Lucissia Lucissia komentáře u knih

Veselá knížka seriálů Veselá knížka seriálů Ondřej Sekora

Sáhnout po knížce od pana Sekory znamená vždy úspěch. Tyto kraťounké seriály měly u nás obrovský úspěch, stejně jako jsem je "četla" kdysi před více než třiceti lety já. :-)

20.11.2018 5 z 5

Zlatá rybka Zlatá rybka Alexander Nikolajevič Afanasjev

Jednohubka na krásný večer. Nádherně se mi předčítalo a děti pozorně poslouchaly. :-)

20.11.2018 5 z 5

Úsměvy smutných mužů Úsměvy smutných mužů Josef Formánek

Kdybych neviděla upoutávku na film, asi bych o knize ani nevěděla. A protože film jsem v kině nestihla, sáhla jsem po knize. A udělala jsem to nejlepší. Moc se mi zápisky z léčebny líbily, sálala z nich opravdovost, ironie, smutek, zklamání a nakonec i naděje, že toho černého draka v sobě všichni nechají do smrti spát... Pro mne jedna z nejlepších knih, autorovi jsem věřila každé slovo a knihu můžu jen doporučit. Ráda si od Formánka přečtu něco dalšího... :-)

19.11.2018 5 z 5

Ťapka, kočka stěhovavá Ťapka, kočka stěhovavá Ivona Březinová

Smutná kniha s jiskřičkou naděje na konci. Při předčítání mi bylo smutno na srdíčku mně i synovi. Přesto hodnotím pěti hvězdami a jsem ráda, že jsem ji předčítala, ale těch otázek, které jsem si musela při čtení vyslechnout... Sami jsme se se střídavou péčí nesetkali, ale Peťula a jí podobní to rozhodně nemají lehké...

12.11.2018 5 z 5

1984 1984 George Orwell (p)

Uf... Tak docela nářez. Děsivá kniha. O to víc, že si při ní můžu představit takový konec víceméně jakéhokoliv režimu. Od Orwella jsem nikdy nic nečetla a víceméně ho ani neznám, takže jsem si říkala, že ta kniha je stará tak deset let max. Četla jsem to v mobilu a v tom pdf datum vydání nebylo. No když jsem si na netu vyhledala, že je ta kniha stará sedmdesát let, vyrazilo mi to dech. Opravdu dobře napsaná a dobře přeložená, jako by sám autor seděl vedle mne a ty hrůzy mi vyprávěl... Na některé pasáže z knihy v životě nezapomenu...

12.11.2018 5 z 5

Ferda mravenec - obrázkový seriál Ferda mravenec - obrázkový seriál Ondřej Sekora

Náhoda mi přihrála do ruky tuto knížku. Je nádherná, dětem se líbila, ráda jsem předčítala její milé verše. :-)

06.11.2018 5 z 5

Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Já smekám. Zas jednou kniha, kterou stálo za to otevřít i na dvě minuty. Opravdu příběhy ze života, o tom, že stačí jeden okamžik a celý život se změní, k horšímu, k lepšímu. O tom, že štěstí jedněch může být neštěstí druhých. O tom, že vždy může být hůř a paradoxně i lépe. Paní Mornštajnová prostě umí a moc se těším na prosincovou besedu s ní. Ke knize se jednou určitě vrátím. :-)

01.11.2018 5 z 5

Kočka Kačka Kočka Kačka Ivona Březinová

Pěkná knížka, ale asi nebudu mít potřebu předčítat ji znovu. :-)

01.11.2018 4 z 5

Krátké pohádky pro unavené rodiče Krátké pohádky pro unavené rodiče Michal Viewegh

Knížka se k nám dostala výměnným pobytem ze školky. Přes hodně negativních komentářů tady nás dost bavila, dokonce i manžela, takže za nás 5 hvězd a právem. Jen název knihy mohl být jiný, pohádky to opravdu nejsou. :-)

29.10.2018 5 z 5

Sedmikostelí Sedmikostelí Miloš Urban

Za doznívajících dojmů Strachova Labyrintu jsem byla zvědavá, co režiséra zaujalo natolik, aby knihu zfilmoval. Já jsem poslouchala audioknihu a to je dobře, protože klasiku bych asi nedočetla. První půle celkem dobrá, hledala jsem na mapách uličky a kostely, ale pak mi to přišlo rozvláčné, sem tam nepochopitelné, zmatené...
Ovšem musím pochválit nádhernou češtinu, Urban prostě umí psát. I nápad se mi zdá dobrý a určitě toto napsat muselo dát dost práce.
Něco málo mi poslech určitě dal a ráda si počkám na film, jestli vznikne a snad si dojmy z knihy při něm ujasním. Za mne tři hvězdy. :-)

