marti7729 marti7729 komentáře u knih

Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Štěpán Javůrek

*Audiokniha k pečení cukroví*

Po poslechu Sudetského domu jsem si říkala, že jeho pokračování bude těžké překonat. Štěpán Javůrek mě ale opět mile překvapil. Sudetský dům 2 je napínavější, propracovanější a ještě silněji vtahuje do děje. Příběh plynule navazuje na první díl, přičemž rozvíjí postavy i jejich osudy v hlubších rovinách. Autor si pohrává s historickým pozadím a dokáže jej skvěle proplést s napětím i emocionální hloubkou.

Velký podíl na zážitku z audioknihy má opět výborná interpretace Kamily Janovičové. Její čtení je dokonale vyvážené – dokáže být klidné a soucitné tam, kde je třeba, a zároveň dramatické v okamžicích napětí. Posluchačům tak nabízí opravdu silný zážitek, který dodává příběhu další rozměr.

11.12.2024 5 z 5

Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Štěpán Javůrek

*Audiokniha vybraná k pečení cukroví*

Sudetský dům od Štěpána Javůrka v podání Kamily Janovičové je skvostem mezi současnými českými díly. Kamila Janovičová zde odvádí naprosto fenomenální práci – svým hlasem dodává každé postavě jedinečný charakter a hloubku, což příběh doslova oživuje. Její interpretace je citlivá a přesná, takže si posluchač může užít bohatou škálu emocí.

Štěpán Javůrek vytvořil nesmírně poutavý příběh, který čerpá z hluboké historie Sudet a zároveň nabízí zajímavé a rozmanité postavy, jejichž osudy se elegantně proplétají. Kniha poskytuje fascinující pohled do poválečné doby, kdy se odehrávaly zásadní změny v lidských životech i v krajinném a kulturním prostředí Sudet. Autor dovedně zachycuje pocity nejistoty, ztrát i naděje, které tuto dobu provázely.

Atmosféra knihy je tak silná, že vás zcela pohltí, a díky Janovičové interpretaci se zdá, jako byste se ocitli přímo v ději. Mě osobně donutil první díl, ihned sáhnout i po druhém. Doufám, že Ježíšek mi nadělí pod stromeček ještě nějakou knihu autora. Jeho styl mi opravdu sedí. Zařazuji Štěpána mezi své oblíbence :)

08.12.2024 5 z 5

Millennials Millennials Kateřina Pokorná

Jako velká fanynka Instagramového profilu @svojost jsem se na její knihu těšila. Profil je plný jemných, dojemných básní s hloubkou, které díky hudebnímu podkresu a autentickému přednesu vytvářejí jedinečnou atmosféru. Bohužel se však mé nadšení při poslechu audioknihy rychle rozplynulo.

Audiokniha zcela postrádá to, co činí její Instagram tak magickým. Básně bez hudebního podtextu a emocionálně bohatého přednesu působí plochě a nezáživně. Chyběla mi hloubka, která je na profilu tak přirozená. Texty, které na Instagramu působí jako tiché osobní zpovědi, v audioknize znějí monotónně a bez života.

Myslím, že Kateřina Pokorná má nepochybně talent a schopnost dotknout se čtenářovy duše, ale audiokniha podle mého názoru zcela minula účel. Básně jako by ztratily své kouzlo.

Pro mě osobně byla audiokniha zklamáním. Pokud milujete Svojost na Instagramu, doporučuji zůstat u něj a knize se spíše vyhnout.

06.12.2024 1 z 5

Tlapková patrola - Od pohádky k pohádce 4 Tlapková patrola - Od pohádky k pohádce 4 kolektiv autorů

Kniha přináší další dobrodružství oblíbených psích záchranářů, které zaujme především mladší čtenáře a fanoušky seriálu Tlapková patrola. Příběh je jednoduchý, přímočarý a snadno srozumitelný, což je ideální pro děti, které začínají se samostatným čtením.

Ilustrace jsou barevné, dynamické a odpovídají vizuálnímu stylu televizního seriálu. Díky nim příběh získává živost a děti snadno udrží pozornost. Postavy jsou vykresleny v jejich typických rolích, takže fanoušci série se ihned cítí "doma".

