luculi luculi komentáře u knih

Odešla do tmy Odešla do tmy Claire Douglas

Tentokrát asi začnu negativy a to jsou překlepy v knize, které mě docela rozčilovaly. Nebylo jich málo, některé byly drobné, jiné těžce do očí bijící (například místo roku 1994 tam bylo napsáno 1984 a podobně). Navíc nechápu ty rozkoly v letech, které se v knize mihnou. Minulá linka se vrací o osmnáct let pozadu, takže ještě chápu, že se postavy o tom zmiňují, že je to skoro dvacet let, což je pochopitelné, jenže někdy podle mě ty propočty let nějak utíkaly. A taky v tom případě nechápu, proč je na zadní straně uvedeno "o pětadvacet let později". To jsem něco prošvihla? Jak už jsem psala, minulost se odehrává v roce 1994 a současnost v roce 2012... Tak nevím no...

Co se týče samotné knihy a příběhu, tak opakování určitých faktů, které se v knize zmínily alespoň desetkrát za celou dobu, mi docela vadily. Nemám to moc ráda, je to otravné a rušivé a myslím, že čtenářův mozek je schopný si danou informací zapamatovat, takže víc jak třikrát opravdu není nutné něco opisovat.

Jinak jsem byla s příběhem spokojená. Byl svižný a čtivý, chvílemi napínavý a strašidelný, měla jsem pocit, že novinářka Jess odváděla lepší práci než policie, ta sice neměla téměř žádný prostor, ale dalo by se očekávat, že by měla mít větší starost s vyšetřováním. Míjely se tu dvě čajové linie doplněné myšlenkovými pochody postavy, která byla odhalena až na konci a navíc se v textu sem tam objevily i nějaké novinové články. Což bylo takové zpestření. Všechny tyto části tvořily zapeklitý případ, většina detailů spolu souvisela až tak, že to každý pochopí v úplném závěru.

Jess byla sympatická postava. Neustále byla v rozporu se svým povoláním, sebevědomím a spojením s rodinou podezřelé. Nemohla se rozhodnout, která její část by měla vyhrát, novinářka nebo kamarádka? Neustále budete vedení k určitému názoru na pachatele a celou tuhle situaci, až na úplném konci vám autorka začne plést hlavu, aby vás dokonale zmátla. A jak výborně. Nejdřív jsem si říkala, jaké se z toho klube průměrné čtení, ale ten konec byl fakt suprový.

20.11.2024 4 z 5

Farma zázraků Farma zázraků B. K. Borison

Tak tahle kniha se četla úplně sama. Typická zápletka o dvou dlouholetých přátelích, kteří se kvůli pomoci jeden druhému budou prezentovat jako pár. A to samozřejmě nezůstane bez následků.

Postavy byly hodně fajn, sympatické a pohodové. Mihla se tu i předvánoční atmosféra a takové ty narážky na život v maloměstě, se všemi těmi dobrými stránkami (vzájemná sousedská výpomoc) i těmi špatnými (všudypřítomné drby). Nejednou jsem se v určitých chvílích nasmála.

Stella se snaží zachránit svůj skomírající podnik s vánočními stromky, kde mimo jiné jsou i další zážitky jako kavárna, nějaké ty atrakce okolo Vánoc a podobně. Tak úplně jsem nepochopila, co tam vlastně všechno probíhá a co dělá mimo zimní sezónu. V tomhle ohledu to moc rozvedené nebylo. Luka je její dlouholetý nejlepší přítel, který se jí rozhodne pomoct, protože ona se přihlásila do soutěže a uvedla v ní, že se o svůj podnik stará s přítelem. A jak to tak chodí, jejich vztah nezůstane jen tak.

Samozřejmě tu byly klasické linky, které se dají lehce odhadnout, ale tentokrát mě trošku mrzela ta dramatická část před koncem, protože si myslím, že by se vývoj knihy mohl krásně posunout dál i bez ní a mnohem přirozeněji a nepůsobilo by to tak na sílu. Podle mě vůbec nebylo potřeba té komplikace využít. Nicméně kniha se mi líbila a pokračování si nenechám ujít.

17.11.2024 4 z 5

Vánoce ve skotské vesničce Vánoce ve skotské vesničce Donna Ashcroft

Asi začínám chápat, proč je spousta čtenářů zblázněná do tohoto typu čtení. U mě se teda o takovém poblouznění mluvit nedá, prostě tento žánr a knihy beru s rezervou (skepticizmem neromantika), ale byla jsem vážně spokojená. Já to spíš beru jako pohádku v realitě.

Samozřejmě vztahová část je vždycky jasná. Už při prvních stránkách vám bude jasné, kdo se bude párovat. Jen nikdy není jisté, jak ta cesta bude probíhat. Jednoduše nebo s problémy, bude hodně trnitá, jako na houpačce? A tak to vlastně začíná. Holliday (jaký to další zvláštní smysl pro humor dát někomu takové jméno vedle názvů jako Christmas Village, Christmas Rezort, kocoura Frostyho, psa Clause atd.) se zprvu snaží zachránit rezort, kde žije a pracuje, tím, že chce dělat naschvály jeho možnému novému majiteli. Než zjistí, že by měla dělat pravý opak, aby ho přesvědčila.

