Lucciella_L Lucciella_L komentáře u knih

Čarodějky Čarodějky Karin Krajčo Babinská

Sestry - dvojčata, a přeci tak rozdílné. To jsou hlavní hrdinky této skvělé knížky.

Příběh o rodinném prokletí (nebo tajemství), kde se prolíná příběh matky, dcery, vnuček a pravnučky. Kouzelná chaloupka, kde se mužům nedaří a ženy vzkvétají.

Knížka začíná tím, jak Debora unikne nespokojenému klientovi. Nebo, unikne.... Nevím, zda to je správný výraz. Požár, který z tohoto důvodu vznikne rozhoří mnohem víc než jednu starou chaloupkou. Spadne více než jeden strop a odhalí se věci, které měly zůstat skryty.

Tohle jsem četla jedním dechem a konec byl tak skvělý, že jsem ho obrečela.

Naprosto skvěle napsaná knížka, která se vám bude určitě líbit!

19.01.2025 5 z 5

Kočičí stopa Kočičí stopa Dominik Dán

Zabitá kočka a dva malí grázlíci.

Zdánlivě jednoduchý případ o tom, kam až vede neovladatelný temperament dvou malých chlapců.

Když se rozjede vyšetřování, zjistí se, že okolo je kočičích "ťapek" mnohem víc, než kdokoliv čekal a že vedou úplně někam jinam než do myší díry.

Psycholožka Hilda je tak trošku "vlastní" povaha, která by možná potřebovala vlastního terapeuta.

A když se ztratí synek prominentního podnikatele, je o zábavu postaráno.

Musím uznat, že mě tohle dost bavilo (i když ve slovenštině, která má fakt dobré obraty) a těším se na další knížku z pera tohoto autora!

17.01.2025

Mrazivá smrt Mrazivá smrt Darcy Coates

Darcy opět nezklamala. Její knížky jsou prostě dokonalé!

Christa je mladá a zamilovaná žena, která neváhá ani chvíli, když ji její přítel pozve na výlet do hor. Očekává, že se jejich vztah posune a tak se nemůže dočkat.

Cestou bohužel narazí na překážku na silnici, která se stane osudovou. A nejen Christě. A nejen Kiernanovi. A nejen jim, ale všem v autobusu, kteří na dovolenou míří.

Tragickou shodou okolností začne Christa bloudit a hledat svého partnera, když spadne ze srázu. Naštěstí narazí na chatu, kde jsou spolucestující schovaní a čekají na pomoc.

Jenže ráno najdou na nedaleké borovici hlavu jejich průvodce. A nebude jediná. A tak mezi bílými vločkami vypukne krvavý boj o přežití.

Naprosto skvělá knížka do téhle zachumelené doby, kterou jsem si užila na maximum!

16.01.2025

Cigaretka na dva tahy Cigaretka na dva tahy Dominik Dán

Moje prvotina od Dominika Dána.
Detektivové vyšetřují případ, kdy někdo brutálně zavraždil mladého zástupce jedné firmy, který převážel hotovost.
Vedle toho je policejní škola, v jejímž skladě je uskladněno větší množství zabavených drog - jenže zájemců je dost.... a tak se rozjíždí i série úmrtí, kdy narkomané umírají kvůli špatnému namíchání drog.
Ale co by to bylo za detektivku, když se policie nedopátrala vraha. A nebo snad to není podmínkou každé knížky?

10.01.2025

Dallas 63 Dallas 63 Stephen King

Zajímavý příběh o tom, jak se Jake pokusí změnit minulost.

Určitě jste si přáli někdy změnit to, co se stalo.... Jenže zamysleli jste se nad tím, jaké to může mít důsledky? A že jedna skutečnost navazuje na druhou a to, že něco změníte, může ovlivnit něco úplně jiného? A to nejen v dobrém?

Vražda prezidenta Kennedyho otřásla celým světem. Jake má možnost vrátit se v čase a tento osudový moment změnit. A možná nejen to.

Jake má svého strašáka ve skříni ještě z dob raného dětství. Takže když dostane možnost se vrátit v čase a něco změnit, jde do toho. Kromě lásky s kolegyní Sadie zažije spoustu okamžiků, které by rád změnil. Jenže jde to?

Musím přiznat, že námět byl hodně zajímavý, ale s čím stále bojuju, je ta rozšafnost, se kterou King svá díla píše. Knížka se četla děsně pomalu, i když téma mě (překvapivě) opravdu zaujalo.

