lapagerie lapagerie komentáře u knih

Velké trápení Velké trápení Helena Šmahelová

Velké trápení jsem vlastně nikdy nečetla jako dítě, náhodou jsem se ke knize dostala až teď. A musím říct, že se mi četla opravdu dobře. Leccos se dá vidět očima mámy, ale i dítěte, kterým jsem byla. A vůbec mi hlava nebere, jak se rodiče mohli ke své dceři (vlastně oběma) takto zachovat.

29.03.2019 5 z 5

Jana Seymourová: Laskavá královna Jana Seymourová: Laskavá královna Alison Weir

Škoda, že se při hodnocení nedá dát těch hvězdiček deset. Další úžasná kniha Alison Weir. Jana Seymourová žila na výsluní příliš krátce než aby po ní zbylo dostatečné množství ověřených informací. Ale řekla bych, že byla možná jedinou z žen Jindřicha VIII, která zemřela aspoň trochu šťastná.

29.03.2019 5 z 5

Holky z porcelánu Holky z porcelánu Jaromíra Kolárová

Souhlas s Leanne. Je to milý příběh a ano, Petr je v knize o dost sympatičtější. Naopak mě ve filmu víc seděla Helenina slovenština i její představitelka. Kdybych četla jen knihu, asi si ji budu představovat jinak. Potrhlá Dana, svobodná matka Jířa i nevěsta Věrka nevypadávají z obrazu, stejně jako paní Světla i babča Janinka. Prostě milá záležitost.

28.03.2019 4 z 5

Léto s kovbojem Léto s kovbojem Jaromíra Kolárová

Milá knížka, kterou přečtete na jeden zátah. Léto, láska, bučící krávy. Idylka.

28.03.2019 4 z 5

Hastrman Hastrman Miloš Urban

Jsem z Hastrmana trochu rozpačitá. První část se mi četla opravdu dobře, navíc oblast, kde se děj odehrává, znám.
Hastrman ve mě vzbuzoval lítost i ošklivost. Katynka mi byla svým jednáním nesympatická. Nechápala jsem její osobnost. Možná ale i proto, že všechno vypráví hastrman a známe tedy jen jeho pohled. Líbila se mi postava faráře, jeho boj s pověrami i se sebou samým.
Druhá část mě opravdu nebavila. Ekologická témata mě neberou a hastrmanovo pachtění za viníkem mě nudilo. Závěr byl ale překvapivý.
A ano, film jsem viděla dříve, Karel Dobrý se jako hastrman nejspíš narodil.

28.03.2019 3 z 5

Sherlock Holmes - Hitlerův posel smrti Sherlock Holmes - Hitlerův posel smrti Petr Macek

Poslouchala jsem jako audioknihu a musím říct, že to nebylo špatné. Neseděla mi interpretka Audrey, ale to už je detail. Jinak zajímavý námět, prošpikovaný skutečnými událostmi. Sice si moc neumím představit osmdesátníka, který by fyzicky zvládl to, co Holmes a doktor Watson, ale oni dva jsou přece nezničitelní a tudíž mi to nevadilo. Pobavil agent James a jeho vodka/martini.
Nevím, jak by na mě působila klasická knížka, jako audio mohu doporučit.

28.03.2019 3 z 5

Modrý dom Modrý dom Táňa Keleová-Vasilková

Oddechovka na jedno odpoledne. Ke staré paní se na Vánoce sjíždí celá rodina. Ona vzpomíná na svůj dosavadní život, na dětství svých dětí. Přemýšlí, jak je čas změnil. Rodina se postupně sjíždí, na povrch vyplouvají i různé neshody.
Celkem čtivá záležitost, která ale nezanechá hlubokou stopu.

25.03.2019 2 z 5

Podbrdské ženy Podbrdské ženy Jana Poncarová

Úžasný příběh. Drsný, smutný a tolik dojímavý. Možná mě sebral i proto, že i já jsem původem "podbrdská žena". Nejvíc mě zasáhl život Emilky, je jí také věnován největší prostor. Ten rozpor mezi mládím, sny a realitou, ve které nakonec žila, je opravdu krutý. Ale ani ostatní ženy rodu nemají lehký život a snaží se jím proplout jak umí. I když mnohdy nevolí správný směr.
Podbrdské ženy vás zasáhnou do duše. Po dočtení vám lehko nebude.

25.03.2019 5 z 5

Jak jsem vyhrál válku Jak jsem vyhrál válku Patrick Ryan

Do této klasiky jsem se pustila po nedávném shlédnutí divadelního zpracování v hlavní roli s fantastickým Alešem Hámou. Ernest Goodbody pro mě už navždy bude mít jeho tvář. Ale přiznám, že divadlo mě pobavilo o dost víc, než kniha. Možná bych ji bez předchozího shlédnutí hry ani nedočetla.

