martianekk martianekk komentáře u knih

Dívka na koštěti Dívka na koštěti Miloš Macourek

Hezky napsaný příběh od Miloše Macourka Dívka na koštěti. Je o mladé čarodějnici, která dala přednost životu mezi lidmi před výsadami nadpřirozených bytostí. Vzpomínka na dětství a nestárnoucí film s Petrou Černockou.

Arabela Arabela Miloš Macourek

Pohádka mého dětství. Kouzelný prsten a plášť, hodná a nehodná princezna, Rumburak a hlavně Říše pohádek. Za mě jedinečná.

26.11.2024 4 z 5

Vlastníma očima Vlastníma očima Josef Klíma

Nečtu tento typ literatury často, nicméně tato kniha se mi líbila.

Šarlatán Šarlatán Josef Klíma

Tato knížka se panu Klímovi povedla. Užila jsem si ji od začátku do konce. Autentické, komplikované a skvělé zároveň. Film s Ivanem Trojanem v hlavní roli také nezklamal.

26.11.2024 5 z 5

Radikální řez Radikální řez Josef Klíma

Za mě pěkný krimi román od Josefa Klímy. Stál za přečtení.

26.11.2024 3.5 z 5

Pravda o Kajínkovi Pravda o Kajínkovi Josef Klíma

Zajímavá kniha o méně zajímavých lidech. Jsem ráda za pohled pánů Klímy a Kroupy, nicméně znovu si zřejmě nepřečtu.

Nahota na prodej Nahota na prodej Josef Klíma

Kniha Josefa Klímy je autentická a stále aktuální. Nicméně znovu ji číst nebudu.

26.11.2024 1 z 5

Broučci Broučci Jan Karafiát

Jan Karafiát napsal toto základní dílo české dětské literatury přesně sto let před mým narozením. Používá něžný a srozumitelný básnický sloh a mě nezbývá než doporučit.

Dobrý voják Švejk v zajetí Dobrý voják Švejk v zajetí Jaroslav Hašek

Švejka miluji, vnímám ho jako epochální spisovatelskou záležitost. Dobrý voják Švejk v zajetí a Rudolf Hrušínský ve filmu ztvárnil postavu jedinečně.

25.11.2024 4 z 5

Dobrý voják Švejk před válkou a jiné podivné historky Dobrý voják Švejk před válkou a jiné podivné historky Jaroslav Hašek

Osudy dobrého vojáka Švejka zná dle mého každý. Málokdo ale ví, co dělal Josef Švejk před válkou. Pět povídek o podivných a zajímavých příhodách poctivého vojína je rozšířeno o dvaadvacet dalších humorných příběhů. Filmové zpracování s Rudolfem Hrušínským je naprosto jedinečné.

Potopa Potopa Henryk Sienkiewicz

Potopa je historický román od polského nositele Nobelovy ceny za literaturu Henryka Sienkiewicze. Popisuje historické události, hrdinství a emoce hlavních postav. Stojí za pozornost.

Vyšší princip Vyšší princip Jan Drda

Vyšší princip je jedno z mnoha děl Jana Drdy. Týká se druhé světové války. Jan Drda ve svém díle ukazuje na nesmyslnost války a staví se proti ní. Dílo obsahuje jedenáct povídek. Líbilo se mi.

Tento text byl zkopírován ze serveru: https://www.cesky-jazyk.cz/ctenarsky-denik/jan-drda/vyssi-princip-nema-barikada.html#ixzz8sZiQm1qT
Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.

Krysař Krysař Viktor Dyk

Kniha Krysař je krátká novela od Viktora Dyka, která nejprve vycházela pod názvem Pravdivý příběh plný nešťastné lásky, zrady a hledání smyslu života. Stojí za přečtení.

Mlčení jehňátek Mlčení jehňátek Thomas Harris

Mlčení jehňátek je pro většinu čtenářů notoricky známý thriller o mladé policejní inspektorce, která hledá úchylného vraha žen. Při svém pátrání využívá šifrované nápovědy vězněného psychopatického vraha, odsouzeného za kanibalismus. Filmové zpracování miluji a přestože ho znám, vždy mě děsí a zajímá zároveň!

25.11.2024 5 z 5

Romance o Oldřichu a Boženě Romance o Oldřichu a Boženě Jan Drda

Romance o Oldřichu a Boženě je krásnou historickou knihou Jana Drdy a podle její předlohy vznikla opera o třech dějstvích. Přestože nejsem posluchačem operního zpěvu, je moc hezká.

Němá barikáda Němá barikáda Jan Drda

Popis událostí druhé světové války k nejpopulárnějším dílům Jana Drdy.
Soubor povídek je doplněn citátem z Halasovy básně Zpěv úzkosti. Podle mého názoru napsal spisovatel lepší knížky.

Hrátky s čertem Hrátky s čertem Jan Drda

Hrátky s čertem jsou další Drdovou krásnou pohádkou. Dišperanda, Káča a Martin Kabát jsou nezapomenutelní. Také filmové zpracování s úžasnými českými herci se podařilo.

24.11.2024 3 z 5

Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert Jan Drda

Jan Drda poutavě napsal knížku Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert, kde Čerta Trepifajksla pomáhá s polidšťovat hubatá Káča. Krásná česká pohádková klasika.

24.11.2024 4 z 5

Vodník Česílko Vodník Česílko Václav Čtvrtek (p)

Vodník Česílko je oblíbená postava známá mimo knižní podoby také jako Večerníček od Václava Čtvrtka. Mám ji ráda z dětství.

24.11.2024 3 z 5

Rumcajs Rumcajs Václav Čtvrtek (p)

Loupežník Rumcajs z jičínského lesa Řáholce je legendární postavou, jíž nám spolu s Mankou a Cipískem daroval Václav Čtvrtek. Doporučuji.

24.11.2024 4 z 5