lencin komentáře u knih
Vyprávění číšníka Dítě - od první republiky až po socialismus.
(2008).
Benim adim kirmizi.
Román. Děj se odehráv á během několika dní roku 1591. Napínavé vyšetřování vraždy jednoho z iluminátů. Život v osmanské společnosti 16.století. Různí vypravěči- Kara, Seküra, Ester, kůň, pes, vrah, mrtví.
Velice čtivé a napínavé.
(2008)
Nová divadelní hra. Odchod bývalého kancléře z vládní vily.
Fráze z denní politijy. Vtipné,absurdní avtragikomické.
(2008)
"Tuto knihu připisuji nejvyšší Pravdě, Lásce a Milosrdenství."
Zanech,jogíne, zbytečného rozvíjení myšlenek a setrvej v dosaženém klidu ducha.
Teď buď.
Zkřížení nohou upravuje dech. Vyrovnané držení paží upravuje tělesnou teplotu. Rovná páteř a stahování a natahování bránice ovlivňuje nervový proud. Přitažení brady k ohryzku upravuje vydechování a poloha jazyka s upnutím zraku přiměje životní sílu, aby vnikla do středního nervu v páteři. Tak praví nauka, předávaná z gurua na gurua v dynastii Kjagjüpů, nauka, která ví.
JEST.
Bytí, Vědomí, Blaho.
Milarepův životní příběh. Vrcholný duchovní epos lidstva.
Číst, naslouchat, rozumět, konat.
(2007, 2022)
Ženský román. Velmi vtipné a na svou dobu rozhodně moderní čtení. Příběh z anglického venkova.
(2006)
60.léta 20.století. Jan Werich s dcerou Janou na cestě po Itálii. Časté záměny za E. Hemingwaye. Popisy cest a dojmů.
(2006)
Formou básní podané písně z různých her VaW
"Skřivánku náš"
(2006)
Komiks. Ještě působivější než film.
USA za prohibice, ve 30.letech 20.stoleti. Příběh rodiny napojené na mafii. Odplata za vyvraždění rodiny.
(2006)
Již třetí román Petry Hůlové.
Ramid (asi Afgánec) a Tereza (Češka) se setkají v New Yorku. Jeho matka Sula je vědma. Tereza se snaží prorazit se svými fotografiemi.
Čtivé,trochu magické a hodně "cestovatelské".
(2006)
Historická epopej, Francie 16.století. Příběh chlapce a popis dobových událostí-války, mor, lásky- to vše viděno jeho dospívajícíma očima.
(2006)
Komiks, jehož autorkou je vzdělaná Peršanka, která v 80.letech 20.století coby mladá dívka emigrovala do Evropy. Velmi specifické íránské situace. Jiný a zajímavý komiks.
(2006)
Na fb jako statusy lepší než v podobě knihy, ale i tak jsem se několikrát pěkně zasmála. Jako oddech pro deštivé odpoledne to není špatné.
Brilantní kniha. Dějiny 20.století v příběhu Josefa K. a jeho rodiny.
Zajímavý pohled na život Japonců. Neobsahuje nic veleobjevného, ale spousta malých postřehů.
Pokračování Medvědína, prostor pro hlubší charakteristiky postav. Bylo to slabší než první díl, ale špatné to nebylo.
Mně se kniha líbila,i ty zkratkovité popisy životů jednotlivých hrdinů....
Vtipné a moudré. K tomuto stupni uvědomění si sebe sama je potřeba se prožít :-)
Zajímavé pro mě byly hlavně úvahy o manželství a dále pak podprahově vlastně všudypřítomný rasismus.
Výborné. Věděla jsem o F. Drtikolovi jen málo, teď vím víc a jsem ráda. Určitě sáhnu i po další knize tohoto autora.