03.01.2025 4 z 5

Tajemství ztracené holčičky Tajemství ztracené holčičky Simona Nečasová

Horová obálka, strašidelný název, ale vlastně to byl román :)

Nenáročné a rychlé čtení, které jsem si úplně neužila, protože jsem nedokázala ignorovat množství chyb a nelogických obratů :( - což bohužel u tohoto nakladatelství není nic výjimečného.

Samotný příběh je tajemný (pokus o tajemno), proložený milostnou zápletkou, vyhnanou do extrému.

Hana se nastěhuje do roubenky u lesa, kterou má po svých prarodičích. Brzy se jí začne zjevovat duch malé holčičky a prosit o pomoc. Náhodou potká atraktivního vdovce, o kterého nechtěně musí sehrát souboj - na život a na smrt.

Pokud si chcete oddychnout a umíte se povznést nad chybami, pak si toto užijete....

03.01.2025 3 z 5

Osudné svědectví Osudné svědectví Robert Bryndza

Už sedmé pokračování s Erikou Fosterovou.

Tentokrát Erika začíná znovu - najde si nový dům, ale všechno se jí začne komplikovat, když v okolí jejího nového domova dojde k brutální vraždě.

Erika zaslechne křik, ale dorazí pozdě. Na místě je již jen ubodaná mladá žena. Jenže - byla cílem opravdu ona? A souvisí s tím podcasty, které obět natáčela? A co znásilňování mladých dívek na koleji? To spolu také souvisí a nebo to je jen další případ?

Erika začne se svou buldočí povahou rozplétávat tento zločin.... Jenže vše komplikuje i její stěhování do nového domu, ale já tajně doufám (ano, Teri, hledám v tom romantiku!), že to bude pozitivní směr!

Ani tento díl vám určitě nesmí ujít, protože tohle je vážně fenomenální kriminálka!

28.12.2024

24 dní do Vánoc 24 dní do Vánoc Michala Ries

Tuhle knížku (ač ve slovenštině, ale Ježíšek mi donesl na příští rok českou verzi) jsem četla v rámci společného čtení - co kapitola, to jeden den do Vánoc.

Musím říct, že jsem si Ninu zamilovala. Bláznivá mladá žena, která ukončí neperspektivní vztah a rozhodne se, že udělá věci, kterých se bála a nebo na ně neměla odvahu.

A tak vzniklo adventní akvárium. Od 30.11. do 24.12. Každý den jeden lísteček s nějakým "restem". A že bylo o co stát!

Musím říct, že tahle knížka ve mě způsobila lavinu emocí - od smíchu po pláč. Nemůžu se dočkat, až se k ní příští rok zase vrátím!

28.12.2024 5 z 5

Anděl smrti: Nemocniční vrah Charles Cullen Anděl smrti: Nemocniční vrah Charles Cullen Charles Graeber

Zajímavý pohled na příběh sériového vraha, u kterého dodnes není znám počet obětí.

Je až neuvěřitelné, jak dlouho se proplétal po různých pracovištích a mohl realizovat svoje pohnutky.

Co ho k tomu vedlo? Měl rodinu, byl oblíbený, vzorný pracovník a přesto.... přesto zabíjel. Bez ohledu, bez důvodu, často i náhodně....

Za vším jsou dva vyšetřovatelé, kteří se nevzdávají a dál sbírají důkazy. Velkou pomocí je jim Charlesova kolegyně, která se "mu dostane pod kůži" a pomůže sehnat klíčový materiál, ačkoliv ona sama se pak dostane do pozadí.

True crimi je pro mě hodně hodně zajímavé téma a u této knihy zvláště oceňuji i bohaté vysvětlivky, díky kterým kniha dostává jiný rozměr a nabízí jiný úhel.

Jen pozor, nic pro citlivé povahy!

26.12.2024 4 z 5

Vianočný bozk Vianočný bozk Kristína Ježovičová

Kata a Rina - dvě kamarádky a přesto jsou obě rozdílné jako oheň a voda. Kata má vše - velkou rodinu, peníze a Rina žije jen se svou maminkou. Kata miluje Vánoce, Rina je nenávidí (až tak moc, že dokonce lítají i bambulky a stromeček z okna). Přesto se obě zapojí do jedné šílené výzvy ze sociální sítě. Jaký bude poslední úkol? A najde Rina samu sebe?

Krásný YA románek, který je proložený vánoční atmosférou a v tomto období úplně svádí k přečtení. Neurazí, nenadchne, ale v tomto období má svoje kouzlo.

