LBZ komentáře u knih
Přišlo mi to až dokumentární v pozitivním slova smyslu. Psychologicky hodně zájimavé. Forma místy náročná (dialogy se téměř nevyskytují) - je to jen souvislý text. 40 stran méně by mi nevadilo. :-)
Holokaust pohledem třetí generace. Tím kniha do určité míry výjimečná. 40 stran méně by dle mého názoru knize prospělo.
Pro mě velmi květnatý styl a velmi málo informací (vlastně stačilo přečíst doslov). Období NEP se autorovi evidetně nelíbilo a zklamalo ho. Možná by bylo zajímavé, kdyby podnikl stejnou cestu v následující dekádě např. hladomor na Ukrajině, ale v té době by ho tam stejně nepustili.
Souhlasím s amenta, je to dost smutné čtení - repetitivní témata atp. Mám pocit/doufám, že v naší sauně vypadá konverzace trošku lépe. Možná je to z toho, že je to sauna smíšená. :-)
Hodně se mi líbilo prolínání faktů, příběhu a přípravy výstavy. Knížka pro čtenáře z Brna skvělá. Pro mimobrněnské asi ne tak úžasná. :-)
Kniha je jistě zajímavá, pohužel jsou rozhovory místy dost repetitivní. Bylo by dle mého zajímavé udělat nějaký rozhovor třeba se zasahujícími vojáky nebo policisty či rodiči nějaké oběti.
U knihy je bohužel patrné, že autorka není spisovatelka. Navíc popisuje dobu, kterou si sama moc nepamatuje, protože byla hodně malá. Kniha je opravdu velmi útlá. Na druhou stranu se jedná o zajímavé přiblížení poválečného období v Hlučínsku a zacházení s německou menšinou. Nemohl jsem se ubránit srovnání například s http://www.databazeknih.cz/knihy/krvave-jahody-4822, kde jsou zkušenosti z tohoto období ještě řádově horší.
Knížka má skvělý základní nápad. Samotné zpracování se mi bohužel moc nelíbilo. Velmi záhy mi přišlo mi zřejmé, k čemu kniha směřuje a dál se už (z mého pohledu) jednalo jen o protahování textu (povídka by možná byla fajn). Nezaznamenal jsem nějaké hluboké myšlenky a autor se místy poněkud opakuje.
Z mého pohledu místy poněkud nezáživné - například výčet statistik o počtu nemocných či zemřelých dětí na jednotlivé choroby. Nerozuměl jsem také úplně struktuře textu - proč kniha obsahuje právě kapitoly, které obsahuje a proč jsou právě v tomto pořadí...
Jinak určitě zajímavý vhled do postavení dětí během války.
Na několika místech píše: "už to chápete?" - ve smyslu, už chápete, jak svět funguje? Nejde ovšem vůbec o chápání, ale o to, jestli věříte nebo nevěříte jeho výkladu světa. Na druhé straně rozhodně nejde o nějaké agresivní prosazování vlastního světonázoru. :-)
Takový jednoduchý základ Buddhismu. Některé hodně zajímavé úvahy.
Některé pasáže jsem asi úplně nepochopil, ale nakonec mi přišlo, že ta poetika knihy je moc pěkná.
Čte se velmi dobře a to i přesto, že autor rád používá dlouhé věty. Autor musel být velmi komplikovaná osobnost. Nebyl jsem schopen rozkličovat, jak moc se bral vážně a jak moc šlo v knížce o sebeironii a nadsázku. Určitě stojí za přečtení.
Velká snaha o vyvážený pohled. Pěkně se mi četlo. Některé aspekty hodně zajímavé. Na druhou stranu pro někoho, kdo toto období zažil, knížka nepřínáší převratné informace.
Některé citáty zajímavé, ale jinak mi přišlo, že bylo možné vybrat zajímavější.
MOUDROST. Výsledek bolesti, zkušeností, trápení a porozumění.
Oddechovka, která mi občas vykouzlila úsměv, což se mi moc často nestává. :-)
Celkově zajímavé, byť některé postřehy poplatné době vzniku originálu a v současné době dle mého názoru nejsou tolik aktuální.
Na mě kniha bohužel působila poněkud odbytým dojmem - po stránce formy (překlepy), ale zejména obsahu. Některé info se několikrát opakují, na některých místech bych určitě čekal hlubší vhled, místy jsem měl o podávaných informacích pochyby, na konci jsem nerozuměl struktuře textu atp. Autor zjevně chrlí jeden životopis za druhým, což je na kvalitě poznat. :-( Nicméně pro seznámení s osobností je kniha přínosná.
Hodně zajímavé pohledy na Indii ze strany Angličanů a Indů (muslimů). Autor prokázal velkou míru empatie a znalosti místního prostředí. Hlavní hrdinové se chtějí přátelit napříč rasami a je to (v důsledku kulturních rozdílů i prostředí) velmi složité.
Místy trošku zdlouhavé.