Maky78 | Komentáře u knih | Databáze knih

Maky78 Maky78 komentáře u knih

Zpověď farářky Zpověď farářky Martina Viktorie Kopecká

Martina Viktorie přináší zajímavý pohled na věci církevní a přitom nikomu nic nenutí jen nabízí možnosti a je na nás jakou cestu si vybereme.

29.03.2024 4 z 5

Sběratelka sirotků Sběratelka sirotků Ellen Marie Wiseman

Číst knihu po pandemii Covidu 19
ji dává do jiných souvislostí.
Linka rasismu, nebo přistěhovalců zní dnes taky velmi aktuálně.
Pia je velmi zajímavá postava.
Určitě stojí za přečtení.

28.10.2023 4 z 5

Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Spokojenost. Normálně bych po ní nesáhla. Díky výzvě doplněn jeden rest. Ta lehká ironie se mi velmi líbila. Popis krajiny, postav a povahových rysů byl někdy zdlouhavý, ale jiné části ve mě vyvolávaly úsměv. Audiokniha v podání Dany Černé je parádní.

11.02.2023 4 z 5

Nikdo není sám Nikdo není sám Petra Soukupová

Tady byl někdo u nás na návštěvě a pak o tom napsal knížku. Úsporný styl psaní a při čtení je to pěkná jízda. Myšlení puberťáků je tady trefně zachyceno. Matka v hlavě.
Prostě realita všedního dne. :-)

27.01.2023 4 z 5

Vířivka Vířivka Lucie Konečná

Stručný, drsný a výstižný příběh ze života.
Jak je těžké poprat se s minulosti a zvládnout budoucnost. Bavila jsem se s Andulou a nenáviděla Otu. “Péro je péro. Forever”

14.09.2022 4 z 5

Novičok nebo kulka: Jak umírají Putinovi kritici Novičok nebo kulka: Jak umírají Putinovi kritici Ondřej Kundra

Boj o moc je v této knize přímo hmatatelný.
O to je smutnější, že je aktuální skutečnost.
Putin je nemocný a nebezpečný člověk.
Velmi dobrá novinářská práce.

22.08.2022 4 z 5

Všichni žijem' v blázinci Všichni žijem' v blázinci Radkin Honzák

Nadčasové, nadhled, pokora.

04.01.2021 5 z 5

Ignis fatuus Ignis fatuus Petra Klabouchová

Až příště budu spát na Šumavě budu se bát. Atmosféra , zamotané časové přeskoky. Je to něco jiného než U severní zdi, ale je to velmi dobré.

05.10.2024 4 z 5

Matka Matka Karel Čapek

Četla jsem kdysi jako povinnou četbu a nelíbila se mi, ještě jsem v té době nechápala její přesah. Přečetla jsem ji teď znovu se synem jako jeho povinnou četbu a ve spojitosti s válkami v našich dobách se mu ji snažila vysvětlit.
Vlastenectví, ztráta, jako matka mám pro Matku pochopení.

09.06.2024 4 z 5

Severka Severka Nina Špitálníková

Po přečtení jsem začala přemýšlet jestli Severku dokážu pochopit. A došla jsem k závěru, že ano. Ona se vlastně neměla špatně. Až nastavení zrcadla odhalí důsledky .

03.06.2024 4 z 5

Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Sentimentální, hodně patosu, romantiky.
Připomínka války a strachu co přijde.
Četla jsem kdysi a vůbec si nepamatovala o čem to bylo. Teď mám pocit, že to taky za týden nebudu vědět.

02.05.2024 3 z 5

Hory zpívají Hory zpívají Nguyễn Phan Quế Mai

Zajímavý pohled na válku od žen.
Poutavý a drsný příběh plný citu, hloubky i naděje. Pomsta není cesta i když někdy trvá než to pochopíme.
Prostředí nám vzdálené, ale o to zajímavější. Velmi dobré.

14.11.2023 5 z 5

Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Severská krimi, která si vás vtáhne.
Zvraty v ději přicházeli v tu nejlepší dobu. Mělo to hlavu i patu. Lisbeth i Mikael ovládnou vaši fantazii a budete číst a číst.

22.10.2023 4 z 5

Tři jablka spadlá z nebe Tři jablka spadlá z nebe Narine Abgarjan

Příběh o zkáze a naději v jedné vesnici.
Krásné a poutavé pohlazení po duši.

Čím prostší jsou slova,
tím větší mají význam.

Audio

09.09.2023 5 z 5

Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle Gail Honeyman

Všichni ji doporučují, tak jsem si ji přečetla a za mě dost dobrý.
Eleanor je jedinečná a Raymond je super chlap.
Hlava vytěsní hrůzy, které zažijeme. Děj sem tam protnul jemný humor a tajemství, romantiky je tam na mě tak akorát.

15.06.2023 5 z 5

Až uvidíš moře Až uvidíš moře Scarlett Wilková

Moc mě to bavilo. Osudy žen a dětí, mužů bojujících za svoji svobodu. Žádný patos.
Moc jsem o občanské válce v Řecku nevěděla a touto knihou jsem si to doplnila.
Potvrdilo se mi, že i když někdo za komunistů udával mohlo to být v nechtěné souvislosti.

10.10.2022 5 z 5

Smrt přichází na prohlídku Smrt přichází na prohlídku Anders de la Motte

Pět hvězdiček.
Detektivka kde jsem pořád neměla tušení kdo to mohl udělat. Uhodla jsem až na posledních stránkách. Humor a sarkasmus, děj měl spád.

25.09.2022 5 z 5

Staré odrůdy Staré odrůdy Ewald Arenz

Tyhle ženy jsou tak skutečné.
Každá z nich je jiná, ale to souznění mezi nimi je úžasné. Čtivé, milé, nutí k zamyšlení.
Dostala jsem chuť na hrušky a velmi se těším na podzim.

24.08.2022 5 z 5

Jezero Jezero Bianca Bellová

Každý hledáme kořeny, teda snad.
Velmi realistický stroze podaný příběh o hledání vlastní existence. Líbí se mi styl psaní, úsporné, ale výstižné.

16.04.2022 4 z 5

Cyklistka: Osud poslední baronky Cyklistka: Osud poslední baronky Jana Poncarová

Tolerance v níž je obsažena svoboda. Boj i odpuštění, humor a vzdor a vytrvalost. Vděk a úcta .

31.10.2021 4 z 5