lenya lenya komentáře u knih

Agnes Agnes Hannah Kent

Pěkná knížka, čte se lehce, má spád, je napínavá, má rozuzlení a konec. Příjemná knížka na cesty. Poslední kapitolu jsem přečetla jedním dechem... Konec byl asi takový, jaký měl být, ale určitě každého čtenáře napadne: ,,Jak by to pokračovalo, kdyby...". Bavilo mě vytvářet si představy o tom, jak asi konkrétní osoby dle detailního popisu vypadaly. Takže já jsem spokojená, příběh splnil to, co jsem očekávala - zabavil mě a vtáhl do děje.

07.12.2015 3 z 5

Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

z této knížky mám smíšené pocity - přečetla jsem ji jedním dechem, byla jsem nadšená, ale chvílemi zhnusená detailně popsanými orgasmy, ejakulacemi a stříkáním spermatu (vím, že o tom knížka není, ale lépe by se mi četla bez těchto detailů). Také jsem měla po přečtení zvláštní pocit samoty, deprese, prázdnoty, smrti... takže číst knihu jen v naprosté emoční pohodě!!! Já sama spadám do stejné věkové kategorie, jako hlavní hrdinové, proto jsem se s nimi částečně ztotožnila a cítila vlastně takové pocity, jako oni... nevím... kniha úžasná, ale nechala ve mně zvláštní pocit - nicméně - nechystám se do lesa oběsit se...

07.09.2013 3 z 5

Noc v Lisabonu Noc v Lisabonu Erich Maria Remarque (p)

Mám ráda všechny Remarquovy knihy, ale takhle je opravdu výjimečná. Neuvěřitelně napínavý příběh plný paradoxů a skutečných pravd. Najde se v něm každý, můžete najít příběh lásky, napínavý boj o život, životní moudra.. Napadlo mě třeba, že naše jméno je vlastně jen pár písmenek na občance..

19.08.2013 4 z 5

Nebe nezná vyvolených Nebe nezná vyvolených Erich Maria Remarque (p)

dojemná a citlivá knížka, chvílemi mě až vytáčela hlavní hrdinka svojí lhostejností a otupělostí, ale pak mi vždycky došlo - vždyť ví, že každý nastávající den může být jejím posledním.. Od autora Remarqua to sice není příběh přímo o válce, nicméně se také zaobírá smrtí a umíráním. Takže kniha určitě stojí za zamyšlení, posune čtenáře zase "o kus dál", ale teď šáhnu po nějaké oddychové knížce se šťastným koncem. a souhlasím s komentáři níže, o filozofickém "plkání", které mě chvílemi trochu nudilo.

18.07.2013 3 z 5

Můj příběh Můj příběh Michelle Obama

Kniha se čte dobře. Měla jsem ji jako takovou “americkou pohádku”. Zjistila jsem spoustu faktických věcí, které mě ale z pohledu úspěšné ženy - první dámy - zaujaly a opět donutily mnohé informace hledat zpětně na internetu. Když tohle příběh umí, tak je dobrý. Nicméně dobrý znamená za 3, což tak odpovídá. Na můj vkus jde autorka moc málo do hloubky a chybí mi tam více psychologie a emocí - hodně o nich sice mluví, ale “nejsou cítit”. Ale myslím, že autorka sama taková je, v pozitivním slova smyslu, kdyby byla “větší citlivka”, nemohla by to ustát. Takže pěkné, ale málo opravdové.

26.08.2022 3 z 5

A hory odpověděly A hory odpověděly Khaled Hosseini

Kniha mě bohužel zklamala. Od začátku jsem měla vysoká očekávání, protože jsem četla Lovce i Tisíce planoucích sluncí, od kterých jsem se nemohla odtrhnout. První polovina knihy byla výborná, měla spád, zápletku, pěkně vykreslené postavy, ale potom průšvih. Přeskočilo se v čase a v ději, objevily se naprosto nové postavy - jak souvisí s příběhem je sděleno samozřejmě až na samotném konci obsáhlé kapitoly. Takže jednu celou část jsem přečetla vysloveně s nechutí, protože jsem nevěděla, o kom čtu, jak zapadá do děje, co tam vlastně dělá... odložila jsem knihu na nějaký čas a potom jsem ji už vlastně jen prolistovala do konce, kde se zmiňuje další spousta jmen, míst, příbuzenských vazeb... za mě prostě zklamání.
Další důvod je možná ten, že u Lovce i Tisíce planoucích sluncí i přes všechna životní úskalí byla nějaká pozivita jako láska a přátelství. Tady to byla jedna velká tragédie, smrt, odloučení, stesk a křivdy.

06.03.2021 2 z 5

Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Ještě se mi snad nestalo, že bych četla knihu dvakrát...nicméně - kamarádka mi půjčila Hotýlek, že to je krásná knížka. Obsah, postavy - nic mi to neříkalo, tak jsem začala číst. Po 3 stránkách jsem věděla, že už to znám. Sice jsem zapomněla, jak to dopadne, ale znám. U žádné knihy, která ve mně něco zanechala, se mi to nestalo. Takže tak...přečetla jsem ji, ale nezanechalo to ve mně vůbec žádný dojem, jen vím, že číst ji znovu nechci.

