lencin lencin komentáře u knih

Obsluhoval jsem anglického krále Obsluhoval jsem anglického krále Bohumil Hrabal

Vyprávění číšníka Dítě - od první republiky až po socialismus.
(2008).

28.08.2020 4 z 5

Jmenuji se Červená Jmenuji se Červená Orhan Pamuk

Benim adim kirmizi.
Román. Děj se odehráv á během několika dní roku 1591. Napínavé vyšetřování vraždy jednoho z iluminátů. Život v osmanské společnosti 16.století. Různí vypravěči- Kara, Seküra, Ester, kůň, pes, vrah, mrtví.
Velice čtivé a napínavé.
(2008)

28.08.2020 5 z 5

Odcházení Odcházení Václav Havel

Nová divadelní hra. Odchod bývalého kancléře z vládní vily.
Fráze z denní politijy. Vtipné,absurdní avtragikomické.
(2008)

28.08.2020 4 z 5

Milarepa Milarepa Eduard Tomáš

"Tuto knihu připisuji nejvyšší Pravdě, Lásce a Milosrdenství."
Zanech,jogíne, zbytečného rozvíjení myšlenek a setrvej v dosaženém klidu ducha.
Teď buď.
Zkřížení nohou upravuje dech. Vyrovnané držení paží upravuje tělesnou teplotu. Rovná páteř a stahování a natahování bránice ovlivňuje nervový proud. Přitažení brady k ohryzku upravuje vydechování a poloha jazyka s upnutím zraku přiměje životní sílu, aby vnikla do středního nervu v páteři. Tak praví nauka, předávaná z gurua na gurua v dynastii Kjagjüpů, nauka, která ví.
JEST.
Bytí, Vědomí, Blaho.

Milarepův životní příběh. Vrcholný duchovní epos lidstva.
Číst, naslouchat, rozumět, konat.
(2007, 2022)

27.08.2020 5 z 5

Sudetské osudy Sudetské osudy Matěj Spurný

Sedmnáct příběhů sudetských Němců.

Emma Emma Jane Austen

Ženský román. Velmi vtipné a na svou dobu rozhodně moderní čtení. Příběh z anglického venkova.

Italské prázdniny Italské prázdniny Jan Werich

60.léta 20.století. Jan Werich s dcerou Janou na cestě po Itálii. Časté záměny za E. Hemingwaye. Popisy cest a dojmů.

26.08.2020 5 z 5

Klobouk ve křoví Klobouk ve křoví Jiří Voskovec (p)

Formou básní podané písně z různých her VaW
"Skřivánku náš"

Cesta do pekel Cesta do pekel Max Allan Collins

Komiks. Ještě působivější než film.
USA za prohibice, ve 30.letech 20.stoleti. Příběh rodiny napojené na mafii. Odplata za vyvraždění rodiny.

Cirkus Les Mémoires Cirkus Les Mémoires Petra Hůlová

Již třetí román Petry Hůlové.
Ramid (asi Afgánec) a Tereza (Češka) se setkají v New Yorku. Jeho matka Sula je vědma. Tereza se snaží prorazit se svými fotografiemi.
Čtivé,trochu magické a hodně "cestovatelské".

Dědictví otců Dědictví otců Robert Merle

Historická epopej, Francie 16.století. Příběh chlapce a popis dobových událostí-války, mor, lásky- to vše viděno jeho dospívajícíma očima.

25.08.2020 5 z 5

Persepolis 1 Persepolis 1 Marjane Satrapi

Komiks, jehož autorkou je vzdělaná Peršanka, která v 80.letech 20.století coby mladá dívka emigrovala do Evropy. Velmi specifické íránské situace. Jiný a zajímavý komiks.

24.08.2020 5 z 5

Žena filmového kritika Žena filmového kritika neznámý - neuveden

Na fb jako statusy lepší než v podobě knihy, ale i tak jsem se několikrát pěkně zasmála. Jako oddech pro deštivé odpoledne to není špatné.

10.08.2020 3 z 5

Vysněný život Ernesta G. Vysněný život Ernesta G. Jean-Michel Guenassia

Brilantní kniha. Dějiny 20.století v příběhu Josefa K. a jeho rodiny.

23.07.2020 5 z 5

Deník japonské manželky Deník japonské manželky Veronika Ageiwa

Zajímavý pohled na život Japonců. Neobsahuje nic veleobjevného, ale spousta malých postřehů.

04.03.2020 3 z 5

My proti vám My proti vám Fredrik Backman

Pokračování Medvědína, prostor pro hlubší charakteristiky postav. Bylo to slabší než první díl, ale špatné to nebylo.

28.02.2020 4 z 5

K moři K moři Petra Soukupová

Mně se kniha líbila,i ty zkratkovité popisy životů jednotlivých hrdinů....

04.02.2020 4 z 5

V nejlepším věku V nejlepším věku Martina Kemrová

Vtipné a moudré. K tomuto stupni uvědomění si sebe sama je potřeba se prožít :-)

31.01.2020 4 z 5

Můj příběh Můj příběh Michelle Obama

Zajímavé pro mě byly hlavně úvahy o manželství a dále pak podprahově vlastně všudypřítomný rasismus.

27.01.2020 4 z 5

Dějiny světla Dějiny světla Jan Němec

Výborné. Věděla jsem o F. Drtikolovi jen málo, teď vím víc a jsem ráda. Určitě sáhnu i po další knize tohoto autora.

06.12.2019 5 z 5