Lucciella_L

S těžkým srdcem musím konstatovat, že to byla nuda. Možná je chyba v tom, že jsem čekala něco napínavého, vzrušujícího, ale...
Výhodou byly krátké kapitoly, takže se to četlo rychle.
Korede je starší sestra atraktivnější a přitažlivější Ayooly. Takže se celá knížka točí o tom, jak Korede závidí, ale vlastně je i dobrou sestrou, protože tu svou nikdy nenechá ve štychu. Ani co se mrtvoly týče. Průšvih je v tom, když Ayoola přijde ke Korede do práce a okouzlí doktora, do kterého je zamilovaná i sama Korede. Pokouší se ho varovat....
O téhle knížce řeknu jedno - buď s ní zabijete nudu a nebo nuda zabije vás :)

Toto byla taková jednohubka k odpolední kávě na zahradě :)
Knížka je autobiograficky popsán příběh milující a milované manželky a matky, která pracuje, stará se o domácnost a.... a postupně propadá hráčské vášni.
Co všechno dokáže jedna blikající mašina? A nejde jen o dluhy, ale i nejrůznější výmluvy, lži.... Naprosto neuvěřitelná (a bohužel reálná) zpověď jedné gamblerky, která je kvůli "plátnu" ochotná nejít do práce, spustit se s cizím chlapem a dokonce neváhá se dopustit zpronevěry.

Pro mě premiéra v podobě oboustranné knihy.
Hlavní hrdinkou je Nela, studentka medicíny, která jde se svou kamarádkou na párty, kde ji znásilní oslavanec. Prachatý synáček vlivného politika. Po pár týdnech Nela zjistí, že je těhotná a tady se příběhy rozchází....
V jedné verzi si Nela dítě nechá, ve druhé jde na potrat. Ani v jedné variantě nemá Nela na růžích ustláno a její život je vážně jízda - ale na hodně, hodně šílené horské dráze. V obou variantách má velkou podporu ve svém malém bráškovi, který si táhne své břímě. Pološílená matka umí pomoct, ale taky pěkně zavařit a svým životním stylem pěkně zahrkat životy ostatních a na taťkovi se nehezky podepíše pandemie covid.
Musím přiznat, že i když to bylo náročné téma, knížka se četla skoro sama. A nejen proto, že tohle samé se může dít v nějaké rodině - klidně v té vedle vás....

Tuhle knížku mi nabalila moje kamarádka a rozhodně nelituji :)
René je neúspěšný maturant, kterého maminka uklidí k biologickému otci do Francie. A tady knížka získává další plusové body (kdo mě zná, chápe :) :)
S otcem pracuje na místním hřbitově, kde vykonávají nejrůznější údržbářské práce a otec se v Rendovi zkouší probudit jeho vlastní osobnost a schopnosti. Taťkova neskutečná chuť mě nepřestávala ohromovat, protože boj s puberťákem je někdy fakt na mrtvici.
Renda jednou potká tajemnou dívku, která ho okouzlí. Zjistí, že se na ni vlastně dívá ze hřbitova a začne pracovat sám se sebou. Jenže nečekaná smrt tajemné dívky ho zlomí. Ale nezlomí jeho schopnosti, které ho povedou v životě dál.
Může tragická ztráta lásky v raném mládí ovlivnit váš život? A lze pak ještě milovat? A nebo se budete stále vracet do minulosti?
Renda se rozhodne pro vlastní cestu. A kam nebo jak se vydá, to se dozvíte jedním dechem v této skvělé knížce.
Musím přiznat, že jsem Rendovi děsně fandila a ten konec mě neskutečně naštval, protože....

Musím přiznat, že mě obsáhlost knihy a nudnější první polovina značně odrazovala....
Podstatou knihy jsou dopisy matky, která byla chvílemi "na ránu", které adresovala svému muži Franklinovi (to byl "otec roku").
Ona vlastně asi nikdy úplně nechtěla být matkou a Kevin jí to dával od narození pořádně sežrat. Už jako dítě byl nepříjemný a když se narodila jeho mladší sestřička, kterou matka milovala a kde podle mě našla tu pravou mateřskou lásku, rozjela se jeho povaha naplno.
Ve stínu událostí na FF 2023 byla toto neskutečně silnou knihou, která se nečetla vůbec lehce.