03.11.2019 3 z 5

Steve Jobs Steve Jobs Walter Isaacson

Do ruky se mi dostala kniha od přítele - IT vývojáře, já jsem v tomto ohledu typická žena :) I přesto mě kniha velmi zaujala. První polovina byla neuvěřitelná - Stevovy začátky, lidé, kterými se obklopoval, jeho styl jednání a celá jeho komplikovaná osobnost, zrod Applu a vývoj Macu, jeho zenové učení, držení diet, životní styl, milostné zápletky. Za polovinou mi začal příběh splývat do tekoucí řeky pro mě trochu nudného digitálního světa. Přiznám se, že stránky jsem začala rychleji otáčet - nový produkt, iPhone, iPad, iPod, iCloud, AppStore atd., popisování jednotlivých produktů už mě nebavilo. Zároveň chápu, že bez této hloubky by to nebyla kniha o Jobsovi... Ale celkově knihu doporučuji, je především o neuvěřitelné osobnosti Steva Jobse se všemi jeho klady i zápory, kterých nebylo málo. Ale každá velká a ryzí osobnost má tyto dvě stránky a hrdě se k nim hlásí.

24.09.2018 4 z 5

Zvuk slunečních hodin Zvuk slunečních hodin Hana Andronikova

Mezi všemi pozitivními komenty napíšu bohužel jeden negativní... do knihy jsem se nemohla začíst, odkládala jsem ji, ztrácela jsem se v kapitolách, nepřehledné.. Třeba se k ní někdy časem vrátím, ale prozatím takto..

03.04.2017 2 z 5

V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Zpočátku jsem se knížkou trochu prokousávala, ale asi od půlky jsem se "zakousla" a musela ji dočíst během jednoho odpoledne. Bylo mi potom trochu smutno... Ale naštěstí není nikdy všechno úplně zahalené v šedých tónech...
,,Láska je ta nejmocnější armáda. Ať už je to láska k příteli, ke své zemi, k Bohu, nebo třeba k nepříteli - láska nám odhaluje zázračnou povahu lidského ducha."
,,V hlubinách zimy jsem konečně zjistil, že uvnitř mě tkví nezlomné léto." Albert Camus

28.09.2016 3 z 5

Panenky z ráje Panenky z ráje Barbara Wood

Z knihy jsem byla nadšená, zanechala ve mně silný pocit a nutila přemýšlet nad různými životními situacemi. Příběh muslimských žen ve mě probouzel hodně emocí, ke konci knihy jsem byla rozčilená! Očekávala jsem, kdy konečně přijde nějaký pozitivní zvrat! Vždyť to přeci nemůže být pořád jen "černé". Jakoby mě autorka vyslechla a v závěru se mi přeci jen trochu vrásky nad obočím vyhladily :)

Chvílemi jsem trochu bojovala s typickou červenou knihovnou, ale je to příběh života muslimských žen, který pro "nás ze západu" je asi trochu "sci-fi". Ty ženy prostě žijí tím, že řeší manželství, děti, rodinu - a tím jsme vlastně u konce, protože při jejich porodnosti a počtu uzavřených sňatků/rozvodů z popudu muže, je potřeba hodně času, aby se jeden zorientoval. Takže do jisté míry je zapotřebí neplést si červenou knihovnu a život egyptských dívek.

A ano, asi mohla být kniha méně obsáhlá, méně peripetií, paradoxů, postav... místy je to opravdu scifi.

26.05.2016 5 z 5

Dívka, která spadla z nebe Dívka, která spadla z nebe Simon Mawer

Po dočtení knihy jsem měla hrozný vztek. Asi jako když se díváte na napínavý film a konec není takový, jak si ho představujete.
Prožívala jsem každý okamžik toho dusna s Marianne, stresovala se s Anne-Marií, snila jsem s Veverkou, u Laurence jsem měla na krajíčku... Potom jsem zůstala sama se svým vztekem a představami.
Nádherná knížka, přečetla jsem ji asi za 3 dny, čte se lehce, má spád, napětí, lásku... - všechno, co si přejete, najdete. Jen ten konec... ach jo, z toho zase nebudu spát!

02.08.2015 4 z 5

Hanin kufřík Hanin kufřík Karen Levine

Dojemný příběh malé "obyčejné" dívenky. Citlivá knížka popisuje dětem hrůzy 2. světové války, holocaust... Přitom je celý příběh napsán jemně a srozumitelně pro děti. Slzička mi ukápla v momentě odtržení Hany od jejího brášky Jirky... Člověku nezabrání vžít se do příběhu a představit si sebe a co víc, sebe ve 13ti letech, kdy by děti měly vymýšlet jakou provedou rošťárnu, až dopíší doma úkoly ze školy. Při čtení jsem si okamžitě vzpomněla na moji nejoblíbenější dětskou knížku a tou byla Říkali mi Leni.
Knihu určitě budu doporučovat dál :)

03.10.2014 4 z 5

Jeden den Jeden den David Nicholls

Krásná, čtivá, dojemná knížka... Probudila ve mě kapku nostalgie, hlavně při čtení posledních stránek...

