LuckaDea LuckaDea komentáře u knih

Přiveď mě zpátky Přiveď mě zpátky B. A. Paris (p)

Kniha je čtivá, kapitoly jsou krátké a rychle ubíhají. Pozitivně hodnotím i střídání postav ve vyprávění, což knihu dělá napínavější a zajímavější. Při čtení jsem byla zvědavá, jak to dopadne, a tak jsem musela číst pořád dál. Bohužel mi ale přišlo, že se velkou část knihy řeší pořád dokola to stejné. Pořád se opakovala podobná situace, hlavní hrdina se ponoří vždy do skoro stejných myšlenek, a tak pořád dokola. Samotný příběh mi navíc připadá místy celkem neuvěřitelný a chování hlavních postav jsem občas opravdu nechápala. Z těchto důvodů nakonec dávám 3 hvězdičky. Kniha za přečtení určitě stála, ale četla jsem už zajímavější knihy s překvapivějšími zvraty.

10.11.2024 3 z 5

Hračkář Hračkář Andrew Mayne

Další díl série Naturalista mě opět moc bavil, i když jde o něco náročnější čtení, protože v tomto krimi případu jde o děti. Hlavní hrdina v této knize znovu využívá vědu. I když musím říct, že tentokrát byl Theo nejen vědec, ale tak trochu odborník na všechno, což působilo až neuvěřitelně. Odborných popisů se tady vyskytuje možná o něco víc než v prvním díle. V tomto díle je taky víc "politikaření". Kapitoly jsou ale krátké, a tak příběh hezky ubíhá. Spojení vědy a vyšetřování mě baví a nechybí ani napětí. Šelma se mi líbila o něco víc (dala jsem plný počet hvězdiček), u Hračkáře hodnocení o něco snižuji. Do dalších dílů se ale určitě pustím.

04.11.2024 4 z 5

Dům tajemných stínů Dům tajemných stínů Darcy Coates

Tato další knížka ze série Strašidelné domy mě taky bavila a dobře se četla. Kapitoly byly krátké, takže děj rychle ubíhal. Zasazení příběhu do historického prostředí dodávalo zajímavou atmosféru. Samotný příběh mi ale nepřišel moc strašidelný. Určité tajemno a napětí ale nechybělo. Místy mně však připadalo, že "hororovou linku" přebíjí romantická linka. Právě ta mě docela překvapila, protože to bylo něco, co jsem v žánru horor nečekala. Tato romantická linka se mi ale líbila. Přemýšlela jsem, jestli dát 3 a půl nebo 4 hvězdičky. Přikláním se ale nakonec ke 3 a půl. Asi mi k této knize úplně přesně nesedí to žánrové zařazení.

19.10.2024 3 z 5

Poslední seance Poslední seance Agatha Christie

Tato sbírka příběhů s tajemnou atmosférou se četla moc dobře. Příběhy hezky plynou a vůbec jsem se u nich nenudila. Přesto ale knihu hodnotím 3 hvězdičkami. V knize se objevují lepší i horší příběhy. Většina příběhů mi nijak strašidelná nepřišla a u některých jsem měla trochu pocit, že jsou nějak nedotažené - prostě mi v nich něco chybělo. I tak ale kniha stála za přečtení a k říjnovému čtení se hodila.

11.10.2024 3 z 5

Žijme lagom - Inspirujte se švédským životním stylem Žijme lagom - Inspirujte se švédským životním stylem Anna Brones

Inspirativní kniha o životě v rovnováze. Autorka v knize přibližuje švédský životní styl a dává tipy, jak se může podle tohoto stylu žít v rovnováze. V knize jsou kapitoly, které popisují způsob lagom doma, v práci, ve zdraví, v módě, v jídle a v životním prostředí. Kniha se dobře četla, v něčem mě inspirovala a vše bylo dobře vysvětlené. Navíc jsou kapitoly doplněné hezkými minimalistickými fotkami.

24.09.2024 4 z 5

Ztracené dívky z Willowbrooku Ztracené dívky z Willowbrooku Ellen Marie Wiseman

Od této autorky jsem už četla Tmavé stěny Willardu a Sběratelku sirotků. Tato kniha mně z těchto tří přišla asi nejlepší. Jak už je u této autorky ale zvykem, nebylo to lehké čtení. Styl psaní mi sedl, příběh byl napínavý a čtivý, ale hodně pasáží bylo psychicky náročných na čtení. To, jakým způsobem ještě v poměrně nedávné minulosti fungovaly podobné ústavy, bylo hrozné a děsivé. Z příběhu přímo sálá bezmoc i nespravedlnost.
Pozitivně hodnotím detektivní zápletku, díky které byl příběh napínavý. V této knize je navíc jen jedna dějová linka a jen jedna hlavní hrdinka, takže děj dobře plyne.
Plný počet hvězdiček ale nakonec nedám, protože mi některé okamžiky přišly nelogické a trochu mi vadila i naivita a určitá zbrklost hlavní hrdinky. Dávám tedy 4 a půl hvězdičky.