Potud je všechno jasné. Včetně některých tajemství a zlomených srdcí. Jediné, co vlastně kromě vztahu obou postav budete sledovat, je budoucnost rezortu. Tady si totiž nikdo nemůže být jistý až do samého konce, jak to vlastně dopadne. A že docela překvapivě.

Kniha je velice jednoduchá, s pár stránkami, které zvládnete přečíst za jediný den. Postavy jsou milé a sympatické. Co se vám tu budu nějak rozvláčně rozepisovat. Nikoho asi nepřekvapí jaké oddechové čtení to je. Body navíc pro mě jsou za to, že i když autorka to nevede jako sérii a její knihy na sebe vyloženě nenavazují, její postavy se potulují ve své blízkosti, žijí v jedné vesnici a jejím okolí a tak při čtení můžete narazit na některé staré známé z jiné knihy. A to mě baví...

17.11.2024 4 z 5

Oko světa Oko světa Robert Jordan (p)

Rozhodla jsem se vyzkoušet dlouho odkládané Kolo času. Tak nějak mě tato série velmi lákala a zároveň odpuzovala díky své délce. Jedna věc je, když člověk nějakou čte postupně a čeká na vydání nového dílu. A něco jiného je, když je nějaká série komplet a víte, kolik vás toho čeká.

Nicméně jsem se pustila do první části, Oka světa. Kniha má neskutečně pomalý spád. Text se čte dobře, nicméně ten vývoj dlouho skoro žádný není. Někdy jsem měla pocit, jako bych téměř stála na místě. Postavy byly ploché a nevýrazné a v podstatě jsem o nich neměla ani nějakou detailnější představu, kromě toho, že Rand a jeho vrstevníci jsou dost nevyzrálými "dětmi". Hodně naivní, ne moc chytří. A ti ostatní čtenáři taky mnoho nenabízejí. Proto prvotní pocity nebyly nijak nadšené a kniha mě neskutečně nudila.

Bohužel musím konstatovat, že tomu chyběla jakási jiskra. Když už někdo píše knihu/sérii takovéhle délky, mělo by to být zajímavé, akční, mělo by to nabízet nějaký tahoun, který člověka vtáhne, sympatické postavy, se kterými budete cítit správné emoce, prostě cokoli víc. Jenže já s příběhem spíš bojovala. Rozhodně mi nevadí dlouhý text s postupným vývojem a mnoha detaily a popisy, ale musí mít něco, díky čemu mě bude návrat ke čtení bavit. A tady to nebylo. Za mě slabý a rozhodně mě Oko času nepřesvědčilo k pokračování.

16.11.2024 2 z 5

Hobit – velká encyklopedie Hobit – velká encyklopedie Damien Bador

Tuto encyklopedii jsem si vybrala, protože jsem doufala v doplnění světa Středozemě. Chtěla jsem si pospojovat informace, jelikož Tolkien stvořil opravdu obrovský komplexní svět s mnoha postavami a místy, přičemž vše má několik názvů v různých jazycích, stvořil celé dějiny skrz stovky let až tisíciletí. A tak je docela obtížné si v tom udržet přehled.

Kniha je rozdělena na několik částí - osoby, národy, jazyky, předměty a tak dále. V každé části je uvedeno několik základních nejdůležitějších témat. Informace v těchto kapitolách pro mě byly hodně známé, ale dozvěděla jsem se i nějaké novinky. Nicméně mi hodně vadilo, že nebyly vždy seřazeny chronologicky a skákalo se v čase sem tam, což mi způsobovalo zmatky. A navíc se víc jak polovina textu neustále opakovala, takže některý děj z knihy Hobit budete za celou dobu číst třeba i dvacetkrát. Což mě časem neskutečně štvalo.

Pasáže, kde se spekuluje nad tím, kde všude autor bral inspiraci jsem opět brala s rezervou, stejně jako u jiných knih. Hledat podobnosti se dá všude a nechce se mi věřit, že by u tolika detailů, postav či dějových linek autor "bral" nápady z jiných děl. Spíš doufám, že z většiny jde o jeho nápady, u kterých ostatní mají potřebu hledat zdroje. Ale kdo ví...

Celý tento počin je doplněn i pár ilustracemi, které jsou pěkným lákadlem. Nicméně můžu říct, že kniha je spíše pro sběratele, kteří mají rádi velkou sbírku o Středozemi a budou chtít nasyslit každou vydanou publikaci. Takový tahač peněz řekla bych. Jinak mi kniha popravdě mnoho nedala. Byla by to krásná encyklopedie, kdyby bylo ilustrací více a méně opakovaného textu, který tvořil zbytečnou vatu na protahování počtu stránek.

12.11.2024 2 z 5

Sanctum Sanctum Markus Heitz

Druhý díl přímo navazuje na Ritus a pokračuje v dění. I zde převážnou část tvoří linka s minulostí, která nejvíce vysvětluje všechno okolo daného světa. V první knize jsme sledovali počátky, jak vznikla situace s vlkodlaky a jak pokračovala. V této části už se hraje vyšší liga na mnohem vyšších místech. Přibývá víc nepřátel a i těch se srstí. Navíc se osvětlují i další podrobnosti, které se pak můžeme dozvědět v lince současné.

