lucie.8

Nechci Boba podceňovat, ale myslím, že normální kočičí chování není opravdová moudrost. Ráda jsem si přečetla další historky ze společného života Jamese a Boba, oba mi v předchozích knížkách přirostli k srdci. Jen v kocourovi (i když je skvělý) nevidím životního guru.

Kniha se mi moc líbila. Bylo mi sympatické, že tentokrát nebyl hlavním hrdinou génius jako třeba H. Poirot. Zápletka mi tak přišla uvěřitelnější.

Röhr opět nezklamal. Už jsem od něj četla Závislosti a Narcismus, ale tahle kniha se mi zdála snad ještě lepší a čtivější. Na příkladech se své praxe autor celkem jednoduše vysvětluje i složitější problematiku, takže je kniha vhodná i pro úplné laiky. Myslím, že každý si z této knihy může něco "odnést".

Od této knihy jsem čekala něco jiného - více o práci odboje a situaci místních lidí (ať už Poláků nebo Židů) v okupovaném Polsku. Na můj vkus to byla příliš naivní "romanťárna". Na druhou stranu se kniha četla dobře a děj odsýpal.

Všeobecně čtu dost málo knihy ze současnosti, detektivky a české autory. A o to víc mě tato kniha nadchla. Popis světa ruské mafie a jejích členů byl neuvěřitelně věrohodný a kniha se četla úplně sama (přečteno za 5 dní). Takže doporučuji i lidem, kteří na detektivky normálně moc nejsou :)

Zajímavé příběhy z historie. Některé jsem už znala, ale jiné pro mě byly novinkou.

Četla jsem dost knih na téma holokaustu, ale tahle se od všech ostatních dost lišila.
Perla Sch. je neuvěřitelně pragmatická dívka - dělá, co dělá, aby se vyhnula dalšímu transportu, nestydí se za to, nelituje se.
Za mě pět hvězdiček - tuto knihu si budu dlouho pamatovat.

Jako komentář se hodí poznámka ke Karlu Marxovi v Ďáblově slovníku ekonomie a financí (Pavel Kohout): Pokud své celoživotní dílo postavíte na chybném předpokladu, budete se už navždy mýlit.
Co se týče obsahu a formy knihy: je plná nesmyslů a i Mein Kampf je čtivější. Tu jednu hvězdičku dostala za svůj historický význam (i když zhoubný).

Jednoduše: skvělá kniha. Poprvé jsem ji četla ještě na základní škole, od té doby jsem se k ní několikrát vrátila a v budoucnu se k ní jistě vrátím znovu.

Krásné fantasy, kniha je samozřejmě daleko lepší než film.

Četlo se to sice pěkně, ale... Myšlenky buddhismu mi nikdy nebyly blízké, ale nečekala jsem, že mi to bude autor cpát horem spodem. Taky dobře znám kočky a tato kniha rozhodně není o "pravých" kočkách. Prostě zklamání, bohužel.

Výborně jsem se u toho bavila. Obzvlášť komunistické pasáže pro mě byly jako groteska, např. tohle:
Stateční jako montéři, chytří jako inženýři,
jež stavějí mosty z básní a tónů, ale hlavně z železobetonu.
Nebýt toho rudého smýšlení, možná by to bylo dobré.

Musím se přiznat, že jsem to nedočetla. Začátek vypadal zajímavě, ale když došlo na několika stránkové monology o důležitosti a postavení popravčích musela jsem knihu odložit. Čekala jsem krutou knihu, která člověka zasáhne, ale bylo to strašně nudné. Jednoznačně zklamání.

Výborný závěr série, napínavý děj, překvapivý konec. Přesně to má správná knížka mít. Ale Váhavý Henri by asi řekl: Mně to přijde jako banda lítá...

Tak do půlky to bylo napínavé, ale jak potom jen jezdili sem a tam, byla nuda.

Výborná kniha, příběh mě nadchnul. Doufala jsem, že si jí vytáhnu u maturity.

Proti předchozím dílům, které nasadily laťku velmi vysoko, trochu slabší kus. Působí, jako by se teprve stavěly figurky na šachovnici a závěrečná bitva nás teprve čeká.