Tuhle knížku mi doporučila moje kamarádka a nezklamala.
Příběh je o 4 spolužačkách, které se sejdou na rozlučce se svobodou jedné z nich. Tak nějak jsou to příběhy nás - obyčejných žen. Autorka krásně popsala vlastnosti i příběhy všech žen a vystačila si při tom s krátkými kapitolami, což bylo naprosto skvělé.
První se podruhé vdala. Tentokrát za muže, který ji nabídl veškerý komfort . Druhá si přeje dítě, ale s manželem se jí nedaří. Třetí zase hledá lásku a pozornost a čtvrtá má relativně vše - ale stačí to ale ke štěstí?
Setkání se 3 muži zcela zamíchá osudy všech hrdinek, které ve 40 letech hledají.... ale co? Každá má přeci vše... nebo ne?
Myslím, že se tady najde leckterá žena a leckterá z nás řešila podobný problém.
Krásné, čtivé - prostě ideální parťák na odpolední kávu!

Druhý díl, kde vystupuje Erika Foster.
Tentokrát se dostane k vraždě úspěšného lékaře, která je následovaná další vraždou moderátora a po té dokonce spisovatele. Všechny případy něco spojuje - a jenom způsob jejich vraždy to není....
Erika není žádná tuctovka, která slepě poslouchá svého nadřízeného. Má svoje prožité a tak si v některých situacích zcela bezohledně prosazuje svou - čímž má moje sympatie.
Pokud hledáte detektivku, kterou zhltnete jedním dechem, je toto právě ono!

Teresa je zaneprázdněná matka malé a dost aktivní Jessiky. Žije se svým manželem a jeho dcerou v novém domě, kde se snaží vybudovat domov. Nebo snaží.... Pracuje od nevidím do nevidím, holky nechá na krku sousedce. K tomu přičteme nervy z nového místa, podezření z manželovy nevěry.... a (až!) v polovině knize dojde k samotnému zmizení malé Jess.
Jenže, všichni mají co skrývat.... a kde je Jess? Najde se a nebo se stane obětí nezájmu vlastní matky?
Poněkud rozsáhlý thriller, který nenadchne, ale ani neurazí.... Myšlenka byla super, jen se tam některé části zbytečně táhly....

(SPOILER) Naprosto skvělá kniha a zcela neokoukané téma.
V malé vesnici s pohnutou historií se ztratí dcera lékařů. Otec vyčítá matce, že pracuje, matka je z celé situace zcela na dně.
Ve vesnici došlo ke zmizení malých děvčátek už v minulosti - opakuje se historie a opravdu tam řádí přízrak klekánice, pedofil a nebo to je jen "pouhá" pomsta? A kam až dovede kruté zjištění zoufalou matku?
Knížka, která se zkraje tváří jako obyčejná detektivka postupně odhaluje neotřelou zápletku a otevírá neobvyklé téma.
Naprosto fenomenálně napsané!

Další díl ze skvělé série.
Guy je nešťastný muž, který možná má smůlu v lásce v rodině.
Při úklidu v matčině domě najde dokumenty, že jeho matka vlastní dům. Guy se chopí příležitosti a rozhodne se dům opravit a spolu s matkou se přestěhovat a začít nový život.
Dům i po tolika letech je v dobrém stavu, práce nebude moc, jenže se Guy nemůže zbavit pocitu, že jej někdo sleduje. A když se v noci v domě objeví dva mladí lidé, kteří mu přiblíží osud domu, dveře jeho historie se otevřou dokořán....