Ta mi přišla trošku stagnující a stojící na místě, postup tak byl opravdu jen malý. Tentokrát můj zájem o tuto dobu postupně absolutně upadal, protože se děly věci, které jsem totálně nechápala. Nechápala jsem, že hlavní postava Erik musí jít z jednoho maléru do druhého. Téměř celou knihu na něho někdo útočil a usiloval mu o život, nečekaně ho vypátral a přepadal. A přitom on se pořádně nikam v hledání nedostal. Dokonalý lovec, opravdu. I jeho myšlení se zaseklo a ke konci mi přišel jako totální tupec.

Občas se mi zdálo, že postavy nejednají úplně logicky. V podstatě šlo zvolit jinou nebo lepší cestu, než kterou autor vybral. Otázkou je, jestli je to tak schválně, nebo si autor ty jiné možnosti neuvědomil. Úroveň knihy postupně upadala a z dřívějšího nadšení z výborného tématu se stala kniha podprůměrná. Jakoby došly nápady a nic kloudného se nevyvíjelo.

Co se děje týče, tak ten šel hodně pomalu. Vývoj příliš dopředu nespěchal a mezitím se stále opakovaly boje, přepadení, neočekávaná shledání, stejná osnova a podobně. Což se neustále točilo v kruhu a po čase začalo nudit. Sanctum hodně úrovňově spadlo a zklamalo.

11.11.2024 2 z 5

Ritus Ritus Markus Heitz

Už nějakou dobu pokukuji po autorově sérii Trpaslíci. Ale řekla jsem si, že nejdříve zkusím tuto kratší, abych zjistila, jestli mi bude vyhovovat styl. Zlákalo mě téma vlkodlaků a něčeho temnějšího.

Příběh se odvíjí ve dvou časových liniích. První je z druhé poloviny 18. století, kdy se seznamujeme s bestií a především jednou rodinou, která se s ní střetne, což bude mít dalekosáhlé důsledky. V této části je hezky vykreslená daná doba a jak bylo obtížné divokého vlkodlaka ulovit. Jedinou chybou tu bylo, že v druhé polovině knihy mi přišlo, jakoby začal děj trošku nesmyslně skákat, přičemž jsem měla pocit, jako by autor něco vynechával. Text potom působil lehce zmateně, protože ztrácel návaznost.

Druhá část se odehrává v 21. století, naší modernější době. Zde už to bylo zajímavější především díky technologiím, zbraním, autům a podobně. Příběh tak získal úplně jinou atmosféru lovu a veškerých problémů, které může nová doba přinést.

Na začátku jsem vůbec neměla tušení, co očekávat, do čeho jdu. Ale strašně mě to bavilo. Bylo to neskutečně čtivé, samý boj, lov a mrtvoly. Prostě temná strana vlkodlaků, žádné romantické pohádky.

08.11.2024 4 z 5

Familiár Familiár Leigh Bardugo

Nechala jsem se zlákat známou autorkou a samostatně stojící fantasy. Jenže ani po dočtení nevím, co si vlastně o knize myslet.

Do čtení jsem se musela hodně nutit, protože kniha byla nezáživná a nudná. Hlavní postava Luzia byla na služebnou neskutečně arogantní, sebestředná a drzá, takže hned jsem ji nesnášela. A to jsem už od počátečních stran nedokázala úplně zkousnout. Vůbec se to nehodilo do doby, ve které se příběh odvíjel.

Děj je zařazen do Španělska několik staletí zpět a fantasy prvkem je tu v podstatě určitá forma magie. Luzia umí konat takové malé zázraky, díky kterým se dostane do řečí. Samozřejmě tu nechápu ten rozpor, kdy církev za takové věci skrz inkvizici lidi mučí a zabíjí a přesto se někteří z nich mají přes jakýsi turnaj dostat až ke králi.

V knize se toho sice děje docela dost, ale ta forma je jak při umíráčku. Nevíte, co si myslet, zda se vám to líbí a nic vás nevtáhne dovnitř. Jen čtete dál. Mě rozhodně zajímal konec, proč to vůbec pokračovalo tam, kam jsem to sledovala a především jaký osud hrdiny dostihne. No, závěr mě lehce překvapil vzhledem k posledním stranám, ale myslím, že jsem ho vlastně ani nepochopila. Sice to nebylo čtivé, trochu jsem se nudila a bojovala s tím, ale zase na druhou stranu to bylo něco jiného a nového. Za mě teda slabý průměr.

06.11.2024 3 z 5

Rod plamene a stínu Rod plamene a stínu Sarah J. Maas

POZOR, MUŽE TO ZNÍT TROCHU JAKO SPOILER
Musím říct, že tento díl mi přišel mnohonásobně lepší než ten předchozí. Neustále se něco dělo, celá ta záležitost s Asteri a hledání možností, jak se jich zbavit. Nekonečné přesouvání z místa na místo, nikdy nekončící konflikty, problémy k řešení. V podstatě jedna velká akce a pátrání. Ani na chvíli jsem se nenudila.

