LenaWirus komentáře u knih
Moc pěkný román. Někdy jsem si přála, aby byly události a postavy více vykreslené, myšlenky více rozepsané, ale s tím mám problém u většiny dnešních knih. Jinak se jedná o čtivý román se zajímavou zápletkou, povedenými hlavními postavami a naštěstí i se šťastným (ačkoliv strohým) koncem.
Děj je poněkud na přeskáčku a dlouho mi trvalo, než jsem se zorientovala v postavách a kdy se jednotlivé kapitoly odehrávaly. I tak hodnotím vcelku kladně. Geralta si prostě musíte zamilovat. Ačkoliv nebyla kniha napsána vyloženě "čtivým" jazykem, i tak mě to bavilo.
Už jsem nedoufala, že by se série po nudné Penelope a Eloise zvedla, nicméně k mému překvapení se tento díl povedl. Ačkoliv Franceska nebyla nijak zábavná ani zajímavá postava, Michael celou knihu "táhnul" a vznikla z toho zase super oddechovka podobná prvním dílům série.
Kniha to byla vcelku milá a obsahovala pasáže s hlubšími myšlenkami k zamyšlení. Nicméně problém je s tím, že zde není prakticky žádný děj - na otázku "o čem kniha vyprávěla" bych upřímně těžko hledala odpověď. Prudencie byla hodně urážlivá, a ačkoliv to v knize i sama vyvracela, zdála se mi i pyšná. Nelituji času stráveného čtením knihy, nicméně dále se k ní vracet nebudu a ostatní knihy autorky nemám v plánu číst
Dvě sestry, jedna cesta, která životy obou rozdělí. Kniha Vás nutí přirozeně fandit "hodné" sestře a druhou zatracovat, nicméně příběh ukazuje i to, že člověk se skutečně dokáže změnit. Na druhou stranu pokud vezmeme v úvahu matku sester, někdo se nezmění nikdy. Jedná se o čtivý romantický příběh, hrdinky musí překonat mnoho životních překážek a vzít tzv. štěstí do vlastních rukou. A dokážou si najít cestu i samy k sobě. Při čtení jsem se bavila, toužila jsem po širším rozepsání romantické linky, čehož jsem se bohužel nedočkala. I tak velice milá kniha na dlouhé večery.
Po Kronikách prachu jsem od této autorky očekávala další bombu, která mě nadchne, což se bohužel nestalo. Může to být způsobeno tím, že Limea byla v němčině napsána ještě před kronikami, a tak už se jistým způsobem autorka vypsala. Limea nebyla vůbec špatná, nemohu ale říct, že by se jednalo o výjimečný nebo něčím nezapomenutelný počin. Autorku mám ráda a budu číst i další její knihy, pokud vyjdou, nicméně budu doufat, že její další příběhy se budou ubírat spíše směrem Kronik prachu.
Milá oddechová kniha. Je pravda, že se příběh chvílemi táhnul, ačkoliv já nemívám problém s obsáhlými knihami, naopak je preferuji. Jinak se jedná o příjemně zpracovanou knihu, ve které najdete honbu za poklady, odkrývání rodinných tajemství a velmi milou romantickou linku.
Moc hezky napsaný historický román. Z počátku jsem byla skeptická, jelikož mě nezaujala obálka knihy, ale nakonec jsem ji přečetla jedním dechem. Na můj vkus kniha obsahovala příliš mnoho historických faktů a válečných událostí, ale to je pouze věc preferencí. Doktora Thomase jsem si zamilovala hned od začátku knihy. Krásná kniha, kterou doporučuji.
Četla jsem mnoho recenzí s názorem,že Železný plamen je lepší než Čtvrté křídlo. A zpočátku se mi to tak skutečně zdálo, nicméně jak příběh postupoval, tento názor jsem zavrhla. Není lepší. Po poutavém začátku se děj zvrhnul opět v ten samý repetitivní proces, se kterým jsem měla problém u Čtvrtého křídla, a to: Violet nevěří Xadenovi, někdo se snaží zabít Violet, ona zázračně přežije, Violet a Xaden se milují, někdo umře a celé znovu a znovu dokola. Neznamená to ale nutně, že hodnotím pouze záporně, některé pasáže byly vcelku zábavné, než se do nich opět zatoulala klišé, které autorka zjevně tak ráda používá. Z konce jsem vyloženě otrávená - události tohoto typu mě často odrazují od čtení dalších dílů sérií. Každopádně obálka a celkové vydání se opět povedly a je to radost pohledět.
Původně jsem druhý díl číst nechtěla, první kniha byla pořádná blbost a neustále pouze někdo po někom vzdychal. Nechala jsem se ale zlákat a druhý díl přečetla a...ano, i druhý díl je blbost. Sexuální "scény", nálady nebo jak to nazvat, byly špatné už dříve a teď jsou pouze repetitivní. Takže doufám, že mě třetí díl už neuchlácholí ke koupi, jelikož je to ztráta peněz.
