martina.bella martina.bella komentáře u knih

Kocour z Montmartru Kocour z Montmartru Michaela Klevisová

Pustila jsem se do ní proto, že mě moc bavila autorčina povídková kniha Štěstí je zadarmo. A opět spokojenost! Povídkami se míhají číči (o čemž vypovídá už obálka), i když příběhy jsou hlavně o lidech. Měla by to být povinná četba pro lidi, kteří si plánují pořídit kočku a dosud žádnou neměli, jelikož z příběhů se mezi řádky o kočičí duši hodně dozvídáme.

07.11.2016 5 z 5

Fulmaya Fulmaya Dorota Nvotová

Čtenářský zážitek! Je to cestopis a současně (možná ještě víc) upřímná zpověď mladé ženy, která hledá sama sebe a svoje místo ve světě. Obdivuju autorku za otevřený způsob psaní a svým emocionálním přístupem k životu je mi blízká.

07.11.2016 5 z 5

Sova Sova Samuel Bjørk (p)

Detektivní zápletka je dobrá a velmi čtivá, ale připadalo mi, že co se týká postav vyšetřovatelů, vaří se ze stejné vody jako v prvním díle. Mia opět málem spáchá sebevraždu a Munch ji na poslední chvíli zachrání tím, že jí svěří další případ. A potom Mia hledá vraha téměř nonstop pod vlivem alkoholu nebo léků… Neskutečně mě iritovalo nadužívání slov "Co?" a "Cože?" v dialozích. Jako by vyšetřovatelé byli slabomyslní, neustále nechápou, o čem se mluví!!! Nejenže to ruší, ale hlavně to ve mně budí dojem, že autor chtěl mít knížku co nejtlustší a co nejméně se s tím nadřít - je totiž jednoduché napsat na řádku "Co???" a stisknout Enter, hezky to pak odsýpá. Navíc opět se případ dotýká někoho z Munchova okolí. Jako by autor vzal první úspěšný příběh trochu přes kopírák… Je taky škoda, že hlavní postavy vězí na místě, nevyvíjejí se, a přitom se jim věnuje hodně prostoru. Nebýt toho všeho, byly by ode mne hvězdy určitě čtyři, protože autor má rozhodně talent a schopnost čtenáře zaujmout.

19.10.2016 3 z 5

Hlídej si svou holčičku Hlídej si svou holčičku Zdenka Hamerová

Četla jsem na dovolené. Příjemný nenáročný relax jako vše od této autorky.

19.10.2016 4 z 5

Vlčí ostrov Vlčí ostrov Lajla Rolstad

Krásné. Pět hvězd dávám zejména za pasáže, které popisují divokou přírodu a její souznění s ní. Inspirativní je autorčin přístup k životu: než otupovat svoji psychiku léky, rozhodla se odpoutat od svého dosavadního života a zkusit to úplně jinak.

19.10.2016 5 z 5

Dokonalá podoba Dokonalá podoba Tana French

Mně se zkrátka nechtělo věřit, že by si byli dva cizí lidé tak podobní, že by je od sebe nerozeznali ani dobří přátelé. Ovšem pokud to přijmete jako nadsázku a občas přeskočíte nějaký nekonečný nadbytečný dialog, může vás kniha bavit.

01.10.2016 3 z 5

Kautokeino – Krvavý nůž Kautokeino – Krvavý nůž Lars Pettersson

Zajímavé prostředí, ale měla jsem potíž s tím, že hlavní hrdinka mi nepřipadala úplně věrohodná. Právnička z města, tedy kancelářská krysa, na první dobrou ví, jak nožem zabít zraněného soba? A má na to žaludek? Vážně??? Načež když ji u benzinky napadne zločinec, kterého kdysi pomohla dostat do vězení, a policistka ji zachrání, tak vzápětí se na toho útočníka vrhne a málem ho ukope k smrti? Fakt? Já nevím… skutečná ženská by se spíš hleděla co nejrychleji dostat do bezpečí, co nejdál od chlapa, který ji napadl. Mockrát mi připadalo, že se Anna chová jako chlap. Asi to bude tím, že knížku psal muž, ale v ich formě jako žena. Pořád mi to tam drhlo. Jinak ale docela zajímavý, i když rozvleklý příběh.

01.10.2016 3 z 5

Kočka, která uměla číst pozpátku Kočka, která uměla číst pozpátku Lilian Jackson Braun

Super oddechovka. Kocour detektiv mě vážně bavil. Pokud nepotřebujete, aby detektivka byla pekelně vážná věc, ale máte smysl pro nadsázku a chcete se spíš bavit, tak vřele doporučuju. Z podobného soudku mě taky bavila "kočičí" detektivka od Rity Mae Brown Kéž bys byl tady.

01.09.2016 4 z 5

Děti hněvu Děti hněvu Nela Rywiková

Dobrá česká detektivka, líbilo se mi autenticky popsané prostředí - to především. Příběh rychle odsýpá, takže musíte číst pořád dál, není tam slabé místo, kde by se mi nechtělo se ke knize rychle vracet. Možná by mě bavilo, kdyby postavy šly víc do hloubky a čtenář se o nich víc dozvěděl, ovšem to je jen malé "ale".

