Márinka | Komentáře u knih | Databáze knih

Márinka Márinka komentáře u knih

Návrat do divočiny Návrat do divočiny Aleš Palán

Stále moudré povídání k zamyšlení. Stále pěkné fotky. Ale někde vzadu u bubínku, kladívka, kovadlinky a třmínku slyším tichý cinkot.

01.02.2020 3 z 5

Knihkupectví na Bylinkovém náměstí Knihkupectví na Bylinkovém náměstí Eric de Kermel

Čekáte-li příběh plný napětí a zvratů, budete zklamáni. Toužíte-li se s knihou zasnít nad knihami, odpočinout si v náručí krásky Literatury, tiše splynout s dávnými i současnými příběhy, pak je pro vás Bylinkové náměstí ve francouzském městečku Uzès ten správný cíl.

Často slýchávám, že knihomol rovná se podivín, samotář, nekomunikativní tvor, který z reality utíká do vyfabulovaných světů. Éric de Kermel však ve svém půvabném dílku dokazuje, že v „národu čtenářském“ najdete stejný „vzorek lidstva“ jako v jakékoli sociální skupině.

Navíc bylo tak jednoduché zaměnit slovo „knihkupec“ za „knihovník“ a „zákazník“ za „čtenář“:

"Nabídka v mých regálech se skutečně od té doby rozvinula a musím konstatovat, že zákazníci chtějí hlavně sledovat záliby knihkupce a objevovat nová literární území. Je nezbytné mít klasiky, knihy oceněné, regionální literaturu, ale to ostatní je na knihkupci, on se musí rozhodovat, dodávat své nabídce osobitost a být také trochu ambiciózní vzhledem ke čtenářům. Sázka na krásu a inteligenci se vždy vyplácí!" Str. 25

11.10.2019 5 z 5

Já nebyl u tebe, když přicházelo jaro Já nebyl u tebe, když přicházelo jaro Mary Westmacott (p)

Knihu dočte jen člověk, nemusí to být výhradně žena - krizí středního věku procházejí i muži, který už má "své prožito" a navíc má odvahu se sám/sama podívat do svého nitra. Romantické romány Agathy Christie psané pod pseudonymem Mary Westmacott obsahují autobiografické prvky. Možná nám autorka v této knize poodhaluje, co se s ní dělo v roce 1926, kdy byla jedenáct dní nezvěstná.
Literárně: To, že katarze nebyla úplná, činí příběh velmi reálným.
Osobně: Myslím si, že každému z nás by prospělo "pár dní v poušti". :)

23.04.2017 4 z 5

Stará dáma vaří jed Stará dáma vaří jed Arto Paasilinna

Poněkud morbidní, ale skvěle napsaná "vzpoura" stáří.

30.11.-0001 5 z 5

Chlapec v pruhovaném pyžamu Chlapec v pruhovaném pyžamu John Boyne

Přiznám se, že knihy s válečnou tématikou téměř nečtu. Ze studenstkých let mi v hlavě uvízla pouze Krabice živých od Norberta Frýda. Na doporučení jsem však po dlouhých letech sáhla po knize, která je zařazena mezi literaturu pro mládež. Sám autor se však tomu brání. Smyšlený příběh dvou devítiletých chlapců, syna německého velitele koncentračního tábora Bruna a polského žida Šmuela, je tak silný, že i dospělí v průběhu čtení začnou přemýšlet o vzdálených událostech a dnešních souvislostech. A byť by historikové našli v příběhu drobné nesrovnalosti, na jeho závěru zatají dech všichni ...

30.11.-0001 5 z 5

Dášeňka čili Život štěněte Dášeňka čili Život štěněte Karel Čapek

Milé, ať už v Čapkově podání, nebo jako Večerníček s Martinem Růžkem.