26.10.2018 3 z 5

Helenka a Princezna Helenka a Princezna Eduard Petiška

Krásná knížka s jednoduchou zápletkou a milými obrázky paní Zmatlíkové. Moc pěkně se mi předčítala a děti krásně poslouchaly. Pan Petiška prostě umí :-)

25.10.2018 5 z 5

Šedík a Bubi Šedík a Bubi Ester Stará

Jedna z nejkrásnějších knížek, jaké jsem předčítala. Nápaditá, veselá, hraje si se slovíčky. Synové se neuvěřitelně na čtení těšili a i ten mladší pozorně poslouchal. A i já jsem si čtení užívala jako malá. Myslím, že tak jako se mně vryla do paměti Zimní knížka pro Lucinku, moji ogaři budou vzpomínat zas na Šedíka. Protože to vypadá, že zítra si dáme repete a nebude zdaleka poslední. :-)
Tahle knížka se prostě manželům Starým neskutečně povedla.

18.10.2018 5 z 5

Róza, strážné strašidlo Róza, strážné strašidlo Christine Nöstlinger

Kdysi dávno jsem ji četla na základce a teď se mi dostala do ruky jako vyřazená kniha z knihovny. A s chutí jsem si ji přečetla i jako dospělá a jednou ji určitě podstrčím svým dětem. :-)

11.10.2018 5 z 5

Našlo se koťátko! Našlo se koťátko! Sue Mongredien

Předčítala jsem pár večerů a i když mi vadí poměrně dost hrubek a překlepů, i když je kniha moc "americká", tak přesto hodnotím pěti hvězdami. Syny, dokonce i toho mladšího, hodně zaujala, rádi poslouchali a nakonec i ty ilustrace nejsou nejhorší. Takže i když já osobně bych si ji znovu nedala, vypadá to, že druhému čtení neuniknu. :-)

11.10.2018 5 z 5

Pražské legendy Pražské legendy František Langer

Nádherná kniha, byla radost ji číst. A ilustrace pana Boudy jsou prostě dokonalé, teď už se podobné málokdy vidí a je to škoda... Mně se nejvíc líbily legendy o pražských vodnících. :-)

02.10.2018 5 z 5

O statečném Cibulkovi O statečném Cibulkovi Gianni Rodari

Jako malá jsem knížku četla snad osmkrát. A teď jsem si ji s chutí dala znovu se svými dětmi. A úspěch velký. To že zde vystupuje v hlavní roli zelenina je neopakovatelné a to, že ji nakreslil pan Sekora je paráda. Moje děti ilustrace obdivovaly stejně jako já kdysi před třiceti lety.
Navíc jako dospělá v knize vidím spoustu narážek a náznaků na různé "mocnosti" světa. :-)
Určitě si ji dám i po desáté, i kdybych si ji měla přečíst sama. :-)

25.09.2018 5 z 5

Není co závidět: Obyčejné životy v Severní Koreji Není co závidět: Obyčejné životy v Severní Koreji Barbara Demick

Rozhodně dobrá kniha a stojí za to si ji přečíst.
Nakolik je pravdivá a objektivní je diskutabilní. Alespoň tedy u nás :-) Takže splnila určitě svůj účel. :-)

25.09.2018 5 z 5

Mysli! Holce přece nemůžeš říkat vole! Mysli! Holce přece nemůžeš říkat vole! Jean-Louis Fournier

Tuhle úžasnou knížečku měli v čekárně u lékaře. Tak jsem si v ní na pokračování četla a bylo to krásné. A úsměvné. A zábavné. A poučné.
A taky mi v hlavě utkvěla věta: Když zavládne ticho, říká se, že proletěl anděl. Tak mu nenastavuj nohy a nech ho létat... :-)

14.09.2018 5 z 5

Velká obrázková knížka pro malé děti Velká obrázková knížka pro malé děti Milena Lukešová

Jedna z nejlepších knih pro děti a to i pro ty malé. Nás bavila neskutečně, proto jsme ji četli tak dlouho, neustále jsme se k něčemu vraceli a vraceli... Některé poučky sice odvál čas, jako Československo, Sovětský svaz, přesto mě to bavilo předčítat a vysvětlovat. Některé poučky jsou sice dost ujeté (žába - podle čeho se pozná žába? Jen podle hřbetu? Ne. Jen podle nohou? Ne. Jen podle očí? Ne. Pozná se podle toho, jak skáče. Podle toho, jak kuňká. A hlavně podle toho, že je to žába.) :-)
Dávám plných pět hvězd a právem.

14.09.2018 5 z 5

Doteky noci Doteky noci Lenka Lanczová

Dobrá kniha na odpočinek, typická Lanczová, příběh nezapadá ani nevyčnívá... :-)

14.09.2018 4 z 5