26.12.2024 4 z 5

Šťastní a veselé Šťastní a veselé Petra Zhřívalová

Helena má vše. Dobrou práci, dvě pubertální ratolesti, fungující manželství, domov.

Jenže pak přijde pondělí a její život se sesype jako domeček z karet. V práci dostane výpověď, seberou jí auto, mobil a doma najde v ložnici slečnu, která rozhodně nedonesla manželovi pouze dokumentaci.

Zoufalá Hela se plačky vydá do města a zastaví se v jedné kavárně, kde jí číšník poradí, aby napsala Ježíškovi. Vždyť na přání není nikdy pozdě...

Musím přiznat, že tohle byla na můj vkus hodně sladká knížka, ale díky vánoční atmosféře a skvělému načasování jsem si to užívala....

Myslím, že to je super oddychovka, která stojí za přečtení!

17.12.2024 4 z 5

Vraždící klaun: Portrét sériového vraha Vraždící klaun: Portrét sériového vraha Terry Sullivan

Příběh sériového vraha Gacyho.

Knížka je psána z pohledu vyšetřovatele, který Gacyho vyšetřoval, takže se jedná o informace "z první ruky".

Co mě ale neskutečně zaráželo (a možná i vytáčelo), byl postup policie v době, kdy ještě neměla potvrzené oběti a Gacyho sledovala... To je vážně běžné, že chodí s podezřelým pařit?

První půlka knížky byla taková táhlá, moc mě nebavila. Rozjelo se to ve chvíli, kdy začali odhalovat mrtvoly a rozjelo se vyšetřování se vším všudy. Pak už to mělo pořádné grády.

Nad čím zůstává rozum stát, je to, čeho byl Gacy schopný...

Rozhodně to stojí za přečtení a pro milovníky true crimi je to TOP.

14.12.2024 4 z 5

Najdu tě Najdu tě Haylen Beck (p)

Dvě ženy. Dvě matky. Ale jen jeden syn. Která je ta pravá matka?

Mollie zoufale touží po dítěti. Tak moc, že dokonce riskuje i svoje manželství. Vysněného potomka se dočká a vyrazí s ním na dovolenou. Synek ale nastoupí do výtahu a.... zmizí. Kamerový záznam odhalí, že s ním odejde žena, která je Mollie velice podobná.

Vedle toho se odvíjí příběh ženy, která nemá na růžích ustláno a má víc než smůlu. Tak učiní rozhodnutí....

Jenže čas se posune a ženy se setkávají a nastává nelítostný boj o syna. Která z nich je Ethanova matka?

Parádní rychločtení, které se mi moc líbilo, ačkoliv bylo téma ne úplně veselé.

14.12.2024 4 z 5

Osvícení Osvícení Stephen King

Klasika, kterou by měl znát každý.

Musím přiznat, že ač asi nebudu fanynkou S. Kinga, tak tohle je opravdu povedená knížka.

Jack dostane práci správce hotelu. Bohužel v zimě a na místě, odkud se jen tak nejde dostat. Spolu s ním se tam přesune i jeho manželka Wendy a syn Danny. To, co zdánlivě vypadá jak pouhá životní změna, vyvolá mnohem víc.

Jack, který bojoval se svou závislostí na alkoholu si myslí, že tohle je skvělá příležitost. Wendy si není jistá, ale podpoří ho. Do chvíle, než si všichni uvědomí, že Danny není zcela v pohodě. Jak by taky byl, když má svoje "vidiny"?

Jenže, on ten problém vlastně není jen Dannyho patálie, ale postupně se do toho vtahuje celé osazenstvo. Co se může stát, když pár lidí uvízne na místě, odkud se nelze dostat?

To, na co si asi nezvyknu, je rozšafnost, s jakou King píše.

Kdo tuhle klasiku ještě nečetl, měl by to napravit a já jdu mrknout na filmovou verzi!

29.11.2024

Tři vyvolení Tři vyvolení Stephen King

Zatímco v prvním díle Roland putoval a bojoval sám se sebou, tady se nám to rozjíždí, ale stále zůstává spousta nezodpovězeného... Jsem zvědavá na odpovědi, protože nemám odvahu vůbec tipovat.

Druhý díl se rozjíždí ve třech rovinách - v první se Roland potkává s Eddiem, který je feťák a se kterým mě jeho scény bavily asi nejvíce.

V druhé rovině je Odetta a Detta, která je vlastně jednou osobou, ale trpí poruchou osobnosti, takže to bylo docela husté čtení.

