martianekk | Komentáře u knih | Databáze knih

martianekk Online martianekk komentáře u knih

Posel z Liptákova Posel z Liptákova Zdeněk Svěrák

Divadelní hra Posel z Liptákova od Divadla Járy Cimrmana. Zde po sérii odborných referátů o různých aspektech Cimrmanova života přichází na řadu divadelní hra. Legrace jako vše od Svěráka a Smoljaka. ;-)

03.12.2024 5 z 5

Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Ohnivý pohár J. K. Rowling (p)

Jsem si vědoma, že je tato kniha velice oblíbená a moje dcera ji miluje. To byl pro mě impuls, abych jeden díl “prubla “. Zajímavé počtení, nicméně jedna mi stačí.

03.12.2024 3 z 5

Gara Jaka: Příběh geparda Gara Jaka: Příběh geparda Desmond Varaday

Oblíbená knížka mého dětství o divokých zvířatech. Samozřejmě po knize Lvice Elsa. Mohu jedině doporučit.

03.12.2024 4 z 5

Sněženky a machři po 25 letech Sněženky a machři po 25 letech Marie Formáčková

Děj knihy se odehrává na horské chatě, kde se po 25 letech sejdou bývalí spolužáci, které svolá Viki Cabadaj. Ve filmu v podání Jana Antonína Duchoslava. Odpočinkové počtení a knize odpovídající film. První díl za mě každopádně lepší.

03.12.2024 3 z 5

Léto s kovbojem Léto s kovbojem Jaromíra Kolárová

Knižní verze Jaromíry Kolárové je předlohou oblíbeného filmu s Danielou Kolářovou a Jaromírem Hanzlíkem v hlavní roli. Obojí skvělé.

02.12.2024 4 z 5

Bible - překlad 21. století Bible - překlad 21. století neznámý - neuveden

Překlad obsahuje knihy uznávané příslušníky katolické církve za součást Bible. Snaží se přiblížit překlad současnému jazyku a připomíná potřebu respektovat dějinnou kontinuitu. Velice si této knihy cením.

02.12.2024 5 z 5

Dramata: Loupežník, R.U.R., Věc Makropulos, Bílá nemoc, Matka Dramata: Loupežník, R.U.R., Věc Makropulos, Bílá nemoc, Matka Karel Čapek

Karel Čapek je pro mě národní literární klenot. V knize je několik jeho dramat s utopickými a fantastickými příběhy.

02.12.2024 5 z 5

Ucho Ucho Jan Procházka

Příběh o ochromujícím strachu a lámání charakterů. Divadelní hra Lenky Procházkové podle scénáře Jana Procházky k trezorovému filmu Ucho se skvělým Radkem Brzobohatým a Jiřinou Bohdalovou v hlavní roli.

02.12.2024 4 z 5

Čachtická paní Čachtická paní Jožo Nižnánsky

Alžběta Nádašdyová byla hraběnka z rodu Báthoryů odsouzená za sériové vraždy díky níž vznikla legenda o „krvavé hraběnce. Ponurá záležitost nahánějící čtenáři husí kůži. Navíc podle skutečné události.

02.12.2024 2.5 z 5

Povídky malostranské Povídky malostranské Jan Neruda

Tato kniha není úplně můj šálek kávy, nicméně četla se celkem dobře. Bavil mě staročeský jazyk a autorův smysl pro příběh.

01.12.2024 3 z 5

Zpěvník – Největší hity Zpěvník – Největší hity Zdeněk Svěrák

Zpěvník největších hitovek jako jsou Dělání, Severní vítr, Ani k stáru a řada dalších hitů. Jeurčen úplně všem bez rozdílu věku a pohlaví. Zpěvník obsahuje noty a akordy a určitě stojí za to.

Záskok Záskok Zdeněk Svěrák

Další skvělá divadelní hra dua Svěrák, Smoljak. Je ověnčená Cenou Alfréda Radoka a za mě stojí za to.

Vyšetřování ztráty třídní knihy Vyšetřování ztráty třídní knihy Zdeněk Svěrák

Vyšetřování ztráty třídní knihy je hra Divadla Járy Cimrmana. Autorem je dvojice Svěrák a Smoljak. Platí jako vždy, sranda!

Vratné lahve Vratné lahve Zdeněk Svěrák

Vratné lahve je scénář Zdeňka Svěráka podle kterého natočil Jana Svěrák stejnojmenný film. Obojí za mě skvělé, nestárnoucí a neokoukatelné. Doporučuji.

30.11.2024 5 z 5

Po strništi bos Po strništi bos Zdeněk Svěrák

Skvělé, ostatně jako všechno od Zdeňka Svěráka. Smutné, laskavé, poetické a báječné čtení.

29.11.2024 4 z 5

Obecná škola Obecná škola Zdeněk Svěrák

Svěrákům humor a umění něžného psaní je nepřekonatelný. Obecná škola byl typ školy pro vzdělávání dětí, zavedený v Rakousku v roce 1869 spolu se zavedením povinné školní docházky. Každopádně doporučuji.

Lijavec Lijavec Zdeněk Svěrák

Lijavec je divadelní hra Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka. Takhle si představuji legraci!

29.11.2024 4 z 5

Kolja Kolja Zdeněk Svěrák

Jeden z mých nejoblíbenějších výtvorů pana Svěráka. Super nápad na námět, smutný příběh a spousta něžné legrace, kterou u tohoto všestranného umělce obdivuji.

29.11.2024 5 z 5

Jára Cimrman – Génius, který se neproslavil Jára Cimrman – Génius, který se neproslavil Zdeněk Svěrák

Na svět přišel Jára Cimrman pravděpodobně v 80. letech 19. století ve Vídni, přesný datum narození není znám. O jeho podobě toho víme velmi málo, rysy jeho obličeje se dají vyčíst na bustě, kterou Mistr sám stvořil. Geniální jako všechny Cimrmanovky.

Dobytí severního pólu Dobytí severního pólu Zdeněk Svěrák

“Drama “ Dobytí severního pólu obsahuje odborné referáty týkající se života Járy Cimrmana a představuje zpracování jeho díla. Úchvatná záležitost i na divadle.

28.11.2024 5 z 5