MacBara
![Marxovka Marxovka](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478274/marxovka-Kz5-478274.png?v=1628592407)
Krásný jazyk, příjemné dialogy, tajemný příběh a jak píše JindřiškaW, nechce z hlavy odejít. Krásně se četlo.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vyměnit vodu květinám Vyměnit vodu květinám](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463990/vymenit-vodu-kvetinam-2vF-463990.png?v=1618384239)
Příběh Violetty Dušičkové mě naprosto pohltil. Když hledám slova, jak aspoň trochu stručně popsat pocit z jejího čtení, napadá mě, že je o všech podobách lásky a smutku, o těžkých rozhodnutích i o okamžicích, kdy nám není umožněno rozhodnout, o osudech. O životě. A to asi stačí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Můžu se vás dotknout přes plot? Můžu se vás dotknout přes plot?](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456128/muzu-se-vas-dotknout-pres-plot-kUh-456128.jpg?v=1614670558)
Takové mile upřímné povídání s fajn holkou, co se nebojí být trochu praštěná a chce se upřímně divit světu, jak jen to jde. Moc hezké ty postřehy z dětského světa. Celkové potěšeni to bylo.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Otevřený prostor Otevřený prostor](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423160/otevreny-prostor-4MQ-423160.jpg?v=1572254097)
Připomnělo kdysi čtené historky ze Spojených tiskáren ale obohacené o větší detail postav. Čte se to snadno, ale nezůstává jen na povrchu. Leccos zůstává jen naznačeno, leccos je takové tušení stínu a souvislosti ve světě korporátu. Kapitoly Černí rackové a Krtko a hrudka tak věrně popisovaly realitu(jen ve velmi mírné nadsázce), že to byl až tísnivý pocit. Vůbec celá část Anaximandros je taková velká katarze nejen knihy.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Babička pozdravuje a omlouvá se Babička pozdravuje a omlouvá se](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234566/babicka-pozdravuje-a-omlouva-se-23s-234566.jpg?v=1644347671)
Právě dočteno, oči ještě opuchlé. Příběh o tom, že věci a lidi mohou být úplně jiné, než vypadají na první pohled. Že jen málo z nás se dokáže dostat pod první dojem. Že žijeme se svými tajemstvími a osudy a i když známe kousek tajemství dalších lidí, ještě to neznamená, že si to spojíme dohromady nebo s tím něco budeme schopni udělat. Často jsme na to málo “blázniví” a stejně často je to i otázka volby, co upřednostnit a co obětovat. Díky autorově fantazii a babiččině pohádkovému světu se z objevování podstaty postav stalo veselé, dojemné i napínavé dobrodružství namísto mravoučného pojednání. Fredrik Backman zkrátka není žádný panák.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kočičí host Kočičí host](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/296542/kocici-host-FLe-296542.jpg?v=1471870769)
Velmi příjemné a lidské vyprávění. Ačkoli hlavním hrdinou je kočka. Trochu nostalgie po starých tradicích. Trochu závan potřeby vztahů v dnešním věcném a výkonovém světě. Trochu jako vyprávění s přítelem u kávy. Nebo v tomto případě asi spíš u čaje :-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hygge - Prostě šťastný způsob života Hygge - Prostě šťastný způsob života](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/336735/hygge-proste-stastny-zpusob-zivota-5F2-336735.png?v=1656516198)
Ve všeobecném pozdvižení kolem hygge jsem se chtěla dozvědět víc. A dozvěděla jsem se. Něco člověk tak jako ak dělá a zejména druh čtenář si hygge tak říkajíc z podstaty užívá intuitivně. Ale fakt je, že po přečtení můžete okolí oslňovat znalostmi co je a není hygge a kde se vlastně vzalo.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Patrioti Patrioti](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394395/patrioti-42X-394395.jpg?v=1542124556)
“Do posledního dechu bude dělat ústupky, donášet, lichotit, zrazovat,přistupovat na všechny ohavné, nesplnitelné požadavky, se kterými přijdou příště. V životě nechtěla nic jiného než volně dýchat. A nedočkali se ničeho jiného než zotročení. Protože nebyla jako Robbins. Protože neměla odvahu odmítnout -což byla cena, kterou se platilo za skutečnou svobodu.”
Tahle věta má v sobě esenci osudů mnoha lidí. Patrioti jsou mementem stejně jako niternou psychologickou sondou. Čtení to není lehké, nutí stále k přemýšlení, občas mě obrátilo naruby a vyždímalo. Zajímavé bylo i to, číst to právě letos v listopadu...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Stojedenročný starček, ktorý sa obával, že priveľa myslí Stojedenročný starček, ktorý sa obával, že priveľa myslí](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392443/stojedenrocny-starcek-ktory-sa-obav-xaq-392443.jpg?v=1540276798)
Chvilku trvalo, než jsem se na staříka adaptovala,, o kousek déle, než když mu bylo teprve sto let. Ale nakonec jsme se spolu úžasně pobavili :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nebe pod Berlínem Nebe pod Berlínem](https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/7890/nebe-pod-berlinem-TTQ-7890.jpg?v=1553000853)
V Berlíně jsem nebyla, U-Bahn neznám. Mám ale podobné zážitky a je to u mne asi generační souznění. Jaroslava Rudiše taky neznám, ale po dočtení to bylo, jako kdybychom se potkali někde u piva a pokecali o tom, jak to tenkrát bylo. Dobrý :-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kniha světel Kniha světel](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15688/kniha-svetel-faB-15688.jpg?v=1566855132)
Oprava překlepu: Pro mne...
