realistickou a uvěřitelnou knihou v porovnání s Čepelí a Organickou oprátkou. Ve druhé jmenované knize autor opět popouští uzdu své fantazii na maximum a možní i trochu za něj, protože nápadů se tu dočkáme nebývalo hromadu. Podobně jako u Čepele mi moc nesedl závěr příběhu, ale co se musí nechat je autorům styl psaní, který je jednoznačně čtivý, je vidět krásná hra s jazykem a výrazovými prostředky a nechybí různé wise cracky hlavních postav, které jsou drsnější než šmirglpapír a nahláškovanější, než všichni osmdesátkový akční hrdinové dohromady.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Nanobook Nanobook](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24103/nanobook-fIu-24103.jpg?v=1572779559)
Jak postupně objevuju Tatáče, tak bylo potřeba dohnat resty i v publikační části, takže Nanobook byl jasná volba. Když knížku pojmu jako rozšíření příběhu Nanoalba, tak lze říct, že je to takový příjemný, milý příběh, který se hezky čte a jenž není nijak čtenářský náročný. V textu jsou poměrně jasně vidět některé vzorce uplatňované v textech kapely, hlavně hraní se slovíčky a různými slovními obraty. Takže vzato kol a kolem, příjemná knížečka, ale na plné hodnocení to nebude.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Rudá Rudá](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476829/ruda-TdL-476829.jpg?v=1626252574)
V druhém dílu se tedy hodně přitvrdilo a to po všech frontách, takže rudá teče proudem a autor se toho nebojí, když do děje přináší nové postavy a jakmile si je člověk trochu oblíbí, tak je hned zabíjí a to se děje i řadě nám již známých postav z prvního dílu. Děj knížky pokračuje o něco později za koncem Šedé, do Evropy se valí sovětská armáda a v boji jí pomáhají espeři, přičemž cílem je Temelín. Na pozadí tohoto děje se odehrává příběh separátním pohledem Jenovéfy, Miša a vojáka Karla. Jak se na dobrou knížku sluší a patří, jejich osudy se postupně protnou v závěrečném boji, který z mého pohledu nepřinesl nijak velký happy end (ostatně by to k charakteru celé knížky ani nesedělo) a ponechal, snad, otevřená dvířka pro další pokračování.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Prázdný svět Prázdný svět](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458288/prazdny-svet-KUO-458288.jpg?v=1605207657)
Jak už píše Dukát, spíš než běžný román je knížka sbírkou povídek, kde sledujeme vývoj v horizontu nějakého století a půl od první světové války, kdy nastala Finská krvácivá horečka a změnila běh dějin a vývoj světa jinak, než jej známe. V jednotlivých povídkách, sledujeme postupnou obnovu světa, vznik několika říší - ať už Domoviny nebo Moskevského knížectví a postupně se propracováváme ke střetu těchto dvou státních útvarů. Na pozadí tohoto konfliktu je vykreslován život zejména v Domovině, vývoj její společnosti, techniky a podobně. No a právě způsob vyprávění je na jednu stranu zajímavý, na druhou stranu zdrojem mojí největší výtky, protože hodně událostí je jen naznačeno, ponecháno mezi řádky a čtenář si je musí domýšlet. Ale konec konců, autorovi se povedlo stvořit zajímavý svět a klidně bych si z tohoto prostředí ještě něco přečetl.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Terapie masem Terapie masem](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476383/terapie-masem-gf0-476383.jpg?v=1625560370)
Jo, tohle je přesně ten typ humoru, co můžu. Nejedná se o čistě černý humor, byť ten je často zastoupen v míře hojné tak, že by se ta plantáž bavlny sklidila hodně rychle, ale autor si dost pohrává se slovními hříčkami, dvojími významy slov a podobně. No a detektiv Fisting to má těžké :) Rozhodně lze doporučit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Deset tisíc životů Deset tisíc životů](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421566/deset-tisic-zivotu-Rs0-421566.jpg?v=1569244720)
Musím dosti přemýšlet, jak knížku ohodnotit. Místy mi přišlo, že tam bylo momentů k zasmání, pak hned následovaly vážné pasáže a některé části byly takové prázdnější. Ale četlo se to dobře, autor umí psát čtivě, samotný "nadpříběh" Mila a Suzie zujal a byl jsem zvědavý, jak jim to dopadne. Takže sečteno a podtrženo, příjemné čtení, ale asi nebudu mít důvod se ke knížce vracet.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kronika 20. století Kronika 20. století](https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95074/kronika-20-stoleti-95074.jpg?v=1320963935)
Kdysi jsem tuhle bichli přečetl komplet. Dodneška ji mám v poličce a kdybych chtěl listovat historií, tak je připravena.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Trabantem kolem světa: Velký deník z cest Trabantem kolem světa: Velký deník z cest](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/461112/trabantem-kolem-sveta-velky-denik-z-YWs-461112.png?v=1651673879)
Hodnotit tuto knihu je poměrně složité, kdybych nikdy nevěděl o Žlutém cirkusu, tak řeknu pecka, ale jakmile člověk viděl jejich seriály, byl na Náčelníkových přednáškách nebo sledoval jejich sociální sítě, moc nového se nedozví. Avšak to bylo předesíláno před vydáním knížky i na jejím úvodu, takže to vytýkat nemůžu... Celá knížka shrnuje všechny výpravy Žlutého cirkusu pěkně, jak šly za sebou a poskytuje ucelený přehled toho, kam se šlo s Trabanty, Maluchem a motorkami dostat, co se při tom rozbilo a co posádky zažily. Takže závěrem lze jen říct, že knihu jde jen a jen doporučit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Šedá Šedá](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/443178/seda-2gx-443178.jpg?v=1590009386)
Hned na začátek musím říct, že knížka mě bavila mnohem víc, než autorova povídka z podobného světa, která byla obsažena v magické antologii dua Hokr + Kyša, tady vše fungovalo, postavy mi přišly dobře napsané a děj odsýpal a krásně gradoval. Musím taky říct, že jsem z anotace knihy a přebalu (jak už zmínila moira2912) čekal možná něco ve smyslu boje proti systému a rozbití ČS nebo tak.
