lencin lencin komentáře u knih

Roční období Roční období Stan Sakai

Komiks na motivy samurajských legend o Róninech. Japonské reálie. Postavy zobrazeny jako zvířata. Usagi umí být opravdu rozzuřeným králíkem.

24.08.2020 5 z 5

Palác na jezeře Ču-An Palác na jezeře Ču-An Frédéric Lenormand

Poměrně vtipné a oproti původnímu Guligovi je tento soudce Ťi méně sebestředný a více sebeironizující.

24.08.2020 3 z 5

Další příběhy nečekaných konců Další příběhy nečekaných konců Roald Dahl

Vtipné povídk, byť ne tak zdařilé jako 1.díl. Velmi čtivé, ale i drsné (např. povídka o nemluvněti Hitlerovi).

Anděl milosrdenství Anděl milosrdenství Vladimír Körner

Lyrický příběh z 1.světové války. Vdova po vojákovi se stane ošetřovatelkou v lazaretu a má vztah se zajatcem.

Knihkupec v Kábulu Knihkupec v Kábulu Åsne Seierstad

Norská novinářka žila několik měsíců ve středostavovské afgánské rodině. Patriarchát. Neschopnost žen oprostit se od pravidel ( i už zrušených). Úplně jiný svět. Přísná a striktní pravidla. Obrovská bída. Složité rodinné vztahy. (2006)

Proud času Proud času Michael Crichton

Sci-fi o cestě do 14.století, kam se dostane André Marek, rytíř 20.století.
Syrovost a krutost doby.
Věrné popisy ("ticho a tma v noci") (2006).

23.08.2020

Domov je místo, odkud tě nevyhodí Domov je místo, odkud tě nevyhodí Dagmar Zezulová

Příběh pěstounské rodiny.
"Maceška" z www.rodina.cz
Matka=poslání.
Rodina, se dvěma vlastními syny adoptuje tři dcery.
Vellmi otevřené a dojemné až k slzám (2006).

23.08.2020 5 z 5

Případ dívky v tísni Případ dívky v tísni Michael Crichton

Detektivní příběh. Americké reálie. Problematika potratů a rasismu v Americe (2006)

21.08.2020

Bez adresy Bez adresy Lenka Reinerová

Německá autorka žijící v Praze a její povídky. Hledání fotky dívky, která zemřela v koncentračním táboře. Naléhavý děj, velmi silné čtení (3.10.2006)

21.08.2020

Klient Klient John Grisham

Příjemná oddechovka.

04.05.2020 3 z 5

Malé ženy Malé ženy Louisa May Alcott

Nebylo to špatné, ale nebyl to můj šálek kávy.

25.02.2020 3 z 5

Jedna + 1 Jedna + 1 Monika Peetz

Vtipné a milé oddechové čtení. Hlavní hrdina mi byl sympatický, ale příběh byl trochu splácaný.

16.02.2020 3 z 5

Norma Norma Sofi Oksanen

Nebylo to špatné, byť Stalinovy krávy či Očista byly vyšší liga. Možná tam bylo příliš mnoho témat....

07.02.2020 4 z 5

Doktor vězeňských věd Doktor vězeňských věd Renata Kalenská

Doporučuji! Zajímavý člověk se silným životním příběhem.

09.11.2019 4 z 5

Sex a lži Sex a lži Leïla Slimani

Krásné a výstižné ilustrace. Silný obsah.

19.10.2019 4 z 5

Teorie podivnosti Teorie podivnosti Pavla Horáková

Líbilo se mi. Pro mě osobně bylo téměř neuvěřitelné,jak autorkadokázala popisovat své zážitky. Ve zkratce a přitom hluboko pod kůži.

15.10.2019 4 z 5

A nezapomeň na labutě! A nezapomeň na labutě! Peter Juščák

Vynikající kniha o osudech žen zavlečených na ruský dálný východ.

03.10.2019 4 z 5

Byl to můj osud. Na přeskáčku I. Byl to můj osud. Na přeskáčku I. Vlasta Chramostová

Obdivuji p. Chramostovou za její odobní zpověď a výpověď a tské hako herečku, ale jako sutirka knihy mě neoslovila. Kniha je taková rozevlátá a neuspiřásaná. Jsem ale ráda, že jsem si ji přečetla.

24.09.2019 3 z 5

V lidožroutově zahradě V lidožroutově zahradě Leïla Slimani

Nabylo to špatné. Skutečně v něčem Paní Bovaryová 21. století

06.09.2019 3 z 5

Moje milá smrti Moje milá smrti Veronika Hájek Hurdová

Příběh je neuvěřitelně silný a velmi zajímavý, ale jako kniha je to zklamání. Těžko se mi takto odsuzuje, protože autorka je upřímná a nabízí svůj osobní zážitek, ale pro formát knihy se mi prostě nelíbí. Jako blog je dle mého mnohem lepší.

31.08.2019 3 z 5