Jako plusové body můžu tentokrát s čistým svědomím dát za to, kdy autorka propojila tento svět s další svojí sérií a to s Dvory. To se mi opravdu hodně líbilo. Tak nějak mi to k tomu pasovalo a trochu mě to zlákalo k pořízení a přečtení i posledního dílu z pohledu Nesty. A plus získává za druhé i za to, že tentokrát se krotila v množství a délce peprných scén, které omezila na minimum. Působily jako takové zpestření vztahů postav a tolik nerušily.

Příběh se četl na výbornou, postavy mě hodně bavily. Jejich vývoj, charaktery, zapojení do příběhu. Na závěr už to bylo možná moc rychlé, hlavně poslední kapitoly ve stylu epilogu. Myslím, že by si postavy zasloužily lepší rozloučení a uzavření jejich osudů. Autorka jich do knihy vecpala opravdu hodně, ale ne každý se dočkal posledních řádků. Pro těch pár stran navíc už by se svět nezbořil, že...

Sice mě trošku mrzela předvídatelnost a uspěchanost konce a možná bych snesla i trošku dramatičtější a smutnější konec, nějaké rozloučení s některým hlavním hrdinou, aby to bylo reálnější, ale i tak jsem spokojená. Autorka opět předvedla, že ve svých knihách se vždycky prolínají dvě strany, jednak byste jí nejraději děkovali za skvělý příběh a na stranu druhou jí vytkli, že to mohlo být lepší. Ale její knihy fungují i tak a to je přece hlavní...

03.11.2024 5 z 5

Ta věc s Rachel Ta věc s Rachel Caroline O'Donoghue

Už od prvních stránek jsem trošku bojovala se stylem napsaného textu. Bylo to, jako dostat energetický šok, kdy mozek autorky jede na plné otáčky a zběsilým tempem se sypou informace. A tak při čtení máte pocit neskutečné rychlosti přeskakování jedné myšlenky do druhé a jedné narážky k jiné. V podstatě to byl jeden obrovský monolog bez nadechnutí, který bylo někdy těžké stíhat sledovat.

V knize je spousta zmínek různých jmen, mezi nimi i spisovatelů, jelikož hlavní postava Rachel pracuje v knihkupectví, ráda čte a později získá práci jako novinářka. Bohužel většina z nich pro mě byla veliká neznámá, takže mnoho narážek jsem prostě díky tomu nechápala. Stejně jako to, že jde především o irské prostředí v době finanční krize a některé věci té doby a toho místa mi nešly tak úplně do hlavy.

Celé je to pojmuto jako vyprávění hlavní hrdinky o její minulosti, jejím mládí. Začalo to na vysoké škole, mluvila o svém gay nejlepším příteli, o svých milencích, profesorovi ze školy a dalších lidech. Popisovala svůj divoký život, mladické názory, prostě všechno. Prokousávala se svými zběsilými myšlenkami a vzpomínkami až do současnosti. Občas to byla šílená jízda, kdy do tohoto vzpomínkového maratonu míchala přítomnost. Takže vznikal frmol informací.

Bohužel v tomhle ohledu se mi tato osoba moc nelíbila. Její způsob bytí je mi naprosto cizí, byla příliš divoká. Samé opíjení, sem tam drogy, flákání školy, nezodpovědnost, odmítání být více dospělá, některé její názory a celkový způsob života. Byla mi absolutně nesympatická. A její spolubydlící nebyl o nic lepší. James zase pro změnu sice jako postava byl povahově asi příjemnější, ale jeho přelétání mezi jeho jednorázovkami tuhle image trochu kazilo. Což se dá říct i o ní, ale nebudu zabíhat do detailů.

Kniha je hodně zvláštní, netypická, hodně výřečná. Zabývá se kniha tématy, které v celkovém pohledu na mě působily tak trošku depresivně. Popravdě nevím, co si přesně myslet, ale kdyby mi byly postavy sympatičtější, asi bych byla více nadšená.

29.10.2024 3 z 5

Kavárna s vůní perníčků Kavárna s vůní perníčků Laurie Gilmore

Knihu jsem si vybrala v domnění, že půjde o lehkou romantiku, kávu, voňavé perníčky. Takové to ideální čtení na podzim, které spousta čtenářů vyhledává. A i obálka to přímo navozovala.

Nicméně od první stránky bylo poznat, že až taková výhra to nebude. Styl psaní byl jak od nějaké beznadějné romantické patnáctky. Hlavní hrdinka Jeanie se samozřejmě hned od prvního dne rozplývá nad samotářským farmářem Loganem, který si chce držet odstup, ale bojuje s tím. Naprosto do očí bijící zápletka. Což by však nebylo tak hrozné, kdyby oba dva v každé druhé větě neřešili, jak je to táhne k tomu druhému, ale z nějaké důvodu nechtějí nebo nemůžou být spolu a podobně. Po krátké chvíli tohle nekonečné omílání začne člověku lézt na nervy.

Dějově příliš jednoduché, prosté a rychlé. Bez nějakého vývoje postav, pomalého gradování, budování atmosféry, která příliš nefungovala, alespoň pro mě. Chyběly mi popisy běžného dne, všedních záležitostí a podobně. Místo toho v knize probíhaly nejedny námluvy a všechny probíhaly naprosto totožně. Spíš to působilo dost přihlouple.