30.11.-0001

Slyšet jeleny zpívat Slyšet jeleny zpívat František Šmehlík

Asi mám už moc načteno a nakoukáno, protože se mi při čtení (a posléze při poslouchání audioknihy) neustále vybavovala jiná díla. Na jedné straně to byly motivy z brutálních krvavých severských detektivek, za kterými Šmehlík rozhodně nezaostával. Na straně druhé, jsem viděla Václava Plíška a Josefa Korejse z televizního seriálu Případy 1. oddělení. A to nemluvím o mých milovaných Dumasovkách. "Jeleni" jsou totiž zalidnění téměř jako Paměti lékařovy :o). To si panečku paměť zamaká: jména, příjmení, hodnosti, operativci, vyšetřovatelé, obyvatelé Helašné, podezřelí... A to se ještě zničehonic ocitneme v Pezinku a do děje vstupují další postavy. Ještě že čtenář nemusí tápat v místě a čase. Každá kapitola je totiž uvedena kdy a kde se odehrává a na vnitřní obálce je mapka Helašné. Skvělé!

Text je velmi čtivý a napětí stránku od stránky vzrůstá. Navíc autor do děje zahrnuje také problematiku rasismu a drog. Jen konec, byť velmi překvapivý, se mi zdál trochu "natahovaný". Ovšem na debut je kniha velmi dobrá.

13.12.2024 4 z 5

Stezka Českem: Nové příběhy Stezka Českem: Nové příběhy kolektiv autorů

Kniha - předmět: nádherná, hned na začátku mapa s vyznačením tras, spousta úžasných fotografií, které vás přímo tahají z ušáku ven, příjemné drobounké ilustrace, QR kódy na podcasty.

Kniha - příběh: geniální střídání popisů jednotlivých etap s užitečnými radami, upřímnými a někdy i vtipnými výpověďmi stezkařů a s pohledy pro mne dosud neznámých bytostí Trail Angels. Poučení, zábava, úžas, inspirace.

Více zde: https://www.treninkpameti.com/news/kdyz-televize-primeje-cist-a-snad-i-chodit/

07.04.2024 5 z 5

Vodník Vodník Tereza Bartošová

Tempo Vodníka je zpočátku pomalejší, jako by se jen tiše brodil podél břehu a přes husté rákosí pokukoval po všech postavách příběhu. A těch teda je! Skvělá lekce tréninku paměti na jména a vztahy. Ve druhé třetině však příběh získává spád a napětí. Na každé třetí stránce si pak myslíte, že už víte "co a jak", aby vás desátá vyvedla z omylu.

Klady:
- absence geniálního superhrdiny - poctivá kriminalistická práce, jejíž výsledky se musí "vychodit"
- na detektivku neobvyklý, ale dnešní realitě (bohužel) odpovídající konec
- barvitý text, popisy přírody, vesnického prostředí - děj se mi lehce promítal v hlavě jako film.

Zápory:
- škoda, že mystický úvod - citace z Erbenova Vodníka - nebyl více propracovaný; líbilo by se mi, kdyby ten, jehož nazývají "vodníkem" měl v knize více prostoru.

Doporučuji!

23.07.2023 4 z 5

Bezpečný přístav Bezpečný přístav Marie Laval

Nechala jsem se zlákat anotací. Vzpomněla jsem si totiž na to, jak moc se mi líbil Pojízdný krámek snů a těšila se na reprízu. Nevstoupíš dvakrát do jedné řeky ...

Pryskyřník, jak Jenna nazvala svou žlutou knihovní dodávku, hraje v příběhu jen malou roli. Jádrem vyprávění není literatura, ale vztahy. Romantika jako vyšitá. Ústřední dvojici a závěr odhadne vášnivá čtenářka romací po pár stránkách. Ale myslím si, že o utajení pointy autorce vůbec nešlo. Styl vyprávění je velmi příjemný a o jiná tajemství v něm není nouze.

Doporučuji všem, kdo si chtějí odpočinout u krásných popisů ostrovní přírody, zamyslet se na tím, jak těžké je opustit tyrana či snít v zátoce mořské panny o pokladu.