Po téhle knížce jsem sáhla u kamarádky v její knihovničce. Tak nějak jsem se chtěla vrátit do mládí :)
Ač nerada musím přiznat, že mi to přišlo strašně "trapné" :D - asi už jsem stará? Nicméně, Lenka Lanczová byla mou srdcovkou v pubertě a její knížky jsem hltala. Číst ji o 20 let dřív, budu děsně nadšená. Stejně jako její ostatní knížky je to čtivé, zamilované....
Simča je mladá holka, která prožívá léto před maturitou. K tomu samozřejmě patří i brigády, neshody se ségrou, první a druhé lásky, nepochopení od rodičů.... Ale i Simče osud přihrál nejen malér, se kterým se bude muset popasovat...
Pro mladé holčiny určitě suprové čtení v létě k vodě ;)

Do téhle "růžovky" (pro mě vaginy) mě uvrtala moje kamarádka a byla jsem neskutečně zvědavá, co mě vlastně čeká, protože porno psané chlapem.... no, nevím, nevím :)
Nicméně, byla jsem celkem mile překvapena.
V knížce je 5 linek, přičemž nejlepší za mě byla Erika. Nejen že tady šlo o romantiku, ale tak nějak i trošku reálný život a hlavně to byla jediná hlavní ženská postava. Baculka, co má na krku neskutečné hovado, co ji neustále ponižuje.... Začne dostávat tajemné dárky, vzkazy.... Kdo je za tím vším a proč? Najde Erika konečně pořádného Muže?
Druhou sympatickou postavou pro mě byl podnikatel Roman, který žil s manželkou, ale tak nějak ve svých letech "přestal fungovat". Přijal novou sekretářku a.... a už to jelo :) Ale co jeho manželka?
Fotograf Marek se pro změnu hledá v sexu přes internet, respektive výměně fotek se slečnou, se kterou se potkal náhodou.... A co když se potkají zcela účelně. Klapne to?
Spisovatel Pavel zase objeví svou dominanci s dcerou svých přátel a některé scény pro mě tady byly docela na hraně. Ale - pokud se to někomu líbí, proč ne. Já na tohle vážně nejsem.
Poslední byl Matěj. Dostal nabídku, kterou přijal, ale je opravdu honorář dostatečný? Za tenhle skutek bych mu "nadělila" mnohem víc....

Paní Mornštajnová má takový svůj osobitý styl, který asi není úplně pro každého, nicméně já mám její knihy ráda.
Trošku chaoticky uspořádané kapitoly můžou působit rušivě a začíná se rovnou koncem, což je poněkud méně obvyklé, ale pro mě fajn.
Příběh se točí okolo rodinného hotýlku, který ve druhém patře funguje i jako milenecký azyl a dědice Václava, který nemá úplně nalajnovaný život.
Jeho otec zemřel těsně před tím, než se narodil. Dětství prožil s maminkou, která byla krapet do větru a za notné finanční podpory dědy si mohla dovolit žít. Václavovi do života vstoupí 4 osudové ženy - Renata, Marcela, Lucie a Jindra.
Jestli se z toho dá vymotat a kolik životů tenhle rodinný podnik zničí, je otázkou pro čtenáře této knížky. Takže pokud chcete něco zajímavého a nenáročného, je toto přímo pro vás.

Josefina je mladá žena, která se po smrti matky odstěhuje a začne žít sama. Nastěhuje se vedle domu, kde žádná rodina nevydrží.... Až do jednoho dne, kdy se do domu nastěhuje mladá žena Anna. Josefíně to nedá a hned se s Annou pokusí spřátelit.
Jenže dům s nevalnou pověstí potvrdí, že bydlení v něm není jen tak lehká věc a duch Helen stále nemůže najít klid. Kdo by taky mohl, když by ho někdo poutal řetězy a bil?
Do všeho se pokusí vložit Lucas, bratranec Josefíny, ale profesionální vymítač, kterého seženou, nebude mít úspěch.
Co dokáže duše nešťastné ženy způsobit? A jaké tajemství si dovezla Anna?
Další úžasná kniha ze skvělé série strašidelných domů.

Po výletě do Jeruzaléma jsem se nechala zavést i po výletech u nás.
Musím říci, že mi v této knížce něco chybělo, Jeruzalém mě tak nějak nadchl víc....
Přesto jako milovnice výletů u nás oceňuji, jaká místa si Láďa zvolil a že vybíral i místa, která nejsou tak úplně "profláklá". Některé zážitky neměly chybu :)
Těším se na další díl, který se mi dostane do rukou a pokud někdo neví, kam vyrazit v létě, nechť se nechá inspirovat!