Nemůžu si pomoct, ale na tuhle knihu moc pozitivních názorů nemám. Postavy byly vzhledem ke svému věku třicátníků nevyzrálé a pubertální a chovaly se jako u prvního zaláskování v životě, hrozně nervózní, nejistí a věčně se červenající. Nechápu, že všichni okamžitě při rozhovoru s opačným pohlavím okamžitě zrudli. Žádné duchaplné a vyzrálé dialogy netýkající se vztahů také snad nevedli...

Tohle prostě nemělo žádný smysl, nápad, natož originalitu. Sice je to malá kniha, kterou čtenář zvládne přelousknout za jedno odpoledne, ale po dočtení na knihu okamžitě zapomene. Podle všeho je to autorčina prvotina a je to na tom obrovsky znát.

25.10.2024 2 z 5

Severní den Severní den Ondřej Blaho

Severní den je z počátku poměrně zmatečný díky nedostatku informací o daném světě a postavách, nedostatku vysvětlení pojmů. Všechno je nové a neznámé. Navíc ze začátku se vyskytovaly hojně květnaté popisy, které mnohdy nebyly zásadní a důležité, ty bych trochu okrájela, aby hlavní pozornost měly postavy a obsah.

Příběh vypráví několik lidí ze svých vlastních pohledů v krátkých kapitolách, které vcelku rychle utíkají. Což není problém, mám ráda, když můžu sledovat něco z více míst, ale určitě bych ocenila, kdyby na začátku každé kapitoly bylo uvedeno, koho se týká, stejně jako v epilogu. Usnadnilo by mi to tak čtení a já nemusela zjišťovat, o jakou osobu se jedná až po několika odstavcích. Bylo to totiž dost rušivé.

Co se týče postav, nebyly téměř vůbec popsané, takže jsem neměla ponětí jak vypadají, kolik by jim mohlo být let a tak dále. Postupně jsem odhalovala tak akorát jejich charaktery. Nedostatek podrobností spolu s vcelku neosobním přístupem k nim způsobil, že jsem je poznala jen okrajově, příliš mě neoslovily, nezajímaly mě, nedokázala jsem se do nich úplně vcítit. Rozhodně tím nechci knihu nějak kritizovat. I přes některé překážky šlo čtení rychle a dobře. Na textu jako takovém nejde poznat, že jde o prvotinu. Jednoznačně je dobře napsaný a slovní zásoba či autorova představivost je velmi bohatá.

Ocenila bych větší vývoj před vtrhnutím do konkrétní situace. Vysvětlení postupu a směru, budování určité chvíle. Chápu, že by to znamenalo více stránek, ale příběh by si to určitě zasloužil. Takhle je čtenáři prezentován nějaký moment, ale přímo uprostřed dění a má pouze naznačení následků. Působilo to trošku děravě. Atmosféra příběhu je taková ponurá, deštivá, šedá. I postavy samy o sobě jsou šedé, něco mezi dobrem a zlem, žádní hrdinové nebo vyloženě zločinci, což byla fajn změna.

Kniha je takovým originálním mixem všemožných sci-fi prvků a technologií a dává tak nahlédnout do zvláštního postapo světa. Někdy bylo trošku těžší si představit, jaké technologické možnosti lidé mají, s čím mohou pracovat, co je běžné v chodu jejich životů a co naopak je utajené a zakázané. Některé vymoženosti byly překvapivé, jiné zase řekněme zastaralé. Budovalo to zvláštní atmosféru. Na konci jsou vložené zápisky z archivu, které něco málo osvětlí, ale i přesto v závěru zůstává více otázek než odpovědí. Nezbývá než si počkat na pokračování a doufat, že bude vysvětleno více...

24.10.2024 3 z 5

Rozčarované Rozčarované Marie Vareille

Nejdřív jsem si nebyla jistá, co mám vlastně očekávat. Většinu doby se řešilo především přátelství dvou holek, jedna osudná událost je však na několik let rozdělí a znepřátelí. Jenže není vše jak se zdá. A čím víc autorka odhaluje detaily a to, co následovalo, tím víc do toho budete začtení.

Výborné vyprávění, krásně vykreslené emoce, podstata přátelství, lidskosti, ale i to, jak dokáží být někteří slepí a bezcitní. Vše v krátkých kapitolkách, které díky své délce neskutečně rychle letí. Netušila jsem, co mě čeká. Nejvíc mě iritovalo chování dospělých, které se tu hodně rozebírá. Jelikož hlavní protagonistky tu vystupují od svých deseti let do šestnácti, je jasné, že převažuje kritika. Jenže většinou dost oprávněná. Rodiče ani ti nevlastní by nikdy neměli na svoje děti kašlat kvůli tomu, že je jejich drahá polovička opustila (ať už jakýmkoli způsobem). Neměli by děti kritizovat takovým způsobem, protože vše má své důsledky a děti si to pak nesou celý život. Měli by jim naslouchat a všímat si toho, že je něco špatně...