26.03.2023 3 z 5

Neviditelná zranění Neviditelná zranění Věra Fojtová

Z anotace, a hlavně obálky nového vydání (2022), by se mohlo zdát, že se jedná o milostný příběh Rút a Ervína odvíjející se na pozadí nelidské 2. světové války. To je ale omyl. Jedná se o dva samostatné osudy, které autorka spojila jen jejich krátkým setkáním v Terezíně. Sama v doslovu přiznává, že část vyprávění je fabulace, ale i kdyby se jen polovina textu zakládala na pravdě, na síle mu to neubírá.

07.09.2022 4 z 5

Malá kniha stoicismu: Stoická filozofie pro moderní spokojený život Malá kniha stoicismu: Stoická filozofie pro moderní spokojený život Jonas Salzgeber

Skvělá kniha, která vás zcela nenásilně poučí o tom, jak se netrápit nad věcmi, které nemáte pod kontrolou. Navíc, první stoikové neznali pojem mindfulness, ale schopnost být přítomen v daném okamžiku patří k základům stoicismu. Jakou jinou filosofiii by si trenérka paměti mohla přát!

02.08.2022 5 z 5

Zázrak svaté Winifredy Zázrak svaté Winifredy Ellis Peters (p)

Vzhledem k tomu, že má dcera bydlí ve Walesu, velmi mne pobavil Zázrak svaté Winifredy. I když naše národy žily, a žijí, ve zcela jiných společenských podmínkách, vztahy Češi-Moraváci a Angličané-Velšané až tak rozdílné nejsou.

V čem tkví Cadfaelův úspěch? Především je čtivý. Na tom mají samozřejmě podíl i překladatelé. Na jedné straně je tento detektiv velmi pohodový, na druhé má bystrý úsudek, používá selský rozum a dokáže si poradit i bez “mordparty” a vymožeností současné kriminalistiky. Samozřejmě i on má svého “Watsona”, jímž je oficiální představitel spravedlnosti, šerif Hugh Beringar. V neposlední řadě si autorka skvěle poradila i s podílem popisů krajiny, které nejsou zdlouhavé, ale příjemné, obohacující a uklidňující.

Doporučuji zabalit do prázdninového kufru a pokud možno číst od prvního dílu.

16.07.2021 5 z 5

Café Groll Café Groll Jan Štifter

Necelých 120 stránek sešitkového formátu přečtete během jednoho dlouhého zimního večera. Štifterův velmi pěkný, poetický jazyk – byť není archaický – vás lehce uvede do první poloviny minulého století, do světa červených luceren, prostitutek i jejich zákazníků. Ani k tomu nepotřeboval explicitní výrazy. Pohled ženského lékaře – hlavního hrdiny příběhu – je skutečně originální. A ještě více uvěřitelný, když se dovíte, že autor vycházel z reálného prostředí a historických dokumentů.

I když je Café Groll laskavější než Sběratel sněhu, přece autor nezůstal jen v „idylické“ první republice. Dění v Kasárenské ulici doplňuje druhou časovou linií – nástupem komunistů po druhé světové válce. I když Rudolf Slíva již dlouhá léta svou praxi neprovozuje, „jeho“ děvčata se mu připomenou.

25.01.2021 4 z 5

...a naposled konvalinky ...a naposled konvalinky Jarmila Pospíšilová

I když je každému čtenáři konec znám od prvních stránek, přesto anotace předbíhá a je poněkud nepřesná. Nejedná se zde totiž vůbec, dle mého, o dobrovolný odchod ze světa, dědictví, nebo vyloučení z něho, či dopis(y) na rozloučenou. To podstatné jsou chvíle, které obě hrdinky stráví spolu, jejich vzájemný dialog. Vyprávění a vzpomínání na časy dávno minulé – to je alfa a omega nové knihy prostějovské spisovatelky.