01.09.2016 4 z 5

Noc nic nezadrží Noc nic nezadrží Delphine de Vigan

Krásná, smutná, ale nikoli depresivní kniha, která mě přivedla k zamyšlení (jako všechny knihy této autorky). Tolik tragédií na jednu rodinu - ale život jde dál. Obdivuju autorku, že našla odvahu takhle rozpitvat bolavá místa své vlastní rodiny, určitě to pro ni nebylo lehké. Moji nejoblíbenější knihu od Delphine "No a já" ale tato nepřekonala.

16.08.2016 4 z 5

Berlínský zápisník Berlínský zápisník Dora Kaprálová

Křehké, osobní, poněkud neuchopitelné… ale dobré! Není to příběh, je to deník a jako deník se to taky musí číst. V Berlíně jsem strávila nějaký čas a jako bych se tam přenesla zpátky, vlastně to byl důvod, proč jsem po knize sáhla… a možná ovlivnil můj výsledný dojem z knihy.

16.08.2016 4 z 5

Podle skutečného příběhu Podle skutečného příběhu Delphine de Vigan

Dokonalé! Příběh o patologickém přátelství dvou žen, který vám celou dobu vrtá v hlavě, i když zrovna nečtete (a ještě dlouho po dočtení). Do toho spousta úvah a zajímavých myšlenek k zamyšlení. Celou dobu nevíte: píše vážně o sobě, nebo si vše vymyslela? Ve druhé půlce knihy jsem chvílemi měla dojem, že jsem záměr autorky prohlédla, ale ne. A úplný konec mě dostal. Ten všechno dosavadní znovu postaví na hlavu a nechá v hlavě spoustu otázek. Tahle autorka FAKT umí.

22.07.2016 5 z 5

Štěstí je zadarmo Štěstí je zadarmo Michaela Klevisová

Zhltnuto za jeden den. Krásné příběhy pro milovníky koček (ale nejen pro ně), při jejichž čtení jsem se opakovaně dojímala. Dají se určitě číst jako "lehké čtení k vodě", ale když v nich hledáte hloubku, tak je tam taky, aniž by ji autorka čtenářům nějak násilně podsouvala.

22.07.2016 5 z 5

Ztracený přístav Ztracený přístav Tana French

Trvalo mi, než jsem se začetla. Připadalo mi to takové rozvleklé zprvu. Pak mě to najednou chytlo a nemohla jsem se odtrhnout. Tana French prostě ví, jak čtenáře polapit! Jen jedna výtka: trochu mě ruší, jak na sebe v knihách této autorky postavy často "dělají ramena" a hrají si na drsňáky… možná by jim, zejména policistům, neuškodilo trochu víc pohodářství a "normálnosti".

22.07.2016 4 z 5

Příliš tenkej led Příliš tenkej led Zdenka Hamerová

Dobrá česká detektivka, nenáročná, přiměřeně napínavá, čte se hladce, vhodná třeba na deku k vodě… kde jsem ji přečetla já.

06.07.2016 3 z 5

Ani později, ani jinde Ani později, ani jinde Delphine de Vigan

Po úžasné No a já trochu zklamání. Ale možná jen proto, že jsem od toho čekala něco trochu jiného. Možná taky proto, že z toho dýchá bezútěšnost, anonymita a prázdnota života ve velkém městě. Z toho mám husí kůži i ve skutečném životě, tak se mi o tom nechtělo ještě číst. Ale psychologie postav dobrá… to tato autorka opravdu umí.

06.07.2016 3 z 5

Felidae Felidae Akif Pirincci

Přečteno za den a půl. Nedalo se přestat. Silný příběh, jemuž skvělá pointa dodává hloubku. Kdo čeká "jenom" oddechovou krimi s kočičími hrdiny, bude mile překvapen, protože mezi řádky je daleko víc. A kocour Francis je sympaťák :-)

18.06.2016 5 z 5

Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Plus: Hezký styl autorky. Baví mě, jak si umí hrát se slovy. Hezký mi zpočátku připadal i nápad, že se postavy povídek objevují i v dalších příbězích (něčím podobným mě kdysi zaujala skvělá Zóna Berlín od Tanji Dückers). Ale postupně převládly rozpačité pocity. Vážně se musely osudy jednotlivých hrdinek protínat v tolika bodech? Asi v polovině knížky už na mě těch "náhod" bylo až příliš a přestala jsem ději věřit. Je to jakési vykonstruované. A jakmile ději nevěříte, už se vám nechce číst dál. Takže jsem nedočetla.

17.06.2016 2 z 5

Kéž bys byl tady Kéž bys byl tady Rita Mae Brown

Pro mě nesmírně milé překvapení. Knížku jsem si koupila víceméně náhodou poté, co jsem tip na ni objevila někde na internetu. Je skvělá! Kromě vyšetřování je tam hodně důležitý propletenec vztahů, což nemusí každého bavit, ale mne právě ano. Svérázné postavy ze zapadlého amerického městečka mě chytily tak moc, že mě docela mrzelo, když knížka skončila. A odlehčení žánru v podobě vtipně vyšetřujících zvířátek? Super! Detektivka je přece pohádka, tak proč ne?

25.05.2016 5 z 5

Vím, co jsi udělal Vím, co jsi udělal Zdenka Hamerová

Dobré, napínavé, nenáročné čtení. Na českou autorku super!

19.05.2016 4 z 5