19.09.2024 4 z 5

Domek v Irsku Domek v Irsku Julie Caplin

Další kniha ze série Romantických útěků, tentokrát o Irsku. Příběh i hlavní postavy mě moc bavily. Chemie mezi hlavními postavami fungovala a vedlejší postavy mě v příběhu nijak nerušily. Oceňuji i malé odlišnosti od ostatních knih ze série (sblížení hned na začátku knihy a menší detektivní zápletka). Autorka samozřejmě u knih používá stejnou šablonu, ale tyto drobnosti příběh udělaly trochu zajímavější. Opět se mi líbil i popis prostředí a zaměření na jídlo. Plný počet nakonec nedám kvůli častějšímu opakování myšlenek hlavní hrdinky, a také kvůli tomu, že ohledně vaření byla vykreslená až moc jako nešika. Tato kniha se ale i tak řadí mezi mé oblíbené z této série a dávám 4 a půl hvězdičky.

15.09.2024 4 z 5

Divočina Divočina Cheryl Strayed

Na tuto knihu jsem se docela těšila, ale nakonec ji hodnotím jako lehce podprůměrnou. A to především kvůli samotné autorce (a zároveň hlavní hrdince). I když je obdivuhodné, co dokázala, vůbec mi jako člověk nesedla, byla mi téměř celou dobu čtení nesympatická a hodně jejích rozhodnutí jsem úplně nedokázala pochopit. To celkový dojem z knihy sráželo dolů.
Kniha není čistě cestopis, ale autorka se v myšlenkách hodně vrací i do minulosti. Některé části z minulosti se možná až moc často opakovaly. Částečně je tedy kniha o skutečné cestě, a částečně o určité životní cestě. Popisy zážitků ze samotné cesty celkový dojem vylepšily. Tyto části mě bavily o dost víc. Dávám 2 a půl hvězdičky.

08.09.2024 2 z 5

Harry Potter: Kouzelnický almanach Harry Potter: Kouzelnický almanach J. K. Rowling (p)

Kouzelnický almanach je opravdu kouzelná kniha. Je plná krásných ilustrací a celkově je úplně skvěle graficky provedená. V knize není moc nových informací, ale jde spíše o takovou encyklopedii/souhrn informací ze světa Harryho Pottera. V tomto souhrnu informací jsou popsané například všechny možnosti komunikace a cestování, všichni kouzelní mazlíčci, popis jednotlivých pater ministerstva kouzel, plánek Bradavic a podobně. Informace jsou čerpané z knih, takže v almanachu opravdu nic nechybí. Je to opravdu krásná kniha, která v knihovně HP fanouška nesmí chybět.

17.08.2024 5 z 5

Beladona Beladona Adalyn Grace

Spojení detektivky, mystery a romantiky mě moc bavilo. Líbilo se mi i prostředí, ve kterém se příběh odehrává. Kniha se dobře četla, děj byl napínavý, poměrně originální a závěr pro mě byl nečekaný. Jediné, co mi trochu vadilo, byl způsob, jakým Smrtonoš oslovoval hlavní hrdinku. I přesto ale musím říct, že mi obě hlavní postavy sedly (Smrtonoš možná víc). Kniha má navíc krásnou obálku a ořízku. Do druhého dílu se určitě někdy pustím.

16.08.2024 4 z 5

Jóga mezi e-maily: Jak přežít v kanceláři a nezruinovat si tělo Jóga mezi e-maily: Jak přežít v kanceláři a nezruinovat si tělo Helena Nehasilová

Hodně užitečná kniha pro všechny, kteří (nejen) v práci většinu času sedí a trpí nedostatkem pohybu. Kniha nabízí tipy na konkrétní protahování a cvičení, ale i na zařazení přirozeného pohybu. Líbí se mi, že jsou kapitoly rozdělené podle částí těla, od hlavy až k chodidlům. Kromě toho je v knize hodně informací o tom, jak si správně nastavit pracovní plochu, jak správně dýchat, zařadit rituály a podobně. Nechybí ani obecné informace o fungování lidského těla. Dávám 4 a půl hvězdičky.

28.07.2024 4 z 5

Na dostřel Na dostřel Taylor Adams

Tato kniha je plná napětí a akce. Přesto, že se příběh odehrává na jedné poušti a je v něm vlastně málo postav, pořád se něco děje a příběh je opravdu napínavý. Lehce romantická linka v příběhu se mi líbila.
Na mě bylo ale v knize možná až moc krve a některé situace mně nepřišly moc uvěřitelné. Závěr mě ani moc nepřekvapil, u této knížky jsem za sebe nezaznamenala nějaké hodně překvapující zvraty.
Kniha se ale četla moc dobře a děj hezky ubíhal. Dávám teda 3 a půl hvězdičky.