25.03.2019 2 z 5

Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Větrnou hůrku jsem se snažila číst vícekrát už od puberty, ale až teď po dlouhých letech se mi ji podařilo opravdu celou přečíst. Nemůžu si pomoct, ale ani jedna postava mi není sympatická. Nějak nechápu, v čem může být pro někoho Heathcliff tak výjimečný. Pro mě byl prospěchářský, pomstychtivý a nerudný až na půdu. Catherine je rozmazlená a povrchní, Isabela naivní a hloupá, malá Cathy tvrdohlavá, Edgar zaslepený a tak dále. Horko těžko jsem dočetla a ráda odložila. Hvězdičku navíc pro sestru Charlotte Brontë :)

15.03.2019 3 z 5

Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Hotýlek se četl skvěle. Zaujal mě už "konec na začátku" a těšila jsem se, jak to skutečně všechno ke konci vedlo. Je to vlastně příběh o životě, jaký prožívá spousta z nás, i když v jiné době. Proto nesoudím postavy, jejich činy ani motivace. Každý žije, jak umí.

15.03.2019 5 z 5

Větrná hůrka rodiny Brontëových Větrná hůrka rodiny Brontëových Hana Parkánová-Whitton

Velmi čtivý román, vycházející ze skutečných životů rodiny Brontëových. O rodině něco vím, tak jsem si mohla porovnat skutečnost a toto zpracování. A musím říci, že je podařené. Doporučuji všem, kteří by se chtěli o Charlottě a jejích sourozencích dozvědět více, ale neradi lámou faktografie.

06.03.2019 5 z 5

Pandemie Pandemie A.G. Riddle

Knížku přinesl domů z knihovny manžel a velmi si ji pochvaloval. Tak jsem po ní také sáhla a byla jsem příjemně překvapená. Ačkoliv podobná témata nevyhledávám, příběh se četl dobře a ani mi nepřišlo, že je knížka opravdu objemná.
Téma záměrně vyvolané pandemie, která má sloužit k nátlaku na vlády zemí, je dost děsivé už proto, že je celkem reálné. Hlavní postavy jsou uvěřitelné, zápletka přitažlivá. Doporučuji.

06.03.2019 4 z 5

Sanditon Sanditon Jane Austen

Jakkoliv mám ráda díla Jane Austen, tak Sanditonem jsem se nemohla prokousat. Žádná z postav mě neuchvátila, nečekala jsem napjatě na rozuzlení.
Hvězdičku nahoru druhé autorce za dokončení díla.

04.03.2019 3 z 5

Dívky od svaté Magdalény Dívky od svaté Magdalény V. S. Alexander

Magdaléniny prádelny jsou hodně zajímavé téma, a proto jsem ráda sáhla po této knížce. Člověk by řekl, že se odehrává ve středověku, ale jde o 60. léta minulého století. Puritánská a pokrytecká společnost odsoudila mnohé nevinné dívky k doživotní dřině. A i ty, které se proti morálce provinily, byly trestány nepřiměřeně tvrdě.
Líbila se mi postava Nory, nečekala jsem takový závěr. A ráda bych byla věděla, jak to s ní dopadlo. Pomohla Teagan své kamaráce?

25.02.2019 4 z 5

Děkuji, sestřičko... Děkuji, sestřičko... Hana Marie Körnerová (p)

Druhý díl "Sestřičky" se mi líbil více než první. Sylvie vyzrává, stejně i její vztah. A svatbou to nekončí, právě naopak...

22.02.2019 4 z 5

Jane Austen doma Jane Austen doma Lucy Worsley

Krásně zpracovaná biografie. Plná faktů, ale čtivá. Dokážete si představit, že jí nahlížíte přes rameno když píše, dívá se na moře nebo se prochází krajinou. jak hloubá nad tím, kde vzít peníze, či zda je tento dům konečně domovem nbo jen přechodným útočištěm.

22.02.2019 5 z 5

Doteky záhrobí Doteky záhrobí * antologie

Pár povídek bylo celkem příjemně mrazivých, ale většina buď ujetá, překombinovaná nebo až moc esoterická. Nuda.

19.02.2019 2 z 5

Upečeno s láskou: Kváskový chléb a pečivo Upečeno s láskou: Kváskový chléb a pečivo Iva Trhoňová

Další skvělá kuchařka pro kváskové maniaky. Tentokrát jde z 99% o recepty chleby.

18.02.2019 5 z 5

Lazar Lazar Lars Kepler

Joona Linna nezklame. Tentokrat ma vetsi prostor Saga, ale vubec to neni na škodu... Dalsi skvělá detektivka. A velmi příhodný název.

18.02.2019 5 z 5