21.10.2020 3 z 5

Ztracené květiny Alice Hartové Ztracené květiny Alice Hartové Holly Ringland

Vše souvisí se vším, říkám si, když stále nevěřícně kroutím hlavou nad tím, proč se mi tato kniha dostala do rukou právě teď. Existuje totiž jedna souvislost. Koronavirus zavřel spoustu rodin do jednoho prostoru. Lze to vnímat jako plus – rodiče mají konečně čas na děti, muži na své ženy a obráceně. Bohužel v mnoha případech je opak pravdou. Přibylo případů domácího násilí.

Devítileté Alici se ze dne na den zhroutí svět. Ne že by před tím za moc stál. Po té, co „Fénix povstal z popela“ se dokonce zdá, že teprve nyní nachází milující rodinu, klid, štěstí, lásku… Neví, že vše mohlo být jinak. Netuší, že láska tahající za provázky osudu může nejen chránit, ale také ničit.

Nejtragičtější v příběhu je pro mě poznání, že i přes hrůzné zkušenosti mohou lidé přebírat vzorce chování svých blízkých. Slepě a destruktivně. A obávám se, že to není pouze autorčina fabulace.

To krásné jsou popisy krajiny, přírody, mýty, přátelství, vůle a odvaha.

15.05.2020 4 z 5

Hadí doupě Hadí doupě Agatha Christie

Dvě stě stránek jsem přečetla za jedno odpoledne. To svědčí nejen o literárním umění autorky, ale také o schopnosti překladatele Karla Voleského, který tu a tam archaickými výrazy skvěle navodil atmosféru poloviny minulého století. Popisy prostředí a skvěle vykreslené charakteristiky postav přímo povzbuzovaly fantazii k vizualizaci „křivého“ domu a jeho obyvatel.

Děj, psaný v ich-formě, pádil nezadržitelně vpřed a mé šedé buňky mozkové šrotovaly na plné obrátky. Kdo by tak mohl být vrah? Ta či ona? Ten, nebo ten druhý? Kdepak! Závěr je skutečně šokující. I když pár náznaků v textu samozřejmě bylo. Ale kdo by tomu věřil, dokud to neměl černé na bílém!

Trochu mi zde chyběl geniální detektiv se svými úžasně kreativními závěry a přebývala milostná linka. I když bez ní by neměl náš amatér důvod se do oné zapeklité situace dostat. Co mi rozhodně nechybělo, jsou popisy krvavých a trýznivých scén, které jsou v posledních letech hlavní součástí krimi-thrillerů. Není nad klasiku!

16.01.2020 4 z 5

Klika byla vysoko Klika byla vysoko Roman Szpuk

Na čtení této knihy jsem si nemohla vybrat lepší čas. Klid domova, bez spěchu, nervozity, bez pracovního diáře plného termínů. Zato se švitořícími vlaštovkami a šumícími stromy za okny a psem u svých nohou. Také není nutno, a vlastně ani nelze, číst ji „tahem“. Stačí po pár stránkách, abyste mohli „zažít“ onu popisovanou krásu.

13.09.2019 4 z 5

Blackout Blackout Marc Elsberg (p)

Pět hvězdiček dávám málokdy. Tato kniha si je zaslouží. Recenze https://www.databazeknih.cz/recenze-knihy/budiz-tma-8528

18.08.2017 5 z 5

Tajemný cizinec Tajemný cizinec Mark Twain (p)

Proč máme – my lidé, „páni tvorstva“ – Mravní Smysl, tj. schopnost rozeznávat dobro od zla, když si v devíti z deseti případů zvolíme zlo? Od Marka Twaina, s jehož Tomem, Finem, princem i chuďasem jsem strávila dětství, bych se tak pesimistického, ba depresivního textu nenadála. Skutečně „křesťanská či lidská společnost staví na zrůdných principech a veškeré životy jsou na začátku postrčenými viadukty z domina“? Skvělý příběh, který nutí k zamyšlení.

03.03.2016 5 z 5