05.12.2024 3 z 5

Hrad ve Skotsku Hrad ve Skotsku Julie Caplin

Julie Caplin opět přináší kouzelnou romantickou atmosféru, tentokrát zasazenou do malebného Skotska. Hrad ve Skotsku je kniha, která okouzlí zejména svou atmosférou, popisy přírody a samotného hradu.

Největší síla příběhu však spočívá ve vypracovaných postavách. Hlavní hrdinka Isabella je milá, přirozená a snadno se s ní ztotožníte. Vedlejší postavy jsou taktéž propracované a každá přispívá k celkové dynamice příběhu.

Na druhou stranu příběh samotný nepřináší žádné velké zvraty. Děj je přímočarý a předvídatelný, což ale nemusí být nutně na škodu, pokud hledáte odpočinkovou četbu. Kniha je ideální volbou, když si chcete dopřát chvíli klidu a ponořit se do romantického světa bez větších dramat. Celkově jde o průměrný příběh, který neurazí, ale ani vás neohromí.

05.12.2024 4 z 5

Cesta kolem světa za 80 dní (adaptace) Cesta kolem světa za 80 dní (adaptace) Hana Jovanovičová

Tato verze klasického příběhu od Julese Verna je pro děti naprosto fantastická! Velký formát A3 s obřími, nádherně detailními ilustracemi děti okamžitě zaujal a vtáhl do dobrodružství Philease Fogga. Text je psaný velkým písmem, takže je skvělý jak na společné čtení, tak pro malé začínající čtenáře. Četla jsem s dětmi (5 a 7 let) a příběh je bavil – napínavý děj a úžasné obrázky udržely jejich pozornost od začátku do konce. Tato kniha je nejen krásná na pohled, ale také ideální pro seznámení dětí s klasikou. Rozhodně doporučuji!

25.11.2024 5 z 5

Příběhy zajíčka Matýska Příběhy zajíčka Matýska Milena Baisch

Příběhy zajíčka Matýska jsou skvělou volbou pro děti (četla jsem 5 a 7 let) – jednoduchý text doplněný větším písmem je ideální i pro začínající čtenáře. Kniha je navíc ozvláštněna krásnými ilustracemi, které příběh oživují a udržují pozornost i u těch nejmenších. Matýskova dobrodružství jsou vtipná, laskavá a děti je poslouchaly se zaujetím. Díky metodě “čtení s obrázky kniha bavila mnohonásobně víc. Doporučuji!

25.11.2024 4 z 5

Strom duchů Strom duchů Ray Bradbury (p)

Kniha mě bohužel příliš neoslovila. Četla se sice rychle díky autorovu poetickému stylu, ale příběh mi připadal roztříštěný a postrádal hloubku, kterou jsem od něj očekávala. Atmosféra podzimu a Halloweenu byla krásná, ale děj samotný mě nezaujal a nenaplnil má očekávání podle popisu. Pro fanoušky Bradburyho možná zajímavý kousek, ale mě zklamal.

25.11.2024 3 z 5

Tři ženy Tři ženy Jeff Abbott

Jeff Abbott v thrilleru Tři ženy potvrzuje svůj talent na napínavé příběhy plné zvratů. Jeho svižný a čtivý styl psaní mě okamžitě vtáhl do děje a umožnil mi plně se ztotožnit s propracovanými hlavními hrdinkami. Atmosféra příběhu je mistrně vykreslená, každá kapitola končí tak, že prostě musíte číst dál, a nečekané zvraty mě naprosto dostaly. Kniha je strhující od začátku do konce – pokud máte rádi napětí a dobře promyšlené zápletky, Tři ženy rozhodně stojí za to!

25.11.2024 5 z 5

Pes ve městě Pes ve městě Veronika Hájková

„Pes ve městě“ od Veroniky Hájkové bohužel nesplnil má očekávání. Kniha se mi zdála povrchní a nedokázala mě vtáhnout do děje. Místo zajímavého pohledu na život se psem ve městě jsem zde našla řadu banálních a rádoby vtipných historek, které mi přišly málo přínosné. Postrádala jsem hlubší náhled nebo alespoň zábavnější zpracování tématu, které by mě udrželo v napětí. Celkově jsem z knihy měla pocit, že jde spíše o ztrátu času.

31.10.2024

Povídám, povídám pohádku Povídám, povídám pohádku Markéta Mlčochová

Povídám, povídám pohádku od Markéty Mlčochové je skvělá sbírka pohádek, kterou s radostí využívám ve třídě. Kniha je plná krásných obrázků, které využívám nejen k vyprávění a logopedickým cvičením, ale také dětem připravuji malou omalovánkovou knihu z jejich oblíbené pohádky.

