Mandlevest Mandlevest komentáře u knih

Amnézie Amnézie Michael Robotham

Tohle je prostě senzační série, ve čtení které jsem,bohužel, ve značném skluzu, ale ve které budu určitě pokračovat. Je těžké dnes, v tak obrovské konkurenci jiných detektivních řad, najít v knize něco osobitého, svého, co Vás zaujme a knihu tím trochu ozvláštní a odliší, protože "pouze" čtivých detektivek s překvapivým závěrem dnes vychází mraky. M.Robotham to umí. Spojil intelekt a jakousi tajemnou plachost klinického psychologa Josepha O' Loughlina s drsnou školou, ale velkým srdcem detektiva Ruize, to vše zabaleno do čtivého a napínavého příběhu. Výsledkem je vynikající, trochu jiná detektivka, která Vás nepustí do poslední stránky. Absolutní spokojenost a maximální hodnocení.

05.09.2020 5 z 5

Havran Havran Daniel Cole

Já se tak těšila, Daniel Cole a jeho série Hadrový panák mě, na rozdíl od mnoha jiných, fakt bavila, ale tohle se vůbec nepovedlo, pro mě jednoznačně největší knižní zklamání roku, ach jo. To, co ve výše uvedené sérii,pro mě, fungovalo na jedničku, a to černý humor a výborně vymyšlené postavy vyšetřovatelů, zde nefungovalo vůbec. Přišlo mi to jako nějaká parodie na thriller, humor mě tentokrát vůbec nebral a já trpěla a jen z úcty k autorovi se dobrala konce, který tedy taky neoslnil. Navíc se mi kniha moc špatně četla, za mě byl překlad kostrbatý, spousta dlouhých vět, divně poskládaných, některé jsem musela číst znovu, abych je pochopila. A jako protiváha spousta citoslovcí, no, myslím, že tohle se taky nepovedlo. Přemýšlím, že změna překladatele příběhu moc nepomohla, spíše naopak. A tak budu přísná, ale spravedlivá, a ač jsem četla, že pokračování Havrana je již v procesu a část knihy by se měla odehrávat v Praze, kterou si tento fakt sympatický autor zamiloval, já u toho určitě nebudu:-(.

03.12.2024 2.5 z 5

Firma Firma John Grisham

Finišuji se čtenářskou výzvou a musím říct, že mě také letos seznámila s tvorbou autora, od kterého jsem dlouho chtěla něco zkusit a odkládala to. Letošní téma číslo 2, kniha nebo autor, o kterém se mluví v seriálu Přátelé, mě nasměrovala k tomuto autorovi neb volba mezi ním a D.Steel byla pro mě jasná:-). Právnický thriller se vším všudy, s nutností se dosti soustředit . Přiznávám, sem tam jsem některý odstavec jen přeletěla očima, ne úplně jsem byla v obraze, přece jen, ne všem právnickým souvislostem jsem rozuměla. Ale...i přesto mě příběh nepustil, byl napínavý a gradoval do posledních stran. Rozmýšlela jsem nad hodnocením, ale nakonec se přiklonila k maximu. Film ani seriál jsem neviděla, ale umím si představit, že to byla napínavá a akční podívaná. Kdo rád knihy z právnického prostředí, určitě doporučím. Výborná knížka, užijete si ji.

14.11.2024 5 z 5

Osudný okamžik Osudný okamžik Suzanne Redfearn

Román Ve vteřině jsem četla a líbil se mi. Autorku znám, četla jsem kdysi Zavři očka svý a byla jsem moc spokojená, zaujal mě příběh i styl psaní. Proto jsem překvapená, jak moc mě toto volné pokračování knihy Ve vteřině nebavilo, v podstatě jsem měla co dělat, abych dočetla. Příběh tří kamarádek mě vůbec nechytil, i když chápu, po přečtení doslovu, proč ho autorka chtěla vyprávět a upozornit na nebezpečí, zejména pro mladé ženy. Ale bylo to, pro mě moc povrchní, plné klišé, všeho moc a nic pořádně vysvětlené, tohle jsem si fakt neužívala. Možná proto, že jsem v poslední době přečetla několik opravdu silných příběhů a tento, byť dobře míněný a záslužný, proti nim působil ploše. No nic, i to se stává. Spíše dvě a půl *, bohužel.