Závěrečná třetina byla hodně dramatická, šlo o vážnější témata, vysvětlení minulosti a toho, co se seběhlo a co tomu následovalo. Tady už se řešilo hlavně téma viny a neviny, spravedlnosti. Stejně jako parta holek, kde má každá na to nějaký názor, bude určitě i každý čtenář závěr knihy posuzovat jinak. A o to tady jde. Bylo dobře, jak to skončilo nebo se to mělo udělat jinak? Každopádně, tahle kniha se mi po emoční stránce hodně líbila. Díky poselství, myšlenkám mezi řádky a podobně. Ještě pár dní ji rozhodně budu mít v hlavě...

19.10.2024 5 z 5

Knihkupectví v Dublinu Knihkupectví v Dublinu Evie Woods

Knihkupectví v Dublinu je krásné vyprávění o knihách a příbězích. Zabývá se knihami skrz století, jejich autory, skutečnými díly (líbily se mi zmínky konkrétních děl a ještě víc těch, které znám či jsem četla), ale i nikdy neobjevenými rukopisy. Takový ráj pro každého knihomola.

Ale mimo jiné je to i příběh o osudu Opaline začínající před druhou světovou válkou. Žena, která se postavila svému osudu a bojovala za svou svobodu, a která za to i draze zaplatila. Tahle část byla dost dramatická a hodně mi připomínala temnotu Tmavých stěn Willardu. Stejná atmosféra a sklíčenost. Tento pohled jsem četla jedním dechem.

Druhým pohledem je Martha a Henry v současnosti, které spojí v podstatě Opalinina minulost. Tato část byla dost předvídatelná a nijak překvapivá. Postupným čtením čtenáři spousta věcí dojde ještě předtím, než je prozradí sama autorka. Takže žádného napínání a překvapení se nedočká. Navíc to bylo tak trochu romanticky klišoidní a na můj vkus až zbytečně dramatizované. Mohlo se to méně zabývat komplikacemi vznikajícího přátelství/vztahu mezi nimi a více zapojit pátrání v minulosti.

Nicméně kniha byla moc hezky napsaná, hodně čtivá, zaměřená na emoce, lidská dramata a myšlenku, že všechno se dá překonat a najít štěstí do budoucna. Popravdě jsem ale podle anotace čekala něco trochu jiného. Opalinin pohled se mi líbil, tam jsem dostala ty správné emoce, co jsem čekala, ale u Marthy s Henrym to fungovalo už o něco méně. A největším oříškem se nakonec stalo to nadpřirozeno, které jsem vůbec neočekávala a tak nějak se mi k příběhu nehodilo. Působilo to díky tomu trošku neskutečně a pohádkově.

18.10.2024 3 z 5

Převorství u pomerančovníku Převorství u pomerančovníku Samantha Shannon

Autorka píše dobré příběhy, hodně promyšlené a propletené. Rozhodně ví, čím čtenáře nalákat. Ani tady tomu není jinak. Postavy jsou vcelku zajímavé, jiné více, jiné méně. Z počátku jsem nechápala smysl některých z nich, proč tu vlastně vystupují a jestli jich je potřeba. Nicméně ke konci se ukázalo, že každá z nich měla svou roli. I když někdy jen opravdu malinkou.

Knize nejvíc škodí její délka (což je bohužel autorčin neduh, mám u ní pocit, že všechny svoje knihy ráda protahuje a prokládá vatou). Bohužel přes osm set stránek je opravdu hodně a tak většina děje působí jako natahované želé. Některé nepodstatné detaily se daly hodně osekat a kniha by se klidně vlezla na polovinu. Počátky čtení tak byly dost krušné a vůbec jsem netušila, jestli zvládnu dojít ke konci. Pokud se totiž čtení táhne a děje se úplné minimum, dokáže mi to chuť ke čtení neskutečně zkazit.

Nejlepší částí knihy se tak stalo asi posledních dvě stě stránek. Začaly se spojovat jednotlivé dějové linky, proplétat osudy postav, jejich cesty a všechno hezky zapadalo do sebe. Závěr byl naopak hodně uspěchaný a naivně vymyšlený. Vzhledem k délce knihy a všemu tomu kolotoči okolo draků, nepřátelství, náboženství, politických názorů a já nevím kde čemu, rozuzlení asi na necelých padesáti stranách mi přišlo absurdní. Nemluvě o tom, že hrůzostrašný drak jmenující se Bezejmenný vůbec tak děsivý nebyl a v podstatě se na konci ani pořádně nezapojil. Jen dokázal vyhrožovat a bojovat se extra nesnažil. Po prokousání se takovou bichlí a všem tom ustrašeném lamentování postav prostě člověk čeká něco jiného.

Kniha s dobrým námětem, tématem magie a draků, za to by byly plusové body. Každá postava měla svůj osud a cestu, jejich střety byly dobře promyšlené a celá pospolitost historie jejich světa fakticky hezky seděla. Mezi řádky to trochu dýchalo předurčeným osudem, ale to mi vůbec nevadilo. Doporučila bych však větší škrty a korekturu českého překladu. Tolik překlepů jsem od nakladatele snad ještě neviděla.

12.10.2024 3 z 5

V jediném okamžiku V jediném okamžiku Jo Callaghan

Klasický detektivní příběh, který je zpestřený zapojením AI, umělé inteligence. Já jsem vůči AI dost skeptická, nejsem zastánce této technologie. Možná i tak trošku odpůrce. Všichni známe všechny ty katastrofické sci-fi filmy, že... A já tak nějak věřím, že tohle je cesta k úpadku lidstva. Co myslíte? Ale to už odbíhám.