Ale obsah knihy rozhodně má očekávání překonal, sledujeme, v mezích představeného světa, poměrně civilní a uvěřitelný příběh, kde být esperem není žádná výhra a je to spíše prokletí a stigma. Na kulisách rozpadajícího se Československa sledujeme snahu jednoho důstojníka o vytvoření vlastního státu ve státě, získání nadaných do svých služeb a na druhou stranu kladní hrdinové (lze o estébacích a tajných minulého režimu mluvit v intencích slova kladný hrdina? Spíš světle šedý...), kteří se těmto snahám postaví na odpor. Závěr graduje akční bitvou s hlavním antagonistou a končí tak trochu otevřeně. No a závěr mě vede k menší výtce, vůbec by mi nevadilo, kdyby bylo více osvětleno, co ona Šedá je a kde se bere. Něco bylo naznačeno, ale jen tak zlehýnka.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Říše Říše](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/437052/rise-8gS-437052.jpg?v=1585248448)
(SPOILER) Jak jsem byl nadšený z Inferia i obou pekelných povídek v Antologiích Hokr-Kyša, tak tady jsem rozpolcený. Jedno se Romanu Burešovi rozhodně nedá upřít, umí psát opravdu čtivě a tak, abych prostě zapomněl na to, že ráno vstávám do práce a prostě četl tak dlouho, než dojdu konce knihy. Potud dobré. Avšak jak lze čekat, teď přijde to ale. A nebude jen jedno. Takže bacha, možná lehce spoilnu. Knížka je tvořena dvěma povídkama, přičemž první časově následuje tu druhou. Druhá se věnuje rodičům hlavní postavy z první povídky a vykresluje život v končícím Protektorátu. První povídka dějově odpovídá většině anotace knihy a ukazuje zda jeden výjimečně nadaný jedinec dokázal zabránit třetí světové válce. Vzhledem k provázání jsem trochu doufal, že se z druhé povídky dozvíme, jak se jedincovo nadání vzalo, ale to jsem nějak nezjistil a to, jak se jeho schopnosti vyvíjely v první povídce, taky bych čekal nějaké větší vysvětlení. Samotný konec první povídky byl takový jako... "Konec".... Na závěr si nemohu nechat poznámku, že mě prokreslení světa trošku připomnělo Muže z vysokého zámku, ale ono asi po vítězství Osy to moc jinak nejde.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Maraton a jiné pošetilosti Maraton a jiné pošetilosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180859/maraton-a-jine-posetilosti-3cX-180859.png?v=1527242509)
U tohoto typu knihy hraje velkou roli, jak člověku sedne autorům styl psaní či humoru a v mém případě mi to sedlo, takže jsem byl s knížkou spokojený. Formou krátkých fejetonů či úvah autor nahlíží na různé aspekty běžeckého sportu, často nechybí nadsázka či zlehčující podtón, což mě velmi bavilo, protože jestli mě něco u běžeckých knížek nebaví, tak je to hra na absolutní vážnost a serióznost.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kříže Kříže](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/1062/krize-iw5-1062.png?v=1615136694)
Přemýšlím, jak závěr série hodnotit. Oproti trojce byl čtvrtý díl hodně dobrá jízda, dost koleček zapadlo na své místo v soukolí děje, ale nakonec mi úplně poslední stránky připadly, že zůstalo až moc nezodpovězených věcí a konec byl takový hodně otevřený. Sice jde o jiný typ literatury, ale z konce mám podobný pocit jako ze Vzpomínky na Zemi, kdy v podstatě též závěrečný díl byl bomba, ale posledních pár stran nepřineslo konec dle mého gusta. Ale na odlehčenou, tortura prostřednictvím Kelly Familly by měla být zakázána Ženevskými konvencemi. Až mi bylo Zářícího líto :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Poslední stadium Poslední stadium](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/326182/posledni-stadium-bny-326182.jpg?v=1487186387)
Otec zakladatel se vrátil, aby dovedl do konce první sérii Kladiva a konec to byl velmi zajímavý. Hned od začátku se jede docela velké tempo (ne tak, jak v prvních dvou knihách, ale pořád to dost ubíhá) a boj o záchranu magie zuří naplno. No a nebyla by to ústřední čtveřice, aby se neocitla přímo v centru dění, snažila se překazit jeden genocidně ambiciózní plán, zachránit při tom svět a jen tak mimochodem udržet naživu magii. Pokud bych měl mít výtku, tak jsem čekal, že Rakovina bude trošku zajímavěji vykreslení nepřítel, přece jen to byl boss fight sezóny, ale nějak jsem se asi nechal zmlsat předchozími záporáky. Ale rozhodně se těším na další sezónu a pokud nebude zpět celá čtveřice, tak si to u mě otec zakladatel hodně rozházel. Zrovna mou oblíbenou postavu a takový nejasný konec. Grrr.