27.06.2024 3 z 5

Noc tisíce hvězd Noc tisíce hvězd Andrea Yaryura Clark

O Argentině jsem toho moc nevěděla, nejvíc asi z muzikálu Evita a potom nějaké kusé informace, které časem zapadly dosti hluboko. O to více mám radost, že jsem si tento příběh přečetla, i když to místy nebylo lehké čtení. Na pozadí politického pnutí a pronásledování všech odpůrců režimu sledujeme příběh studentů Valentiny, Santiaga a Maxima. A je to příběh, ve kterém se za lásku a odvahu platí. O dvacet tři let později přijíždí dcera významného diplomata Santiaga Larrey,Paloma, z New Yorku do Buenos Aires, netušíc, že tato návštěva otřese všemi životními jistotami, které dosud měla. Silný příběh, který přečtete jedním dechem. Emocionální příběh, který propojí politické dění s životy hlavních hrdinů a nedá Vám vydechnout. Skvělá kniha, posílám velké doporučení.

13.06.2024 5 z 5

Nepotopitelná Greta James Nepotopitelná Greta James Jennifer E. Smith

Začátek mě bavil moc, ale tak od třetiny se mi kniha zdála rozvláčná a ani žádná z postav se mi moc pod kůži nedostala. Děj plynul tak nějak po povrchu, sem tam sice něco vyplavalo, ale zápletky se mi zdály trochu samoúčelné, v podstatě jen přidaly nějakou tu kapitolu navíc. Konec to trošku vylepšil, ale jako celek musím hodnotit průměrně, na knihu si zřejmě za pár týdnů nevzpomenu. Závěrem: čekala jsem trochu více, námět vypadal na čtivý, emotivní rodinný příběh, který jsem, po slibném začátku, nenašla. A nepomohla ani Aljaška. Škoda.

02.10.2023 3 z 5

Delila Greenová má všechny na háku Delila Greenová má všechny na háku Ashley Herring Blake

No, zkusila jsem a ty tři * určitě nejsou za to, že se zde řeší převážně LGBT tématika, s tím jsem do čtení šla. Jde o příběh samotný, který mě nechytnul, situace, které měly být vtipné či veselé mě moc nebavily a to jiskření mezi hlavními hrdinkami se na mě vůbec nepřeneslo. A tak největší radost jsem měla z toho, že jsem to zvládla dočíst a také z moc pěkné obálky, začínám být na těch "malovaných" nezdravě závislá:-). Nakonec hodnotím průměrem a další pokračování si nechám ujít.

20.08.2023 3 z 5

Včerejší noci Včerejší noci Mhairi McFarlane

Jelikož je apríla, tak to chtělo nějaké veselé hodnocení,ale tato kniha, byť je to romance, k tomu moc možností nedává, je totiž spíše ponurá a moc situací k veselosti Vám nenabídne. Hlavní hrdinka Eve nakonec najde (možná) sic trošku kostrbatě , ale přece jen, svého vyvoleného, ale celé je to ovlivněné nešťastnou událostí a také tajemstvím, o kterém se neměla dozvědět. Kniha je celkem čtivě napsaná, není to klasická romantika, je to spíše příběh o přátelství a o tom, že život se má žít teď a tady, protože... Ač mi moc přebal nekoresponduje se spíše smutným dějem, líbí se mi moc. Souhlasím ale s komentářem níže, že korunu mu nasazuje upoutávka, kterou najdeme na zadní straně knihy od Jenny Colgan, která zní : "Naprosto k popukání a překvapivě skutečné". Tak nevím, buď knihu vůbec nečetla, anebo komentovala pouze níže uvedenou cenu tohoto paperbackového vydání knihy :-). S tím by se dalo potom souhlasit a nejen na apríla:-).

