LordByron komentáře u knih
A zdôrazním ešte raz :ja nevravím, že je nemožné, že takáto návšteva z vesmíru bola. Za úvahu určite stojí. Ale toto je totálne pseudovedecké dielo od čistého neznalca čo neprečítal jedinú odbornú knihu o veciach o ktorých sa vyjadruje. Keď už tak ovela presvedčivejšie, ale tiež občas bláznivo archeoastronómiu argumentuje Souček.
Skvelá knižka a to som muž ????. Neraz až prekvapivo trefná aj voči samotným feministkám a pritom skvelo vystihujúca celú problematiku z ako historického tak aj biologického a ekonomického či psychologického hľadiska. Samozrejme východisko je existencialistické a ja s ním celkom aj súhlasím.
Zaújmavé sú úvahy na začiatku aký je rozdiel medzi utláčaním žien, černochov či proletariátu.
Jedna z najfilozofickejších Hawkingových kníh myslím...A možnoani Stručná historia ma neinšpirovala k toľkým úvahám...
Som bohužial až moc veľký laik aby som vedel posúdiť či je autorova teoria správna ,ale aj tak sa mi knižka veľmi páčila.Skvelo a s humorom podané a veľa som sa z nej dozvedel o toxoplazme:) a o evolučnej biológii a to aj tej oficiálnej a o rôznych poňatiach a Dawkinsovom sebeckom géne apod..Dobudúcna možno prečítam aj toho Dawkinsa
Kadečo je tam zaújmavé ,ale autor píše s až patologickou nenávisťou a občas sa pri jeho interpretácii fakt chytáte za hlavu ...Ked v závere seriozne označil boľševizmus za predpovedaný proroctvami a za ,,diabla "(naozaj ) a ,,odnož fašizmu" (!) či ,,boľševicko-fašistickú ideologiu" a horlil za jej úplný zákaz a čudoval sa že to niekto chápe ako ,,stíhanie neoficiálnych názorov " ehm ...No fakt som sa pýtal či je vôbec v poriadku :)
Podľa tohto autora nenávidel bolševizmus ,,človeka ako takého " a medzi jeho zločiny nadivoko započítava obeti ,,babráckeho vedenia vojny " (lebo všetky ostatné krajiny sveta viedli vojnu bezchybne a len ZSSR sa účelovo snažil ju viesť zle a kľudne aj prehrať hlavne že si vybije svoju ,,nenávisť k človeku ako takému " zabitím čo najviac vlastných :) a úplne bežných trestných činov a podobne ...Akože takýmto spôsobom by som našiel kľudne aj 200 milionov mrtvych v hociktorej veľkej krajine .
Akože ale sú tu aj zaújmavé kapitolky (aj ked aj tie vždy dosť manipulatívne a nenávistne napísané čo ale vzhľadom k obsahu chápem ) a nejeden pôvodný dokument z archívu ...Autor sa však trebárs absolútne (a podľa mna cielene)vyhýba obetiam teroru čo boli komunisti ,glorifikuje predrevolučné Rusko a z nejakého to dôvodu sa strefuje aj do údajného nacionalizmu a antisemitizmu ktoré tiež vidí všade a tiež dáva za vinu boľševizmu (absolútne ignorujúc že ho naopak započali a vzprovokovali černosotnenci ,cárska tajná polícia ,bielogvardejci a sám cár Mikuláš aj s ich Protokolmi a celkovou politikou pogromov ,že naopak boľševici boli reálne často židia a nemali dôvod samých seba prenasledovať skôr naopak )...
Každopádne takto sa knihy o dejinách nepíšu..Takto sa píšu ked tak agitky a mne fakt dojde ,že toto je v istom ohľade mienené ako agitka a tá podpora od Brzezinského kadečomu nasvedčuje ...Často mi z mnohých pasáží prišlo, že doslova nenávidí nielen boľševizmus, ale samo svoje rodné Rusko a to je ako fakt smutné.
Fantastická knižka, ktorá mi vylepšila nejeden deň. Najradšej mám Filipiky hlavne tú druhú:)
Prameň z prvej ruky z jedného z najdramatickejších období dejin(Súmraku Republiky) a od jednej z najväčších postáv dejín a najlepšieho z rečníkov.. Doslova až cítite tu atmosféru najmä pri prvých útokoch na Antonia a pri komentároch na adresu práve mrtvého Caesara a jeho vrahov (,, osloboditelov ") či po Antoniovej porážke... A potom človek vstane a otvorí Plutarchov životopis Cicerona a číta ako tragicky to všetko skončilo...
Krátka, ale sympatická knižka o kontroverznej téme o ktorej väčšinou mainstream autori mlčia a ti,, konšpiračnejší "ju zveličujú. Celkom férový popis toho ako sa celý plán zrodil, rokovaní a postojov jednotlivých postáv príbehu. Ako veľké plus hodnotím priložené originálne dokumenty v preklade aj (na fotkách) priamo v angličtine.
