martianekk martianekk komentáře u knih

Timur a jeho družina Timur a jeho družina Arkadij Gajdar (p)

Nadčasový příběh nejen pro dospívající. Působí trochu traumaticky a propagandisticky, ale četl se mi v rámci povinné školní četby dobře.

17.11.2024 2 z 5

Lakomec / Misantrop / Tartuffe Lakomec / Misantrop / Tartuffe Molière (p)

Krásně napsané tři divadelní hry v jedné knize. Moliére patří mezi světovou klasiku a s tím musím jen souhlasit.

11.11.2024 2 z 5

Vzpomínky na Austrálii Vzpomínky na Austrálii Inez Corbi

Hezky napsaný román z historie Austrálie. Moc sympaticky popsané prožívání a nástrahy všedního života hlavní hrdinky. Do toho všeho láska a o té se čte vždycky dobře.

11.11.2024 3 z 5

Péče o pokojové rostliny Péče o pokojové rostliny David Longman

Krásná a hlavně praktická knížka pro všechny, kteří mají rádi květiny. Našla jsem v ní téměř všechny květiny, které mám doma. Jsou zde praktické návody na pěstování a výčet potřeb jednotlivých druhů.

07.11.2024 4 z 5

Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Dramatická novela z pera světoznámého spisovatele. Je krásně napsaná, emotivní, jednoduchá na čtení a zabývá se zajímavým tématem. Stojí za to.

06.11.2024 2 z 5

Děti z Bullerbynu Děti z Bullerbynu Astrid Lindgren

Jedna z knih našeho dětství. Vtipně, napínavě a dobrodružně napsaná. Mladším generacím však zřejmě nebudou docházet dobové souvislosti.

06.11.2024 2 z 5

Mladý muž & bílá velryba Mladý muž & bílá velryba Vladimír Páral

Za mě nejlepší z “Páralovek. Je to velice sugestivní, dramatický, ironický a zajímavý román, který nepostrádá osobitý autorův humor.

05.11.2024 3 z 5

Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Velmi napínavý psychologický thriller. Komplikovaná zápletka, gradace příběhu, tajemno a nečekané rozuzlení. Čtenářům detektivek doporučuji.

01.11.2024 3 z 5

Paganiniho smlouva Paganiniho smlouva Lars Kepler

Kepler mě nadchl a Paganiniho smlouva také. Nádherně komplikovaný a tajemný psychothriller, který mě bavil od začátku do konce.

30.10.2024 5 z 5

Pomocnice Pomocnice Freida McFadden

Zajímavý a pro dnešní dobu aktuální námět. Kniha udržuje čtenáře v napětí, na můj vkus však příliš stručná. Uvítala bych rozsáhlejší popis pocitů hlavních postav pro dokreslení dramatičnosti. Nicméně jsem ji přečetla jedním dechem.

27.10.2024 2 z 5

Příliš hlučná samota Příliš hlučná samota Bohumil Hrabal

V románu lze najít různé paralely mezi Hanťou a prvním biblickým člověkem.
Hrabal prý napsal Příliš hlučnou samotu po dlouhé nemoci a vynucené střídmosti. Tvrdil, že kniha je to, pro co dokázal žít. Mohu doporučit.

08.12.2024

Děti naší ulice Děti naší ulice Nagíb Mahfúz

Děti naší ulice jsou román skládající se z příběhů lidí obývajících káhirskou čtvrť devatenáctého století. Zajímavý pohled na sílu víry a pro Evropany odlišný či exotický život. Dočetla jsem se, že autor je jediným africkým nositelem Nobelovy ceny. Stojí za přečtení.

05.12.2024 4 z 5

Sběratel kůží Sběratel kůží Jeffery Deaver

Smrt je jeho umění, to by mohl být podtitul této knihy. Jaké sdělení skrývají vytetované vzkazy? Jakou šílenou misi se pachatel snaží naplnit? Odpovědi na všechny otázky je třeba najít dřív, než vrah zaměří svou pozornost na další oběť. Napínavé počteníčko.

04.12.2024 3 z 5

Čtyři dohody – Inspirační karty Čtyři dohody – Inspirační karty Don Miguel Ruiz (p)

Ilustrované karty patří ke knize Dona Miguela Ruize kde se zabývá názory, které nás připravují o radost a vedou k utrpení. Poučné a velice vtipné.

04.12.2024 4 z 5

Drakula Drakula Bram Stoker

Dracula je román irského autora Brama Stokera. Dracula je dílo týkající se vampyrismu a je to první zpracování upírské legendy do románové podoby. Filmové zpracování také stojí za to.

03.12.2024 4 z 5

Bible - překlad 21. století Bible - překlad 21. století neznámý - neuveden

Překlad obsahuje knihy uznávané příslušníky katolické církve za součást Bible. Snaží se přiblížit překlad současnému jazyku a připomíná potřebu respektovat dějinnou kontinuitu. Velice si této knihy cením.

02.12.2024 5 z 5

Zpěvník – Největší hity Zpěvník – Největší hity Zdeněk Svěrák

Zpěvník největších hitovek jako jsou Dělání, Severní vítr, Ani k stáru a řada dalších hitů. Jeurčen úplně všem bez rozdílu věku a pohlaví. Zpěvník obsahuje noty a akordy a určitě stojí za to.

Záskok Záskok Zdeněk Svěrák

Další skvělá divadelní hra dua Svěrák, Smoljak. Je ověnčená Cenou Alfréda Radoka a za mě stojí za to.

Vyšetřování ztráty třídní knihy Vyšetřování ztráty třídní knihy Zdeněk Svěrák

Vyšetřování ztráty třídní knihy je hra Divadla Járy Cimrmana. Autorem je dvojice Svěrák a Smoljak. Platí jako vždy, sranda!

Lijavec Lijavec Zdeněk Svěrák

Lijavec je divadelní hra Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka. Takhle si představuji legraci!

29.11.2024 4 z 5