01.04.2023 4 z 5

Ultimátum Ultimátum T. J. Newman

Tak tento thriller se mi pod kůži nedostal a já souhlasím s komentářem mé oblíbené alzbeta4340 s malou výjimkou, já už si od této spisovatelky další, případnou, knihu nepřečtu. Námět zajímavý, ale zpracování pokulhává. Je opravdu jednoduché, bez hloubky, mírně patetické, závěr "americký". Prý má být zfilmováno, no nevím :-). Další slabší kniha v řadě, to musím prolomit nějakou tutovkou. Jdu tedy už na desátou návštěvu k Amišům, za Kate Burkholderovou. A těším se :-).

26.02.2023 3 z 5

Tvá vina Tvá vina Claire McGowan

Knížka, která se čte dobře, začtete se po pár stránkách a jste zvědaví, co se z toho klubka malých i větších lží, nevěr a promlčených tajemství vyklube. Bublá to pod povrchem, skoro každý z hrdinů něco skrývá a setkání po letech se změní v tragickou noční můru. Ale.., v poslední třetině, pro mě, kniha ztratila tempo a já už jen čekala kdo a proč, bez většího zájmu a napětí. Chybělo víc logiky a možná i sympatičtější hrdinové, aby se Vás příběh více dotknul. Ale dočítala jsem v nemocnici, proto hodnotím o * více, třeba to vlažné hodnocení nebylo tak úplně knihou, ale mým rozpoložením:-).

05.05.2022 4 z 5

Eliza je sama doma Eliza je sama doma Jane L. Rosen

Ani naivní romantika, ani psychologický román a i když se dočkáte i mírného tajemství není to ani ženský thriller. Bylo to pro mě především pohlazení po duši, vřelé, upřímné a optimistické a já si užívala každou stránku. Možná kniha není na plné hodnocení, ale já jsem v tomto žánru hodně vybíravá a tak se raduji z každé knihy, která nesklouzne do naivního vyprávění, které se životem, který žijeme, má pramálo společného. Tohle je jedna z nich. Moc pěkné čtení do této smutné doby.

13.04.2022 5 z 5

Smrtící útes Smrtící útes Gregg Dunnett

K přečtení této detektivky/thrilleru mě nalákalo především velmi vysoké hodnocení, ale já se k maximálnímu hodnocení nepřidám. Začátek byl pro mě dosti pomalý, ač originálně pojatý osobou vypravěče,malého chlapce, neprobouzelo to ve mně tu správnou dávku zvědavosti, co z toho bude. Děj potom nabral sice trochu více na obrátkách, ale můj dojem z knihy nějak zvlášť nevylepšil. Za mě to tedy mysteriózní thriller nebyl ani náhodou, spíše psychologická detektivka s celkem jednoduchou zápletkou z nevšedního prostředí. A za tu atmosféru, kterou se tam místy podařilo autorovi dostat, hodnotím knihu celkově jako lepší průměr.

08.09.2021 4 z 5

Jáma Jáma C. J. Tudor

Jáma. Neskutečně dobře se mi tato kniha četla. C. J. Tudor umí opravdu výstižně přidat k, pro mě, originálnímu námětu (pana Kinga nečtu, takže mě případná podobnost nerušila) potřebnou ponurou a tísnivou atmosféru. Otáčela jsem stránku za stránkou, byla jsem moc zvědavá jak vše dopadne a doufala jsem, že budu i s koncem knihy spokojená. Bohužel, podobně jako u knihy Útočiště, kterou jsem před časem četla, zbylo pro mě ještě několik nedořešených otázek a některé symboly jsem zřejmě nepochopila. Závěrečný epilog bych vynechala úplně. Na druhou stranu, kniha se jeví jako mysteriózní thriller (možná i horor), takže asi nemohu očekávat logické zakončení všech dějových linek. Přesto nemám tyto rozpačité konce moc ráda a proto v hodnocení ubírám jednu*. Ale celkově hodnotím knihu jako příjemné překvapení.

