Marika Vanova Marika Vanova komentáře u knih

Krajka Krajka Carol Higgins Clark

Je to taková detektivka oddychovka. Tak nějak se toho moc neděje a najednou na posledních dvou stranách se to vyřeší, ale čte se dobře, nenáročně, je to z Irska a to je můj sen v cestování.

22.11.2013 3 z 5

Minuta na rozloučenou Minuta na rozloučenou Hana Marie Körnerová (p)

Těšila jsem se na Körnerovou, ale musela jsem skončit, nějak mě to nebavilo, hrdinka mi byla protivná. Mám raději autorčiny věci z historie, než ze současnosti. Nedočetla jsem, tak nehodnotím.

18.11.2013

Sophiina volba Sophiina volba William Styron

710 stran byla pro mě výzva, většinou čtu kratší věci, ale tohle jsem si chtěla přečíst už dlouho. Velmi zajímavý příběh, překvapilo mě, že Sophie nebyla židovka. Ta druhá světová válka je mi čím dál tím nejasnější, neboť bych dříve řekla, no jasně, Němci byli ti zlí a ostatní ti hodní, ale postupem času, z různých knih a dokumentů a filmů se to zamlžuje a vidím, že v každém tom národě dříme jakási bestie, která když dostane šanci, tak plení a drtí.

18.11.2013 4 z 5

Agnes Greyová Agnes Greyová Anne Brontë

Moc ráda čtu romány ze staré Anglie. Tady jsem mohla nahlédnout do života žen guvernantek, jak to neměly lehké, byly odkázané na dobrodinní jejich svěřenců a zaměstnavatelů. Při čtení jsem měla několikrát chuť těm dětičkám jednu vrazit. Jsem ráda, že si nakonec Agnes vzala pana Westona(doufám, že to píšu dobře, knihu jsem už vrátila) a vymanila se z toho často ponižujícího zaměstnání.

01.11.2013 5 z 5

Mlha Mlha Milena Brůhová

Dnes ráno byla taková mlha, jako z Rákosníčka, že by se dala krájet, jsem ráda, že jsem jela autobusem a nemusela jsem sama řídit. V takové mlze je těžké jezdit a neumím si představit ani být v situaci jako lidé v této knize. Rozpomínat si, jak to bylo a tak...

01.11.2013 4 z 5

Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

Překrásná knížka, kterou jsem si musela i koupit a vidět snad všechna filmová zpracování i černobílé.

23.10.2013

Pipi Dlouhá Punčocha (3 příběhy) Pipi Dlouhá Punčocha (3 příběhy) Astrid Lindgren

Bezvadné čtení s dcerou před spaním, i když se jí potom nechtělo moc spát.

23.10.2013 5 z 5

Šelmy v aréně Šelmy v aréně Lindsey Davis

Příběh je čtivý, i když jsem chvílema přemýšlela, o co teď vlastně jde a co hledáme? Nicméně ráda se pustím do dalšího Falca.

21.10.2013 4 z 5

Radbuza 101 Radbuza 101 Milena Brůhová

Detektivky od Mileny Brůhové jsou celkem čtivé. Jde o zápletky obyčejných českých lidiček v obyčejných českých luzích a hájích. Kapitán Valenta a poručík Novák se vždy doberou úspěšného vyřešení.

17.10.2013 4 z 5

Kdo chce zabít Jane Eyrovou? Kdo chce zabít Jane Eyrovou? Hana Parkánová-Whitton

Na tuto knihu jsem se docela těšila, líbila se mi i podle obálky, ale jsem trochu zklamaná. Je to tak trochu přitažené za vlasy, policie jen tak nechá univerzitní profesorku pátrat po vrahovi, ale v Anglii je to asi možné. Spád pro mě kniha měla až na posledních 50ti stranách, jinak to byl koloběh pití kávy, "nešťastných náhod" a vysedávání v kavárně či divadle. Nemohu dát víc jak 3 hvězdičky. Historické romány se mi od této autorky líbí víc.

11.10.2013 3 z 5

Tajné dobrodružství Charlotte Brontëové Tajné dobrodružství Charlotte Brontëové Laura Joh Rowland

Super čtení, mám ráda detektivky z období 19.století. A když to je fikce, tak to mohlo mít i ten happyend, no třeba jindy...

03.10.2013 5 z 5

Dům U Tří borovic Dům U Tří borovic Hana Marie Körnerová (p)

Díky paní Körnerová za pěkné počtení. Mělo to spád, lehké napětí a styl vám daný, díky...

29.09.2013 5 z 5

Útěk do klece Útěk do klece Jan Cimický

Četla jsem už dávno, ještě v pubertě, přesně si už nepamatuji o čem to bylo, asi si to přečtu ještě jednou a pak ohodnotím.

23.09.2013 3 z 5

Evin ostrov Evin ostrov Edgar Wallace

Je to čtivé, jako každý Wallace. Kapitán Tatham měl velké megalomanské plány a vycházely mu. Na moři nebylo bouře, která by mu to znemožnila. Velká Británie je velkorysá a hodná tetka. Kniha je psaná formou svědectví několika lidí - pěkně se to čte. Taková pohodová utopie. Za čas si dám zase nějakého Wallace.

23.09.2013 4 z 5

Valčík s Bašírem Valčík s Bašírem Ari Folman

Viděla jsem jen filmové zpracování na ČT2 a bylo to dost dobrý...

22.09.2013

Myši Myši Gordon Reece

Kniha se čte celkem dobře, čekala jsem teda, že tam půjde o něco jiného. Kam se ubíral děj, mě překvapilo. Myslím, že příběh utíkal do absurdna, ale proč ne, je to prostě příběh...ale na 5 hvězdiček to u mě není.

18.09.2013 4 z 5

Pavouk v síti Pavouk v síti Magda Váňová

No, kniha se četla dobře, ale nelíbilo se mi, jak na sebe všichni hráli blamáž, intriky, manipulace...a to, že pak skoro každý s každým - pro mě moc není, nemám ráda věci o nevěře. Nejvíc se mi protivil výrok "nechci nikomu ublížit"a přitom už byl nevěrný...vždyť už jim ubližuje, i když o tom ta dotyčná(ný) neví, tak jeho vztah s podváděným partnerem je pokřivený. Nelíbí se mi, že nevěra je ve společnosti normální.

13.09.2013 3 z 5

Pán hor 3 Pán hor 3 Hana Marie Körnerová (p)

Tenhle díl mě od začátku lehce iritoval. Že se nechá Pán hor strhnout, to jsem nečekala a nelíbilo se mi to. Nakonec to přece stálo za to, to dočíst. Ale dám si teď na chvíli přestávku od dalšího dílu.

04.09.2013 4 z 5

Pán hor 2 Pán hor 2 Hana Marie Körnerová (p)

Tak druhý díl mi přijde ještě čtivější než ten první a proto nyní dávám 5 hvězdiček. Již se chystám hned na třetí díl a jsem zvědavá, jak to bude dál, když oba hlavní (pro mě) hrdinové tam už nebudou. Bude to o dalších osudech rodiny de Braie a končilo to tak napínavě.

30.08.2013 5 z 5

Nepravděpodobná pouť Harolda Frye Nepravděpodobná pouť Harolda Frye Rachel Joyce

Nějak úplně nevím, co napsat. Kniha se četla celkem dobře, pozorovat chování lidí v okolí Harolda bylo na zamyšlenou. Prostě si to přečtěte a lecos o nás všech pochopíte...

30.08.2013 4 z 5