--------------------
"Samozřejmě," zamyslel se Felix, "pokud bude mít moje dvojče bradku, musíme ho okamžitě zabít."
"Jasně," vybavila si Klaudie Star Trek. "Protože podle vousů se poznají lidé ze zlé paralelní dimenze."
"Ne. Protože s bradkou vypadám jak debil." Podíval se na Klaudii. "Slibuju, že pokud budeš mít trvalou, taky zkrátím tvé utrpení."
--------------------
"Mám nápad," řekl Vincenc. "Naučime ho na tofu. Uděláme z toho první veganskou rakovinu v dějinách lidstva."
--------------------
Ester von Blashkof se opírala o zvonek. "Jela. Jsem." Vyslovovala důrazně a s hrůzou v hlase. "Tramvají." Vkráčela dovnitř. "Za tohle mi někdo zaplatí!"
--------------------
... v lesích nacházeli houbaři rychle se rozkládající humanoidní tvory s ženskými rysy. Landa měl pro jednou pravdu. Chcíply dobrý víly.
--------------------
Bylo to, jako si dobrovolně provádět masáž žhavým pohrabáčem. Trochu hřejivé, ale hodně bolestivé.
--------------------
"Co to je?" zeptal se Walter.
"Svatý handgranát," řekl Vincenc.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Žrádlo pro psy Žrádlo pro psy](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/260840/zradlo-pro-psy-Fbf-260840.jpg?v=1577367680)
Sice jsem si pár prvních desítek stran říkal, proč to má tak nízké hodnocení, zatím to je docela v pohodě, ale pak to přišlo. Musím otřepané, WTF? Mám z knížky dojem, že autor tak nějak začal mixovat všechno dohromady, vytvářet ultimativní šílenosti a celkově mi to nesedlo do světa Kladiva. Měl jsem pocit, že jednotlivé postavy se chovají jinak, než v předchozích dílech, že svět naráz funguje jinak než jsme zvyklí, apod. Takže zatím za mě nejslabší díl série.
----------------------
"Felixi," řekla Klaudie, "jsi modrý."
"Fakt?" řekl Néma. "Ty zadělaný potkani už jsou i barvoslepí."
----------------------
"Senior account executive," přečetl Walter z vizitky, zakroutil hlavou a vzhlédl. "Mon dieu, ten chlápek je popravčí účetních ve výslužbě!"
----------------------
"...Chci ti představit ještě jednoho psa. Mého psa. Chci, abys mu pomohl. Je to chudáček. Potřebuje tě."
Vincenc vzdychl. "Hele, brouku, vypadám snad jako Marta Kubišová?"
----------------------
"Nevím, jako bych... ucítila jsem velké narušení potkaní síly... jako by miliony hlasu vykřikly hrůzou, a pak náhle zmlkly." Pohlédla na Felixe. "Stalo se něco hrozného."
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Dnes trochu umřeme: Vzestup a pád Emila Zátopka Dnes trochu umřeme: Vzestup a pád Emila Zátopka](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/328668/dnes-trochu-umreme-vzestup-a-pad-em-jnk-328668.jpg?v=1625034653)
Musím říct, že mě knížka opravdu hodně zaujala a přijde mi, že fakt, že autor je Angličan není vůbec na škodu, ale možná je pozitivem, jelikož nám Zátopka popisuje komplexně a nesnaží se nijak upravovat portrét člověka, který je víc, než jen medaile z velkých světových běžeckých klání. V knize je rozebírána i posportovní Zátopkova kariéra, nechybí popis smutného období po roce 1968, kdy musel Zátopek do ústraní.