Zaújmavý bol tiež postoj Churchilla od ktorého by to človek nečakal, ale práve on až tak tvrdo k Nemcom pristupovať nechcel... Aj celý jeho vzťah k Rooseveltovi a vôbec je vidno (i keď je to tak v pozadí) ako sa presne vtedy dostávala Británia voči USA do vazalskeho pomeru. No a v závere ten šokujúci fakt, že Hary Dexter White bol po celý čas sovietsky agent a otázka na zamyslenie sa čo to hovorí o tom kto a prečo plán vytvoril...
Ja nie som vo všeobecnosti moc na fikciu, ale Sienkiewicz vedel tvoriť príbehy tak, že to by nedokázal nik iný na svete.. Takú fantáziu a takú schopnosť vytvoriť úplne dokonalý a do seba zapadajúci svet ani nechápem ako mohol mať... Svet rytierov, cti a boja o nevesty i moc, intríg a čarov. Dosť podobne Trom musketierom podľa mňa..
(SPOILER) Jedna z Rousseauovych najlepších a najviac nepochopených diel.. V rozpore s donekonečna opakovanými legendami v tejto kratuckej eseji nikde nepíše, že,, človek je od prirodzenosti dobrý a spoločnosť ho skazila".. Naopak výslovne opakuje, že,, v podstate ľudia neboli lepší "... O co mu v tejto,, knižke totiž šlo ani nie sú vedy a umenia a každý pozorný čitateľ si iste všimne, že ich atakovanie je do istej miery len hľadaním pozornosti. Co napáda je civilizácia a pretvárka ľudí v nej vzdialených od bezprostrrdnosti..
Za všetko nech hovoria vety ako,, nepriateľov už kruto nezabijame, ale zbabelo a zákerne ohovárame, vyhasina nenávisť k nepriateľom ale aj láska k vlasti.. . "
Rousseau bol provokatér. Nemyslím, že si ozaj úplne všetko čo tu napísal aj do bodky myslel. A bol to jeden z naj hlbších autorov vôbec... Toto je jeho debut a už keď som ho prvý raz čítal chytil ma a pobavil ako máločo:) Knižku prečítate za hodinku za dve čiže to je ako nič
Úžasná knižka od úžasného a dnes bohužiaľ často ohováraného autora.. Niektoré myšlienky sú až úplne neuveriteľne ako ho to všetko po napádalo a ako veľmi veci chápal.. Toľko schopnosti vcítenia sa do toho ako deti myslia a ako vnímajú to co im dospelí vravia - a aké sú tým pádom toľké bežné metódy pri výchove absurdné.. Toľko hĺbky pri vyvracani biflovania sa faktov, ktorým dieťa nerozumie a zvyklosti co kazia ich vývoj.. Mne sa Emil ľúbil ešte viac než Spoločenská zmluva. Pravda neraz je to (tak ako každé Rousseauove dielo) veľmi subjektívne a vychádzajúce z jeho osobných pocitov - no a čo.
Dosiaľ som popravde ešte od všetkých tých anglosaských konzerv co ho atakuju nepočul validnu kritiku Rousseauovych názorov.. Vždy len parodizuju jeho zle pochopené údajné tvrdenie o tom ze ,, od prirodzenosti je človek dobrý "(co nikdy nepovedal) a dávajú osobne utoky apod.. Pre mňa je to genius.
Totálne neobjektívna propaganda z druhej strany..Alebo :len to ,že ,,oficiálna verzia "o zlých Nemcoch a dobrých čechoch je nepravdivá neznamená to ,že boli vo všetkom zlí česi a dobrí Nemci ...
Pravda niektoré veci v knihe hodnotné boli-trebárs prejav Josefa Seligera a tak,ale inak katastrofa.Nechápem ako toto môže nejaký čech vydať a ospevovať -čistá sebanenávisť .
Celkom zaujmava a u nás málo spracovaná téma. Osobne som už o nej niečo vedel. Prekvapilo ma ze vo všeobecnosti sa viac venuje pozornosť histórii daných komunít (hlavne z nedávnych rokov) než tomu v čo vlastne veria.
Osobne som už vedel svoje o Jezídoch a Alawítoch, ale veľmi dobrá bola napr kapitola o Alevitoch a pobavilo ma ako majú v svatostankoch obrazy Ataturka vedľa Aliho a ako jedna frakcia považuje Ataturka za inkarnaciu Bektáša : )
Celkom zaujmavy bol aj vývoj osudov Koptov v nedávnom revolučnom Egypte.
A aj pôvod Drúzov, ktorý už trz vnímam o niečo inak a som viac ochotný uznať ich isté spoločné prvky s islamom.
