lencin lencin komentáře u knih

Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Příběh slavné brněnské vily Tugenhat a jejích obyvatel v divokém 20.století. Tato Mawerova kniha se mi moc libila.

04.05.2019 4 z 5

Jonathan Strange & pan Norrell Jonathan Strange & pan Norrell Susanna Clarke

800 stránkový román plný magie v Anglii 19.století.
Krásná, čtivá a propracovaná fantasy. Nic není černé, nic není bílé. Vtáhla mě do děje tak, až mi bylo líto, že skončila.
A výborný překlad Viktora Janiše.

03.05.2019 4 z 5

Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Výborný román. Na Hanu nemá,ale ta byla dokonalá. Toto je příběh jiný, ale také silný. Věci nebývají takové, jaké se zdají na první pohled být a lidský osud je nevyzpytatelný. Doporučuji.

27.04.2019 5 z 5

Zůstaň se mnou Zůstaň se mnou Ayobami Adebayo

Ach to bylo krásné. A silné. A dojemné. A smutné. Líbilo se mi a nechalo ve mně silný dojem.
Yejidu doufá v zázrak, že porodí dítě. Akin je svojí matkou donucen pořídit si drujou ženu. Ale věci nejsou takové, jaké se zdají být.

26.04.2019 5 z 5

Kedrigern a hlas pro Princeznu Kedrigern a hlas pro Princeznu John Morressy

Zábavné, opravdu jsem se bavila a pobavila. Obzvlášť se mi líbilo, že Princeznin hlas byl vlastně spíš na závadu.

02.04.2019 4 z 5

Konečná Konečná Kingsley Amis

Drsné, opravdu drsné. Příběh 3 mužů a 2 žen v jednom domě a na sklonku jejich životů.

27.03.2019 3 z 5

Povětroň Povětroň Karel Čapek

Příběh "spadlého" letce očima jasnovidce, jeptišky a básníka. Příliš mě na rozdíl od jiných knih K. Č. nezaujala.

27.03.2019 3 z 5

Hordubal Hordubal Karel Čapek

Výborné. Hordubalův život po návratu z Ameriky za ženou a malou dcerkou. Drsné a syrové. Pravda nemusí být vždy to nejlepší řešení......

27.03.2019 4 z 5

Gottland Gottland Mariusz Szczygieł

Výborné. Pohled na některé významné Čechy a Češky 20. století očima Poláka.
Tomáš Baťa, Lída Baarová, Han Procházka, Marta Kubišová a další.....

10.03.2019 4 z 5

Žluté oči vedou domů Žluté oči vedou domů Markéta Pilátová

Román odehrávající se v 80.letech 20.století v ČSSR a v Latinské Americe. Příběh o hledání lásky a cesty k sobě samému. Více generací. Průniky. Propojené příběhy čtyř žen. Exotická Brazílie vs. éra československého socialismu. Odvaha odejít do emigrace vs. strach ze z ní vrátit. A jak důležité je i v dnešní rychlé, těkavé a pohyblivé době mít své opravdické "domů"?
Moc hezké.

06.03.2019 4 z 5

Podivuhodný život osamělého pošťáka Podivuhodný život osamělého pošťáka Denis Thériault

Zajímavý příběh. Jemný a zvláštní. Haiku.

28.02.2019 4 z 5

Čas žen Čas žen Jelena Čižova

Velmi silná kniha. Složitě psaná,přeskakuje z osoby na osobu. Příběh žen a dětí v sovětském Rusku. Malí lidé a velké dějiny.

25.02.2019 4 z 5

Přítel Stesk Přítel Stesk Zuzana Nováková (p)

Niterná kniha. Příběh malé Viktorky, dcery uvězněného katolického básníka, je inspirován autorčinými zážitky v 50. letech 20.století. Velmi křehké a dojemné.

22.02.2019 5 z 5

Osada na pahorku Osada na pahorku Asaf Gavron

Výborně napsaný román. Hluboký, lidský a současně i vtipný. K zamyšlení.
Arabové, Palestinci, osadníci, kibuc, ortodoxní Židé.
Co my o tom vlastně víme?
Nelegální vs. legální....

22.02.2019 5 z 5

Doppler Doppler Erlend Loe

Doppler a losí mládě žijí ve stanu v lese.
No, já nevím. Nápad výborný, místy vtipné, ale celkově mě moc nezaujalo. Další díl zatím číst nebudu...

11.02.2019 3 z 5

Sama sebou Sama sebou Jojo Moyes

Je to tak. Romány pro ženy nevyhledávám, ale Jojo Moyes to se mnou prostě umí. Líbilo. Moc.

05.02.2019 4 z 5

Pražské jaro Pražské jaro Simon Mawer

Hezké, čtivé. Některé jiné Mawerovy knihy se mi líbily ještě víc, ale i tato rozhodně stojí za přečtení. Zajímavý je pohled západních, levicově orientovaných studentů na socialismus a pražské jaro.....

05.02.2019 4 z 5

Cop Cop Lætitia Colombani

Výborné. Zajímavé. Stručné, ale přitom dost hluboké. Opravdu silné čtení o osudu tří žen, které se nikdy nesetkají, a přesto je něco spojuje.....
Sinita - indická vesnice Badlapur
Giulia- Sicílie
Sarah- právnička v Montrealu

25.01.2019 5 z 5

Filuta Filuta Terry Pratchett

Milé a vtipné. Nebavilo mě tolik jako Zeměplocha,ale přesto byla kniha výborná a bavila mě. Viktoriánský Londýn je drsně zajímavý.

25.01.2019 4 z 5

Andělská počta Andělská počta Zuzana Navarová

Milá vzpomínka na Zuzanu Navarovou. Dojemné a hluboké. Krásné. Jen málokteré hudební texty snesou podobu básně. Ty od Zuzany Navarové však mezi ně rozhodně patří.

14.01.2019 5 z 5