lencin komentáře u knih
To bylo milé a absurdní. Zasmála jsem se dosytosti.
Analfabetka se mi líbila možná ještě víc než Stařík. Jedna absurdní situace za druhou.
Fascinující. Kniha současných i historických reportáží jižního Kavkazu a jeho tří hlavních národů, Gruzínců, Azerbajdžánců a Arménů. Zrovna cestuji po Kavkazu,tak mi kniha pomáhá odpovědět na některé otázky. Na pomezí beletrie a literatury faktu.
Velmi mě oslovilo. Krize středního věku u muže. Hledání a tápání. Problematika zneužívání dětí a jeho důsledky (a nepřijetí tohoto problému společností). Určitě sáhnu i po další knize autorky.
Poněkud nezvyklá kniha. Vyprávění o tom, že svému osudu člověk neuteče a že i když před něčím oči zavíráme, tak si nás to po čase najde.
Zvláštní autor a ještě podivnější kniha. Nelze ji brát vážně. Pokud ji beru jako výpravu do hlubin autorovy fantazie,tak klobouk dolů.
Výborný román. O velmi těžkém tématu a přesto citlivě a poutavě. Co pro dítě znamenají rodiče? A co dělá rodiče dobrým nebo alespoň přijatelným rodičem? Doporučuji.
Moc hezké. Zaujalo mě, jak pravdivě a statečně popisuje Ferrante emoce a prožitky opuštěné a zraněné Olgy.
Líbilo se mi,i když Předčítač byl lepší. Příběh Petera Debauera, který pátrá po konci příběhu, který četl jako malý chlapec a přitom začne rozplétat i svoji minulost.
Výborné. Trochu mi připomínalo P. Marlowa, ale v Německu.
Konfrontace s vlastní vytěsněnou nacistickou minulostí.
Silná kniha. Obdivuju autorovu statečnost podívat se na život svůj i své rodiny pravdivýma očima. Smekám.
Milá a dojemná kniha. Nikdy nevíme, co si pro nás život připraví. Líbilo a dojalo, i když bylo od začátku celkem jasné, jak bude příběh pokračovat i končit.
Román o osudovosti některých vztahů a o neschopnosti některé vztahy opustit i po jejich ukončení. Zajímavé, ale něčím mně nesedělo a trochu i dráždilo. Ovšem věta "A začala dožívat svůj život." se mi do paměti vepsala velmi výrazně.
Velmi zajímavá kniha. Netradiční bylo zpracování, vyprávěno více účastníky. Příběh sám je spíše nereálný, až neuvěřitelný, na druhou stranu, dějí se různé věci......
Zajímavá kniha. Nacistická vina a odpuštění. Příběh mladého chlapce a zralé ženy. Kolik toho víme o druhých i sami o sobě?
Výborně napsaná kniha o pro mě neznámém příběhu z Osvětimi. Inspirováno příběhem Dity Krausové, která v osvětimském rodinném táboře, v bloku 31, tuto funkci skutečně zastávala
Doporučuji k přečtení. Velmi silný obsah. Pro demokracii a svobodu je třeba být aktivní a vyhledávat pravdivé informace.
"Demokracie je, když dva vlci a jedno jehně hlasují, co bude k večeři. Svoboda je, když dobře ozbrojené jehně odmítá hlasovat."
Citát B. Franklina
Zajímavá kniha. Svérázná učitelka "v rozkvětu sil" se pokouší ovlivnit skupinku svých žaček. Zvláštní kombinace hlubokého a povrchního.