Zaslúžená klasika od veľkého autora. Ďalšia z kníh od ktorej som sa nevedel vôbec odtrhnúť. Nádherne je spracovaná napríklad Somma.
Pri každej bitke má, ale z knižky pocit dojem, že všetci porazení velitelia boli neschopní a víťazi schopní. Bolo to tak vždy?
Prvá svetová vojna bol horor. A táto knižka veľmi dopomohla k tejto jej reputacii.
Veľmi negatívne napríklad Liddel Hart vníma Haiga - a zároveň sa k nemu snaží byť férový. No a v závere pripisuje nemeckú kapituláciu oveľa menej vojenskému neúspechu a oveľa viac vnútornej situácii ako je dnes obvykle. Čím je vlastne trosku už blízko,, legende o dýke do chrbta ".
Koľko je na niečom takom pravdy? Určite oveľa menej ako tvrdili nacisti, ale zrejme viac ako si my dnes obvykle myslíme.
Podľa mňa veľmi pekne, zaújmavo a prehľadne napísaná knižka. Na prvú svetovú nie som až taký expert ako na druhú, ale tunak v tejto knihe je asi všetko zásadné a hlavné. Vôbec nie je pravda, že by sa sústredila len na západnú frontu - približne rovnako veľa priestoru dostane aj Rusko, Itália, Srbsko..
Nikomu zvlast nenadrziava. A veľmi zrozumiteľne vysvetľuje prečo bola vojna tak brutálna, ako ťažké to velitelia v skutočnosti mali a aké taktické chyby robili. Veľmi pekne je tiež spracované obdobie pred vojnou - prípravy Schlieffenovho plánu aj francúzskeho plánu XVII.
Nádherné spracovanie. Na vyše sto strán veľmi podrobného a pekne spracovaného moderného komentáru. A niekoľko kapitol od samotného Keplera. Možno keby som bol v tomto väčší expert by som chcel aj viac, ale pre mňa to bolo skvelé.
Kepler už je trochu ďalej ako Koperník a v mnohom anticipuje Newtona a jeho gravitáciu a pohybové zákony.
Pohanský pohľad na záver rímskych dejín z krajne antikresťanského uhla.Bohužiaľ je Zosimus omnoho zaujatejší ako Ammianus(ktorý je ale taktiež pohan)a nie je teda oveľa lepší ako kresťanskí autori.No a áno je aj krajne poverčívý.Ale zaujmavý je iný pohľad na Konštantína aj kuriozity typu ,že Atény uchovávajú ,,ešte stále staré obrady"a že ich tým pádom vraj obišlo zemetrasenie aj plienenie barbarmi.
Celá knižka je veľmi stručne napísaná.Dnes sme za ňu ale vdační pretože nám poskytuje aspon nejaký náhľad aj do perspektívy nekresťanov.Podobne raz budú ľudia vdační za čokoľvek ,,z druhej strany "o našich nedávnych dejinách.
Dalšia skvelá perlička a znovu téma u nás a pre mňa veľmi neznáma.Pre našinca je zaújmavá najmä preto ,že boli Balti tak až navlas podobní Slovanom a pritom je z ich mytológie toho dochovaného omnoho omnoho viac .Vlastne mi príde že sa ani nedoceňuje aký veľký význam majú a mali by mať pre štúdium Slovanského pohanstva.Iba dodám ,že knižka je usporiadaná ako abecedne zoradené heslá(čo mi ako jedna z mála vecí zasa tak moc nesedelo ale dobre teda)a našiel som ju dosť ľahko na nete v pdf formáte : )
Ako už zhrnuli viacerí predo mnou tak skvelé dielko.Odborne napísané a urobíte dobre ak budete poznať aspoň základy teorií o mytologiách.Premňa osobne bol Veles dosť novinka a úprimne som sa o tohoto boha ani nikdy predtým príliš nezaújmal takže to bolo čosi nové.A zaujmavá bola časť venovaná tomu či je skutočne súper Perúnov.Podľa autorky to vôbec nie je také isté ako som to počul prvý raz .Vlastne celkovo som priznám sa Velesa asi úplne nechápal -a ani nedoceňoval.
Fantastické dielo plné pochopenia pre ducha Antiky.Veľmi mi kedysi pomohlo s mojou bakalárkou.A zdieľam aj autorovo nadšenie a jeho kritiku súčasných odporcov priamej demokracie a kadejakých mudrlantov čo si myslia ,že sme od Grékov o toľko lepší.
Zborník viacero článkov od Slovákov aj Latinoameričanov.Preklad zo španielčiny je žiaľ často príšerný a často mu sotva rozumieť.Dozvedel som sa niečo nové a Martího si vážim ,ale celkovo by som od knižky čakal aj viac.Martí sám osebe je samozrejme premňa hrdina.No a hej jedným článkom sem prispel aj Blaha čo sa vôbec nedivím.