03.07.2021 4 z 5

Tři královny - Boj o tudorovský trůn Tři královny - Boj o tudorovský trůn Philippa Gregory

Po delší době jsem sáhla po historickém příběhu a nejsem vůbec zklamaná. Knihu především o Markétě Tudorovně, která se stane skotskou královnou a jejím dosti dobrodružném životě, plném intrik, zrady, bojů ale i vášnivých vztahů jsem měla delší dobu doma. Autorku Phillipu Gregory jsem neznala až , přiznám se, při sledování výborné historické série Španělská princezna v TV, která je napsaná na základě autorčiných knih a také pěkné recenze mé oblíbené Zuzky (zuzana2599) jsem se do ní pustila, obohacena ještě informacemi z výše zmíněné série, ve které je hlavní hrdinkou Kateřina Aragonská, Markéta i její sestra Marie jsou zde vedlejší postavou. A kniha se mi opravdu líbila. Život královen, které byly zaslíbeny na základě politické prospěšnosti a následně provdány velice mladé, vůbec nebyl jednoduchý a ani náznakem neodpovídal romantickým představám, které by mohl vzbuzovat. Velmi dobře se mi četl i autorčin styl psaní a tak tento román milovníkům historických příběhů doporučuji a já si některou její další knihu určitě přečtu.

01.07.2021 5 z 5

Vážka Vážka Leila Meacham

Tak jsem dočetla výborně vymyšlený román jedné z mých nejoblíbenějších autorek a musím napsat, že byl úplně jiný než všechny romány z 2. světové války, které jsem kdy četla a jsem moc zvědavá na další komentáře. Jestliže se na příběh 5 amerických špionů budete dívat jako na hutnou epickou historickou fikci s tím, že věrohodné je pouze období a místo, kde se odehrává, budete nadmíru spokojeni. Jestliže budete očekávat realistický špionážní román, odehrávající se v této kruté době, ke které patří i smrt, utrpení a strach, budete rozčarováni. Leila je prostě mistrná vypravěčka romantických rodinných jižanských dramat, které miluji, ale jakkoliv byl tento válečný příběh napínavý a skoro všem hrdinům v něm budete fandit a bát se o ně, nedostalo se mi zážitku, který jsem očekávala. Těch náhod a naivit tam prostě bylo moc. Těšila jsem se na druhého Slavíka, plného emocí, opravdu silného příběhu, spojeného s poselstvím, které Vám naplní oči slzami, ale to se, pro mě, nestalo. Přesto hodnotím vysoko, protože tento příběh o přátelství, naději a lásce se četl, i přes výše uvedené, báječně.

26.01.2021 4 z 5

Schovej mě v dešti Schovej mě v dešti Jojo Moyes

Přečetla jsem moc krásný rodinný příběh, který napsala paní spisovatelka, která dostala do vínku spolu s nesporným vypravěčským talentem i schopnost laskavého, moudrého vidění světa kolem sebe. Knihu Schovej mě v dešti vůbec nevnímám jako zdlouhavou, možná tím, že nečekám na překvapivé tajemství či rozuzlení, o které ani v této knize nebudete ochuzeni. Prostě si užívám celý příběh, plný lásky k lidem, zvířatům, přírodě, prostě k životu takovému, jaký je, a že to není vždy pouze procházka růžovým sadem. A to překvapení na konci je jen taková třešnička na dortu, příjemná, ale ne nezbytná. Krásný příběh, naděje plný, poutavý a lidský. Moc jsem si ho užila a i přes modrá čísla v hodnocení , vřele doporučuji.

19.08.2020 5 z 5

Loutkář Loutkář Daniel Cole

Hadrový panák se mi líbil moc, z Loutkáře jsem nadšená. Postavy detektivů jsou znamenitě vykresleny, na rozdíl od mnohých Baxterovou prostě miluju a na paty ji šlapal Rouche, výborná postava, která v tomto díle plnohodnotně nahradila Wolfa. V knize je spousta originálních situaci, často opravdu humorných, které mě pobavily velmi. A ty tvoří protipól k dosti dramatickému ději, ve kterém nechybí do detailu promyšlené vraždy, scéna v divadle je opravdu originální a jedinečná. A tento mix spolu funguje na jedničku. Pro mě je Daniel Cole velmi zajímavý autor a jsem moc zvědavá na závěr tohoto příběhu, knihu Konec hry, tentokrát i s Wolfem. A potom budu netrpělivě čekat na další thriller tohoto talentovaného autora, který si nenechám ujít.

