MartinaF MartinaF komentáře u knih

Zkrotit vlka Zkrotit vlka Benjamin Black (p)

Ach jo, nerada to říkám, ale byla to strašná nuda. Hlavní hrdina je neslaný nemastný jeliman, který nedokáže vyřešit vraždu, jenom pořád o něčem mluví, ale skutek utek. Nejlepší asi byla poslední kapitola a autorův a překladatelčin doslov. Neříkám, že by měla být kniha nabitá akcí, u knih mám také ráda pomalejší tempo, ale tohle mě opravdu nebavilo. Příběh jsem dočetla, ale k tomuto autorovi se vracet nejspíš nebudu.

19.08.2019 3 z 5

40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma Ladislav Zibura

Nejspíš jsem asi četla úplně jinou knihu než ostatní čtenáři. Byla sice velmi dobře napsaná, díky titulu jsem poznala Turecko a Izrael jinak, než jsou prezentovány v médiích, ale že by kniha byla až tak humorná, jak zmiňují ostatní komentující? Byla jsem na jedné z cestovatelských přednášek Ladislava Zibury a smíchy jsem brečela a od knihy jsem očekávala to samé. Byly tu sice vtipné a ironické poznámky s nadhledem, ale určitě jsem se nesmála od začátku do konce.

16.08.2019 4 z 5

Malé černé a devět žen Malé černé a devět žen Jane L. Rosen

Milé, něžné, přesně takový styl čtení zbožňuji a naplňuje mě to tou správnou atmosférou a dokáže vyloudit úsměv na tváři (a taky slzu dojetí). Autorka krásně propojila všechny příběhy dohromady. Co všechno způsobí jedny černé koktejlky ve velikosti S? Velké a nečekané zvraty. Příběh vřele doporučuji.

21.07.2019 4 z 5

Evička lhářka žhářka Evička lhářka žhářka Petra Braunová

Také si říkám, jestli je knížka ještě pro děti nebo už pro dospělé. Možná tak napůl. Všichni čteme o kladných hrdinech, ale Evička je fakt záporná. Do jisté míry jsem ji nesnášela, ale jinak mě jí bylo opravdu líto. Knihu si přečtěte, třeba vás to přivede k zamyšlení, proč jsou některé děti zlé. Jestli je to jimi samotnými nebo se stala chyba někde jinde....

18.07.2019 4 z 5

Oni Oni Mark E. Pocha (p)

Čekala jsem kvalitnější četbu. Tento horor rozhodně není pro slabší povahy. Horory nečtu, a po dočtení už po tomto žánru opravdu nesáhnu. Určeno pro typ čtenářů, kteří si libují v různých úchylkách a nechutné brutalitě.

04.06.2019 3 z 5

Klub Lysek Klub Lysek Arthur Ransome

Hodně jsem postrádala Vlaštovky a Amazonky. Ač kniha byla opět dobře napsaná, chybělo mi tam Nancyino láteření a kapitán Flint. Trochu jsem se nudila u popisu postupu při plachtění. Druhá část knihy však byla ta známá ransomovka - dobrodružná a velmi napínavá.

28.05.2019 4 z 5

Třetí světlo Třetí světlo Claire Keegan

Kniha ve mně vyvolala víc otázek, na které jsem nedostala odpovědi. Čtenář si musí spoustu věcí domyslet. Příběh měl hodně zvláštní kouzlo. Titul byl u nás v knihovně zařazen jako dětská literatura. Nemyslím si, že je to pravda. Je hodně k zamyšlení.

28.05.2019 3 z 5

Anna v Summersidu Anna v Summersidu Lucy Maud Montgomery

Musím souhlasit s komentáři níže, že toto je nejslabší díl. Škoda. Ač dospělá, je Anna stále stejná - zasněná, romantická, se srdcem na pravém místě a obětavá. Některé postavy mi přišly moc ulítlé a nevěrohodné, upištěné, zbabělé a některé by zasloužily minimálně pár pohlavků. První díl je zkrátka bezkonkurenční, tady příběh postrádal onu jiskru. No uvidíme, jak bude sága pokračovat. Dávám 3,5 *

14.05.2019 4 z 5

Olivie se snaží Olivie se snaží Emily Phillips

Jsem šťastná, že patřím k těm ženám, které neměly problém otěhotnět. Proto si ani neumím představit trápení a veškerý koloběh kolem neplodnosti. Po přečtení knihy mají tyto ženy můj obdiv a držím jim pěsti. Hořkosladké čtení, které chytí za srdce a přiměje k zamyšlení nad životem, vztahy a přehodnocením priorit.

22.04.2019 4 z 5

Duely Duely Antonín Bajaja

Jedna z krásných knih, které jsem četla. Příběh je psán lyrickým jazykem s epickým rozměrem. Je to sága jedné rodiny, o soudržnosti, lásce k lidem i rodné krajině s nářečím, které je tak líbezné a podmanivé. Určitě nezůstanu jen u této knihy, pan Bajaja napsal románů více, které mají taktéž hodně kladných ohlasů.