13.07.2024 3 z 5

Frida Kahlo a barvy života Frida Kahlo a barvy života Caroline Bernard

Tato kniha mě úplně pohltila. Jde o velmi silný příběh, který je výborně napsaný. Je obdivuhodné, jak se Frida Kahlo dokázala poprat se všemi překážkami, které jí život připravil. Její chuť do života, odvaha a odhodlání je opravdu inspirativní. Románové zpracování se mi moc líbilo. Skvělé byly i popisy různých obrazů, které Frida namalovala. Kniha si určitě zaslouží plný počet hvězdiček.

08.07.2024 5 z 5

Pět jazyků lásky Pět jazyků lásky Gary Chapman

Tuto knížku bych zhodnotila jedním slovem jako užitečnou. Autor popisuje 5 způsobů (jazyků), kterými si lidé vyjadřují a přijímají lásku. V knize je popis jednotlivých "jazyků lásky", návody i několik příběhů, se kterými se autor ve své praxi setkal. Kniha je útlá a dobře se čte. Co mě ale při čtení trochu rušilo byly častější náboženské odkazy. Těch by mohlo být v knize míň. Každopádně jde ale o užitečnou knihu, která může pomoct zlepšit nejen partnerské vztahy. Věřím tomu, že uvědomění si určitých skutečností, které jsou v knize popsané, může pomoct při partnerské krizi a informace pomůžou pochopit partnerovo chování a vyjadřování. A musím i za sebe říct, že i přesto, že žádnou krizi neprožívám, z knihy jsem si hodně užitečných věcí vzala.

27.06.2024 4 z 5

Pláž v Chorvatsku Pláž v Chorvatsku Julie Caplin

Další díl Romantických útěků, který se mi líbil tak moc, že musím dát 5 hvězdiček. Hlavní postavy, Maddie a Nick, jsou sympatické a ostatní postavy děj zpestřují. Místa jsou v knize popsaná tak dobře, že jsem se na ně v myšlenkách hned přenesla. Atmosféra je vyloženě dovolenková, a tak jsem si ji v letním období užila ještě víc. Navíc v příběhu nechyběly ani vtipné momenty. Rozhodně doporučuji.

24.06.2024 5 z 5

Kosení: Příběhy ze světa smrtek Kosení: Příběhy ze světa smrtek * antologie

Tato povídková kniha ze světa Smrtek mě moc bavila. V povídkách se setkáváme s už známými postavami z trilogie, ale i s novými zajímavými postavami. U některých příběhů nechyběl překvapivý konec. Celkově byla kniha čtivá a u každé povídky jsem byla zvědavá, jak se bude příběh vyvíjet. Každá povídka byla úplně jiná, takže je kniha opravdu pestrá a vůbec jsem se u čtení nenudila. Všem fanouškům této série knížku určitě doporučuji.

20.06.2024 5 z 5

Zlatá vařečka Zlatá vařečka Jessa Maxwell

Kniha mě moc bavila. Líbilo se mi spojení pečení a určitého napětí. Hlavní postavy byly skvěle napsané, a právě z jejich pohledu byl příběh vyprávěný. Tento styl se mi líbí a umožňuje čtenáři poznat postavy víc do hloubky. Díky tomuto střídání vypravěčů děj hodně rychle ubíhá a kniha nenudí. Jen teda to detektivní rozřešení bych čekala trochu zajímavější. I tak ale knihu jako skvělou oddechovku doporučuju.

08.06.2024 4 z 5

Shledání Shledání Anne Jacobs

Tak i u tohoto dílu musím dát 5 hvězdiček. Příběh byl zase moc čtivý, i když je pravda, že kvůli válce, která se v knize objevila, se příběh nečetl tak lehce, jako třeba v jiných dílech. Každá z postav prožívá válku trochu jinak, a tak v knize na čtenáře čeká hodně různých příběhů. Děj je díky tomu docela pestrý a byla jsem zvědavá, jaký osud je pro jednotlivé postavy přichystaný. Na konci sice nejsou úplně uzavřené všechny příběhy postav, s koncem jako takovým jsem ale spokojená. Celá sága si určitě zaslouží plný počet hvězdiček.

26.05.2024 5 z 5

Vladimír Beneš: Mé cesty do hlubin mozku Vladimír Beneš: Mé cesty do hlubin mozku Martin Moravec

Kniha byla opravdu moc zajímavá. Nejvíce zajímavé mi přišly části, ve kterých se rozebíraly operace nebo mozek jako takový. Bohužel mi ale v ostatních částech přišel pan doktor docela cynický a někdy až arogantní. Tento špičkový neurochirurg má na to asi vlastně nárok, ale mě to bylo prostě nějak nesympatické. Z profesního hlediska to chápu, z toho lidského to na mě ale působilo trochu zvláštně. Sráželo to u mě celkový dojem z knihy. Knihu tedy hodnotím jako průměrnou.

21.04.2024 3 z 5

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Tahle kniha mě opravdu hodně bavila. Byla čtivá, nechyběla tajemná atmosféra a fotky příběh skvěle doplňovaly. Super byly i postavy, každá z nich byla skvěle vymyšlená. Příběh "podivných" se hned stal jedním z mých nejoblíbenějších. Těším se na další díly.

19.04.2024 5 z 5