23.07.2020 5 z 5

Hloubka nenávisti Hloubka nenávisti Sharon J. Bolton

Dlouhé čekání na další díl s mou oblíbenou Lacey Flint a jsem trošku rozpolcená jak hodnotit. Navíc, stejně jako v několika jiných komentářích, mě příliš neoslovilo téma, ale to je asi můj problém. Začátek se jevil skvěle, začetla jsem se hned a stejně tak to mám i s koncem. Trochu problém byla ta střední část, vlekla se mi a za mě mohla být trochu kratší. Ale jako celek je to celkem povedená kniha, určitě hraje roli moje slabost pro hlavní hrdinku i to prostředí a stupňující se napětí umí autorka pěkně vygradovat. Přesto se mi zdá, že předešlé díly byly o trochu lepší. Uvidíme, kam chce ( a chce li vůbec?) autorka dále se sérií pokračovat. Úplný konec naznačuje, že obě možnosti jsou ve hře :-).

18.12.2024 4 z 5

Rozčarované Rozčarované Marie Vareille

Já nevím, ale romány o sesterství, o ženské sounáležitosti, o přátelství, o tom pravém, které nemá hranice " má dáti, dal" :-), těm prostě neodolám. Tento napsala současná francouzská spisovatelka Marie Vareille , která mě před časem naprosto dostala svým příběhem o Lásce ve světě lichých ponožek a tak očekávání byla velká. A já zase zamáčkla slzu a tento příběh, do kterého autorka , dle Poděkování, zakomponovala reálnou událost člena rodiny, mě opravdu okouzlil. Je to trochu jiné než zmiňované " liché ponožky" , ale stejně dojemné a křehké. Takové příběhy miluju a jsem vděčná DK, že jsem tuto autorku objevila. Není to žádné náročné čtení, přesto mě každý z jejich příběhů obohatil a vzbudil pozitivní emoce. Moc doporučuji nejen Rozčarované, ale i skvělou Lásku ve světě lichých ponožek anebo romanci Někdy je hezké, že mě miluješ. Budou se Vám líbit.

19.11.2024 5 z 5

Neapol, Capri a pobřeží Amalfi - Inspirace na cesty Neapol, Capri a pobřeží Amalfi - Inspirace na cesty kolektiv autorů

Já tam byla a byl to ten nejlepší nápad, vypravit se na sklonku léta s dcerami na dámskou jízdu. Zapomenout na chvíli na problémy, odpoutat se od starostí. A musím říct, že v tomto kousku té pravé Itálie se Vám to povede. Ano, Neapol je hlučná, špinavá, živelná, oprýskaná, přelidněná, ale propadla jsem jí absolutně :-). To město, je "ošklivě" krásné, ty staré domy dýchají historií a přístav a vůně moře, pro mě, v jakémkoliv městě, přinese přidanou hodnotu. A z vršku vše sleduje Vesuv, hrdá a majestátní. A potom trochu do klidu, vláčkem do Sorrenta, přímořského městečka s krásnými výhledy. Cestou projíždíte krajinou pod Vesuvem a kdo má rád historii, určitě vystoupí v Pompejích. A další den amalfitanské pobřeží, samozřejmě, Positano :-). Tam jsem prostě musela, jen tak posedět a koukat na racky a popíjet limoncello jako hrdinky mých oblíbených knih :-). A co ještě stihnout za pár dnů? Třeba výlet lodí, na ostrov Procida s barevnými domky, které vítaly námořníky a rybáře z cest. Je to úchvatná podívaná a procházka tímto malebným, maličkým ostrovem stála za to. Průvodce jsem použila cestou několikrát, kombinovaly jsme s netem anebo , zejména v Neapoli, chodily i tzv. " na blind" , za atmosférou. A ještě něco, když už se někam vypravím, tak ochutnávám. Křupavou neapolskou pizzu, spaghetti carbonara, grilovanou rybu anebo skvělé cannoli s krémem z mascarpone. Bella Italia, díky, nezapomeneme :-).

28.09.2024 5 z 5