29.03.2019 4 z 5

Voňavé (na)dělení Voňavé (na)dělení Blanka Hošková

Málokdy dávám plný počet hvězdiček, ale tato si to zaslouží. Saša mi byla hodně sympatická a blízká a moc ráda bych ji poznala osobně. Nezaměstnanost se týkala i mě a pocity, které měla Saša, jsem zažívala taky. Ale ona byla statečnější a silnější a plná elánu. Ze závěru knihy úplně čišela energie a já se při čtení jen usmívala. Byla to příjemná jednohubka, která může inspirovat každou z nás.

17.02.2019 5 z 5

Kdo hledá, najde Kdo hledá, najde Lucie Sunková

Krásný příběh ideální k vánočnímu předčítání. Potěší jak malého, tak i velkého čtenáře. Příběh o kamarádství, pomoci i o životních hodnotách.

09.02.2019 4 z 5

Past na korunu Past na korunu Daniela Krolupperová

Všichni víme, že v říjnu 2018 uběhlo 100 let od vzniku samostatného Československa. K výročí bylo vydáno jistě hodně knih, ale do mého okruhu zájmu se dostalo jen několik. Tato je jedna z nich. Musím říct, že jsem do poslední chvíle netušila, jakým způsobem bude mladá republika ohrožena, ale pak stačilo jen pár vět a bylo mi to jasné. Je to zajímavé, dobrodružné a také trochu dojemné. Sice to byl smyšlený případ, ale kdoví... Jsem ráda, že autorka vydala také něco pro starší čtenáře, na své si přijdou děti pátých a šestých tříd.

02.02.2019 4 z 5

Strašidelná chůva Strašidelná chůva Tuutikki Tolonen

Bude mít kniha pokračování? Skončila víceméně otevřeně a docela by mě to zajímalo. Co k tomu dodat. Příběh je lehce strašidelný, tajemný, ale také dobrodružný. Pro děti ve věku 9 -10 let úplně ideální čtení pod peřinu. Akorát mi vadí srovnání, sice ne doslovné, s Harrym Potterem. Jinak je příběh zajímavě napsaný, plný fantazie i pátrání. Na připravovaný film jsem velmi zvědavá. Snad bude i v češtině.

16.01.2019 4 z 5

Bratři ze Soluně Bratři ze Soluně Antonín Polách

Nerozumím tomu, proč má kniha tak nízké hodnocení. Nejsem znalec historie, proto jsem se spíše nechala unést příběhem o životě obou bratří. Nejprve jsem si myslela, že se autor zaměří na příchod Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, ale později jsem pochopila, že to opravdu nebylo jenom o Moravě, ale o celém životě. Kniha se mi líbila, sice tam byly pasáže, které jsem přeskočila, ale titul můžu doporučit. Ať už laikům nebo znalcům historie.

10.01.2019 4 z 5

Polární pohádka Polární pohádka Daniela Krolupperová

Milá, jednoduchá pohádka pro malé čtenáře s poučením, že přátelství, rodina a pomoc jsou v životě důležité hodnoty.

16.12.2018 4 z 5

Ginny Napořád Ginny Napořád Benjamin Ludwig

Přečteno. Trvalo mi to ale strašně dlouho, protože jsem se nemohla překousat více jak polovinou knihy. Kniha byla skvěle napsaná, ale bylo pro mě těžší se vžít do Ginniny role. Nechápala jsem zpočátku její urputnou snahu utéct od svých adoptivních rodičů. Pak jsem vše pochopila. Pokud hledáte něco zajímavého, určitě si přečtěte Ginny Napořád.

05.12.2018 4 z 5

Horko domácího krbu Horko domácího krbu Blanka Hošková

Tak já na vztahovky jsem, takže jsem knihu přečetla až do úplného konce. Na jedné straně je hrozně smutná, ale na té druhé je plná naděje. Je to jak nějaký příběh vystřižený ze života. Občas jsem se o Martinu bála, ale naštěstí byla silná a měla kolem sebe lidi, kteří ji měli rádi. Někdo takové štěstí nemá.

Příběh jsem k závěru obrečela. Ale to jsem celá já. Od autorky jsem četla více knížek a tahle byla trochu jiná, ale taky byla (pro mě) asi nejlepší.

03.11.2018 4 z 5

Nikdykde Nikdykde Neil Gaiman

Do poslední věty jsem nevěděla, jestli se mi kniha líbí nebo ne. Po přečtení mám sice stále rozporuplné pocity, ale posledních šest řádků mě dostalo. Nebyla úplně perfektní, ale přečetla jsem ji a je to prostě Gaiman. :-D

31.10.2018 4 z 5

Setkání po letech, s vraždou Setkání po letech, s vraždou Josef Škvorecký

Asi budu jediná, kdo detektivce z pera dvou významných autorů nepřišel na chuť. Nesedly mi postavy (dobře, Anka a Harold mi sympatičtí byli), jakým jazykem mluvily, celý příběh byl zamotaný (aspoň pro mě).

Nedozvěděla jsem se nic o minulosti manželů Lomnických, proč byla Anka titulována hraběnkou a jejich dcera Lucka komteskou. Za to jsem se dozvěděla obrovský spoiler z prvního dílu, který teda už kvůli tomu číst nemusím.

Někomu se detektivka líbit může, ale za mě bohužel nenadchne, ale ani neurazí.

26.10.2018 3 z 5