Ve třetí rovině figuruje Jack, který je vrah a pořád tak nějak hledám "souznění" s ním.

Musím přiznat, že je to trošku zdlouhavé čtení, i když je druhý díl svižnější, než byl ten první.

Ale třetímu dílu dávám šanci ;)

27.11.2024

Ada Ada Veronika Jonášová

Naprosto geniální příběh, který je založený na skutečných událostech, kterému není co vytknout.

Mladá reportérka Anastázie nezvládne rozchod s přítelem a přímo v přímém přenosu způsobí pěkný poprask.
Odjíždí ke své milované babičce do Olomouce, kde si chce léčit své bolístky, ale babička je žena činu. Zocelená minulostí a která nenechá nic náhodě.

Když se objeví novinář, který pátrá po historii odsunutých Němců, otevře se mnohem více než jedna pamět.

Neskutečně silné příběhy hlavních hrdinek Ady, Adelhaid, Adušky (a vlastně i Anastázie, která to všechno odkryje) musí způsobit husí kůži snad každému. Upozorňuji, že některé části jsou opravdu hodně drsné, ale taková už minulost je....

21.11.2024 5 z 5

Matčina panenka Matčina panenka Abby Davies

Je normální říkat milované mamince "Matko"? A je normální svou dcerku líčit, česat, oblékat do kanýrků a nazývat jí panenkou?

Mirabelle nezná svět venku, protože má smrtelnou alergii na slunce. Nezná jiné osoby, protože má svou Matku. Jenže Mirabelle dospívá, slaví 13. narozeniny a pomalu se mění v ženu. Proto jí dá Matka originální dárek - Clarabelle, novou "panenku".

Ačkoliv Mirabelle žije v izolaci, není hloupá a začínají jí hlavou běžet různé myšlenky a s tím souvisí i různé činy.

Matka je typická postava z hororu - člověk ji bací lopatou a ona se vyhrabe z hrobu. Bodne jí nožem a ona se vrátí oknem. Tenhle boj má jen jednoho vítěze.....

17.11.2024

Kaštánek Kaštánek Søren Sveistrup

Suprová detektivka, která měla skvělou zápletku.

Thulinová s Hessem jsou přivolání k vyšetřování vraždy mladé ženy, u které byl nalezen panáček vyrobený z kaštanů.

Jenže se objeví další mrtvola.... a další... Co je ale spojuje? A jak s tím souvisí jedna politička?

Parádní příběh, který se čte skoro sám :). Ideální do tohoto podzimního období a tvoření z kaštanů. Jen doufám, že příští figurku nenajdete nad mou mrtvolou ;)

16.11.2024

Smrtící tajnosti Smrtící tajnosti Robert Bryndza

Šestý díl série s Erikou Fosterou ani tentokrát nezklamal!

Erika je pozvána na vánoční oběd k Marshovi a jeho rodině, jenže ji "zdrží" mrtvola mladé ženy. Erika tedy začne s vyšetřováním.

Co bylo super? Tentokrát nebyla paralelní linka s vrahem, takže čtenáři trošku tápali a to knížce dodává ten správný šmrnc!

Eričin soukromý život dostává pěkně na frak - potenciální partnerský vztah s Petersonem nabere svůj směr a do toho se ozve i Eričin tchán, takže o životní kotrmelce není nouze.

A závěr? Fenomenální!!! To nemělo chybu!

Tohle si prostě musíte přečíst!

12.11.2024 5 z 5

Cizinec se zapalovačem Cizinec se zapalovačem Valentina Vávrová

Pokud chcete trošku hororový příběh do sychravého podzimního večeru, je toto skvělá volba. Knížka je rozsahem na jeden, maximálně dva večery, protože je neskutečně rychle čtivá.

Mladá sestřička Olívie si pořídí byt a začíná se žít život dospěláka. Jenže hned první noc se jí zdá o tajemném Cizinci se zapalovačem, slyší cvaknou zapalovač a cítí pach shnilého masa. Z noční můry se pomalu stává denní můra a Olivie znejistí... Začne vídat ducha mladé dívky a také má vidiny o dvou malých holčičkách. A tak se vydá pátrat....

Musím přiznat, že hvězdičku dolů dávám za trošku "nedotažené" a "nedopromyšlené" skutky, ale jinak se mi to moc líbilo a těším se, že si od této šikovné autorky s velkým potenciálem ještě něco přečtu!

04.11.2024 4 z 5