lencin lencin komentáře u knih

Hlídač č. 47 Hlídač č. 47 Josef Kopta

První vydání z roku 1926.
Psychologický román o válečném veteránovi, který se vyrovnává se svým osudem, životními zkušenostmi, láskami i žárlivostí. František Dozša-bývalý voják- traťový hlídač, který díky předstírané hluchotě spatří nelichotivý obraz, který o něm stvořily lidské pomluvy.

05.09.2020 5 z 5

Víme svý Víme svý Věra Nosková

Závěečný díl trilogie. 70 léta 20. století v malé pohraniční vesnici.
Pavla se snaží najít životní jistoty,ale není ochotná zaplatit nepřijatelnou cenu.
Plnokrevný a bohatý jazyk.

04.09.2020 5 z 5

Žert Žert Milan Kundera

"Optimismus je opium lidstva. Ať žije Trockij! Tvůj Ludvík."
(1991, 2009)

04.09.2020 5 z 5

Létající jaguár Létající jaguár Josef Formánek

Příběh o lásce a andělovi, kterého, když je vám nejhůř, pošle sám létající jaguár.

04.09.2020

Případ chamtivé exmanželky Případ chamtivé exmanželky Erle Stanley Gardner

Další případ advokáta Perryho Masona.
Dobře napsaná elegantní detektivka.

04.09.2020 4 z 5

Alois Nebel Alois Nebel Jaroslav Rudiš

Komiksová trilogie ze Sudet.
První díl: Nádraží ve slezských horách. Blázinec v Bílém Potoce. Výpravčí Alois Nebel.
Druhý díl: Alois Nebel chce vidět nejkrásnější železniční stanici u nás.
Třetí díl: Opuštěná trať. Zlato pod horami. Polský vrah na útěku. Do života A. Nebela zasáhne povodeň i láska.
(3.2.2009)

Hvězdný prach Hvězdný prach Neil Gaiman

Vesnice Zeď ve viktoriánské éře, má jméno podle hradby, která ji odděluje od přilehlé louky. U mezery ve zdi stojí stráže, které zabraňují zvědavcům projít ven.
Fantasy. Pěkné čtení.

Šitíčko Šitíčko Marjane Satrapi

Důvěrné rozhovory íránských žen.
Komiksový záznam důvěrných rozhovorů íránských žen, které upřímně i vtipně probírají intimní, rodinné i širší záležitosti.
Šitíčko=ženy si nechávají chirurgicky sešít porušenou panenskou blánu.

Tobiáš Lolness Tobiáš Lolness Timothée de Fombelle

Dvojdílná sága o chlapci Tibiášovi (1,5mm) žijícímu ve větvích stromu.

03.09.2020 5 z 5

Zabil jsem Adolfa Hitlera Zabil jsem Adolfa Hitlera Jason (p)

Komiks. Časová smyčka-stroj času funguje dobře,ale každý let vyčerpá jeho zdroje a stroj se musí 50 let dobíjet. Co když se plánovaný atentát nepovede?
Velmi úsporný,ale působivý malířský i vypravěčský styl.

Flafík Flafík Simone Lia

Originální vypravěčka - spojuje skutečný život a emoce.
Příběh nezodpověditelných otázek, ládky,zoufalství, dobrodružství a štěstí.
Flafík je králíček, o kterého se stará úzkostný mladý muž Michael. Michael se snaží Flafíkovi vysvětlit, že není jeho tatínek, čemuž Flafík odmítá uvěřit....
Velmi dojemný komiks.
"Tatí, já nechci vyrůst! A pročpak to? No,dospělí jsou většinou smutní a rozlobení. A musí dělat práci, kterou nemají rádi. "

(říjen 2008)

Čína můj osud Čína můj osud Nicole Mones

Hlavní hrdinka, Aneričanka Alice se velmi urputně snaží stát Číňankou Mo Aj-li. Snaží se zapomenout na svou osobní historii v USA (otec politik ji použil pro svou kampaň v rasistickém předvolebním projevu, po kterém následoval masakr v černošské čtvrti) a utéci před ní a žít jiný život. Ale minulost ji dožene. Je donucena se pistavit ba vlastní nohy. Otec onemocní a milenec Lin je komplikovaná osobnost. Alice musí dozrát.

02.09.2020

Strom janičárů Strom janičárů Jason Goodwin

Detektivní příběh z Istabulu 30.let, 20.století. Hlavní hrdina Jašim Togulu vyšetřuje vraždu harémové dívky a současně záhadné zmizení 4 důstojníků. Autor vystudoval historii Byzance, a to se odráží v realistických a podrobných popisech té doby.

Příští Příští Michael Crichton

Román o etických i jiných problémech genetických manipulací. Jako obvykle mistrně napsaný příběh. Zvlášť transgenní papoušek Gerard a transgenní šimpanz Dave nutí k zamyšlení.

Není jiné cesty Není jiné cesty Trygve Gulbranssen

Třetí,poslední díl.
První díl.
Sága Daga Björndala a jeho rodu. Drsný příběh norského venkova a samot konce 18. a začátku 19.století. Víra v Boha jako jediná cesta k žití a přežití. Velmi drsné a sugestivní.

Vane vítr z hor Vane vítr z hor Trygve Gulbranssen

Druhý díl.
První díl.

02.09.2020 5 z 5

Ženy bez mužů Ženy bez mužů Helle Helle (p)

Román dánské autorky. Příběh dvou sester-Tiny a Jany, kterým nedávno náhle zemřela matka. Žijí v ženské rodové linii-bez mužů a jsou tak více méně spokojené.
Velmi dobře se mi četlo a poskytlo mnoho námětů k přemýšlení.

Princezna a pytlák Princezna a pytlák Roald Dahl

Dvě pohádky-úsměvné povídky. Vtipná je káď k zanořování.

01.09.2020 4 z 5

Loučení k panně Loučení k panně Ludvík Vaculík

Starý muž, spisovatel František, se rozejde s M, která je matkou jeho dvou synů. Objeví se mladá ctitelka-panna Kristýna. Vznikne milostný vztah, Kristýna se stává ženou a oddává se víře v Boha a vstupuje do kláštera.
Trochu rozvleklé a ne pro mě.

01.09.2020 3 z 5

Čím se liší tato noc Čím se liší tato noc Irena Dousková

Soubor 9 povídek z různých období a míst. Laděné spíše vážněji a melancholicky.
Krásná povídka Chuligán o staré Židovce a mladém chlapci.

01.09.2020 4 z 5