lencin lencin komentáře u knih

Srpny Srpny Jakub Stanjura

Silné.
Co se nám opravdu děje a cosi myslíme, že se nám děje? A co manipulátoři kolem nás? Spousta otázek. A svíravý pocit kolem žaludku i z pouhého čtení příběhu. Co teprve cítí ten, kdo to prožívá.....

19.04.2024 5 z 5

Doba z druhé ruky: Konec rudého člověka Doba z druhé ruky: Konec rudého člověka Světlana Alexijevič (p)

Vynikající, i když děsivá kniha. Viděla jsem divadelní představení V Dlouhé. I to byla síla, ale tohle mě srazilo na kolena. Je mi líto ruských žen, ale mám hrůzu, čeho se od Ruska s jeho láskou ke všemu sovětskému ještě můžeme dočkat......

06.02.2024 5 z 5

Změň svůj dech a začnou se dít věci Změň svůj dech a začnou se dít věci Rostislav Václavek

Myšlenky určitě dobré a podnětné, ale forma působí trochu jako reklama na Amway..... Ovládnou čchi kung za 4 roky a ještě ho "zdokonalit" do pěti pilířů..... Nemohu si pomoci,ale působí to na mě jako rychlokvaška s malou dávkou pokory. Ale každému, co jeho jest.

26.01.2024 3 z 5

Shuggie Bain Shuggie Bain Douglas Stuart

To byla síla. Příběh Shuggieho mně trhal srdce. Shuggie byl malý chlapec, který pro matku alkoholičku (u)dělal doslova vše. Ďábelská síla příběhu byla v detailech, zubní klapačky, zvratky, spodní prádlo.....
Alkohol je zlý a odporný (ne)přítel.

07.06.2023 5 z 5

URaNovA URaNovA Lenka Elbe

Zajímavá kniha. Souhra realismu a fantaskní magie. Líbilo se mi, jak autorka pracuje s fantazií. A prvotina? Tak to nechápu. Velmi zralé.
A určitě potřebuju jet do lázní Jáchymov. Určitě alespoň na 10 radonových koupelí :-).

17.05.2021 4 z 5

A každé ráno je cesta domů delší a delší A každé ráno je cesta domů delší a delší Fredrik Backman

Dojemný příběh, dědeček a jeho vnuk Noahnoah.

26.04.2021 5 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Příběh šlechtičny Marie III z Kostky. Vtipné, oddechové čtení. Až k hlasitému smíchu.
(Duben 2015)

27.09.2020 4 z 5

Prolhaný život dospělých Prolhaný život dospělých Elena Ferrante

Výborné. Silně temné, ale to k období dospívání vlastně patří. Ztráta iluzí o dokonalém světě dokonalých dospělých.
Ferrante umí psát a její knihy mají neuvěřitelnou hloubku.

23.09.2020 5 z 5

Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm Stieg Larsson

Druhý díl.
"Neexistují žádní nevinní. Existují však různé stupně odpovědnosti." Liz Salanderová
Záhadné vraždy se zvrhnou v fivoké pronásledování Liz policií.
Důraz na detaily. Salanderová je fascinující a mnohovrstevná postava. Úžasné čtení.
(2010)

19.09.2020 5 z 5

Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Dánské hygge v praxi :-).
Milé, odpočinkové čtení, trochu pobaví a trochu dojme.

28.08.2020 4 z 5

Voda, která hoří Voda, která hoří Jitka Vodňanská

Autorčino dětství- úžasné kapitoly, práce u Apolináře a buddhistické hledání sebe sama-výborné kapitoly, vztah s VH-chápu,že pro autorku velmi důležitý,ale z mého pohledu nejslabší část knihy. Jako celek zajímavý osobní příběh i svědectví drsné doby.

01.03.2020 3 z 5

Neskonalá – příběh jedné lásky Neskonalá – příběh jedné lásky Michel Faber

Ach to je krásná kniha. Miluju prózu a k básničkám mám vztah komplikovaný,ale tohle mě dostalo. Je to vlastně první kniha básní, kterou jsem si pořídila domů. Koupila jsem si ji kvůli oblíbenému spisovateli a oblíbenému překladateli a ani trochu nelituju. Tak průzračně jasné, něžné a dojemné.
Kniha básní Michaela o jeho ženě Evě,která umírala na rakovinu. Doporučuji!!!

20.01.2018 5 z 5

Vejce a já Vejce a já Betty MacDonald

Vždycky znovu mě potěší a pobaví. Pro chvíle trudomyslnosti jako dělaná.

11.10.2017 5 z 5

Mandolína kapitána Corelliho Mandolína kapitána Corelliho Louis De Bernières

Krásný příběh. Komické i tragické zároveň. K pláči i zasmání. Doporučuji.

26.04.2017 5 z 5

Deníky Poliny Žerebcovové - Děvčátko uprostřed čečenské války Deníky Poliny Žerebcovové - Děvčátko uprostřed čečenské války Polina Žerebcova

Výborně napsané,ale současně naprosto děsivé čtení. Válečné hrůzy děvčete žijícího v Grozném mezi 9 a 19 rokem zapisované do deníčku. Její rusko-čečenský původ je na překážku v podstatě všem- pro Čečence je Rusanda,která způsobuje ostřelování města,pro Rusy je se svým šátkem na hlavě čečenská teroristka....
Absurdní svět dospělých vidí ona naprosto průzračně jasně a vlastně i jednoduše. Měla by to být povinná četba pro každého člověka.

28.08.2016 5 z 5

Kvítek karmínový a bílý Kvítek karmínový a bílý Michel Faber

Nádherná kniha o viktoriánské Anglii očima prostitutky Sugar. Musela jsem jí prostě držet palce a jen těžko jsem se od knihy odpoutávala. A překlad Viktora Janiše je úžasný! Doporučuji!!!

16.08.2016 5 z 5

Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

Jedna z nejkrásnějších knih. Četla jsem ji už několikrát a pokaždé našla něco nového a úchvatného. Doporučuji!

12.08.2016 5 z 5

Skála Skála Peter May

Úžasné popisy krajiny Hebrid. Tak silný dojem,že bych se tam hned rozjela. Jako turista tedy. Kniha,od které jde se těžko odtrhávala a už se těším na další příběhy z ostrova Lewis.

10.01.2016 5 z 5

Ignis fatuus Ignis fatuus Petra Klabouchová

Nevím, jsem trochu rozpačitá. Předchozí knihy byly vynikající. Tato se mi líbila, hlavně první polovina. Pak mi to začalo připadat příliš komplikované a překombinované.

29.06.2024 3 z 5

Prameny Vltavy Prameny Vltavy Petra Klabouchová