V této knize umělá inteligence vystupuje jako pomocná mozkovna při řešení případů ztracených lidí. Za mě je to dobré využití, určitě bych se na ni nespoléhala na sto procent, spíš bych ji brala jako další názor a úhel pohledu. I v samotné knize jsou krásně popsány rozpory, kdy se muže AI zdát užitečná a kdy může dost věcí zkomplikovat.

Příběh se četl velmi dobře. Byl neskutečně čtivý a dobře napsaný, rychle plynul. Detektivní postupy byly typické, ničím překvapivé. Nicméně krásně bylo vidět, jak lze technologie využít pro pomoc při pátrání, jak především dokáží ušetřit čas a zachránit díky tomu spoustu lidí. Jenže všechno má i svou odvrácenou stranu. A tak jako lidi nikdy nemohou plně pochopit takové stroje, tak ani oni naopak nemohou pochopit lidskou podstatu.

Z druhého vloženého pohledu jednoho z unesených na neznámém místě mě docela mrazilo. Ze začátku jsem se i trošku děsila, kam to vlastně povede a jestli to nebude nějak příliš brutální. Naštěstí se to ukázalo zbytečné. Toto drama, pátrání, hledání stop a všechny věci okolo mě nutili neustále číst a tak jsem byla hodně ponořená do textu...

Sice je kniha asi technologicky ještě hodně let jinde než jsme momentálně, protože si nejsem jistá funkčností hologramu a promítání v prostoru v dnešní době. Ani některými možnostmi, které kniha popisuje, nicméně si to dokážu docela živě představit. Bylo to výborné čtení, po tematické stránce zajímavé a dobré k zamyšlení. Už teď se těším na pokračování...

28.09.2024 4 z 5

Mořský hřbitov Mořský hřbitov Aslak Nore

Podle anotace jsem očekávala příběh, ve kterém se budou postavy pitvat v minulosti druhé světové například prostřednictvím vzpomínek. Očekávala jsem úplně jinou zápletku a jiný průběh. Místo toho jsem dostala něco, co se zabývalo větší hloubkou, lhaním po desítky let, válkami v různých dobách, politikou a rodinou, která na mě hned od počátku působila dojmem nějakého mafiánského klanu.

V roce 1940 ztroskotala loď a od té doby se v rodině udržuje nějaké tajemství. Očekávala jsem tedy, že dojde k nějaké události, která spustí pátrání v historii, budou se odkrývat rodinná dramata a možná i nějaký další pohled odehrávající se během druhé světové války. To se sice nakonec stalo, ale jen částečně. Tato část se rozmotávala neskutečně pomalu a k tomu všemu se řešily i soudobé problémy v Afgánistánu, islámský stát, džihádisté, teroristi a tak dále. Což mě rozhodně nebavilo. Příliš politiky, náboženství a názorů, které se mi nelíbí...

Rodinné problémy však nezůstaly jen v historii a tak pokračovalo i nakousávání dalších témat ze současnosti. Jenže mi přišlo, že je to docela zbytečné a knihu to protahovalo. Ani postavy mi příliš neseděly, nesympatické, komplikované, manipulativní, naivní nebo příliš idealistické, vojáci se svými názory na válku a zabíjení...

Tahle kniha se nakonec ukázala neskutečně rozporuplná. Nebavila mě tak, jak jsem doufala. Byla zdlouhavá, postavy byly poněkud zvláštní, nepříjemné, řešilo se na můj vkus až moc války a politiky, nelíbilo se mi využívání zkratek místo jmen, anglických frází v textu, rozsáhlost všeho a podobně. Dost jsem se čtením bojovala. Přesto všechno, že jsem si knihu příliš neužívala, nemůžu tvrdit, že by neměla nějaké to svoje kouzlo, které u mě nebudilo zájem. Zvědavost rozhodně byla.

Ke konci jsem část toho tajemství uhodla ještě před odhalením, jenže se ukázalo, že těch tajností je mnohem více, závažnějších. A to, jak se postavy nakonec charakterově odhalily, mě dostalo naprosto. Takže to bylo svým způsobem čtivé a napínavé, na stranu druhou ale i dlouhé a místy nudné. Hodně zamotané, komplikované, promyšlené, s dost brutálním koncem, až mě to svým způsobem překvapením srazilo.

24.09.2024 3 z 5

Pojízdné knihkupectví šťastných konců Pojízdné knihkupectví šťastných konců Rebecca Raisin

Dalo by se říct, že je to taková letní romantika o karavanistech, co putují tam, kam je srdce táhne. Tentokrát se však kniha točí okolo pohledu knihomolky Arii. Ta se po smrti manžela rozhodla žít samotářským životem, obklopená knihami a svými přáteli. Dlouhou dobu ji to stačí, ale po letech přichází na to, že okolo ní jsou všichni šťastnými páry a navíc po přečtení jednoho deníku, se její přesvědčení začíná hroutit. Snaží se přijít na to, jaká cesta životem by byla ta správná.