Představila jsem si, jak přecházím s tátou ulici do školky, jak mě doprovází brácha ze školní družiny, jak se fotíme s holkama u radnice s maturitním vysvědčením, pak konečně čtu dopis o přijetí na VŠ, stěhuju se do hlavního města... a pak život plyne jako stránka po stránce v knížce, a i když má být každý den jedinečný, nejkrásnější, procítěný naplno, tak i přesto se na obloze může mráček, ze kterého sprchne...

Takový nějaký pocit jsem měla po dočtení knihy, takže si myslím, že určitě stojí za to :) :)

03.10.2014 4 z 5

S elegancí ježka S elegancí ježka Muriel Barbery

Bohužel budu muset mezi těmito krásnými komentáři napsat jeden negativní. Pro mě byla tato knížka také neskutečná - ale neskutečná snůška filozofických úvah, kterým jsem kolikrát ani nerozuměla a neměla jsem tolik trpělivosti číst je znovu. Pravda, nechala jsem se zlákat dobrým hodnocením, pozitivními komentáři a také názvem knihy, ale příběh měl asi takový spád jako stojatá voda. Prokousávala jsem se horko těžko stránkou po stránce... Ale je to jen můj vkus, mám raději knihy, co mají spád a předají vám nějakou hlubokou myšlenku - v této knize je jich také spoustu, ale musíte je hledat jako jehlu v kupce sena (a to v pořádné hromadě sena). Zkrátka nepředstavitelné myšlenky, neuvěřitelné postavy, podivné prostředí, šílená zápletka... Kniha se mi nelíbila a znovu ji číst nebudu - vždyť přeci za všechno můžou kamélie!!! :D

03.09.2014 2 z 5

Jak je důležité míti Filipa Jak je důležité míti Filipa Oscar Wilde

tato kniha mě přivedla do mnohých nepříjemných situací, tak například, když se během extrémně nudné přednášky začnete jediní smát...nebo jedete sami metrem a zase!! Málokterá kniha mě dovedla rozesmát, ale tenhle Filip/ové, to dokázal/i s elegancí sobě vlastní :D doporučuji všem! :)

20.01.2014 5 z 5

Cesta Cesta Cormac McCarthy

zajímavá knížka.. jen mě od začátku do konce zajímalo, jaká ta katastrofa se vlastně stala :) fascinující popis prostředí, ale jinak mě kniha úplně nenadchla.. všude popel, mrtvoly a na konci smrt.. na druhou stranu mi tato kniha přivála tak trochu "čerstvý vzduch" - nejsem zvyklá číst sci-fi literaturu, takže právě proto jsem spíš z knihy nebyla úplně unešená

11.10.2013 3 z 5

Vzpomínáš si? Vzpomínáš si? Sophie Kinsella (p)

nádherná knížka!!!!!!! abych tak řekla mluvou Lexi - fakt bomba!! Připomněla mi léta, kdy jsem četla dívčí romány a odcházela z knihovny s maximálním počtem vypůjčených knih :D hlhtala jsem stránku po stránce a díky tomu jsem po 2 dnech měla knihu dočtenou... ale jako na mrtvou rybičku v akváriu, Mont Blanc, vysoké lodičky a první jízdu v kabrioletu, myslím, nezapomenu! :) Doporučuji mladým i starším dámám. Tahle kniha mě přesvědčila o tom, že i u knihy můžete dostat výbuch smíchu! :D

28.08.2013 5 z 5

Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

o knize bych řekla, že je velmi skutečná... Langa nepovažuji za psychicky zdravého člověka a vlastně vůbec za člověka, celou tuto knihu doprovází otřes, hnus a plno smrti. Nevím, co víc dodat, snad jen - čtěte tuto knihu pokud jste opravdu v klidu...

25.06.2012 4 z 5

Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Po přečtení takové rozporuplné pocity. Knihu jsem sice přečetla jedním dechem a byla zvědavá, jak to všechno dopadne, ale chvílemi se to přííšerně táhne. A ano, neskutečné je to taky dost často. Přitom je to škoda, podle mě by to mohla být napínavá strhující detektivka. Vadilo mi poměrně velké množství různých nechutností - přes cákání krve, prořezávání hrdla, bodání, úchylný sexuální praktiky, zneužívání a další různé násilnosti. Přirovnala bych to k lacinému hororu - v tom kvalitním je člověk pořád v napětí, má strach, ale přitom neodtrhne oči od obrazovky. V tom laciném člověk neustále odvrací zrak a někdy i ztlumí zvuk. Takže závěrem - kniha se dobře čte, ale asi bych ji nedoporučila. Ale pokud si člověk chce přečíst něco pikantního, napínavého, trochu nechutného a šíleného - tak to je přesně ono.

19.03.2020 3 z 5