lentolog lentolog komentáře u knih

Pocity. Závratě Pocity. Závratě Winfried Georg Sebald

Skvelé!

29.12.2023 5 z 5

Totožnosť Totožnosť Milan Kundera

Milan Kundera bol skvelým štylistom, jeho texty - bez ohľadu na tému, postavy a príbeh - sa oplatí čítať opakovane, vždy tam nájdem čosi nové a podnetné. V Totožnosti ma v kontexte nesamozrejmej a nezaručenej ľudskej identity zaujala myšlienka o globálne narastajúcom množstve nudy, z čoho vyplýva, že dominantnou vášňou našich čias je ľahostajnosť. Mnohé fenomény doby sa takto dajú lepšie pomenovať a pochopiť.

08.12.2023 5 z 5

O muškátoch, mravcoch a jarabinách (Slovenský variant haiku) O muškátoch, mravcoch a jarabinách (Slovenský variant haiku) Eva Urbanová

Záslužný počin, navyše kniha sa veľmi dobre číta, je stručná, jasná, vtipná i poetická ako predmet skúmania samotný. Eva Urbanová je vnímavá a tvorivá interpretátorka a obsiahla viac, ako by čitateľ mohol očakávať (mnoho básní je z rukopisov).

07.12.2023 5 z 5

Lodenica Lodenica Jon Fosse

Netradične spracované motívy návratu do rodiska a milostného trojuholníka. Ako pri každom umeleckom texte, hlavnými hrdinami sú jazyk a štýl, v tomto prípade blízky Bernhardovmu, minimalistický, repetitívny, rytmický, ostentatívny i nutkavý. Rozprávač intenzívne píše, aby si usporiadal myšlienky a city, našiel pokoj. V mikrodráme v kulisách všednosti dedinského zapadákova dochádza k zrážke minulého času s prítomným, na opustenom a spustnutom mieste detských hier, v skrýši, ktorá sa stáva javiskom. Presvedčivá evokácia atmosféry ospalosti, depresie, rezignácie, straty zmyslu a šialenstva.

16.11.2023 5 z 5

Šťastně až po smrti Šťastně až po smrti Robinson Jeffers

Výber obsahuje zo dvadsať skvelých básní živelnej prírodnej lyriky. Najpôsobivejšie sú básne Noc, Aprílová búrka, Lov lososov, Požiar na horách, Mys Karmel, Živočíchy a Sup.
,,Je čudné, že mäkký, krehký verš, podobný kvetu, / je neraz tvrdší ako žula, odolnejší než oceľový kábel a živší ako život." (záver básne Tvrdší ako žula, s. 101)

10.11.2023 5 z 5

Pokrvný strom Pokrvný strom Marzanna Bogumiła Kielar

Krásne básne Marzanny Kielar vo vydarenom rozsiahlejšom slovenskom výbere a preklade Silvie Kaščákovej. Stručné, tiché životopisy lesa a mora; presné, jemné a objavné vnútorné záznamy premien počasia a gramatiky. Rozjímania nad veľkými detailmi ľudskosti a človečenstva.

25.09.2023 5 z 5

Zatopený estuár Zatopený estuár Marzanna Bogumiła Kielar

Dobrý výber a vydarený preklad skvelých krehkých, no pevných básní poľskej poetky.

25.09.2023 5 z 5

Viera, nádej a masaker Viera, nádej a masaker Nick Cave

Dialóg o podstatných a hlbokých veciach, takže neprekáža, že sa niektoré veci opakujú. Nick Cave je inšpiratívna osobnosť a Seán O´Hagan sa vie dobre pýtať. Vydarený slovenský preklad, potešili aj texty piesní a diskusia o nich.

14.09.2023 5 z 5

Tambora. Rok bez slnka Tambora. Rok bez slnka Jaroslava Antalová

Imaginatívne cestovanie v priestore a čase (1815 - 1818) plné exotiky a objavov.

13.09.2023 4 z 5

Svet sa zbláznil - Surrealistická príručka ako prežiť Svet sa zbláznil - Surrealistická príručka ako prežiť Agnieszka Taborska

Jemne belasé, vtipné, absurdné a plné anekdot, užitočných i zbytočných rád. Treba mať po ruke. Radosť čítať a pozerať si obrázky.

06.09.2023 5 z 5

Na cvičišti. Bojiště Na cvičišti. Bojiště Daniel Hradecký

Čistá radosť zo šťavnatého jazyka a vybrúseného štýlu.

06.09.2023 5 z 5

Češi patří k Vídni aneb třicet dva výprav do Vídně v českých stopách Češi patří k Vídni aneb třicet dva výprav do Vídně v českých stopách Jiří Kamen

Vynikajúci alternatívny literárny sprievodca Viedňou plný takmer neuveriteľných príbehov.

23.08.2023 5 z 5

Devy Devy Oľga Urminská

Vďaka novému vydavateľstvu Ivky Komanickej za objav zaujímavej slovenskej poetky a výtvarníčky - uhrančivej minimalistky O.U.

13.08.2023 4 z 5

Něžná je noc Něžná je noc Francis Scott Fitzgerald

Vynikajúci psychologický román založený na objavných opisoch prostredia a presných charakteristikách postáv.

11.08.2023 5 z 5

Gemer - Deň prvý Gemer - Deň prvý Daniel Majling

Veľmi zábavná temnota zabudnutého regiónu.

28.07.2023 5 z 5

Kde zrovna jsem Kde zrovna jsem Jhumpa Lahiri

Mikropoviedky spája postava rozprávačky-minimalistky, nenápadnej, osamelej, melancholickej učiteľky. Úsporným štýlom zachytáva detaily vlastného života naplneného pozorovaním okolia (k nemu je vnímavejšia a otvorenejšia ako k sebe samej).

17.07.2023 5 z 5

Narodila som sa pod šťastnou hviezdou Narodila som sa pod šťastnou hviezdou Elena Lacková

Vynikajúca kniha.

07.07.2023 5 z 5

Čína v deseti slovech Čína v deseti slovech Jü Chua

Výborné čítanie! Autentické svedectvo autora o tom, ako vyrastal a dospieval v prudko meniacej sa Číne.

07.06.2023 5 z 5

Ohníčky všude kolem Ohníčky všude kolem Celeste Ng

Podobný model ako debut, ale aj mnoho (príjemných) prekvapení. Opäť výborne napísané i preložené (do češtiny), najväčšmi na mňa zapôsobila šikovná práca s motívom dvojníctva, zrkadlenia a výmeny rodín. Dobre fungovala aj základná metafora ohňa (motívy plameňa, iskier, dymu, požiaru...) a pomyselné porovnanie potenciálnych verzií života postáv s tými realizovanými a prežívanými.

24.05.2023 5 z 5

Vše, co jsme si nikdy neřekli Vše, co jsme si nikdy neřekli Celeste Ng

Zdanlivo jednoduchý a silný príbeh rodiny, v ktorej má opakované narúšanie vzťahovej rovnováhy a mlčanie o dôležitých pocitoch a udalostiach tragické následky, je vyrozprávaný veľmi invenčne a presvedčivo s dôrazom na drobné detaily.

09.05.2023 5 z 5