Tato kniha je nejen o rozpolcené vdově, která hledá své místo, o rozbouřených emocích lidí kolem, se kterými tráví každý den, i těch, které potká jen na chvíli, než se zase rozjedou jinými směry. Je i o tom, jak se za některé věci musí bojovat, o mezilidských vztazích, dobré literatuře, cestování a o tom, že domov může být kdekoli, zvlášť když to tak člověk má rád. Život lze žít různými způsoby, neexistují žádné šablony, manuál ani pravidla.

Takže jako čtenáři dostanete romantiku, nadílku lidských pocitů, malinký pohled do života ve Francii a života na cestách. Takové pohodové čtení, možná trošku pohádkové a idylické, ale s humorem, u kterého jsem se občas musela smát i nahlas. Druhý díl je o poznání lepší než ten předchozí.

16.09.2024 5 z 5

Dům v olivovém háji Dům v olivovém háji Emma Cowell

Tento román pojednává o životě tří žen, které se sejdou v jedné kuchařské škole. Maria tuto školu založila a pomáhá tak lidem nejen se učit vařit a objevovat řeckou kuchyni, ale tak nějak jim pomáhá i v jejich životech. Kayla, která je z nich nejmladší, pracuje v oboru s jídlem, přesto tuto školu navštíví jednak kvůli článku, ale i kvůli útěku ze svého života. Alessandra se rozhodla zažít poslední velké dobrodružství mimo Řím, ve kterém žije a tak nějak se dostala do této školy. Prvotní plán strávit týden vařením se nakonec rozrostl v něco víc.

První polovina knihy byla výborná, plynula pěkně, zabývala se poznáváním Řecka, místní kuchyní a především odhalením těchto tří žen. Jak už to tak u těchto knih bývá, každá si nese ve svém životě nějaké břemeno, které postupně musí nejen poznat, ale nějak i pozměnit. Tato část byla nejlepší, nejzajímavější a docela i napínavá, protože odkrývání tajemství bývá obvykle to nejlepší.

Druhá polovina knihy už poměrně zpomalila, strašně moc se zabývala emocemi, což by tolik nevadilo, ale největším problémem bylo neustálé opakování stejných myšlenek, které autorka už zmínila. Takže se to spíše stávalo hodně otravné a knihu to zbytečně protahovalo. Bohužel mi tato polovina začala dost kazit celkový dojem, který jsem si do té doby utvořila.

Ke konci se konečně dostane většina těch tajemných poznámek ven a odhalí se tak všechny postavy v celé své kráse, nicméně to pocitově nebylo to pravé. Nějak se to autorce vymklo z rukou a místo hezkého, dojemného, příjemného nebo jakkoli emotivního konce, jsem měla pocit prázdnoty. Ano, neslo to poselství především o sebepoznání, sebeúctě a odpuštění druhým, ale ne tak, jak jsem čekala.

14.09.2024 3 z 5

Slunce a hvězda Slunce a hvězda Rick Riordan

I tato Riordanova kniha mě moc bavila. Bylo v ní spojení všech příběhů, které stvořil. Sice jsou hlavními postavami Will a Nico, ale padaly tu spousty připomínek z minulých sérií, vzpomínky na to, co se stalo. Všechny tyto světy jsou totiž propojené dějem či postavami. Vždy je to takové milé připomenutí toho, co se událo dřív. Ale bohužel nevím, jak přesně chronologicky která kniha následuje a obvykle je čtu tak nějak, jak vyšly. Takže je tu samozřejmě i možnost spoilerů. Jako v tomto případě, kdy se tu mihnuli Percy a Annabeth v době, která nastane, až u nás vyjde v překladu sedmý díl série Percy Jacksona.

Takto kniha je moc hezky zpracovaná. Velká část prochází dvěmi liniemi vyprávění, než se spojí ve společnou. Ta jedna je současnost a ta druhá tak trošku odhaluje budoucnost. Mezitím se v přítomnosti do děje pletou ještě sny, které jsou graficky označené tak, že stránky mají jakoby mlžné šedivé pozadí. Což se mi vážně líbilo, protože to hezky na první pohled oddělovalo pod zbylého textu a bylo jasné, kde se člověk zrovna nachází...

Dřívější autorovy knihy nesly poselství přátelství. To bylo mezi řádky do očí bijící téma, které autor hodně rozebírá. Každá výprava, každá bitva, vždycky se nakonec zdařila díky přátelství, pomoci, dobrým vztahům, díky tomu, že hrdinové otevřeli svá srdce... V této knize je vidět trochu změna a to možná proto, že ji Riordan tentokrát nepsal sám. Celá je v podstatě jen o Willovi a Nikovi, víc polobohů tu nefiguruje (pokud nejde o malý pokec přes duhu). A vyprávění vlastně jede na jedné velké emoční řece. Často se rozebírají pocity, láska, vztahy, co je potřeba někdy obětovat, kdy je nutné se otevřít, předevšÍm přijmout sebe sama, svoji minulost i budoucnost a podobně.

Bylo to výborné, staré známé prostředí s trochou novoty. Velice čtivé, akční a poutavé. Pořád ve stejném duchu boje dobra a zla, s humornými chvilkami, nejrůznějšími narážkami a podobně. Tohoto universa se nikdy nevzdám...

12.09.2024 5 z 5