Dodatek: a nejspíš to hledání je ten smysl.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Spor mne knihy Chaima Potoka znamenají být vtažená do osudu hlavní postavy od prvních stránek. Tato nebyla výjimkou. Celý život můžeme hledat, pokud jej nechceme promarnit, a to, co a jak a kde nalézáme, může být velmi překvapivé, často ne na první pohled zřejmé...ale pořád to má smysl.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ve službách zla Ve službách zla](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/269313/ve-sluzbach-zla-xCu-269313.jpeg?v=1455955518)
Možná trochu překvapivě i na potřetí se četlo dobře, snadno a s napětím až do konce. Odkazy na události v minulosti Strika mi trochu připomněly styl Lee Childa. A asi by se našlo víc paralel s postavou Jacka Reachera :-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nejodlehlejší stanice Nejodlehlejší stanice](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387503/nejodlehlejsi-stanice-jcU-387503.jpg?v=1565778020)
Za mne taková trochu delší úvodní kapitola k dalšímu dílu. Ne špatná, jen se to trochu dlouho rozjíždělo, najednou bylo po všem a spousta otevřených otázek.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43124/svuj-vuz-i-pluh-ved-pres-kosti-mrtv-GHt-43124.jpg?v=1570708871)
Do Anny In v hrobech světla jsem se nedokázala začíst, ale možná to bylo ve špatnou dobu. Tohle dílo mne od první stránky chytlo a nepustilo. Film jsem ještě neviděla, ale podívám se s chutí i po knížce. Paní Dušejková je tak akorát "správně šílená" do chvíle, než jí to prostě pohltí a nedá se jinak. A je vzácně konzistentní.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Létající Santini Létající Santini](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14090/letajici-santini-Wol-14090.jpg?v=1588022432)
Nevím proč, ale po první třetině knihy mne napadlo - každá povídka jako facka - stručná, jednoznačná, někdy zabolí, jindy jen zaštípe....občas člověk kouká, odkud přiletěla. Velmi úsporný styl, překvapil a rozhodně nenudil.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Nádherná kacířství Nádherná kacířství](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369408/nadherna-kacirstvi-i5z-369408.jpg?v=1585916370)
Dobra. Pravda, nečetla se pořád snadno, ale zajímala od začátku do konce. Kde je hranice, odkud není návratu? Kolik z našeho života tvoří naše vůle a kolik neschopnost nebo neochota nebo nedostatek odvahy čelit okolnostem? V čem spočívá to, jestli jsme se svým životem spokojeni a je tu život vůbec od toho? To se mi po dočtení ještě pořád honí hlavou.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Artemis Artemis](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/365035/artemis-aGI-365035.jpg?v=1522591666)
Díky @thefreakinside za poznámku o komiksovém nádechu (a za krásné přirovnání Jazz ke klubovému jazzu s příměsí jemně kořeněné whisky). Samotné mi to neseplo, ale fakt je, že to má ke komiksovým námětům hodně blízko a fakt by to dobře vypadalo - Artemis i Jazz :-)
![Jmenuji se Ašer Lev Jmenuji se Ašer Lev](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15685/jmenuji-se-aser-lev-oDD-15685.jpg?v=1566824362)
Jako pohled do mentality a života ortodoxní komunity je tato kniha velmi zajímavá. Popis rozporu tradic a hodnot, konfliktu milujících se členů rodiny, kteří následují každý svou volbu je velmi živý a místy až drásající. Nicméně to, co bylo pro mne až dechberoucí, je niterné a detailní vylíčení různých podob tvůrčí touhy, spalujícího poslání, nevyhnutelnost cesty osobností "obdařených" konkrétním talentem a vůlí jej realizovat. Přes všechny překážky, přes všechny pochybnosti, přes poznání bolesti. Úžasné.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Laco Deczi – totálně vytroubený mozek Laco Deczi – totálně vytroubený mozek](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356606/laco-deczi-totalne-vytroubeny-mozek-hZH-356606.jpg?v=1507111994)
Tato kniha - rozhovor se mi nabídla náhodou a nemusela jsem váhat dlouho, protože Laca a jeho hudbu mám ráda hodně dlouho :-) Vše zásadní už tu je - je to jízda, četlo se to samo a ne vždycky máme stejné názory. Je strhující jako beatnici a vlastně se ani nedá k ničemu přirovnat. Je tam kapku stylizace, ale jen v zájmu zachování integrity a opravdovosti. Laco je tak "doopravdy" a "skutečně", že se vlastně z druhé strany blíží zenu - tady a teď :-) A všechny knihy o osobním rozvoji to nahradí - musíš vědět, co chceš, a pak na tom makat, abys byl fakt dobrej, to neokecáš - a když tomu dáš, co je třeba, tak to taky bude. Poslední kapitola by klidně mohla končit mottem Alana Karlssona - Je, tak jak je, a bude, tak jak bude. A vlastně Laco by byl fantastický stoletý stařík :-) P.S. Velké díky Tomášovi Poláčkovi za to, jak to zapsal.