Přiznám se, že na tuto knížku jsem půlroku koukala na stole v práci a pořád hledala čas.... Nicméně, čekání se vyplatilo :)
Krásný příběh mladičké Anny, která se po válce vrací k tetě, kde ji ale nečeká nový domov, ale svatba s hospodským.
Anna se v 17 letech vdá, rodí děti jako na běžícím pásu a ještě se zvládá starat o pohostinství. Nikdy si nestěžuje zvládá všechno, co jí osud nadělí.... A že v jejím životě přijdou pěkně horké chvilky.
Příjemné čtení na květnová odpoledne do křesílka na terase :)

Do tohoto YA románu jsem se vcítila dost snadno díky rodinným zkušenostem.
Mladá Ava při požáru přijde o všechno - nejen o zázemí, ale i mamku, taťku, sestřenici Sáru a svým způsobem i sama o sebe... Celý dlouhý rok se u jejího lůžka střídá strýc s tetou, rodiče Sáry, kteří v Avině přežití hledají nový smysl svého života.
Ava se kvůli jizvám po celém těle ale i na obličeji cítí na dně, nemá sílu ani chuť žít dál.... Nakonec ustoupí a přijme dohodu, že zkusí 2 týdny chodit do školy - ale do jiné než dříve a do jiné než chodila Sára... Mezi náctiletými spolužáky je těžké vypadat jinak..... Jako anděl se objeví spolužačka Piper, která také utrpěla popáleniny a k tomu je na vozíku. Jenže ona v této škole má svého démona a vlastně ani ona sama nemá tak úplně čistá andělská křídla.... A nebo ano?
Příběh o fénixech z popela určitě doporučuji všem puberťákům - uvědomte si, že hezká tvářička může skrývat pěkně tlustého červa a že za zdánlivě nehezkou slupkou můžete najít toho pravého BFF.

Do téhle knihy jsem šla možná s až hodně vysokým očekáváním, ale dostalo se mi spíše zklamání.
Mladý Oliver z bohaté rodiny se zamiloval do vdané paničky Vereny, které se údajně provdala za staršího a bohatého muže proto, protože potřebovala zajistit svou malou dcerušku. Jenže její manžel není tak naivní, jak se zdá a páru dokáže hodně zavařit - bohužel s tragickým koncem.
Pro některé to bude srdcovka, ale já se nějak nedokázala vcítit do Vereny, která na mě působila jako pěkně mazaná potvora...

Knih na téma druhé světové války jsem už přečetla mnoho. Tahle je ale úplně jiná.
Kniha plná emocí, o lidském strachu, závisti, nenávisti, lásky a touze přežít.
Kniha začíná návratem Anny z Francie do Horky, kde vyrůstala se svou "tetou" Lídou. Vítá ji starý přítel Antonín, se kterým si hrála v období druhé světové války a spolu poodkrývají roušku, která ukrývá dávné tajemství.
Zároveň se tu odehrává příběh Lídy, která musí uprchnout z Prahy k tetě Marii na vesničku. Líbí se jí jejich soused, který ale táhne s Němci....
Tragédie, která se stane na konci války ale poznamená mnoho lidí a mnoho osudů. Lze vůbec v takové době očekávat něco dobrého? V době, kdy nesmíte nic, za vše jste persekuováni a neustále vás někdo sleduje a číhá na každý špatný krok nebo čin?
Knížka, u které jsem si pobrečela a zároveň mě tak zaujala, že věřím, že toto nebyla první knížka od této autorky.

Šokující příběh učitelky, která za tragických okolností přijde o svou malou dceru. Smrt malé Manami není nehoda, ale důkladně promyšlený čin dvou žáků. Chlapec A a chlapec B v knize odhalují svou duši a vypráví svůj příběh. I přesto, že je viník jasný hned na první pohled, za jeho činy není nic jiného než bolest, zklamání a nedostatek lásky a úcty.
Naprosto fenomenálně vymyšlený konec, který otočí knihu o 360 stupňů.