Marlu84 komentáře u knih
Číst tuhle knihu bolí. Ale nemůžete se odtrhnout. Za mě doporučená četba. Paměť národa.
"Svoboda se nedá zdědit. Každá generace si ji musí vybojovat sama. Znovu a znovu."
Přesně to vystihla Kramver: Dokázala bych od ní číst i nákupní seznam a měla z toho povznášející pocit. U DdV nejde jen o příběh, který píše, ale jak ho píše. Mistrovský způsob. Hlubokou stopu zanechává.
Pohádka pro dospělé. Bez nadpřirozených bytostí. Krásná, dojemná.
A celá o knížkách. O jejich moci změnit svět. Nebo uvažování jediného člověka.
Jistě by se našlo pár výtek, ale nechci kritizovat. Nechci kazit to kouzlo.
Pohádky mají navozovat naději a víru, že nesobeckost a schopnost nebýt lhostejný zvítězí.
Pohlazení na duši v téhle době. Nikdy nebude dost takových knížek. Povinná četba, že by?
Vtipně a trefně shrnula Janniska: “jak psychopat potkal psychopata, který si pak vzal dalšího psychopata a měl s ním dvojčata”... To vystihuje vše. Čtivé, bezpochyby. Díky krátkým kapitolám, velikosti fontů a řádkování, absenci jediné složitější věty a použití stejného vzorce jako u předchozích knih to paní Lapena může dotáhnout i na více než jednu knihu ročně. Vydělávat se prostě musí, chápu. Ukázkový příklad, jak vynikající marketing dokáže zázraky. "Manželé" byli originální a teď už stačí jen recyklovat. Osobně jí to přeju, ale nadále se již neúčastním... Děkuji, stačilo.
Silný příběh, vytříbená čeština, děj plyne a vy s ním, cítíte závan karamelu ve vzduchu, prožíváte dětství se Zuzanou. Když se kolo dějin posune, děkujíce osudu, že jste byli této etapy ušetřeni, že jste se narodili do šťastnějších dnů, pokračujete dál, snad ještě náruživěji. Děj vcucne a pohltí. A nakonec... Nepochybujete, že si Zuzana s manželem poradí, prodýchá další nepřízeň osudu, ale tolik zůstává nevyřčeno, zamlčeno, litujete, že příběh končí. Jako by došel dech...
Za mě pouze nutnost přečíst do čtenářské výzvy. Osobně jsem trpěla. Jen lehce. Nejsem cílová skupina tohoto žánru a nikdy nebudu. Nehodí se tedy kritizovat. Takže asi tak.
Francis v plné formě. Užila jsem si to odpočinkové čtení. Návrat do mládí.
Brilantní. Vcucne a zůstane ve vás. Nutí vracet se a přemýšlet. Každá jiná a jedna lepší než druhá. Jako bonus dokonalá čeština a originální vyjádření, která lehce a čtivě vystihnou to, co mají. "Všechna slova byla přesně tam, kde měla být, ani jedno nechybělo ani nepřebývalo." (str.180) Klobouk dolů, paní Hanišová.
Vtipné. Velmi. Kniha přesně splňuje zadání. Knižně vydaný blog, za který byla autorka nominována na cenu Magnesia Litera za r. 2019. Navíc krásně graficky zpracovaná.
Porno. Jednoznačné porno, napsané a odehrávající se v předminulém století. Místy velmi výživné. Příběh nečekejte, ani nic dalšího. Otázkou zůstává autorství. Skutečně Oscar Wilde?