Klady: Pohádky jsou jednoduché a snadno srozumitelné, obrázky mají hravý styl, který děti zaujme.

Celkově skvělý nástroj pro práci s dětmi, který podporuje rozvoj řeči i představivost!

27.10.2024 5 z 5

Rodina odvedle Rodina odvedle Sally Hepworth

Rodina od vedle od Sally Hepworthové je napínavý thriller plný sousedských tajemství. Postavy působí fakt uvěřitelně a vztahy mezi nimi jsou pěkně napjatý, což příběhu dodává šťávu. Člověk si připadá jako vedlejší postava, která žije v sousedství Detaily autorka dávkuje postupně, takže je těžký se od knihy odtrhnout až do poslední stránky. Postavy jsou skvěle vykreslené, atmosféra je napínavá s trocha tajemna. Kniha se ze začátku trochu táhne a občas je předvídatelná.

27.10.2024 4 z 5

Duch na stromě Duch na stromě Dori Hillestad Butler

Krásná knížka, která se líbila především 6leté dceři. Příběh o dvou brascich, shodou okolnosti duchove, kteri hledaji sve rodice. Moc hezky a dojemny pribeh o propojeni sveta duchu a lidi. Roztomila kniha, nic desiveho.

Malý mýval Nemyjsa Malý mýval Nemyjsa Britta Sabbagová

Velmi roztomilý příběh vhodný pro nejmenší. Má nádherné ilustrace a učí děti návyky. Za mě skvělý kousek do knihovničky.

Šuškání o trpaslících Šuškání o trpaslících Barbara Supeł

Upřímně dětem se moc líbila, ale já u ní trpěla. Měla pěkné ilustrace a byla především o tradicích než trpaslicích.

10.06.2024 3 z 5

Nela a růžová zahrada Nela a růžová zahrada Darcey Bussell

Nadhery detsky pribeh o holcicce, ktera se ocitla v zemi kouzel. Krasny, dojemny pribeh, ktery si uzijou Vase holcicky..

10.06.2024 5 z 5

Gigantosaurus: Dinopříběhy na 5 minut Gigantosaurus: Dinopříběhy na 5 minut Jonny Duddle

V prvé řadě musím vypíchnout nádherné ilustrace. Kniha je opravdu krásná. Ukrývá v sobě několik pěkných příběhů pro malé děti. Moje holky 5 a 7 let z ní byly nadšeny a doporučuji všem milovníkům dinosaurů.

10.06.2024 5 z 5

Nauč se kreslit krok za krokem zvířata a postavy z džungle Nauč se kreslit krok za krokem zvířata a postavy z džungle Rosa María Curto

Skvělý pomocník, který naučí nejenom děti malovat. Kniha je zaměřena na exotická zvířata, domorodce atd..

Skleněné domy Skleněné domy Louise Penny

Musím být zlá, ačkoliv jde vidět, že ostatním se kniha moc líbí.. Já se upřímně nemohla začít a nudila se. Po 100 stranách jsem to vzdala. Detektivky mám moc ràda, ale tahle si mé srdce nezískala. Hodně jsem se ztrácela v postavách a především mi to přišlo opravdu nezajímavé.

10.06.2024

Blog za milión Blog za milión Natasha Courtenay-Smith

Skvělá kniha!!! Jestli jste váhali s prezentací na internetu, tak po přečtení této knihy nebudete mít žádné pochyby. 100% motivace. Lépe si dokážete představit, jak vydělávat online a jaké možnosti jsou zpeněžení. Já hlavně cením poznatky a rady všech blogerrů, jak blog zpeněžit. Já knihu pořídila jen tak, nečekala jsem nic světoborného. Takové holčičí tlachání o tom jak získat úspěch. V tomhle případě opravdu platí “nesuď knihu podle obalu. Je to skvělá kniha, která v sobě ukrývá mnoho moudra. Mám svůj byznys a díky knize jsem motivována konečně začít s blogem. Ikdyž mám za sebou kurzy marketingu na nejlepších platformách až v této knize mi došlo, že jsem to brala za špatný konec. Díky knize vše tak nějak do sebe zapadlo. A proto rozhodně doporučuji.

02.05.2024 5 z 5