Bezpochyby nejhorší díl série. Ani jsem to nedočetla do konce, jelikož už to prostě nešlo. U této knihy zřejmě přetekla moje tolerance pro absurdnost. Stella je absolutně nezajímavá postava, ačkoliv je zde očividná snaha udělat z ní stydlivou multitalentovanou bohyni a Christian je jednoduše zbohatlý de*il. Sexuální scény jsou v každém díle jako vloženy přes ctrl+c, jenom oplzlé hlášky se stupňují - na tomhle už není nic sexy, je to pouze oplzlé. Mrzí mě to, jelikož tato dvojice mohla mít potenciál, který ale autorka naprosto zazdila.
Příjemná romantika, ačkoliv se jedná o jedno velké klasické klišé. On je bohatý nedostupný krasavec, ona pozitivní sluníčko, které roztaje jeho ledové srdce. Zamilují se do sebe, on jí zlomí srdce, aby se ho pak snažil získat zpět a je ochotný se kvůli ní všeho vzdát. Nic nového, ale je to příjemná čtivá oddechovka.
Velice hezky napsaná pohádka pro dospělé. Místy temný a krutý příběh, nicméně ačkoli jsem si od začátku myslela, že toto nemůže mít šťastný konec, nakonec jsem se ho alespoň z části dočkala.
Smutný příběh z Irska za doby hladomoru, autorka zdatně popisuje tehdejší způsoby života a strasti vyvolané hladomorem a následnými nemocemi, stejně jako chamtivou vyšší společností a sobeckostí tehdejších Britů. Hlavní hrdinka Grace byla laskavá, statečná a pro rodinu a přátelé by obětovala vše, bohužel musela prožít nepopsatelné životní rány, stejně jako všichni tehdy v Irsku z nižší vrstvy. Velice smutný, na pohled autentický příběh. Hvězdu ubírám za to, že to nebylo moc čtivé a trvalo mi dlouho, než jsem se knihou prokousala.
Čtivé, ale velice nereálné. v reálném světě by byl Alex toxický člověk, se kterým by nechtěla většina žen mít nic společného, a to i navzdory jeho perfektnímu zevnějšku. V knize se na tohle samozřejmě nehledí, a tak jsme si mohli užít obsesivního ochranitelského mužského hrdinu bez výčitek svědomí. I konec byl trochu přitažený za vlasy, ale vem to čert. Jsem velmi mile překvapená, že byl závěr příběhu detailněji rozveden a nejednalo se o useknutý konec na dvou stranách. Milostné scény mi moc nesedly - ty sprosté řeči nebyly můj šálek kávy. Každopádně ještě více se těším na příběh Bridget a Rhyse.
Slyšela jsem, že seriál je výjimečně lepší než kniha, to vzbudilo moji zvědavost, ačkoliv jsem seriál neviděla. I tak jsem ale byla obeznámena s postavami a hrubým dějem. Přiznám se, že jsem od začátku stranila Temnyjovi, proto jsem poté byla zklamaná, když se ukázalo, že je jenom parchant a nic víc. V tom vidím ztracený potenciál. Nejsem tedy vůbec fanda love-trianglů, takže toto mě iritovalo. Jinak Alina byla sympatická a dokonale nedokonalá. Nejsem si ale jistá, zda chci číst pokračování.
Byla jsem příjemně překvapená - čekala jsem to horší a vůbec to nebylo špatné. Na to, že se jedná o začínající autorku, byl styl psaní zralý a příjemně popisný. Slow-burn romance byla přesně šálek mého čaje a hltala jsem každou větu s očekáváním. Nadšená jsem ale vůbec nebyla z příbehové linky dvojčete Nei. Popravdě bych se úplně obešla bez jakéhokoliv dalšího rozvoje této postavy a v nejlepším případě, kdyby byla zcela vyjmuta. V tom případě by se mohl příběh uzavřít a nemusela by se z toho opět stát série - v dnešní době už jsem téměř alergická na pokračovací knihy. Jako kdyby dnes nikdo neuměl napsat jednu pořádnou knihu a muselo se čekat na zbytečné a překombinované psaní. Pro mě je kniha uzavřená a budu předstírat, že žádná série není.
Sérii jsem četla jako náctiletá a nyní jsem se k ní vrátila. S odstupem času samozřejmě vidím, že se nejedná o žádné kvalitní čtení, hlavní hrdinka je otravná a hraje si na drsňačku, což je již dnes velice ohrané, nicméně Jesse je stále ten úžasný Jesse a nostalgie u těchto knih funguje.
Stejně jako první díl jsem četla velice pomalu - příběhy jsou zajímavé, ale ne moc čtivé. Občas je vše moc uspěchané, jindy mě naopak hloubka vyprávění překvapí. Budu pokračovat i dalšími díly série, potřebuji k tomu ale větší pauzu.
Každý díl je lepší než ten předchozí. Všechny postavy se dále rozvíjejí, příběh se žene dál - v tomto díle se hlavním hrdinům příliš nedaří, ať už v osobní nebo pracovní rovině. Elizabeth je naprosto nesnesitelná, dospěla jsem k závěru, že její krása je na ní to jediné pozitivní, jinak je sebestředná, nestálá, sobecká, marnivá. Ross se taky neukázal opět zrovna v lichotivém světle. Demelza je zde jediná rozumná. Těším se na pokračování série.